Euro daalt in waarde door Brexit

Nu de Brexit een feit is kan dit ook gevolgen hebben voor toeristen en expats in Thailand. De koers van de Euro daalde nadat het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk binnendruppelde.

Naarmate afgelopen nacht duidelijk werd dat de Britten de EU gaan verlaten, werd het pond massaal gedumpt. Ten opzichte van de dollar bereikte de munt de laagste koers in 31 jaar. Een pond kost nu 1,34 dollar, een daling van ruim 10 procent. Eerder vannacht, toen de markten er nog vanuit gingen dat de Britten in de EU zouden blijven, stond de koers op 1,50. De euro daalde tevens in waarde, die noteerde vanochtend 1,09 ten opzichte van de dollar, gisteren was de koers 1,14.

In Azië zijn een aantal beurzen nog open en daar kleurden de borden halverwege de nacht dieprood. In Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 8 procent. Ook in Hongkong en China dalen de koersen. Beleggers verkeren in grote onzekerheid en dumpen hun aandelen. Goud wordt gezien als een veilige vluchthaven en stijgt in waarde.

De financiële markten lijken totaal verrast want gisteren gingen beleggers er nog vanuit dat de Britten binnen de Europese Unie zouden blijven. Het pond steeg en de beurzen gingen omhoog. De AEX won de afgelopen week 8 procent.

De beurzen in Europa maken zich op voor een zwarte dag, nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt.

Bron: NOS.nl

No votes yet.

23 gedachten over “Euro daalt in waarde door Brexit

 1. Niet te somber worden. Als het goed is hebben de meeste hun aow en pensioentjes binnen, net voor de daling.

  En nu hebben we weer een maand om de euro weer te laten stijgen .

  Echt neem van mij maar aan dat al het doem denken over de brexit mee zal vallen. Dit was alleen maar bang makerij. En de markt zal zichzelf weer herstellen !

  • Niet somber worden, tenzij je natuurlijk net je verblijf in Thailand wilt gaan verlengen met een jaar op basis van je AOW (plus klein pensioentje) en de nieuwe wisselkoers.

  • De markt herstelt zich altijd. De vraag is ten koste van wie. Meestal degenen die het het minst kunnen missen. Zij die genoeg kapitaal hebben varen er vast weer wel bij.

  • Harold,

   Er is inderdaad helemaal niets aan de hand, kijk je naar de valuta stand van het Britse Pond, dan stond deze 3 maanden geleden LAGER dan nu, de valuta handelaren hadden hem, met de verkiezingen op komst opgejaagd en valt nu weer in het mandje waarin hij behoord.

   Maandag is alles waar als normaal en in oktober als Cameron aftreed (wat ik betwijfelt) is iedereen de stemming al lang vergeten. Ambtenaren gaan gewoon door en luisteren toch niet naar het volk.

  • ja bekijk het maar van de positieve kant. De thai baht stijgt in waarde en dat is goed voor degene die er veel van hebben…… Daarnaast profiteert Thailand er ook nog van omdat het veel exporteert en daardoor meer vreemde valuta ontvangt, op korte termijn dan.
   Daarnaast werpt een hogere koers van de baht een hogere drempel op om hier te gaan wonen. Dus minder van die minimum-pensionados uit EU landen en UK.
   Het is maar van welke kant je het bekijkt.

 2. Ik zag inderdaad dat vanmorgen de Euro 1 Baht minder waard is. Als je b.v. van 1000 Euro per maand in Thailand leeft, dan heb je ongeveer 1000 Baht per maand minder te besteden maar als dat zo blijft, dan zal men daar snel aan gewend raken. Maar hopen dat de gevolgen niet groter gaan worden. Engeland had hun Engelse Pond nog. Als Geert Wilders zijn referendum gaat krijgen en Nederland inderdaad en misschien terecht uit de EU stapt, dan komt er meer bij kijken. Wat de gevolgen dan zullen zijn als we terug gaan naar de Gulden, dat is een heel groot vraagteken.

 3. Daalde… , maar niet zo dramatisch als het uk pound, wij hebben meer te vrezen van Mario Draghi die elke keer met zijn schaar klaar staat als de euro weer omhoog ga tom er een knip in the geven ……

 4. Zolang het bij 1 Bahtje meer of minder per Euro blijft valt dat binnen de gebruikelijke schommelingen, en voor de Euro ben ik niet zo bang, in het kader van een Brexit. Maar voorspellen kan niemand, en als iedereen het eens is moet je extra op je hoede zijn. Weet u nog, ruim een jaar geleden? Alle deskundigen waren het roerend met elkaar eens, de pariteit tussen Euro en US Dollar zou beslist voor het einde van het jaar bereikt worden…
  De grote vraag die de Brexit nu oplevert is hoe de overige EU-landen de ‘scheiding’ gaan regelen met het UK.
  Als het UK ‘goed wegkomt’ zullen de economische gevolgen beperkt zijn, maar dient de volgende vraag zich aan: Who’s next? Dat wil men voorkomen.
  En als het UK wordt afgeknepen zullen de economische gevolgen zowel voor het UK als voor de EU een stuk groter zijn. Dat willen we ook niet.
  Al met al zal er de komende jaren sprake zijn van een verhoogde onzekerheid, en dat is eigenlijk nooit goed.
  Enerzijds is het haast ongelooflijk dat een meerderheid zich bewust in zo’n onzekerheid wenst te storten, anderzijds kon het niet uitblijven dat het grenzeloos overdragen van nationale bevoegdheden aan een Europese instelling, die de toets van een moderne democratie niet kan doorstaan, een keer tot massaal verzet zou leiden.

