Nieuws uit Thailand – 15 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
15 februari 2013

Het meest opvallende bruidspaar in het districtskantoor van Bang Rak (Bangkok) was gisteren op Valentijnsdag een lesbisch paar, maar een trouwboekje zat er voor hen niet in. De wet staat een huwelijk tussen personen van dezelfde sekse niet toe. Bang Rak is een populaire plaats om in het huwelijksbootje te stappen want die naam betekent ‘district of love’.

Het paar was naar het districtskantoor getogen om aandacht te vestigen op een voorstel van het Sexual Diversity Network (SDN). Het netwerk heeft een eigen versie van het civil partnership wetsvoorstel gemaakt, dat momenteel in enkele hoorzittingen aan de bevolking wordt voorgelegd. Het netwerk vreest dat de versie die door een kamercommissie is opgesteld, het niet gaat halen bij het kabinet.

Alhoewel die versie de steun heeft van homo’s en lesbiennes, komt de SDN voor alle zekerheid met een burgerversie voor het geval het kabinet niet het groene licht geeft. Zo’n burgerversie voorzien van 10.000 handtekeningen gaat regelrecht naar het parlement.

– Kapitein Somkiat Polprayoon, commandant van een speciale marinierseenheid, is niet trots op de overwinning die zijn eenheid dinsdagnacht op de militanten boekte. ‘Er is niets om de overwinning te claimen. We zijn allemaal mensen uit hetzelfde vaderland’, zegt hij. ‘Mijn boodschap aan de opstandeling is: stop met geweld en vecht voor je doel met vreedzame middelen.’

De aanval van de 50 zwaar bewapende militanten op de mariniersbasis in Bacho (Narathiwat) kon worden afgeslagen, omdat die verwacht werd. Bewoners hadden vorige week gerapporteerd over hun bewegingen. ‘De mensen hebben ons zelfs verteld hoeveel militanten in het gebied waren en welke wapens ze bij zich hadden.’[Dit bericht maakt geen melding van de kaart met het doelwit, die eerder op een gedode militant was gevonden.]

Inmiddels zijn vier van de gevluchte militanten aangehouden: drie reden in het district Rueso in een pickup truck met bloedsporen op een portier en een werd gearresteerd terwijl hij in het ziekenhuis van Narathiwat aan een kogelwond werd behandeld. Maar hij ontkent aan de aanval te hebben deelgenomen.

Kenners van het geweld in het Zuiden vrezen dat wraakacties zijn te verwachten. Bij de tegenaanval van de mariniers werden zestien militanten gedood. De militanten zullen ook hun gelederen willen versterken met nieuwe recruten. Grote aanvallen, zoals deze, zijn niet waarschijnlijk. Vermoedelijk zullen de militanten weer hun oude strategie oppakken door hooggeplaatsten te doden en personen te ontvoeren. Omdat een belangrijke lokale leider is gedood, zou dat wel tot een vermindering van het geweld in Bacho kunnen leiden.

Een lector van de Prince of Songkhla universiteit in Pattani zegt dat de dode militanten helden zijn in de ogen van sympathisanten. Hun dood zou zelfs meer steun voor hun acties kunnen oproepen. Tijdens de begrafenis van de gedode militanten in het dorp Yuelor (Bacho, Narathiwat) reciteerden dorpelingen gebeden ter ere van de doden, die ze prezen als ‘martelaren’.

– Een verdachte van de bomaanslag vorig jaar op het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla) heeft na dagen van ‘intense interrogation’ [sic!] bekend dat hij en twee andere mannen de pickup truck met bommen in de parkeergarage van het hotel hebben geparkeerd. Daaraan voorgaand hadden ze in een moskee in Hat Yai gebeden. Nadat ze de dodelijke pickup hadden achtergelaten, waren ze met een andere pickup gevlucht naar Nong Chik (Pattani). Die wagen werd door een vierde man bestuurd.

