(JRJfin / Shutterstock.com)

Studju reċenti juri li l-konsum tas-sodju (melħ) tat-tfal Tajlandiżi huwa kważi ħames darbiet ogħla mil-livell sikur rakkomandat. Xi ħaġa trid issir ngħidu tobba kkonċernati.

Als je veel zout eet, houdt je lichaam meer vocht vast. Hierdoor stijgt je bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan op den duur niet alleen je bloedvaten, maar ook de filters in je nieren onherstelbaar beschadigen. Die filters werken als een zeef in je lichaam: ze halen de afvalstoffen uit je bloed. Als ze niet meer goed werken, vergiftigt je lichaam daardoor zichzelf.

Overconsumptie van natrium uit snacks is al jaren een nationale gezondheidsuitdaging in Thailand maar ook elders in de wereld. Onlangs verzamelden onderzoekers 400 willekeurige monsters uit supermarkten en ontdekten dat de meeste artikelen een te hoog natriumgehalte hadden.

Voor het onderzoek werden snacks ingedeeld in negen groepen en werd vastgesteld dat aardappelchips, vissnacks en knapperige crackers de hoogste hoeveelheid zout bevatten. Ten minste 69 verschillende soorten chips hadden 80-1.080 mg natrium per portie, 36 vissnacks hadden 180-810 mg natrium per portie en 104 knapperige crackers hadden 45-560 mg natrium per portie.

Assoc prof. Dr. Surasak Kantachuvesiri, de president van de Nephrology Society of Thailand en voorzitter van het Thai Low Salt Network, zei dat kinderen 3.194 mg natrium per dag consumeren, wat bijna vijf keer hoger is dan de aanbevolen niveaus. Het dagelijkse veilige niveau van natriuminname varieert van 325-950 mg per dag voor zes- tot achtjarigen, 400-1.175 mg per dag voor negen- tot 12-jarigen en 500-1500 mg per dag voor 13- tot 15-jarigen.

“Ongezonde consumptie van zout kan leiden tot allerlei ziekten, waaronder nieraandoeningen, hartaandoeningen, hypertensie en beroerte, die de belangrijkste doodsoorzaken zijn over de hele wereld. Kinderen lopen meer risico omdat ze nog niet volgroeid zijn, de impact op het hart en de nieren zal dan nog groter zijn.”

Artsen pleitten onder andere voor een zoutbelasting op snacks. Ongezond eten duurder maken en gezond eten goedkoper blijkt in de praktijk goed te werken. Verder is een goede voorlichting van belang.

Sors: Bangkok Post

13 reacties op “Artsen bezorgd om hoge zoutconsumptie bij Thaise kinderen”

  1. John jgħid up

    Dit is toch wel een cultuur dingetje.
    Dit grote probleem zie ik ook bij mijn vrouw en AL haar Thaise vriendinnen, ik heb dit wel 1xxxxx gezegd dat te veel zout slecht voor je is, maar willen hier niks aan veranderen en willen niet luisteren.
    Vooral de vissaus wordt veelvuldig gebruikt, wat ook zeer veel zout bevat, maar constant wordt hier over gezegd dat het natuur is, en dus goed.
    Natuurlijk kan je de mensen voorlichten, maar heb hier weinig vertrouwen in, zeker als ik al die reclame zie op tv en andere media over dit soort sauzen, en hoe goed dit wel niet is voor je.

    • Bert jgħid up

      En wat te denken van sojasaus of de “Knorr bouillonpoeder”, die ook bijna elk gerecht siert

  2. Cornelis jgħid up

    Veel te veel zout, maar gelukkig wordt dit gecompenseerd door ook veel te veel suiker te consumeren………

    • Willem jgħid up

      Ja veel te veel suiker. Ze doen het overal in. Toch zeggen de meesten niet van zoet te houden. Stop het dan niet overal in. Waarom zou er bij het maken van b.v. kauwpad suiker nodig zijn?

  3. Johan jgħid up

    Zo zie je maar, overal waar je komt word je overstelpt met studies die je waarschuwen wat er wel dan niet goed is. Heel wat van die studies spreken elkaar ook flagrant tegen. Op den duur zou een mens het niet meer weten.

