Het gehele document, officieel bekend als General Consensus on Peace Dialogue Process, telt net iets meer dan honderd woorden en de meeste tekst bestaat uit algemeenheden. Maar drie dingen zijn zonder precedent in de principe-overeenkomst die Thailand en een vertegenwoordiger van het Barisan Revolusi Nasional Melayu Pattani (BRN) woensdag 27 februari hebben getekend.

  • Thailand praat met de BRN en vermoedelijk andere groepen. Het verplicht zich om een vredesdialoog te beginnen met mensen die andere meningen en andere ideologieën hebben.
  • Voor het eerst gaat Thailand akkoord met een derde partij, in dit geval Maleisië als facilitator. Dat is nieuw want in het verleden werden de problemen in het Zuiden beschouwd als een binnenlandse aangelegenheid waarbij geen outsiders werden toegelaten – met name Maleisië dat lange tijd de BRN en andere groepen heeft gesteund.
  • De BRN gaat ermee akkoord dat de onderhandelingen worden beperkt tot zaken ‘under the framework of the Thai constitution’. Dus geen afscheiding, geen aansluiting bij Maleisië en geen onafhankelijke staat Patani.

In een terugblik wijst Bangkok Post erop dat de BRN de politieke arm van de Runda Kumpulan Kecil (RKK) is en dat is een militante groep die de voornaamste aanstichter van het geweld in het Zuiden is. De RKK heeft vele aanvallen in het Zuiden gepleegd; waarschijnlijk ook de mislukte aanval op 13 februari op de mariniersbasis in Bacho, waarbij zestien RKK’ers om het leven kwamen en later vier anderen werden gearresteerd.

Volgens Anthony Davis, correspondent in Bangkok voor veiligheidsanalist IHS Jane’s, kan de in Kuala Lumpur afgesloten overeenkomst tot een vermindering van het aantal aanvallen leiden. ‘De overgrote meerderheid van de gewapende elementen in het Zuiden zijn ongetwijfeld verbonden met het BRN’, zegt hij.

Maar Paradorn Pattanatabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, die de overeenkomst tekende, is iets minder optimistisch. Hij zegt dat de oude garde van militanten geen invloed heeft op een jongere generatie, die bekend staat als juwae. De tijd zal het leren.

(Bron: Bangkok Post, 3 maart 2013)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website