De centrale bank van Thailand (BoT) maakt zich nog steeds zorgen over de speculatie met de Thaise baht en zal middelen inzetten om dit aan te pakken. De Thaise valuta blijft sterk ondanks recente maatregelen om de instroom van fondsen uit het buitenland te vertragen.

Door de kapitaalinstroom uit het buitenland is de waarde van de baht dit jaar met ongeveer 5,9% gestegen ten opzichte van de dollar, waardoor het de best presterende valuta in Azië is.

De sterke baht is ongunstig voor de economie van Thailand, die al onder druk staat vanwege een afname van de wereldwijde vraag. Don Nakornthab, senior directeur van de Bank of Thailand, denkt dat de export dit jaar misschien wel zal krimpen.

In een poging om de waardestijging van de baht af te remmen nam de centrale bank eerder deze maand al maatregelen tegen de instroom van speculatieve fondsen. De BoT sneed ook in het aanbod van kortlopende obligaties.

Don laat weten dat de centrale bank ook  aan het eind van dit jaar maatregelen verwacht om de schulden van huishoudens aan te pakken. De centrale bank heeft herhaaldelijk haar bezorgdheid geuit over de hoge schuldenlast van Thaise huishoudens, momenteel ongeveer 80% van het bruto binnenlands product en zelfs het hoogste in Azië. De hoge schulden zijn een factor die renteverlagingen dwarsbomen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Baht op hoogste niveau in 6 jaar, BoT neemt maatregelen”

 1. David H. zegt op

  I ben hun zeer behulpzaam geen Euro’s transfers meer, daar ik nu mijn Thai Baht voorraad , ooit bestemd voor aankoop condo, nu als leefgeld gebruik .Deze regering hun maatregelen wezen mij de weg van wantrouwen in hun. Dus nu geen exchange drama’s voor mij en voor hun een condo meer op de markt blijvend voor de duiven e.a.ongedierte , ook geen registratie opbrengst voor hen . En ja ik weet wel dat ik maar een druppel in hun emmer ben , maar er zijn wellicht vele andere druppels in “the making”

  Ondertussen kan ik nog wel enkele jaartjes verder zo , en blijven mijn Eurootjes in Belgenland maar aangroeien , en de Bahtjes smelten , tot mijn planning binnen 3,5 jaartjes by-by Thailand ,of toch tenminste voor grootste deel van jaar !

  • Mike A zegt op

   Allemaal leuk en aardig voor jou persoonlijk, maar ondertussen zit 99% van de expats met een te hoge baht.

   • David H. zegt op

    @Mike A
    Beetje afwachtendheid heeft dit voor mij zo beslist , maar ongetwijfeld zijn er vele anderen die ook wel reserve genoeg hebben t’zij het dan in een al aangekochte condo waarvoor ik juist veranderd ben van optie , niet met volle goesting , maar door het veranderd Thailand , waar nu eens niet een Shinawatra werd gedoodverfd , maar een jonge Thanathorn reizende politieke ster gedwarsboomd werd wegens te populair .
    Als een deel van die 99% , die wel een condo aankochten ,nu eens eiren voor hun geld kiezen en die eens ten gelde maken voor een betaalbare haalbare prijs volgens huidige omstandigheden , zijn er ws. al vele problemen opgelost , beter verwacht ik echt niet dat het gaat worden .

    Keuzes moeten nu eenmaal gemaakt worden ,

    “Leuk en aardig ” is het voor mij ook niet , enkel mijn oplossing , had het ook anders gepland paar jaar terug

    “Paradise lost “

    • P. de Bruin zegt op

     Niet handig nu je huis/condo in de aanbieding!
     Afgelopen jaar bleven de condo/huis verkopers zitten met maar liefst 20% minder verkochte woningen dan voorheen.
     Bezint eer ge begint.

 2. Joop zegt op

  En wat doet de Thaise economie (volgens sommigen althans) het toch slecht en hoe gewéeeldig doen wij het in Europa met een (recent naar beneden bijgestelde) groei van wel 0,2%.

 3. Frits zegt op

  Denk niet dat de BoT veel kan doen. Zolang Thailand interessant blijft voor de speculanten, verandert er echt niets. Pas als de speculanten besluiten dat het tijd wordt om te vertrekken, daalt de koers van de Baht weer. Tenzij de BoT overgaat tot een devaluatie van de Baht, maar dat zie ik nog niet gebeuren.