In tambon Khlong Mai (Pattani) heeft een gecombineerde groep van politie en militaire rangers een 33-jarige man aangehouden. De politie vermoedt dat hij ook was betrokken bij de bomaanslag op het hotel, maar of hij die vierde man was, is onduidelijk. Tegen de man liepen tien arrestatiebevelen wegens diverse bomaanslagen in Hat Yai en een aanval op een militaire basis in 2011.

– Een commissie van de Royal Thai Police heeft geen aanwijzigingen voor corruptie kunnen vinden in de aanbesteding van de bouw van 396 politiebureaus. De commissie trekt die conclusie op basis van de bestudeerde documenten; getuigen heeft ze niet gehoord. Die worden wel gehoord door het Department of Special Investigation (DSI), dat dezelfde zaak in onderzoek heeft. ‘Met het bewijsmateriaal dat de DSI heeft, is de DSI wellicht wel in staat om onregelmatigheden te constateren die wij niet konden zien’, zegt Jate Mokolhatthee, voorzitter van de commissie.

Vandaag hoort de DSI Wichean Potephosree, voormalig hoofd van de landelijke politie. Onder zijn bewind vroeg de politie aan toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban het contract met de aannemer te ondertekenen. Die aannemer besteedde het werk vervolgens uit. De onderaannemers staakten vorig jaar het werk omdat ze niet betaald kregen. Aanvankelijk zou het werk regionaal worden aanbesteed, maar de voorganger van Wichean veranderde dat in een centrale aanbesteding. Suthep keurde die beslissing goed.

– De dissidente UDD-leider Kwanchai Praipana van de roodhemdgroep Khon Rak Udon (People who love Udon Thani) blijft bij zijn kritiek op landelijk UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Hij zegt dat leiders van roodhemdgroepen uit twintig noordoostelijke provincies maandag tijdens een vergadering in Lamphun hebben besloten niet meer deel te nemen aan rally’s met Tida, omdat ze het niet eens zijn met haar beslissingen.

Kwanchai bekritiseerde gisteren UDD-leider Jatuporn Prompan [ook al zo’n heethoofd] die hem ervan heeft beschuldigd het UDD kapot te maken met zijn kritiek op Tida. ‘Ik ben alleen ontevreden over Tida en heb geen problemen met het UDD’, aldus Kwanchai.

[Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.]

– Bewoners van tambon Sai-iab hebben de National Human Rights Commission (NHRC) gevraagd onderzoek te doen naar de plannen van de regering voor de aanleg van drie dammen in de Yom rivier, waaronder de hoogst controversiële Kaeng Sua Ten dam. NHRC-lid Niran Pithakwatchara, die gisteren in Chiang Mai een seminar over mensenrechtenschendingen bijwoonde, heeft de bewoners beloofd hun klacht te onderzoeken.

[Zie ook het artikel De kleur van geld is allesbehalve groen.]

– De Nationale Ombudsman dringt er bij premier Yingluck op aan het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om oud-premier Thaksin diens paspoort terug te geven, te heroverwegen. Het ministerie heeft eerder eenzelfde verzoek van de Ombudsman naast zich neergelegd.

Volgens een regeling van het ministerie mag geen paspoort verleend worden aan een persoon tegen wie een arrestatiebevel van de Supreme Court loopt of die is verboden het land te verlaten. In oktober 2011 kreeg Thaksin zijn paspoort terug, dat door de vorige regering was ingetrokken.

Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) motiveerde het besluit destijds door erop te wijzen dat Thaksin’s verblijf in het buitenland geen schade voor Thailand of andere landen oplevert. Thaksin ontvluchtte in 2008 Thailand toen hij tot 2 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Sindsdien woont hij in Dubai.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zet op 3 maart 10.000 vrijwilligers in om de gouverneursverkiezingen in Bangkok te controleren, zegt UDD-voorzitter Tida Tawornseth. Omdat ze volgens de kieswet de stemlokalen niet inmogen, heeft het UDD de Kiesraad, het Bangkok kiespanel en de gemeentesecretaris gevraagd de verkiezingen nauwkeurig in de gaten te houden. Volgens Tida was het aantal ongeldige stemmen bij de landelijke verkiezingen in juli 2011 ongebruikelijk hoog.

