Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Video: demonstranten aan het woord

In het Lumpinipark is een tentenkamp verrezen. In deze video komen twee demonstranten aan het woord. Bekijk het filmpje hier.

17: 38 Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de plannen voor deze week bekend gemaakt. Supporters in de veertien zuidelijke provincies dienen alle overheidsgebouwen af te sluiten, de woningen van premier Yingluck en haar kabinetsministers gaan omsingeld worden en elektriciteit en water wordt afgesloten. Verder moeten in Bangkok alle overheidsgebouwen dicht.

Na het Zuiden komen de Central Plains, het Noorden en het Noordoosten aan de beurt, mits ter plaatse een voldoend aantal PDRC-supporters op de been kan worden gebracht.

17:18 De chauffeur van de pickup truck die in verband wordt gebracht met de granaataanval vrijdag op de Bang Thongweg, heeft vanavond op het actiepodium in Phatumwan elke betrokkenheid weersproken. De man is te zien op een video, die door de politie is verspreid.

Sayan Saenoun vertelde dat hij met zijn wagen de demonstranten volgde, toen de granaat ontplofte. Hij zei dat hij de granaat nooit had kunnen activeren met één hand, terwijl hij met zijn andere hand stuurde. Bovendien zou hij zelf zijn omgekomen wanneer hij de granaat naast zijn wagen had gegooid.

Op de video zijn twee mannen te zien die zich volgens de politie verdacht gedragen. Eén man laat iets vallen en rent weg om zich achter een telefoonkast (niet een paal, zoals eerder vermeld) te verbergen. Na de explosie rent de chauffeur uit zijn wagen naar de telefoonkast. De twee mannen pakken fragmenten van de granaat op en vertrekken zonder acht te slaan op de slachtoffers.

De chauffeur werkt voor een voormalig parlementslid van de Democraten. Hij zegt dat zijn gehoor door de ontploffing is aangetast. Morgen raadpleegt hij weer een arts daarover.

15:24 Tussen 26 december en 18 januari zijn bij het anti-regeringsprotest van de PDRC vier personen om het leven gekomen en 238 gewond geraakt, aldus cijfers van het Health Department. 22 gewonden worden nog behandeld.

15:13 De politie beschikt uit duidelijke videobeelden van de verdachte die zondagmiddag bij het Victory Monument een granaataanval op demonstranten uitvoerde (zie foto homepagina). Daarbij werden 28 personen gewond. Volgens de politie wilde de man de granaat in een tent achter het podium gooien, maar die miste het doel. De granaat raakte het dak van een nabijgelegen koffieshop en ontplofte. De man vluchtte op een motosai. De politie weet al waar hij er vanaf stapte.

15:01 De handgranaat, die vrijdag op de Bunthat Thong Rd ontplofte, kan niet uit een gebouw langs de kant zijn gegooid omdat bomen en elektriciteitsdraden dat verhinderen. De granaat is door twee mannen gegooid die zich tussen de demonstranten bevonden. Dit heeft minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Capo, verklaard. De conclusie is gebaseerd op videobeelden, getuigenverhoren en onderzoek in het leegstaande gebouw, dat eerder genoemd is. Bij de aanslag werden 36 personen gewond. ’s Nachts overleed een van hen.

10:03 De 146 gemeentescholen van Bangkok, die maandag vanwege Bangkok Shutdown de deuren sloten, gaan maandag weer open. Eén school in de buurt van de Ratchaprasong kruising blijft gesloten. Afhankelijk van de situatie mogen schooldirecteuren zelfstandig beslissen of ze de school weer sluiten, tot maximaal drie dagen, en districtshoofden hebben de bevoegdheid tot maximaal zeven dagen te gaan.

09:25 Niet vier maar 28 personen zijn gewond geraakt bij de bomexplosie bij het Victory Monument. PDRC-leider Thaworn Senneam heeft gezien dat een man bij het perscentrum achter het rallypodium een explosief gooide en weg rende.

Hij werd achterna gezeten door bewakers en demonstranten, die hij met nog een bom bekogelde. Toen de achtervolgers doorgingen, vuurde hij een schot af. Daarna vluchtte hij met een motorfiets, die door een ander werd bestuurd.

Thaworn denkt dat de man het op hem had gemunt. Het vermoeden bestaat dat er zes mannen waren die kwaad in de zin hadden. Die hielden zich achter het podium op.