  • Harry Romijn zegt op

   In een “floating market” van vraag en aanbod kan je als Centrale Bank de- of re-valueren wat je wilt, doch het is de markt die de wisselkoers bepaalt. Vroeger konden de Centrale Banken nog ingrijpen met steun aan- of verkopen van de eigen munt, doch dat ligt voor de meeste landen al in het verleden.
   Duitsland probeerde dat nog rond 1985, om de US$ niet boven de DM 3,- te laten stijgen. met een “oorlogskas” van DM 3 miljard… was dat in enkele uren verdampt. Draghi / ECB had enkele jaren geleden € 750 miljard ter beschikking… Dat hielp.
   “Voor wisselkoersen ( US$ tov de Europese) moet je bij de Faculteit Psychologie zijn, NIET van Economie” zie mijn Prof toen rond 1985.

 4. Harry Romijn zegt op

  “schuldenlast van Thaise huishoudens, momenteel ongeveer 80% van het bruto binnenlands product”: hangt er helemaal van af, wat er tegenover staat. Hypotheek = onroerend goed, doch als het persoonlijke leningen cq rood staan op creditcards zijn, is dit een fors alarmsignaal.

  • Tino Kuis zegt op

   Hans,
   Ik heb dat een keer uitgezocht. De helft van de schuldenlast zijn hypotheken, een kwart zijn andere bezittingen als auto’s en de rest zijn persoonlijke leningen waarvan een deel bedoeld is als investering in bv een bedrijf.
   Verreweg het grootste deel van die schuldenlast zit bij het rijkere deel van de Thais, Het armere deel heeft geen toegang tot banken en lenen van loan sharks met zeer hoge rentes, en dan is ook een kleinere lening een zware last.

   De persoonlijke schuldenlast in Nederland is ruim 200% van het bruto binnenlands product, voor wel 80% hypotheken.

 5. fred zegt op

  Ik voorspel dat de Euro zal zakken tot rond de 30 Baht. Voor Thailand is dit goed nieuws gezien alles pakken goedkoper wordt voor hun in het buitenland.
  Ik heb dit al jaren geleden voorspelt maar blijkbaar was ik één van de enige die zag dat er iedere dag bedrijven worden neergepoot in Thailand en dat de showrooms met peperdure auto’s als paddenstoelen uit de grond schieten. Luchthavens worden steeds groter en het vrachtverkeer zie je iedere dag toenemen. Condominiums worden bijgebouwd al zijn het hutjes. De grote winkelketens hebben de weg gevonden naar ZO Azië. Er zijn nu bijna meer Rolex winkels in Bangkok dan in Parijs.
  Het is niet meer dan normaal dat zulk een groeiende economie gestut wordt door een beresterke munt.
  Spijtig voor de retirees……alleen een pensioen van 2100 euro netto zal niet meer volstaan om in Thailand te kunnen verblijven.
  Het zal dan maar met een toeristen visum moeten.

  • De huishoudschulden van Thai zijn het hoogste in heel Azie. Thai hangen van leningen aan elkaar. Het is zelfs zo erg dat de BoT daarom de rente niet durft te verlagen, bang dat Thai nog meer gaan lenen, maar dat wil jij niet zien of horen. Ach, een ieder heeft zijn eigen waarheid, het is maar net hoe het je uitkomt. Beter jezelf voor de gek houden dan dat een ander dat doet.

   • fred zegt op

    Leningen moeten ook betaald worden. Wie leent heeft meer geld nodig dan wie cash betaalt. Ik heb de indruk dat voor veel mensen lenen en gratis hetzelfde zijn. Niks is minder waard. En tot nu toe slagen zowat alle Thai er zonder al te veel problemen in hun leningen terug te betalen.

    • Wie leent heeft geen geld, anders zou hij het niet lenen.

    • Bert zegt op

     De lening wordt afgelost met een nieuwe lening.
     En dan nog alle leningen binnen de famile en vrienden/kennissenkring, die vaak eindigen in “schenkingen”.
     Denk die nog niet eens meetellen in de officiele cijfers.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste fred,Een sterke Baht is voor de meeste Thais helemaal geen goed nieuws zo jij dit noemt.
   Het land leeft niet van import uit het buitenland maar van de Export naar het buitenland wat door de sterke baht nu reeds ernstig te lijden heeft.
   Inkopen in het buitenland is geld uitgeven,terwijl men het geld waar het land op aangewezen is, op den duur hoogsten met verkoop verdienen kan.
   Bovendien zullen de meeste expats die af en toe buitenlandse import levensmiddelen kopen zien,dat de sterke Baht helemaal geen grote prijsverlagingen veroorzaakt hebben.
   Een steeds sterker wordende Baht zal op den duur toeristen verjagen en de Export haast onmogelijk maken, zodat de Thaise economie hier nog meer als nu reeds, onder lijden gaat.

