Bangkok Breaking News – 14 januari 2014

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (het orgaan dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep) Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

17:22 Vertegenwoordigers van 4.165 motortaxi bestuurders beloven dat ze passagiers niet te veel in rekening zullen brengen. Vandaag zetten ze bij de politie hun handtekening onder een overeenkomst. Veel forenzen hebben bij de poitie geklaagd over de te hoge ritprijzen. Zo moest een verslaggever van Bangkok Post voor een ritje Asok-Silom 200 baht betalen, tweemaal zo veel als normaal.

Volgens een regeling van het ministerie van Transport mag voor de eerste 2 kilometer niet meer dan 25 baht worden gevraagd en daarna 5 baht per kilometer tot een afstand van 5 kilometer. Daarboven is het een kwestie van onderhandelen. Bangkok telt 300.000 motortaxi’s.

16:46 Actieleider Suthep Thaugsuban moest vandaag even een plooi gladstrijken, want Luang Pu Buddha Issara, abt van Wat Or Noi en protestleider van de twee locaties op de Chaeng Wattanaweg, was teleurgesteld. Suthep heeft de afgelopen twee dagen alle locaties bezocht, behalve die van Issara. ‘Mijn rally site wordt behandeld als een tweedehands podium.’  Dus snelde Suthep naar de abt om zijn nederige excuses aan te bieden en hij beloofde de locatie morgen te bezoeken. Moet hij wel een eindje lopen want die ligt aan de rand van de stad.

16:01 De protestbeweging PDRC (van actieleider Suthep Thaugsuban) is niet van plan Aeronautical Radio of Thailand (Aerothai) of de Stock Exchange of Thailand te belegeren. Dit in tegenstelling tot het NSPRT dat die bezettingen wel heeft aangekondigd.

Woordvoerder Akanat Promphan van de PDRC zegt: ‘We willen geen problemen voor burgers veroorzaken. We willen alleen druk uitoefenen op premier Yingluck om af te treden.’

Aerothai heeft een backup systeem in gereedheid gebracht om voorbereid te zijn op een eventuele blokkade. Aerothai behandelt elke dag 1.400 vluchten van en naar Suvarnabhumi en Don Mueang, en 600 vluchten die het Thaise luchtruim passeren.

Vandaag heeft de PDRC tien overheidsgebouwen ‘afgesloten’, waaronder het kantoor van de National Economic and Social Development Board. Het personeel werd de straat op gestuurd. Alhoewel demonstranten het Customs Department, het ministerie van Handel en het ministerie van Werkgelegenheid omsingeld hebben, konden die toch blijven functioneren.

15:29 De voorverkiezingen voor Thai die in het buitenland wonen, worden op 92 Thaise ambassades en consulaten van 13 tot 26 januari gehouden. Singapore heeft het hoogst aantal kiezers: 10.332, gevolgd door Tapei (8.560), Los Angeles (8.251), Tel Aviv (7.238) en Hong Kong (5.627).

De verkiezingen zelf worden op 2 februari gehouden, tenzij alsnog besloten zou worden om ze uit te stellen. Zie 15:09.

15:09 Ze heeft het al vaker gezegd en ze herhaalt het vandaag nog maar eens [omdat journalisten aan haar kop blijven zeuren]: premier Yingluck treedt niet af. ‘Niet omdat ik mij vastklamp aan mijn post, maar omdat het mijn taak is de democratie te beschermen en de democratie behoort aan het volk.’

Morgen staat een vergadering op het programma over het voorstel van de Kiesraad om de verkiezingen uit te stellen. Yingluck hoopt dat ook oppositiepartij Democraten en de protestbeweging dan acte de présence geven. ‘We zouden graag zien dat de Democraten de intentie toont dat ze het verkiezingsproces en de regels respecteert, zodat we als land verder kunnen.’

De protestbeweging laat weten de vergadering niet te zullen bijwonen; de Kiesraad komt ook niet en wil op donderdag onder vier ogen met Yingluck praten.