08:15 Vier personen zijn gewond geraakt bij een bomexplosie vanmiddag om half twee bij het Victory Monument. Een van de twee gewonde vrouwen is een verslaggeefsters van Post Today, de thaistalige versie van Bangkok Post. Nadere details ontbreken nog.

07:29 De National Security Council (NSC) verwacht dat de protesten volgende week gewelddadiger worden, hetgeen aanleiding zou kunnen zijn de noodtoestand uit te roepen. Dit zegt secretaris-generaal Paradorn Pattanatabut naar aanleiding van het voornemen van de PDRC om alle overheidsgebouwen in het Zuiden af te sluiten en supporters in andere regio’s te vragen hetzelfde te doen. De PDRC zou ook van plan zijn de voorverkiezingen op 26 januari te verstoren.

Het is de NSC opgevallen dat pro-verkiezingen groepen zich de laatste tijd sterker roeren met candle light ceremonies.

07:20 De politie heeft op verzoek van de NSPRT twee van de drie compagnieën weggehaald bij het Government House. De demonstranten beschouwden het wisselen van de politiemacht als een middel om hen onder druk te zetten in plaats van een normale activiteit om mensen te beschermen.

06:15 Om 10 uur (Thaise tijd) is een groep demonstranten onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban vanaf de Lat Phrao kruising aan een mars over de Phahon Yothinweg begonnen. Ze zijn op weg naar de Kasetsart universiteit, Ratchayothin kruising en de Ratchadaphisek weg.

Suthep woont vanmiddag de begrafenis bij van de demonstrant, die vrijdag bij de granaataanval op de Banthat Thong weg om het leven kwam.

06:07 Een PDRC-bewaker is op de protestlocatie Lat Phrao kort voor middernacht in zijn rug geschoten. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en is in stabiele toestand. Een getuige heeft de vermoedelijke dader onder een voetgangers flyover gezien. Die ging er op een motorfiets vandoor.

Bij een politiepost op de Phahon Yothin weg heeft de politie twee PDRC-bewakers aangehouden, die drie grote stukken vuurwerk bij zich hadden, een namaak geweer, een kogel en een mes.

05:52 Roodhemden in het Noordoosten dienen zich voor te bereiden op een tegenrally in Bangkok. Die opdracht geeft Anuwat Thinnarat, leider van het UDD in twintig noordoostelijke provincies. Hij zegt dat ze binnen zes uur in de hoofdstad kunnen zijn. Het tegenprotest zal wel vreedzaam zijn, bezweert hij. Het bericht vermeldt niet wat de aanleiding zou zijn voor zo’n tegenprotest.

03:15 Bangkok Post meldt het vandaag in grote letters op de voorpagina ‘Democrat “aide” sought after blast’. De politie is op zoek naar twee mannen, van wie één een ondergeschikte van Democratisch parlementslid Kowit Tharana. Ze zijn te zien in een videoclip van de granaatexplosie vrijdag, vermoedelijk beelden van een bewakingscamera, die door de politie is verspreid.

Op de clip laat een van de mannen iets vallen en rent daarna naar een paal om er dekking te zoeken en de andere man komt na de explosie uit een pickup truck, voegt zich bij de man, waarna ze iets van de grond oppakken en weglopen. Dat zouden aanwijzingen zijn dat de eerste man de granaat liet vallen en activeerde en dat ze na de explosie de pin van de granaat oppakten.

In het artikel wordt ook een specialist van de EOD aan het woord gelaten. Die acht het onwaarschijnlijk dat de granaat op deze manier is gegooid. Een granaat maakt binnen een cirkel van 6 meter slachtoffers en de dader zou dan zelf zijn gedood.

De granaataanval heeft één leven gekost, dat van Prakong Chujan (foto), eigenaar van een naai-atelier in Phuket. Hij overleed vrijdagnacht in het ziekenhuis. Verder raakten 35 personen gewond. Prakong laat een echtgenote en drie kinderen achter.

In de tot nu gepubliceerde berichten wordt ervan uitgegaan dat de granaat uit een leegstaand gebouw is gegooid. In het gebouw zijn gedemonteerde wapens gevonden. Volgens de politie zijn het luchtdrukgeweren (BB guns).