  • janbeute zegt op

   En Fred inmiddels zijn al die condos die als hutjes worden bijgebouwt aan de straatstenen niet kwijt te raken.
   En zullen net als schamele hutjes na enige tijd aan het verval des tijds en mede door het ongedierte verloren gaan.
   Ik heb kennissen die hebben een transport bedrijf in Lamphun en die vertellen mij een ander verhaal dan hier boven omschreven.

   Jan Beute.

 6. Roel zegt op

  Alle problemen van te sterke bath komen voort uit USA Engeland en EU.
  Het vertrouwen in dollar,pond en euro is volledig zoek, grote investeerders die zelfs 0,40% betalen om een 10 jarige staats obligatie te kunnen kopen van Duitsland of 0,20% voor Nederland. Banken die 0,40% moeten betalen om hun geld te stallen bij de europese centrale bank, dit is verplicht voor de banken, vergeet dat niet.
  Pensioenen die eraan gaan door beleid europese centrale bank. Het hele europese financiële beleid is gericht op de zuidelijke landen, Spanje, Portugal, Griekenland,Italy en Frankrijk en daar zijn de sterke landen de dupe van. Daarom werd Lagarde ook vooruit geschoven als voorzitter van de centrale europese bank. Dit is niet democratisch meer, dit is protectionisme van de zuidelijke landen.

  Als je dan als grote investeerders in Thailand nog rendement kunt maken, dan doe je dat met afdekking van valuta risico,s.

  Thailand krijgt natuurlijk op den duur hier ook een burn-out van die zijn weerga niet kent.

  Er zijn wel andere dingen niet te rijmen, de vele importproducten zouden door de sterke bath in prijs verlaagd moeten worden, maar prijzen gaan steeds maar omhoog.

  De centrale bank van Thailand heeft in december nog hun rente verhoogd, dit om de enorme schulden tegen te gaan, maar helpt domweg niet. De centrale bank zou eigenlijk de rente op 0 moeten zetten en een veel strenger beleid voor mensen om iets op de pof te kopen, maar dan krijg je binnenlands onrust en is negatief voor de binnenlandse economie. Kortom het blijft allemaal heel moeilijk.

  Als de europese centrale bank in september de rente nog verder verlaagd zitten wij zo onder of op de 30 bath voor de euro. Draghi heeft dit al min of meer aangekondigd, hij wil daarmee de inflatie in de EU aanjagen, maar ook dat zal niet helpen. Er is wereldwijd zoveel schuld opgebouwd, dat is ten nimmer meer door de wereld terug te betalen. Er zijn meer schulden dan dat er geld in omloop is. Dus met andere woorden, het financiële systeem is doodgemaakt.

 7. brabantman zegt op

  De werkelijke machthebbers, de rijke Thai en Thai Chinees elite wrijven in hun handen.
  De baht omhoog gemanipuleerd, dat betekent veel dollars voor hun zwart verkregen bahtjes en direct via o.a. Hong Kong wegsluizen. Let u eens op hoeveel Thais momenteel in een vliegtuig naar Hong Kong en Zuid Korea heen en weer gaan. Allemaal toeristen toch?

 8. fred zegt op

  Er wordt in Thailand niet meer geleend als bij ons. Ook in het Westen lenen mensen massaal voor een huis of een auto. De enigen die niet lenen voor een auto zijn welstellende oudjes en diegenen die een bedrijfswagen krijgen. Er wordt zelfs geleend om op reis te gaan. Dus veel verschil is er niet.

  • geert zegt op

   Fred, ik weet niet waar jij woont of verblijft maar volgens mij niet in Thailand. Of je hebt helemaal geen inzicht in het leven van de Thai.
   Veel Thai leven van lening naar lening en van salaris naar salaris.
   Er wordt veel meer geleend dan in het Westen.

  • Erik zegt op

   Het verschil is dat je in NL eerst moet terug betalen voor je weer een lening krijgt, dat is het hele probleem in TH.

 9. Diederick zegt op

  haha over 2 maanden ben ik een maand in Thailand. Timing is nooit mijn sterkste punt geweest.

  Heb een paar honderd euro meer gespaard, het komt wel goed. Maar hou het wel even in de peiling, elk jaar zo’n dure vakantie, dan is het misschien toch slimmer om naar andere landen te kijken.

