Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de anti-regeringsdemonstraties in Bangkok. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

17: 24

Van negen verschillende plaatsen vertrekken morgen demonstranten naar het Government House. De laatste dag van de demonstraties, die begin november aanvingen bij station Samsen, moet de definitieve val van de regering Yingluck brengen. Vanuit het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg vertrekt actieleider Suthep Thaugsuban om 8.29 uur met zijn achterban.

De overige groepen vertrekken om 9.39 uur. Dat zijn de vakbonden van de Electricity Generating Authority of Thailand en Thai Airways International, bedrijvengroepen uit Silom en Yaowarat en studenten en faculteitsmedewerkers van Thammasat, Mahidol, Chulalongkorn, Kasetsart, National Institution of Development Administration, Ramkhamhaeng, Srinakarinwirot en Silpakorn.

16:54

Demonstranten hebben vandaag de toegangsroutes naar Gemeentewerken van Bangkok bezet om te voorkomen dat betonnen platen naar het Government House werden getransporteerd. Bij Gemeentewerken liggen 2.000 betonnen platen.

Morgen trekken de demonstranten naar het regeringscentrum om de regering Yingluck definitief ten val te brengen. Vorige week maandag werd het Government House ook al belegerd; toen kregen de demonstranten vrij toegang tot het buitenterrein.

Op de website van Bangkok Post staat een foto van een vrachtwagen, geladen met betonnen platen, die vandaag op weg was naar het Government House, maar in de tekst wordt daarvan geen melding gemaakt.

16:32

Premier Yingluck heeft de koning gevraagd het controversiële voorstel tot wijziging van de samenstelling en verkiezing van de Senaat te retourneren. Ze vraagt ook de koning haar te pardonneren voor ‘elke daad die de koning mag hebben mishaagd’.

Yingluck had het voorstel naar de koning gestuurd, nadat het was aangenomen door Huis van Afgevaardigden en Senaat, maar ze had de procedure voor het Constitutionele Hof niet afgewacht. Die oordeelde later dat het voorstel in strijd met de grondwet was.

Het was dit voorstel en het amnestievoorstel waardoor de vlam in de pan sloeg en de demonstraties begin november begonnen.

De twee belangrijkste pijnpunten in het voorstel waren: 1 de Senaat zou voortaan niet meer voor de helft worden benoemd, maar in haar geheel worden gekozen, en 2 het verbod op kandidering door familieleden zou vervallen.

Het amnestievoorstel is omstreden omdat oud-premier Thaksin er ook van zou kunnen profiteren, alsmede voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de 90 doden die in 2010 bij de roodhemdrellen vielen.

16: 14

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha maakt zich zorgen over morgen, wanneer demonstranten massaal komen opdraven. Hij zegt geen geweld te willen zien en hoopt dat de situatie zo snel mogelijk naar normaal terugkeert. Prayuth herhaalt nog eens dat het leger niet van plan is in te grijpen. Er komt geen militaire coup om een eind te maken aan de politieke onrust.

16:08

Actieleider Suthep Thaugsuban weet het zeker: morgen komt een eind aan de regering Yingluck oftewel in zijn woorden het ‘Thaksin regime’. Het is afgelopen met corruptie en het volk krijgt de macht. Wanneer demonstranten morgen sterven, zei hij, wordt een blokkade gelegd om de woningen van premier Yingluck en haar kabinetsleden.

Sutheps toespraak had live uitgezonden moeten worden door Blue Sky, het satelliet tv-kanaal van oppositiepartij Democraten, maar het tv-signaal werd gestoord.

16:04

Voor het parlementaire bedrijf heeft het vertrek van de Democraten geen gevolgen, zegt tweede kamervoorzitter Charoen Jankomol. Charoen ziet wel een probleem omdat tussentijdse verkiezingen moeten worden gehouden om de opengevallen plaatsen op te vullen.

De overige oppositiepartijen (waarover de krant zelden tot nooit schrijft) volgen niet het voorbeeld van de Democraten. Dit zijn Bhumjaithai, Matubhum en Rak Santi.
Morgen komt regeringspartij Pheu Thai met een reactie op het vertrek van de Democraten uit het Huis.

16:00

Oppositiepartij Democraten vertrekt uit het Huis van Afgevaardigden. Tijdens een partijvergadering vandaag van 108 parlementsleden viel het unanieme besluit ontslag te nemen als parlementslid. Met de uittocht willen de parlementariërs duidelijk maken dat regering legitimiteit ontbeert. De Democraten hebben 159 zetels in het Huis van Afgevaardigden.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Breaking News – 8 december 2013”

 1. massaal zegt op

  De opkomst is massaal hedenmorgen rond het monmt. voor de Democratie-en langs de straat met dezelfde naam, veel bussen uit heel het land die vanaf busstations gedwongen zijn door te rijden om de protesteerders ter plekke te brengen. Verkeer inBKK opvallend stil-nog stiller als de andere dagen al. Veel eetstallen en 7s al bijna uitverkocht.

 2. de veirman zegt op

  Hallo ,
  Wij vertrekken 19 januari naar Bangkok(4 dagen) en dan naar Pattaya tot 3 februari
  Kunnen wij een verzekering nemen voor ons vliegticket indien het onveilig zou worden ?
  vriendelijke groeten
  Mw de veirman


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website