 5. Als we niet snel England volgen zijn wij, Nederland, binnen de Euro echt de pineut, zonder Engeland gaan we veel meer inleveren binnen Europa, ik vraag mij af wat er overblijft van ons pensioen als Rutte stug voorstander blijft van de Euro, hopelijk kunnen we snel weer guldens uitgeven, als er een schaap over de dam is….

  • Nederland is voor bijna 75 % van haar inkomen afhankelijk van de dienstverlening die m.n. internationaal georienteerd is dus volgens mij zal een overgang naar de gulden veel negatiever zijn als men verwacht. Daarnaast is de economie van tegenwoordig beduidend anders als toentertijd. De koers van de euro zal de komende tijd onder druk staan omdat de onzekerheid over de overgang van de status van GB nog onduidelijk is. De pensioenfondsen in NL hebben door de keuze van de Britten al gemiddeld 3 % van hun waarde verloren en dat zal in andere landen ook wel zo zijn. Ook dat zal de koers van de euro beinvloeden want mensen die een pensioen opbouwen of genieten van hun pensioen zullen meer gaan betalen c.q. minder ontvangen waardoor zij minder kunnen besteden waardoor vervolgens de koers ook weer inder druk komt te staan. Hopelijk zal de komende tijd duidelijk worden of de schade beperkt kan blijven en dat de Euro THB koers niet al te grote klappen oploopt.

 6. Men verwacht dat de UK ongeveer 8% dit jaar zal verliezen op jaarbasis.

  Het duurt minimaal twee jaar voordat de UK definitief uit de EU. In het Verdrag met de EU staan de regels opgeschreven wat te doen indien een land de EU wenst te verlaten. In principe zijn dat onderhandelingen over alles en nog wat. De UK zal met de hoed in de hand, onderhandelingen ingaan. Want 27 landen zullen er voor zorgen dat de UK geen enkele toezegging zal krijgen.

  Want na de twee jaar duurt het dan vijf tot tien jaar voordat er een regeling met de UK op tafel ligt. Schotland zal zich afscheiden van het Verenigd Koninkrijk en ook zullen de nationalisten in Noord-Ierland zich roeren tot eenwording met Ierland.

  Noord-Ierland wordt dubbel getroffen door de uittreding uit de EU. Door het wegvallen van de scheepsbouw, werden met subsidies van de EU, miljarden euro’s, nieuwe werkgelegenheid gecreerd. Die subsidies vallen nu weg.

  De euro zal weer vlug opkrabbelen, maar als de financiele markten slecht blijven presteren, zal je dat later in je pensioen(en) merken.

  Nederland zal waarschijnlijk 17 miljard verliezen door het wegvallen van de UK uit de EU.

 7. Wat heeft Engelenad nu gewonnen? Eigenlijk niets anders dan een hoop onzekerheid. Er zijn inderdaad landen als Zwitserland en Noorwegen die niet bij de EU horen, maar wel volwaardig handel drijven binnen de EU en welvarend zijn. Maar wat uiterst zelden wordt vermeld is 1. dat deze landen quasi alle verdragen van binnen de EU hebben moeten goedkeuren en naleven om handel te kunnen drijven binnen de EU, zonder dat ze er zelf een iota over te zeggen hadden en 2. dat die landen ook bijdagen leveren aan de EU, zonder dat ze zelf van Europa subsidies kunnen trekken. Hetzelfde lot zal G.B. ondergaan. Maar dat vergat het NEE kamp in zijn campagne voortdurend te vermelden.
  Ouderen en mensen met lage opleiding hebben overwegend voor een brexit gestemd, omdat ze er te weinig van afweten. Jongeren en mensen met wat opleiding hebben voor JA gestemd.

 8. Als Nederland uit de euro stapt dan krijgen we 25 bath voor onze gulden omdat dan de gulden veel sterker wordt dan de Euro.

  • Alleen bij het omzetten krijgen we dan waarschijnlijk maar 1,8 gulden voor een Euro in plaats van 2,2 Euro.
   Net als we met het omzetten naar de Euro zijn geflest.

  • Klinklare onzin. Tenzij de €uro 1=1 omgezet is in Hfl.
   De NL Gulden, Florijn of hoe-die-ook-heten-moge, zal een zeer kleine, exotische valuta worden, tenzij.. net als de Scandinavische Kronen, gekoppeld aan de Euro.
   Zie naar de Thaise export: in US$, soms in Yen en Euro, maar zo goed als nooit in THB.