  Met pijn in het hart.

 10. pjotr patong zegt op

  Vele Thai hebben als onderpand voor hun leningen de eigensdomspapieren van hun grond bij de bank in moeten leveren.
  Eens stort het kaartenhuis in

  • Ger-Korat zegt op

   De Thaise nationale bank stelt eisen aan kredietverstrekkers zodat het gedeelte oninbare leningen beheerst is. Momenteel staat dit op 3% van de uitstaande leningen en 1999 op ruim 47%. Als een lener niet afbetaald gaat het eigendom over naar de kredietverstrekker en kan dit verkopen of verhuren dus dat brengt geld op. Hooguit kun je zeggen dat dan de lener bezit kwijt raakt en trouwens voor de rest van zijn/haar leven niet meer kan lenen dus geen auto , motorbike of hyptheek meer. Ambtenaren worden bij niet betaling van leningen ontslagen dus dat is een goede reden om trouw af te lossen. In Nederland was het percentage non performing loans in 2014 (gemeten over een periode van 20 jaar) het hoogst in 2014 met 3,2% en staat nu in 2019 op 1,9 procent.
   Het kaartenhuis staat dan ook in Thailand stevig verankerd. Kijk naar de winsten van de grote Thaise banken dan zie je goede resultaten( winst) dus is er reden om aan te nemen dat het ergens mis gaat.

   Voor informatie google op: non performing loans Thailand

 11. fred zegt op

  Als condo’s of huizen niet meer zouden verkocht geraken dan wordt er gewoonweg niet meer gebouwd. De eerste les economie gaat altijd over vraag en aanbod.

  • Jacques zegt op

   In Thailand hebben ze kennelijk niet dezelfde economie boeken en kennis, want de werkelijkheid spreekt boekdelen. Er worden veel woningen en appartementen gebouwd in Thailand. Er is hier veel leegstand en veel te koop. De verkopen vallen tegen en toch gaan de prijzen omhoog en zie je geen verandering of aanpassing. De gedachte dat uiteindelijk alles wel verkocht zal gaan worden leeft tierig onder het grootkapitaal. Het is ook maar wat de gek er voor geeft. Voor mij heeft alles een prijs en zit men erboven dan doe ik niet mee. Als velen dit met mij zouden doen blijven de prijzen laag en betaalbaar want anders wordt er niets verkocht. Maar ik weet het er is veel geld, waaronder een aanzienlijk gedeelte zwart, in omloop en kennelijk nog genoeg mensen die het zich wel kunnen veroorloven en die groep houdt dit gedoe in stand. De mensen in het vergaren van geld en alleen maar met zichzelf bezig is en blijft een ziekelijk gedrag.

   • Bert zegt op

    De marges bij condo’s en huizen in een moo baan zijn zo hoog dat bij een verkoop van 30% de kosten er uit zijn. De rest is winst.
    Regelmatig staat er bij ons in het winkelcentrum de zoveelste tentoonstelling van condo’s en appartementen in Pattaya of Hua Hin. En vaak wordt er een aanbod gedaan van 1 condo kopen 1 gratis. Dus de verliezen van de ontwikkelaars zal wel meevallen.

 12. marc965 zegt op

  Als ze niet reageren en het op zijn beloop laten gaat hun export en het toerisme eraan wat al deels het geval is ,steeds meer grote buitenlandse investeerders sluiten hun deuren en vertrekken met miljarden verlies van de laatste jaren omdat niemand hun producten nog afneemt wegens te dure Bth.
  uitspraken als het “lost zich zelf wel op in de tijd” kan je alleen uit Thailand verwachten.
  En er zijn geruchten dat er nog meer grote buitenlandse jongens gaan uitvlaggen.
  Denken en handelen past niet direct in hun kraam, deze neerwaartse spiraal is of was al ingezet voor de junta het overnam maar men had het te druk waarschijnlijk met andere zaken.
  De huizen en app. markt zit al langer op zijn gat, veel immo’s zijn ook overgegaan naar het verhuren omdat bijna niemand nog koopt. maar ook het verhuren stuikt ineen bij gebrek aan toeristen.
  Dat is te danken aan het niet “zien” wat er aan het gebeuren is in de wereld en juist met zichzelf bezig te zijn.
  Iets afbreken gaat gemakkelijker dan iets opbouwen, dat hebben ze nog niet door ,maar dat komt nog wel.
  Mvg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website