Sinds ik in Thailand woon beoefen ik hartstochtelijk een nieuwe hobby namelijk het poolbiljarten. Het is razend populair in dit land waar je het vrijwel overal kunt spelen, in bars, restaurants of poolhalls.

Ik kende het niet want in mijn tijd werd er in Nederland niet (veel) op een tafel met gaten (pockets) gespeeld maar op een gewoon biljart met 3 ballen. Dat heb ik natuurlijk ook wel gespeeld, op zaterdagmiddag met vrienden in een café, normaal het librespel of tien over rood. Echt goed was ik niet, een serie van 6 of 7 caramboles vond ik al erg goed. Ik heb ook nooit in competitieverband gespeeld maar gezellig waren die middagen altijd wel.

Hier begon het met regelmatig bezoek aan een grote bierbar die over een pooltafel beschikte. Schuchter proberen die ballen in de pockets te mikken en dat viel helemaal niet mee. Gelukkig kreeg ik hulp van een Engelse vriend die mij verder inwijdde in de regels en mij tactische aanwijzingen gaf. Het ging steeds beter maar nu na vele jaren ben ik nog steeds een middelmatige speler die het overigens met veel plezier speelt.

Er is namelijk nogal een verschil tussen ons biljarten en het poolbiljarten. Bij ons biljarten geef je gewoonlijk de speelbal een effect zodanig dat die bal nadat de eerste bal geraakt is in de richting van de tweede bal rolt. Daarmee scoor je een punt. Natuurlijk probeer je “over te houden”, maar het belangrijkste is toch dat punt te scoren. Bij poolbiljarten geef je de speelbal in principe geen effect maar raakt de zogenaamde objectbal op een manier, dat die in een pocket verdwijnt. Hoe beter je in dit spel bent, hoe beter je ook de speelbal wel een effect geeft om die bal in een goede positie te brengen voor de volgende stoot.

Populair in Thailand

In Thailand wordt geen biljart gespeeld zoals wij dat in Nederland doen. Een Belgisch restaurant hier in Pattaya heeft het geprobeerd, maar moest door ruimtegebrek en te weinig belangstelling de tafel wegdoen. Poolbiljart wordt in heel Thailand beoefend tot in de kleinste dorpen aan toe. In het dorp van mijn vrouw in de Isaan is ook een kleine poolhall met 3 snookertafels. Kwaliteit van deze tafels laat erg te wensen over, maar ach, het gaat om het plezier, nietwaar? Deze vorm van poolbiljarten is op het platteland erg geliefd want je kunt er goed voor geld mee spelen. Ik deed een keer mee, je speelt met een aantal spelers en via een ingewikkeld systeem win of verlies je geld. Ik won snel 200 Baht en was het met een minuut of tien ook weer kwijt.

De varianten van poolbiljarten, die het meest in Thailand worden gespeeld zijn:

1. Snooker: het spel met de rode en gekleurde ballen op een zeer grote tafel. De bedoeling is, dat je om en om een rode bal en een gekleurde bal pot. De gekleurde bal komt weer dan weer terug op de tafel totdat alle rode ballen gepot zijn, waarna de gekleurde ballen in een voorgeschreven volgorde worden gepot.

2. 8-ball: 15 genummerde ballen op tafel, de nrs. 1 t/m 7 zijn egaal gekleurd, de nrs. 9 t/m 15 hebben een witte band (of half gekleurd zei een Nederlanders eens), nummer 8 is de zwarte bal. Twee spelers dienen elk 7 ballen te potten en als laatste de nummer 8. In Thailand wordt gespeeld met verschillende regels, Thailand heeft zijn eigen regels, dan zijn er de Old-English rules en bij de beter spelers wordt naar International Rules gespeeld.

3. 9-ball: Allen de eerste 9 ballen komen op tafel, die in volgorde van 1 tot en met de 9 moeten worden gepot. Je speelt altijd op de laagst genummerde bal, mocht je die niet potten, maar raak je daarmee wel een andere bal, die gepot wordt, dan blijf je aan de beurt. Als je op deze manier de nummer 9 bal pot, heb je de game gewonnen zonder dat alle ballen gepot zijn. Goede spelers houden zich meestal aan de volgorde, maar mindere spelers trachten die 9 ball met verrassing vaak eerder te potten.

4. 10-ball: een moeilijkere variant van het 9 bal spel, waarbij je expliciet moet zeggen (nomineren) in welke pocket de bal gaat verdwijnen.