10:43 De Provinciehuizen en andere overheidsgebouwen in negen zuidelijke provincies zijn sinds maandag akelig leeg. Zelfs nadat demonstranten in enkele provincies hun blokkade hadden beëindigd, bleef het personeel thuis. Het Zuiden is een bolwerk van oppositiepartij Democraten.

09:45 Vijfsterren hotels in Ratchaprasong en Asok proberen een graantje mee te pikken van de demonstraties. Ze bieden hun kamers met een korting van 30 tot 40 procent aan om demonstranten te lokken. Die vormen een mooie compensatie voor het verlies aan toeristen. De kortingsacties hebben al succes.

Sinds november hebben de demonstraties Centara Hotels & Resorts 70 miljoen baht aan gederfde inkomsten gekost. Afgelopen zondag was de bezettingsgraad van het hotel slechts 50 procent. Normaal bedraagt de bezettingsgraad van de hotels in dit gebied 60 procent.

09:09 De woningen van premier Yingluck en de kernministers van het kabinet worden het volgende doelwit van de protestbeweging. De bewindslieden kunnen zelfs in hechtenis worden genomen, tenzij ze aftreden. Dit dreigement uitte actieleider Suthep Thaugsuban vandaag op het podium op Asok. Verder riep Suthep de bevolking op om zich bij Bangkok Shutdown aan te sluiten. Morgen leidt hij een mars vanaf Asok over de Sukhumvitweg, Phetchaburiweg en Ekamaiweg en weer terug.

06:16 Het ministerie van Handel is het derde ministerie dat door demonstranten is afgesloten. De groep stond onder leiding van Luang Pu Buddha Issara, de abt van Wat or Noi. Ze zijn van plan er tot 16 uur te blijven om te voorkomen dat ambtenaren naar binnen kunnen.

06:08 De blokkade van het Customs Department in Khlong Toey heeft geen gevolgen voor het werk van de douane. De verscheping van goederen kan ongestoord doorgaan. Adjunct-directeur-generaal Yutthana Yimkarun heeft met de betogers afgesproken dat ze na de ‘symbolische overval’ naar Lumpini teruggaan.

05:59 Het Zuiden van Thailand, een bolwerk van oppositiepartij Democraten, laat zich niet onbetuigd met demonstraties. In Phatthalung werd gisteren de Asian Highway een half uur geblokkeerd, waarna de demonstranten naar het Provinciehuis gingen. Daar is een podium gebouwd. Andere demonstranten trokken naar elf districtskantoren in de provincie. Verder zijn marsen gemeld uit Trang, Surat Thani, Songkhla, Yala en Satun. In Surat Thani konden 300 ambtenaren niet aan het werk in het provinciaal regeringscomplex omdat de toegang was geblokkeerd.

05:22 Hoeveel mensen gingen gisteren de straat op? Volgens de autoriteiten waren dat er 180.000; actieleider Suthep zei gisteravond dat het er veel meer waren, maar hij noemde geen exact aantal [of de krant vergat dat te vermelden]. Gisteren werden twee ministeries en twee diensten geblokkeerd: Natural Resources and Environment en Finance; en de diensten Public Relations en Revenue and Excise.

05:10 De een zijn dood, is de ander zijn brood. Hoe waar is dit gezegde, alhoewel de dood in dit geval moet worden gelezen als verlies van inkomsten. De voedselverkopers, restaurants, kruidenierswinkels en winkelcentra rond de protestlocaties doen goede zaken.

In winkelcentrum MBK draaiden de eetgelegenheden gisteren dubbele omzetten. De lunchtijd in het food court duurde van 11 tot 15 uur, twee uur langer dan normaal. Het aantal bezoekers was even hoog als op een weekenddag. Oishi meldt een omzet gelijk aan een zaterdag.