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Bangkok Breaking News – 19 januari 2014 (+ video)”

 1. Ad zegt op

  Hallo Dick,

  Bedankt voor al je werk om ons informatie te verstrekken.
  Heb jij nu enig idee hoeveel mensen er werkelijk aan de betogingen meedoen, daar krijg ik geen kijk op.
  Voor mij blijft het onwerkelijk dat een kleine hoeveelheid van de Thai en dan allleen nog in Bangkok het land op hun kop kunnen zetten.

  Met vriendelijke groet, Ad vanuit een zeer rustig Khon Kaen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ad Ik kom de laatste tijd in de krant geen cijfers meer tegen over het aantal demonstranten. Wel onlangs een berichtje over een peiling waaruit bleek dat 80 procent van de inwoners van Bangkok niet naar de rally’s gaat. Voor wat het waard is.

 2. Jan zegt op

  Dick,
  Ik vind het geweldig dat je ons op de hoogte houdt. Bedankt.
  Daarboven zie ik bij de afkortingen achter UDD “roodhemden staan”. Dat is duidelijk. Waarom niet achter PDRC ‘geelhemden”? Dat geeft nog meer duidelijkheid.
  Vriendelijke groet uit Nederland,
  Jan

  • Rob V. zegt op

   De geelhemden zijn de PAD (People’s Alliance for Democracy) en niet de PDRC.

   De PDRC is naar mijn bescheide mening een groepje gestoorde personen… Ik zou als geelhemd dan ook wegblijven bij mensen als Suthep Thaugsuban (vertrouw hem niet en kan hem niet democratisch noemen) en Seri Wongmontha (racistische minkukel). De vijand van jou vijand is niet persé je vriend… dat de corrupte bende Phua Thai weg moet moet ten gunste van hervormingen voor een echte democratie (open verkiezingen, procentuele vertegenwoordiging, geen antiek postkoets systeem meer met vertegenwoordigers per district, doorbreken van corrupte familie en vriendjes belangen etc.) lijkt mij evident, maar ik zou niet de PDRC steunen (denk trouwens ook niet dat ik de PAD of de Democratosche Partij zou steunen). Maar mensen maken hun eigen keuzes en er is dus sprake van enige overlap tussen supporters voor de Democraten, PAD en PDRC.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan Onder het banier PDRC hebben zich niet alleen ex-geelhemden geschaard. De beweging bestaat uit een verzameling mensen die om verschillende motieven genoeg hebben van de regering. Formeel bestaat de geelhemdbeweging niet meer, want de leiders hebben zich teruggetrokken.

 3. Anneke zegt op

  wordt het veld verlegt van Bangkok naar de provincie?? Ik heb zoiets gehoord

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Anneke Zie het desbetreffende bericht in deze Breaking News.

 4. joey zegt op

  Op dit moment vindt er ook in Den Haag een protest demonstratie plaats, mijn vrouw is daar ook naar toe.

 5. Hans zegt op

  Goedenavond.

  Wij zitten momenteel op Phuket en nou is de bedoeling dat we over 4 dagen naar Bangkok gaan ivm onze terugvlucht,we hebben een hotel geboekt bij Sukhumvit of zoiets maar is dit wel veilig en bereikbaar??

  Groetjes Hans

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hans Sukhumvit is een erg lange weg. Zonder nadere aanduiding is je vraag moeilijk te beantwoorden. In ieder geval functioneert de BTS over de Sukhumvitlijn, dus als je een hotel bij een station hebt, zit je goed.

 6. Lung zegt op

  En zo gaat het alsmaar verder bergaf met Thailand. Zijn er nog niet genoeg problemen in dat land !!!

