Links de Canadese ambassadeur en rechts Joan Boer

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Joan Boer heeft samen met zijn Britse en Canadese ambtscollega’s een bezoek gebracht aan Krabi.

Hij sprak daar met hoge politieofficieren over een aantal recente incidenten waar toeristen bij betrokken waren. Twee dagen eerder bezocht dezelfde delegatie het Thaise eiland Phuket om met gouverneur Maitri Inthusut te spreken. De ambassadeurs hebben hun zorg uitgesproken over de veiligheid van toeristen op Phuket.

In Krabi ging het gesprek tussen de Provincial Police Commander Nunthadej Yoinual en de ambassadeurs Mark Kent in het Verenigd Koninkrijk, Philip Calvert van Canada en Joan Boer, over de afhandeling van een aantal geruchtmakende zaken. De ambassadeurs wilden meer weten over de achtergronden en het handelen van de politie in de zaak van de verkrachting van een jonge Nederlandse vrouw op Krabi, de aanval op Britse toerist Jack Daniel Cole en de dood van de twee Canadese zusjes op Phi Phi Island.

De ambassadeurs lieten blijken niet gelukkig te zijn met de berichtgeving rondom deze tragische incidenten. Het was erg pijnlijk voor familie en nabestaanden van de slachtoffers om de informatie via de pers te moeten vernemen.

De politiechef merkte op dat communicatieproblemen vooral te wijten zijn aan de slechte beheersing van de Engelse taal bij de plaatselijke politie in het district. De Britse ambassade heeft daarop aangeboden om Engelse les te geven aan Thaise politieofficieren. Dit aanbod was al eerder gedaan door de TAT naar aanleiding van de nasleep op de YouTube video ‘The Evil Man From Krabi’. Deze video, gemaakt door de Nederlandse vader van een jonge vrouw die op Krabi werd verkracht, verspreidde zich razendsnel via de sociale media.

Politiebaas Gen Nunthadej liet weten dat de “misverstanden” over het onderzoek en behandeling van deze zaak te wijten zijn aan de verschillen in de Thaise strafrecht en het strafrecht in andere landen.

Bron: Phuket Gazette

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Ambassadeur Joan Boer in gesprek met politie Krabi over veiligheid toeristen”

 1. cor verhoef zegt op

  “Politiebaas Gen Nunthadej liet weten dat de “misverstanden” over het onderzoek en behandeling van deze zaak te wijten zijn aan de verschillen in de Thaise strafrecht en het strafrecht in andere landen.”

  Ik snap niet waarom onze ambassadeur de moeite heeft genomen om met deze maffia figuren rond de tafel te gaan zitten, Iedereen die een beetje op de hoogte is van het reilen en zeilen van de politie in Thailand, weet dat de Men in Brown onder een hoedje spelen met de lokale mafia. Nee, het ligt aan de verschillen in het rechtsysteem volgens de politie chef. Daar heeft deze Capone helemaal gelijk in. Met andere woorden: bemoei je met je eigen zaken.
  Als ik de ambassadeur was geweest had ik hem gezegd: You clean up now, or we’ll put a warning on our webside to avoid Phuket like the plague and I’m going to tell my fellow ambassadors to do the same thing. We ‘re gonna bleed your island dry. We don’t need you, you need us.

  Joan de Boer. Ideetje voor je volgende bezoek?

  • Hans Bos zegt op

   Cor for amassador! Weinig diplomatiek, maar vermoedelijk wel effectief. En in ieder geval een stuk goedkoper. Cor heeft gelijk, want het bezoek van Boer zal aan de feitelijke situatie op Phuket en in Krabi niets veranderen. Daarvoor zijn de belangen van én lokale maffia en politiefunctionarissen veel te groot. Het blijft zoals het was, wellicht ietsje bedekter.

  • BA zegt op

   Je weet niet wat er achter de schermen gezegd is 😉 Je word geen ambassadeur als je totaal wereldvreemd bent, dus de beste man weet ook wel hoe het werkt. Maar een hoop dingen zeg je natuurlijk niet publiekelijk, dus een stukje windowdressing naar buiten hoort er ook bij als je een politieke functie hebt.

   Of ze iets uitrichten kunnen is natuurlijk een andere vraag 🙂

  • Khun Peter zegt op

   Cor, kijk eens goed naar de foto. Non verbale communicatie zegt veel meer dan woorden. Joan Boer met de handen in de zij, is duidelijk bezorgd om de situatie. De Thaise politie-officier kijkt enigszins verveeld met een blik van: “Waar maak jij je druk om, zo gaat het nu eenmaal in Thailand”.

   • Chris Bleeker zegt op

    Geachte Khun Peter,
    Ook ik,.. kijk nu eens goed naar de foto,en geef daar MIJN persoonlijke interpretatie aan,
    kan het niet zo zijn dat dit gewoon een gemakkelijke houding is van Dhr. Boer

    • Khun Peter zegt op

     @ Google maar eens wat op ‘handen in de zij’. Betekent meestal dominantie of boos.
     Trouwens heb ik nog nooit een Thai met zijn handen de zij gezien….