Ook ijs is in trek. Swensen’s  liet personeel uit andere filialen komen om de drukte aan te kunnen in haar zaken in Siam Paragon, Siam Center, terminal 21, Century Complex, Centre One en The Emporium. Een straatverkoper van koffie zei meer dan het dubbele als normaal te verdienen.

Foto: McDonald’s in Amarin Plaza.

04:53 Zeventig personen zijn door de regering uitgenodigd om morgen te vergaderen over de vraag of de verkiezingen gepland voor 2 februari, moeten worden uitgesteld. Uitstel is voorgesteld door de Kiesraad.

De protestbeweging heeft geen zin om te komen. Suthep zegt dat hij niet wil praten met de regering, het leger en met welke bemiddelaar dan ook. De beweging gaat door totdat de ‘victorie’ is behaald. ‘We stoppen niet met lege handen.’ Doel blijft het elimineren van het ‘Thaksin regime’. Suthep riep ambtenaren gisteravond op om niet naar hun werk te gaan omdat hun kantoor omsingeld is door demonstranten.

De Kiesraad ligt ook dwars. De regering had eerst met de Kiesraad-voorzitter moeten overleggen alvorens andere partijen uit te nodigen. De zogeheten ‘advance voting’ op 26 januari gaat door; niet in stadions want de beheerders daarvan willen ze niet verhuren uit angst voor ongeregeldheden. De voorverkiezingen worden nu op militaire terreinen gehouden.

04:30 De tegenrally’s van roodhemden in het Noordoosten trekken niet het aantal demonstranten dat was verwacht, stelt Bangkok Post in een analyse vast. De pro-verkiezingen rally voor het Provinciehuis in Ubon Ratchathani was een ‘flop’. In Khon Kaen (goed voor 10 Pheu Thai-zetels) kwamen ‘slechts’ 5000 mensen opdagen. Chiang Mai, de thuisstad van premier Yingluck, deed het niet veel beter.

Verkiezingskandidaten van de regeringspartij lijken weinig belangstelling te hebben voor de verkiezingscampagne, aldus de krant. Ze hebben belangrijker dingen aan hun hoofd, zoals de oproep van het Constitutionele Hof om donderdag te getuigen in de artikel-190 zaak. [Artikel 190 van de grondwet regelt in welke gevallen het kabinet toestemming moet vragen aan het parlement bij overeenkomsten met het buitenland. Het kabinet wil daarin een vrijere hand.]

Daarnaast loopt nog een procedure bij de National Anti-Corruption Commission over het senaats-voorstel en de NACC doet onderzoek naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor premier Yingluck.

04:14 Demonstranten hebben vanochtend het gebouw van het Customs Department in Khlong Toey belegerd. Ze zijn van plan er tot 16 uur te blijven om te voorkomen dat personeel naar binnen gaat.

De Ratchadamnoen Avenue, waar het hoofdpodium van de protestbeweging stond, is weer open voor verkeer. Het hoofdpodium staat nu in Pathumwan bij winkelcentrum MBK.

03:48 ‘Beleger alsjeblieft niet Aerothai. Dat heeft ernstige gevolgen voor het land en het komt erop neer dat het hele land in gijzeling wordt genomen.’ Dit beroep doet minister Chachart Sittipunt (Transport) op protestgroep NSPRT om af te zien van haar aangekondigde actie. Wanneer Aerothai niet kan functioneren, komt het vliegverkeer stil te liggen.

Of het zover komt, valt nog te bezien, want het gebouw wordt bewaakt door soldaten. Het leger heeft nog niet laten weten, of het ingrijpt. NSPRT-protestleider Uthai denkt van niet, omdat het leger ‘aan de kant van de mensen staat’. Actieleider Suthep zegt het plan te kennen, maar grijpt niet in. ‘De groep heeft de vrijheid om haar eigen beslissingen te nemen.’