 7. Soi zegt op

  TH kent heel veel problemen, meer dan genoeg, er komen er nog heel veel meer bij, bv de boeren aan wie betaling van hun rijst is beloofd, en bv de dreiging van oververhitte staatsbalansen vanwege niet goed doordachte overheidsplannen. Je zou toch niet willen dat (klein)kinderen van gewone Thai al die extra problemen ook nog eens op hun toch al klein uitgevallen bordje opgediend krijgen. Dus is het maar al te goed dat de Thai van nu leren hun problemen aan te pakken, en niet meer slaafs en weinig kritisch achter een grote leider aanlopen. Menigeen van de Thai weet nu, en dat is grote winst, wat de consekwenties zijn van inhalig regeringsbeleid. We leren allemaal door schade en schande. De Thai heeft alle recht op hun manier hun regering hun rekening te presenteren.
  Maar toch, ondanks huidige problemen waarvan oplossingen ver in het verschiet liggen, gaat het een heel eind meevallen met de het bergsfwaarts gaan van TH. Alleen al afgelopen 10 jaar kende TH 2 grote natuurrampen, en meerdere periodes van politieke en sociale onrust. Sommige met veel slachtoffers. Toch is TH altijd weer opgeveerd, en is TH economisch niet in de stilstand geraakt. Internationaal wordt TH om die veerkracht geprezen. Stilstand is voor nu ook niet de verwachting. TH gaat klappen krijgen, bv het toerisme, maar vooralsnog zijn er geen signalen die wijzen op terugloop van investeerders.
  Zoals ik al zei: afgelopen 10 jaren was het politiek, sociaal en economisch absoluut niet rustig. Corruptie weelde tierig, (!) Onderwijs en gezondheidszorg lieten te wensen over, en in het verkeer vielen elke dag 70 tot 80 doden. Steeds meer treinen liepen uit de rails, en menige Thai maakte schulden bij de vleet. Daarbij was het nog steeds de farang die door boerenmeiden bij de neus werden genomen. Terwijl hun ouders met vreemdsoortige subsidiestromen zich aanvankelijk rijk rekenden.
  Kortom, en nu weer serieus: voor Thai geen gemakkelijke tijd, vol problemen en valse beloftes, en nu die demonstraties er nog boven op. Ik vraag me dus af hoe het dan komt dat in diezelfde 10 jaren de stromen pensionadaas naar TH enkel groter zijn geworden, en hoe het dan kan dat zij zich lavend aan het bier, (zie bv onlangs het bericht over de Britse toestroom en de wijze waarop zij met hun aanwezigheid omgaan, )zich zo angstig uiten over hun verblijf en komst?
  Neen, ik denk niet dat TH bergafwaarts gaat. Was bv in 2010, hoe schrikwekkend paradoxaal, ook niet het geval. Zo ook niet ervoor of erna, eigenlijk heel de historie doet er geen melding van. Zelfs na de Azie-crisis van 1997 kwam TH verbazend knap er weer boven op.
  Waar ik wel bang voor ben is dat de neiging en bereidheid van farang TH onbevooroordeeld en onbevangen tegemoet te treden, dat die wel bergafwaarts gaan, juist in en nav deze rumoerige tijden, en dat vanwege eigen hebben en houden. Maar TH zelf? Neen, TH niet. Ligt niet in de aard van de mensen!

  • Eugenio zegt op

   Beste Soi, ik ben niet zo overtuigd van de Thaise veerkracht
   Voorbeeld: Ten tijde van de watersnood ramp in 1953, waarbij enorme gebieden in Zeeland en Zuid-Holland onderliepen, had Nederland een economische groei per jaar van 9% in 1953 en 8% in 1954. Met de vermeende veerkracht van de Thai vind ik dus het allemaal wel meevallen.

   Waarschijnlijk zijn er bij de Azië Crisis wat rijken “gesneuveld”. Hebben veel van de extreem rijken even moeten interen. En hebben de armen en middengroepen, waar altijd alles op afgewenteld wordt, steun kunnen vinden bij hun familie.

   Dat de problemen met de huidige corruptie en feodale infrastructuur in de toekomst opgelost kunnen worden, is nagenoeg onmogelijk. Thailand zit op een dood spoor en dit kan ze nog lelijk gaan opbreken. Het fundament van de samenleving is momenteel compleet verrot.

   Wel zal ondanks dit alles de economische groei in Thailand hoger zijn dan bij ons. Waardoor je waarschijnlijk met een AOW uitkering over enkele jaren niet meer in Thailand gaat rondkomen.

   Deze groei gaat wel ten koste van het milieu, de vernietiging van natuur voor landbouw en de verschraling van de landbouwgronden. Vroeg of laat moet hier de portemonnee voor getrokken worden.
   Tevens hebben de Thai flink verdient aan de miljoenen gastarbeiders, die zwaar onderbetaald werden.
   Thailand vergrijst en de gastarbeiders zullen dadelijk massaal terugkeren naar hun eigen land. Voorts zal de competitie in de Regio enorm gaan toenemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website