 2. L zegt op

  Jammer, dat de zin “Het is nu eenmaal de gang van zaken” zo geaccepteerd lijkt/is.
  Naar mijn mening gaat het hier op mis. Dit kan toch niet acceptabel zijn waar ook ter wereld! Voor de ambasadeur ( en natuurkijk weet ik niet wat er achter de schermen is gezegd! ) het is tijd om een duidelijk standpunt in te nemen over de veiligheid van mensen welke een zorgeloze vakantie willen genieten! Voor de toerist, maak gezonde keuzes, blijf nadenken en verdiep je in het land waar je heen gaat en doe geen dingen die je in je eigen land eigenlijk ook niet zou doen met je gezonde verstand. Ikzelf ben een Nederlandse vrouw welke meerdere keren per jaar alleen in Thailand verblijft en in de 14 jaar dat ik hier kom ben ik twee keer lastig gevallen en wel door blanke mannen! Wanneer ik zaken niet vertrouw doe ik het niet en wanneer ik mensen niet vertrouw ga ik er niet mee in zee! Thailand heeft een verantwoordelijkheid naar de toerist maar de toerist heeft ook zijn of haar eigen verantwoordelijkheid!

  • Jan Boerlage zegt op

   Ben ik helemaal met u eens, wat betreft je eigen verantwoordelijkheid nemen.
   Ik kom er ook al vele jaren, voel me nog steeds veilig, maar uitkijken moet je overal en zeker ook in het “veilige” Thailand.

 3. colin de jong zegt op

  Het verhaal heeft ook 2 kanten, en ken ook het andere verhaal waar de Hollandse jongedame het zelf heeft aangepapt met haar zgn ?? Thaise verkrachter. Zij had al eerder kontakt met hem en stuurde haar Ned. vriend naar huis, en is flink aan de drank gegaan die avond,waarna een en ander is geescaleerd. Of er sprake was van een werkelijke verkrachting blijft voor mij een groot raadsel.Zeker als je met een Thaise man gaat flirten en je eigen vriend naar huis stuurd. ragen naar de bekende weg, en voor een Thai is dit een aanbod die je niet kunt afslaan.De vader mag dan heel begrijpenlijk boos zijn, maar snapt niets van de Thaise wetgeving,waar je op borgtocht vrij komt en moet wachten tot je moet voorkomen.Dit heeft hij uit zijn kontest getrokken, maar weet zeker dat er hier heel wat zwaarder wordt gestraft dan in Nederland. Het strafrecht wordt hier wel even iets serieuzer behandeld dan in Nederland.Onlangs nog een Thaise man veroordeeld voor 3 verkrachtingen tot 50 jaar gevangenisstraf. Opgeruimt staat netjes.

  • Theo zegt op

   Beste Collin, als deze drie-voudig verkrachter over voldoende contanten zou beschikken, was hij morgen weer vrij want: This Is Thailand., for sure!!

 4. colin de jong zegt op

  Kan er nu niemand meer iets goed doen als iemand aktie onderneemt. Heb onze ambassadeur persoonlijk bedankt nadat hij de gouverneur van Phuket heeft aangepakt, naar aanleiding van 2 mishandelde Ned. toeristen. Dit heeft wel geresulteerd dat er 3 Thais werden gearresteerd binnen een paar dagen. En nu weer naar Krabi, klasse want heb deze aktie nooit eerder gezien bij zijn voorgangers. Alleen klagen helpt niet,maar waardeer wel de aktie van onze ambassadeur om hier ook weer zijn tanden te laten zien. Doe je niets,gebeurd er zeker niets.

 5. Jan Koster zegt op

  Ik ben beroofd van mijn gouden ketting met kruis 30 gram , ik had hem al 30 jaar .
  De politie vertelde mijn dat ik geluk heb gehad had erger gekund ik leef nog , nou ja!!! had erger gekund , ga terug naar Nederland en kom hier nooit meer terug, ben ook opgelicht door een motorbike taxi man het was honderd bath, maar moest naderhand 400 bath betalen , wilde dat niet betalen maar er kwamen meerdere taxi mensen en ik had in elkaar geslagen kunnen worden .
  Ik ben naar het politir buro geweest maar ik ben farang dus waar klaag je over 400 bath je leef nog ben het spuug zat dat corrupte zooitje .

  • Hans Bos zegt op

   Een beroving is uiteraard nooit goed te praten. Maar om in een land met veel arme mensen te pronken met een gouden ketting van maar liefst 30 gram is natuurlijk de kat op het spek binden. Laat toch die dure spullen thuis. En die problemen met motorbike-taxi’s, tuktuks en gewone taxi’s overkomen vooral de mensen die Thailand voor de eerste keer bezoeken. Verdiep je toch eerst eens waar je heen gaat en welke risico’s je neemt. Van corruptie is alleen sprake als de politie financieel voordeel heeft van een misdrijf. Dat is geen ontkenning van corruptie in Thailand, maar een feitelijke constatering.