De kiescommissie van Bangkok heeft gisteren bevestigd dat het UDD geen toestemming heeft de verkiezingen in de stemlokalen te observeren, maar verkiezingskandidaten kunnen wel één vertegenwoordiger per stemlokaal aanwijzen. Bangkok telt 6.549 stemlokalen. Uiterlijk woensdag moet bij de kiescommissie een lijst met namen liggen.

Kiesraadlid Somchai Juengprasert zegt dat stemmen kopen steeds geraffineerder gebeurt. De kandidaat geeft niet meer rechtstreeks geld, maar suggereert dat de persoon boodschappen doet. Het bedrag wordt later terugbetaald. Een andere methode is dat kiezers wordt gevraagd hun bankrekeningnummer door te geven. Nadat ze gestemd hebben, wordt daarop een bedragje gestort.

– In de afgelopen 5 jaar is het alcoholgebruik in waarde uitgedrukt met 50 miljard baht verminderd en dat schrijft de Thai Health Promotion Foundation toe aan anti-alcohol campagnes. Een zo’n campagne was de oproep om tijdens de boeddhistische vastentijd de fles te laten staan.

– De werkloosheid is in één maand tijd sterk toegenomen, van 200.000 in december naar 350.000 in januari, maar het Department of Employment schrijft dit toe aan het eind van het oogstseizoen in de landbouwsector en niet aan de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari.

Januari gaf ook een vermindering van het aantal vacatures te zien: met 26.900 naar 100.000 banen. In de service en detailhandel was de daling het grootst.

– De havenarbeiders gaan vandaag in staking, tenzij directeur-generaal Viroj Chongchansittho van de Port Authority of Thailand (PAT) zijn lier aan de wilgen hangt. De vakbond beschuldigt hem ervan zich niet te houden aan een afspraak, gemaakt tijdens overleg met het ministerie van Werkgelegenheid. Toen is afgesproken dat Viroj zich zou verzoenen met de werknemers, maar dat heeft hij nagelaten. Het ministerie heeft de PAT bevolen 300 stand-in werkers op te trommelen. In vakbondstermen heten die stakingbrekers. De staking begint om 16.30 uur.

– De Quality Learning Foundation (QLF) zegt dat 70 procent van de jongeren regelmatig via de social media contacten legt en daardoor het risico loopt op seksuele intimidatie en ongewenste zwangerschap.

De QLF deed de afgelopen twee maanden onder 2.800 jongeren onderzoek naar hun vrijetijdsbesteding. 76 procent gebruikt regelmatig Facebook, LINE en WhatsAPP, 51 procent duikt direct het internet op nadat ze opgestaan zijn en 40 procent voordat ze naar bed gaan.

30 procent zei seksueel te zijn lastig gevallen door mensen die ze via de sociale media leerden kennen. De jongeren gaven hun telefoonnummer, onthulde persoonlijke informatie en ontmoetten soms de personen met wie ze via de social media hadden gechat.

Economisch nieuws

– Alhoewel premier Yingluck dinsdag verklaarde dat de regering vasthoudt aan haar aanbod in 2020 de World Expo te organiseren, heeft minister Niwatthamrong Bunsongphaisan, notabene als minister verbonden aan het kantoor van de premier, daar vanwege de kosten grote twijfels over. De Kasetsart universiteit heeft die berekend op 73 miljard baht: 40 miljard voor faciliteiten en gebouwen en 33 miljard voor infrastructuur (spoorwegen en wegen).

De minister wijst erop dat 70 tot 80 procent van de inkomsten van de meest recente expo in China afkomstig was van binnenlandse bezoekers. ‘Wanneer we dit evenement op dezelfde manier organiseren, zal het moeilijk worden om aan kaartverkoop 10 miljard baht binnen te halen.’