03:35 De Stock Exchange of Thailand (SET) zegt dat de handel een week kan doorgaan, wanneer demonstranten woensdag, zoals aangekondigd, het gebouw omsingelen. De radikale protestgroep NSPRT heeft daarmee gedreigd. Uthai Yodmanee, een van de leiders: ‘De beurs is een belangrijk deel van het kapitalistische stelsel dat door het Thaksin regime wordt beïnvloed.

Maandag functioneerde de beurs normaal. De SET heeft twee backup werkplaatsen. Voor het geval de elektriciteit wordt afgesneden, heeft ze een voorraad olie aangelegd.

De Bank of Thailand verhuisde haar hoofdkantoor tijdelijk, 134 bankfilialen gingen dicht en 100 goudwinkels, voornamelijk in Yaowarat, bleven gesloten.

No votes yet.

22 gedachten over “Bangkok Breaking News – 14 januari 2014

 1. Gaat dat echt gebeuren denkt U Het hele vliegverkeer lam leggen?? Daar heeft de economie en dus de Thai zelf toch niks aan??

  • @ Anneke Blijf het nieuws volgen. Of iets gaat gebeuren, kunnen we niet voorspellen. Het gebouw van Aerothai wordt bewaakt door soldaten. Het is de vraag of het dreigement wordt waargemaakt en waar dat toe leidt. We wachten maar af.

 2. Ik vlieg 19 januari op bangkok, verwacht u problemen met van het vliegveld naar het zuiden te reizen of zal dat meevallen?

  • @ martijn Blijf het nieuws volgen. Hoe de situatie op 19 januari is, weten we niet. Raadpleeg ook het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade. Op dit moment zeggen we: geen probleem, maar de situatie kan elk ogenblik veranderen.

   • Heen wel, maar terug??
    Houd inderdaad het reisadvies in de gaten, en houd een goede slag om de arm.
    Laten we met zijn allen bidden dat het niet zover komt!

 3. Wij zijn aan het einde van ons reis en landen morgen (woensdag 15 januari) weer op bangkok. Dat hopen we tenminsten. We willen graag shoppen (kleding en souvenirs) en naar het weekendmarket. Zondag de 19de vliegen we weer naar Nederland. Wat adviseert u, in welke wijk kunnen we het beste overnachten om de laatste paar daagjes veilig door te brengen?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Hallo, ik woon al 10 jaar in Pattaya en kom maandelijks in BKK. Weekendmarket (Chatuchak) staat stijf van de demontranten (Lad Prao), maar de markt is wel te bereiken met Metro (MRT) of Skytrain(BTS).
   Als je via Agoda.nl een hotel zoekt langs de bekende Sukhumvit Road vanaf soi 24 en hoger dan rijdt de Skytrain voor de deur en het is daar gezellig. Plus het barst daar van de hotels. Soi 21 (Asoke staat ook stijf van de demontranten, dus zeg vanaf soi 24 of 25 zit je goed. Dat is in Zuidelijke richting.

 4. En ook zouden we graag willen overnachten in een wolkenkrabber in sukhumvit, is dit mogelijk ivm de demonstraties?

  • @ Sengul Sukhumvit is een erg lange weg. Zonder nadere plaatsaanduiding valt uw vraag niet te beantwoorden. Ter hoogte van soi 21 (Asok) is de weg geblokkeerd. Verder niet.

  • Met google earth kan je rondkijken wat hoog genoeg is. Veel hoge hotels zijn 4-5 sterren, dus prijzig, maar rond soi 24 heb je wel hoge keuzes

 5. Kan er wel nog gewoon gepind worden ondanks dat banken ook dicht zijn ? Bij Asok bijvoorbeeld , daar zit mijn “huisbank”.

  • @ Henk Jawel hoor. Alleen is een aantal filialen gesloten.

