Bankrun van 30 miljard baht; lening ijlings ingetrokken

Het recordbedrag van 30 miljard baht is maandag door spaarders van de Government Savings Bank (GSB) opgenomen, voornamelijk in Greater Bangkok en in het Zuiden. Spaarders zijn ontevreden over de interbancaire lening aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC).

De bank heeft ijlings besloten verdere leningen aan de BAAC op te schorten en de BAAC heeft besloten het al ontvangen bedrag van 5 miljard baht niet te gebruiken om boeren te betalen die al maanden wachten op geld voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst hebben ingeleverd. De BAAC is bang voor een zelfde bankrun.

Maandag stortten klanten van de GSB 10 miljard baht en namen 30 miljard baht op. Het tekort van 20 miljard baht is abnormaal voor de maandag; normaal bedraagt het 7 miljard baht na het weekend. Het GSB-filiaal Chamchuri Square was rond het middaguur door zijn kasvoorraad heen. Vandaag vergadert de raad van bestuur van de GSB over de ontstane situatie.

‘We hebben de situatie niet onderschat, maar we hebben de gevolgen misschien verkeerd beoordeeld omdat we niet verwachtten dat online speculaties effect konden hebben’, zegt GSB-directeur Worawit Chailimpamontri. Volgens hem wist zijn bank niet waarvoor de interbancaire lening bedoeld was. Die zou bedoeld zijn om de liquiditeit van de BAAC aan te vullen.

Toen de interbancaire lening bekend werd (zie de posting Vakbond tegen interbancaire lening; boerenprotest gaat door) stak een storm van protesten op. De GSB-vakbond verzette zich en op de social media werden klanten opgeroepen de bank een lesje te leren door spaartegoeden op te nemen en hun rekening te sluiten.

Een 50-jarige klant van de GSB, die 100.000 baht opnam en al zijn rekeningen sloot, zegt te sympathiseren met de boeren die niet betaald worden (zie de posting Minister door boze boeren bekogeld met flessen water en eten), maar hij wil laten zien dat hij ontevreden is met wat de regering voor de bevolking en de rijsttelers doet.

‘De boeren worden door de regering bedrogen. De regering heeft de rijst van de boeren ingenomen, dus die moet de rijst verkopen en de boeren betalen. Het is niet correct om geld van spaarders te gebruiken om het hypotheeksysteem te ondersteunen. Onze spaarcenten hebben niets met de boeren te maken.’

(Bron: Bangkok Post, 18 februari 2014)

No votes yet.

1 gedachte op “Bankrun van 30 miljard baht; lening ijlings ingetrokken

  1. Dan zijn er in TH toch meer mensen lid van een vakbond dan ik dacht?

Reacties zijn gesloten.