Het Thailand Convention and Exhibition Bureau legt thans de laatste hand aan een eigen studie naar de inkomsten. ‘Wanneer daaruit blijkt dat de expo gunstig  voor het land is, moeten we het doen. Zo niet, dan moeten we het niet doen. Het gebruik van het geld van belastingbetalers moet redelijk zijn, de moeite waard en van nut zijn voor het land’, aldus Niwatthamrong.

Behalve Thailand azen ook Turkije, Brazilië, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten op de tentoonstelling. In november valt de beslissing. Als Thailand in de prijzen valt, wordt de expo in Ayutthaya gehouden.

– Na een knipperlichtrelatie van 10 jaar met Chang Beer is Carlsberg eindelijk weer terug op de markt, maar nu als partner van Singha. Singha Corporation, de brouwer van Singha en Leo, gaat het Deense bier via haar netwerk in Azië distribueren. Singha krijgt ook toegang tot de acht brouwerijen van Carlsberg in Azië om Singha-producten te maken. Carlsberg heeft twee fabrieken in Laos, een in Cambodja, vier in Vietnam en een in Maleisië.

Singha, nu de vijfde bierbrouwer in Azië, hoopt binnen 5 jaar een plaats in de topdrie te verwerven. Carlsberg staat thans op plaats 4. Vanaf volgende maand gaat Singha in een Carlsberg-brouwerij in Rusland Singha brouwen voor de Europese markt. Dat is goedkoper dan de Europese markt vanuit Thailand bedienen.

– Het ministerie van Energie heeft het ministerie van Transport gevraagd het aantal voertuigen dat op LPG rijdt, te beperken. Het wijdverbreide gebruik van het gas in de transportsector drukt als een zware last op importeur PTT Plc.

De minister van Energie hoopt dat LPG geleidelijk wordt vervangen door CNG (compressed natural gas, aardgas), wanneer de komende jaren het netwerk van gasstations wordt uitgebreid tot het gehele land. Thans telt Thailand 483 CNG-stations, de meeste in en om Bangkok. Ze bedienen 380.000 voertuigen.

Het LPG-verbruik in de transportsector bedraagt 14 procent van het totale gasverbruik. Vanwege de subsidie op LPG [uit het State Oil Fund] nam het gebruik de afgelopen jaren jaarlijks met 15 tot 18 procent toe. Automobilisten profiteerden daarbij van een subsidie, die eigenlijk bedoeld was voor huishoudelijk gebruik. Het aantal LPG-voertuigen is ook scherp gestegen van 70.000 tien jaar geleden tot meer dan 1 miljoen vorig jaar.

www.dickvanderlug.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 februari 2013”

 1. teun zegt op

  Als ik de regering was, zou ik het minimum loon nog verder verhogen. Wat een weinig doordachte actie is dat geweest. Het omgekeerde van het gestelde doel (verbetering levensstandaard werknemers) lijkt zich nu te voltrekken.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Teun De kosten van levensonderhoud gaan omhoog. Ik hoor mijn vriendin er regelmatig over. Wat betreft de werkloosheidcijfers: die hebben betrekking op de geregistreerde werkloosheid. De werkelijke werkloosheid moet vele malen hoger zijn om maar niet te spreken over de informele sector, waarover ik al eerder enkele malen heb geschreven op Thailandblog. De afgelopen jaren is de verhoging van het minimumloon achtergebleven bij de inflatie, dus verhoging was meer dan nodig, maar dat is dit jaar wel erg rigoreus gebeurd.

 2. Bebe zegt op

  @teun.
  Wat ben ik blij dat ik niet meer aan hetzelfde loon moet werken als toen ik 20 jaar geleden van de schoolbanken kwam want dan zou ik nu een arme sukkelaar zijn.

  En even ter info voor u,vorige week hebben multinationals zoals Honda,Mazda,Unilever aangekondigd miljoenen balhts te willen investeren in hun bedrijven in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website