Snooker

Hier in Pattaya kun je alle varianten spelen, de Thais spelen veel snooker in de speciale snooker halls. In heel veel bars, restaurants en biercomplexen staat wel een pooltafel waar je met je eigen gezelschap of – natuurlijk – met een Thaise dame een spelletje kunt spelen. Door ruimtegebrek zijn het meestal kleinere tafels waar al dan niet voor een drankje of geld wordt gespeeld. Er worden ook veel toernooien georganiseerd waar men geld kan winnen, de hoogte waarvan afhankelijk is het de inleg van het aantal spelers. In dit verband zijn de toernooien in Insomnia in Walking Street erg populair.

Ik beoefen mijn hobby in een grote poolhal, genaamd Megabreak, in Soi Diana. Een hal met 14 wedstrijdtafels, een goede bar, mogelijkheden om te eten, grote Tv’s voor voetbal of video’s en een gezellige lounge-gedeelte. De bezoekers kun je verdelen in de “vaste klanten” (waaronder ik), de bezoekers, die regelmatig vanuit Europa naar Pattaya komen en de toeristen, die vaak met hun Thaise partner een spelletje spelen. De laatste categorie speelt dan meestal 8-ball, maar 9- en 10 ball zijn het meest in trek bij de anderen.

Wij (ik behoor zo’n beetje tot het meubilair, zodat ik van “wij” spreek zonder financiële belangen in de zaak te hebben) organiseren wel vier toernooien elke week, op woensdag voor 10 bal, op donderdag en zondag voor 9 bal en de dinsdag is populair als Ladies’ Night. Ik regel die competities en deel de wedstrijden in. Laatst kwam een Japanner op mij af en vroeg mij of ik de Tournament Director was. Nu ben ik dat niet echt maar vond het wel een mooie titel dus ik zei volmondig “ja”.

Toernooi

Moet je nu een goede speler zijn om aan die toernooien mee te doen? Het antwoord is Nee, want wij spelen met een handicap systeem zodat in principe elke speler in de prijzen kan vallen. Op zondag hebben we een systeem van 12 klassen waarbij je al naar gelang je handicap meer of minder frames moet winnen. Ik ben zelf laag geklasseerd en moet ik tegen iemand uit de hoogste klasse spelen dan moet hij 12 frames winnen tegenover mij maar 2. Dat lijkt dan weer gemakkelijk maar het lukt mij niet elke keer. Toch win ik regelmatig een prijsje en heb het toernooi zelfs al twee keer gewonnen. Bij 9 bal kan dat, want ik win dan vaak met verrassingsstoten. Mijn “specialiteit” is de zogenaamde combo, ik stoot met de speelbal dan de 9 bal in de pocket en win de frame.

Ach, er valt nog zo veel te vertellen over het spel, de toernooien en Megabreak zelf, ik zou zeggen, kom eens langs en oordeel zelf. ’s Middags is het redelijk rustig en als je alleen bent speelt één van de lieftallige dames graag een spelletje met je (op de pooltafel wel te verstaan!), ’s avonds is het gezellig vertoeven in Megabreak en zijn de meeste tafels vaak bezet. Vraag naar Albert – zo kennen ze mij hier – en ik vertel je alles wat je over dit onderwerp wilt weten.

– Herplaatst artikel –


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Poolbiljarten in Thailand”

 1. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Mocht het er van komen, wil ik het graag tegen je opnemen.
  Pool of biljart kan ik goed spelen.

  Leuk dat dit weer ter sprake komt.
  Pool blijft dan ook in Thailand het meest gespeelt spel.

  Leuk verhaal.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Erwin Fleur zegt op

   Beste,

   ik heb mij inderdaad vergist.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Jacob zegt op

  Ik denk eerlijk gezegd dat snooker hier populairder is, maar dat terzijde
  Ik heb mijn vrouw leren kennen tijdens een toernooi en ze veegt nog steeds de vloer met me aan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Henk vant Slot zegt op

   Snooker tafels zie je heel weinig in Thailand,is ook een heel ander spel dan Pool,dus ik denk dat je je eigen vergist.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Jacob zegt op

  Henk

  Als je eens buiten de farangbarren in de bekende buurten kijkt zie je eigenlijk alleen maar snookertafels.
  Maar zo heeft iedereen zijn eigen ervaring ;-D

  Ik zou zeggen google maar eens rond naar snooker en pool leagues en players..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website