   • Chris Bleeker zegt op

    Geachte Hans Bos,

    Ter aanvulling op je reactie,….van corrupie is sprake als een Overheids functionaris voordeel heeft,..VOOR PERSOONLIJK GEWIN..
    Dat daaronder ook een politie functionaris een Overheisfunctie bekleed mag duidelijk zijn.

    P.S. Dit ter aanvulling,….NIET omdat je dit niet weet,
    en mijn inziens valt ook indoctrinatie en manipulatie hieronder,maar dat is iets moeilijker, want dat kan het sociale belang zijn?

    Moderator: Wilt u geen woorden in hoofdletters schrijven, dat staat gelijk aan schreeuwen.

    • Hans Bos zegt op

     Behalve het geschreeuw in hoofdletters laat ook de rest van de spelling te wensen over. Wat is het persoonlijk gewin voor de politieman als hij niet achter de dief aan gaat of achter de taxidriver die te veel rekent? Van de opmerking over indoctrinatie, manipulatie en het sociale belang kan ik geen soep koken.

 6. J.Jordaan zegt op

  Colin, een verhaal heeft twee kanten. Je haalt er allerlei dingen bij, zoals zij stuurde haar Nederlandse vriend naar huis. Ze had te veel gedronken. Flirten met een Thaise man.
  Vragen naar de bekende weg. Een aanbod die een Thai niet niet kunt afslaan. Heb je dan een vrijbrief om zo’n vrouw te verkrachten ( en ook te mishandelen).
  Wat is Thaise wetgeving? Verkrachting is verkrachting en mishandeling is mishandeling.
  Wat doe jij als je dit allemaal normaal vind met een Thaise vrouw die te veel gedronken heeft?
  J.Jordaan.

 7. Robert Kool zegt op

  De NL ambassadeur heeft ogenschijnlijk (vandaar de foto’s) serieuze pogingen ondernomen om ‘first hand’ te onderzoeken wat er precies gebeurd is in deze incidenten en welke akties de Thaise autoriteiten van plan zijn te ondernemen om zulke ernstige gevallen in de toekomst te voorkomen.
  Het lijkt mij dat hij dit in opdracht heeft gedaan van zijn superieuren in NL, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en daarover rapport moet uitbrengen. Met dat rapport op zijn bureau kan de Minister van Buitenlandse Zaken de Thaise Ambassadeur in Den Haag op het matje roepen om de zaken te bespreken.
  Spijtig genoeg zullen soortgelijke incidenten niet stoppen terwijl het aantal toeristen in Thailand gestadig blijft stijgen. Dat laatste is doorslaggevend omdat het een van de belangrijkste maatstaven is voor de Thaise economie en de NL diplomaten kunnen daar begrijpelijkerwijze niet tegenin gaan.

  • Maarten zegt op

   Klopt als een bus, Robert. Het valt mij altijd op dat als een Thaise functionaris stelt dat misstanden moeten worden aangepakt, dat als reden wordt genoemd dat het toerisme geschaad wordt. Het gaat er dus niet om dat moorden, verkrachten, etc. in zichzelf fout is, maar dat het de Thai in de portemonee treft. Zolang het geldelijke verlies niet gevoeld wordt, is er dus slechst een geringe prikkel om er iets aan te doen en beperkt men zich tot lip service.

 8. Sjaak zegt op

  Blijkbaar wordt er niks geleerd en krijg ik het gevoel dat voor sommigen dit een nieuw fenomeen is: verkrachting, beroving, moord, corruptie, diefstal. Het was al 35 jaar geleden toen ik voor het eerst naar Thailand kwam zo en nu nog steeds. Niet goed te praten natuurlijk, maar ook niet vermijdbaar. Ben zelfs verrast dat er zo weinig gebeurt, als je bedenkt dat het aantal toeristen flink gestegen is, het soort toeristen van avonturiers naar vakantiegangers gedegradeerd is, de welvaart toegenomen heeft, de bevolking gegroeid is, de verleidingen groter geworden zijn en de moralische voorstellingen gedaald zijn.
  Kortom, in de 35 jaar dat ik naar Thailand kom, verbaast het me dat er zo weinig gebeurt en dat dit land best wel een stuk veiliger is, dan menig ander land. Ga maar eens naar Zuid-Amerika of Afrika… Dan zie je het verschil.

 9. Maarten zegt op

  Wellicht waren de stuurlui aan wal wat prematuur in hun kritiek op de ambassadeur. Of misschien heeft hij Thailandblog gelezen en het advies van Cor ter harte genomen? Wie weet 😉
  https://www.thailandblog.nl/nieuws/thai-phuket-lichten-nederlandse-toeristen-op/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website