   Vermogenshandelaren zullen zich niet gauw in zo’n “locale schelpje” storten, want veel te lastig om in geval van problemen snel uit te stappen / slecht te verhandelen, dus.. men zal een hogere rente eisen, net als nu in de Scandinavische landen.
   Dus: Wilders-argumentatie: totaal niet gehinderd door de geringste economische kennis.

   • ….ik hoor een hogere rente , schrijft Harrybr,
    maar dat is goed nieuws voor allen die pensioen opbouwen. En wat is er zo verkeerd aan sterke munten zoals de Zwitserse franc of Singapore munt. Voorheen hadden wij ook een sterke munt en een economie die goed draaide , dus het kan straks natuurlijk ook met onze eigen NL munt.

    En wat jij een locale schelpje noemt behoort wel tot de betere economieën in Europa. Samen met Duitsland en nog een aantal landen, Voor de euro was het goed te verhandelen en dat zal straks ook zo blijven Ons land is een handelsland en dat fundament zal echt niet veranderen oftewel met een eigen munt blijft onze economie gewoon doorgaan .

   • Sorry, maar dat is echt onzin. Ik vraag me af wie er gehinderd word door enige economische kennis? En, Scandinavische kronen??

    Het probleem in de Scandinavische landen is dat de munt simpelweg te sterk werd. Noorwegen heeft in de laatste jaren eerst de EU moeten volgen met rente verlagingen simpelweg om hun eigen valuta te devalueren die door oa de olie export veel te sterk werd. Nu de olieprijs ook fors gedaald is zie je ineens dat de Noorse Kroon ook veel minder waard is. De Noorse Kroon is dus absoluut niet gekoppeld aan de Euro.

    Verder heeft Denemarken een munt die aan de euro gekoppeld is, maar ook daar is het nog maar de vraag hoe lang ze het vol kunnen houden, je kan immers niet eeuwig je valuta devalueren. Bij mijn weten was Denemarken de eerste in Europa met negatieve rentes. De vraag is niet of maar wanneer ze die currency peg los zullen laten.

    Een vermogensbeheerder zoekt stabiele inkomsten met weinig volatiliteit. Dus als die investeren in een bepaalde valuta (bijvoorbeeld door staatsobligaties te kopen van een bepaald land) hebben die baat bij een sterke munt en een stabiel beleid. En die jongens zijn er ook niet op uit om hun totale positie binnen een hele korte tijd te liquideren.

    Een valuta handelaar heeft juist weer baat bij een hogere volatiliteit. Die zal misschien snel van zijn valuta af willen maar die houd daar met zijn positie dus ook rekening mee. En in hoeverre hij daar rekening mee houd heeft veel met vraag te maken, als een klein land toch een bloeiende handel heeft dan is er veel vraag naar die valuta en is het geen probleem. Een valutahandelaar is doorgaans sowieso enkel speculatief bezig dus je kan je afvragen in hoeverre dit het belang van een land dient.

 9. Moderator: Geen anti of pro Europa discussie svp. Het artikel gaat over de koers van de Euro dus daar moeten de reacties over gaan.

 10. Joost schreef: “Als Nederland uit de euro stapt dan krijgen we 25 bath voor onze gulden omdat dan de gulden veel sterker wordt dan de Euro”. Ik ben geen specialist. Ik vermoed dat jij dit ook niet uit je duim zuigt. Op welke deskundigen steun jij je om dit te beweren? Ik las de voorbije dagen totaal andere voorspellingen i.v.m het Pond. En die kloppen blijkbaar.

 11. De Euro is nu zo laag doordat mario de euro kunstmatig laag houdt.Dit is nodig voor de zuidelijke staten. De Noordelijke staten voorkomen een algehele onderuitgang van de Euro. Tot deze staten behoort ook Nederland. U kan het al zien aan de rente die wij betalen voor onze staats schuld. De Pond is een onafhankelijke munt gebleven.Deze zakt omdat Londen de financiële centra is. Dus met deze brexit veliest het zijn financiële status en gaat de pond weer naar een normale stand.

  • Dat is “The race to zero”.

   Bijna het hele westen is hun valuta aan het devalueren omwille van hun export. En oa China ook.

   Het spelletje van de valuta laag houden word langer gespeeld door Groot Brittanië als door de rest van Europa. Groot Brittanië begon oa al veel eerder met het opkopen van staatsschuld om hun valuta te devalueren.

 12. En aangaande het zakken van de koers van de baht (tot nu met zegge&schrijven 1 baht), dat is in het recente verleden wel erger geweest bijvoorbeeld toen Draghi bekend maakte op grote schaal obligaties op te kopen!

  • De Euro is zelfs eens gezakt naar Baht 36 voor een Euro, MAAR toen was alles een stuk goedkoper in Thailand. Als dit nu zou gebeuren zijn er ik weet niet hoeveel de klos, met de nu warende prijzen. Ik ook en moet dan met hangende pootjes terug naar NL.

Reacties zijn gesloten.