    Ik heb altijd geleerd: Alles waar het woordje “te” in voorkomt is niet goed.
    Een beetje gezond verstand helpt ons altijd op de goede weg.

    Een “zoutbelasting”, hoe hilarisch kunnen ze het nog maken?

    • John jgħid up

      @ Johan “Een “zoutbelasting”, hoe hilarisch kunnen ze het nog maken?”
      Hoezo hilarisch, ze praten hier (en meer landen) toch ook over een suikertax?
      Sowieso vind ik goede voorlichting veel beter dan het duurder maken (hoe duur moet je het maken dan?), wat voor de rijkere mensen toch niet gaat helpen.

    • Cornelis jgħid up

      Zo hilarisch is een ‘zoutbelasting’ nu ook weer niet, Johan.
      In Nederland hadden we in de 19e eeuw, en tot 1951 in de 20e eeuw, een dergelijke belasting in de vorm van een accijnsheffing op zout.

      • Francois Nang Lae jgħid up

        Sterker nog: Er is een tijd geweest dat Romeinse soldaten betaald werden in zout. Ons woord salaris is afgeleid van het latijnse salaria, dat zout betekent. In Rome heb je nog de Via Salaria. Loonbelasting zou je ook salarisbelasting kunnen noemen. Zoutbelasting dus. De meeste mensen vinden loonbelasting helemaal niet hilarisch 😉

    • Francois Nang Lae jgħid up

      Ik ben wel benieuwd naar een studie die aantoont dat veel zout eten gezond is. Kan je me een link sturen?

      • carlo jgħid up

        Mijn dokter zei altijd dat zout de oorzaak was van de vele maagkankers voordat de frigo’s uitgevonden waren. Toen bewaarde men het vlees in pekelvaten, zoutvaten dus.

  4. Ruud jgħid up

    Met een beetje geluk zweten ze dat teveel aan zout uit.

    Zo hilarisch is zoutbelasting niet:
    Tot 1795 was er geen landelijke wetgeving omtrent accijnzen op zout in de Nederlanden. De zoutbelasting was een regionale aangelegenheid. Tijdens de Bataafse Republiek werden de accijnzen landelijk geregeld…

    Wikipedia zoutaccijns.

  5. Tiġieġa jgħid up

    Thai eten niet alleen veel zout, meer bekend is dat zij veel te veel suiker innemen. Ook in Thailand geldt dat je ongezond eten duurder moet maken. Gezond eten en sowieso een gezonde levensstijl aanhouden is op den duur altijd goedkoper dan blijven zitten, alcohol drinken, roken, rood en/of vet vlees consumeren, etc.
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5223912/raad-voor-de-volksgezondheid-samenleving-btw-groente-fruit

    • Johnny B.G jgħid up

      Uiteraard kan een gezonde levensstijl ervoor zorgen dat je wat langer kan leven maar daar is de wetgever helemaal niet in geinteresseerd. Suikerriet verbouwen zorgt voor heel wat inkomens in Thailand en als dat afgebouwd wordt dan is er een nieuw probleem geboren want wat moeten die lui dan gaan verbouwen?
      Het is een dooddoener maar alcohol, tabak, zout en suiker gaan niet ineens opgegeven worden omdat het mogelijk mensen langer laat leven welke in het ” slechtste” geval ook geld gaat kosten voor de samenleving.
      Ik kan het mis hebben maar ik denk dat er meer mensen 85 jaar willen worden in redelijke gezondheid met bekenden om hun heen dan 95 of 100 in broze gezondheid zonder generatiegenoten en dat je ook je eigen kinderen ziet wegvallen.


Ħalli kumment

Thailandblog.nl juża cookies

Il-websajt tagħna taħdem l-aħjar grazzi għall-cookies. B'dan il-mod nistgħu niftakru s-settings tiegħek, nagħmluk offerta personali u tgħinna ntejbu l-kwalità tal-websajt. Aqra iktar

Iva, irrid websajt tajba