 6. Ok, we hebben nog niks geboekt dus kan geen exacte plaatsaanduiding geven, ik las alleen dat het in Sukhumvit leuk is om te shoppen. Het is ivm demonstraties belangrijk dat het in de buurt van de skytrain is. Wat is wijsheid? we komen morgen aan in bangkok, waar kunnen we zonder hinder met de taxi (ivm veel bagage) naar toe?

  • @ Sengul Nog geen hotel geboekt en morgen komt u al aan? Welke bestemming geeft u dan aan de chauffeur op? Ik kan u alleen het advies geven: zoek een hotel in de buurt van een BTS- of MRT-station en kijk even of het in de buurt van een van de zeven geblokkeerde kruispunten staat.

 7. Je kan nu zelfs korting krijgen op de hotels in Bangkok. En misschien maak je ook nog wat mee. Ik zou er zeker niet voor thuis blijven.

 8. “Aerothai heeft een backup systeem in gereedheid gebracht om voorbereid te zijn op een eventuele blokkade. Aerothai behandelt elke dag 1.400 vluchten van en naar Suvarnabhumi en Don Mueang, en 600 vluchten die het Thaise luchtruim passeren”.

  Ik herinner mij nog de sussende woorden van 2 weken geleden, ” toeristen en buitenlanders worden ontzien en zullen geen hinder ondervinden van de protestacties”.

 9. Beste Edouard, vooralsnog is er niets aan de hand. Aerothai is niet geblokkeerd of bezet, alle skytrain- en metrostations zijn open en bereikbaar, als je het Dagboek deel 4 van Henk Jansen leest, dan zie je dat toeristen en demonstranten het samen prima stellen. Kortom: minimaal hinder voor toeristen van de protestacties, als je de gezelligheid die toeristen ervaren überhaupt al hinder kunt noemen.

  • Beste Soi, Ik vind het verder niet zo interessant om te weten of toeristen en demonstranten het prima samen stellen. Het ging er mij meer om uit welke hoek die geruststellende woorden naar buitenlanders toe vandaan komt, van Suthep soms?

   Als ik verderop lees over de Bangkok Shutdown ;
   03:48 ‘Beleger alsjeblieft niet Aerothai. Dat heeft ernstige gevolgen voor het land en het komt erop neer dat het hele land in gijzeling wordt genomen.’
   Het leger heeft nog niet laten weten, of het ingrijpt. NSPRT-protestleider Uthai denkt van niet, omdat het leger ‘aan de kant van de mensen staat’.
   En dit zegt, lees ik Suthep; Suthep zegt het plan te kennen, maar grijpt niet in. ‘De groep heeft de vrijheid om haar eigen beslissingen te nemen.’
   En vandaag lees ik weer; Suthep riep het NSPRT op af te zien van de belegering van Aerothai en de beurs.
   Hoogst onbetrouwbaar dus.

   Als je op de dinsdagavond 14 januari voor je vertrek dit soort berichten leest dan slaap je niet echt lekker. De volgende dag een goed gesprek gehad met een Thaise vriend, vermijd voortaan die berichten te lezen. Een goede raad, inmiddels weer veilig in Nederland.

 10. Beste Edouard, rondom Aerothai is niets gaande behalve retoriek afgelopen dagen. En ook weer uit de lucht. Er is heel veel NIET gaande in BKK, wat door velen als oproer en burgeroorlog is neergezet. Vandaar mijn verwijzing naar het dagboek van Henk Jansen, maar lees ook eens het verhaal van Dick van der Lugt, die op weg gaat naar een favoriete restaurant. Waarom zaken suggereren waar het tegendeel blijkt? Dus stellen demonstranten en toeristen het prima samen. Lees gerust allerlei berichten TH betreffend, blijf je op de hoogte van wat gebeurt in en met het land van je vrienden. Met wat nuchterheid en een gezonde dosis afstand en idem scepsis is heel wat TH werkelijkheid te doorzien en te doorgronden. De Thai weet hoe soep heet te maken, maar blaast voordat ie proeft!

Reacties zijn gesloten.