Ze is de dochter van een boer, de boer en zijn vrouw hebben zeven kinderen, eentje is jong overleden. Zij is het enige meisje van de familie, maar dat deert haar niet.

Zij is anders dan de anderen. Al op jonge leeftijd heeft ze haar eigen mening die ze niet onder stoelen of banken steekt en komt daar soms mee in moeilijkheden. Ze heeft echter een redelijk onbezorgde jeugd.

De familie heeft het absoluut niet breed maar ze zijn tevreden. Ze hebben een eigen huis en elke dag is er voldoende eten op tafel. De boer verdient redelijk bij door kruiden te verkopen aan de mensen in het dorp. Hij is een enorme kruidenkenner die voor elk probleem wel een oplossing heeft. Zelfs de plaatselijke arts stuurt regelmatig mensen naar hem door.

Ze groeit op en wil, wat ze eigenlijk altijd al wilde, onafhankelijk zijn. De enige manier om dat te zijn is proberen om uit het ouderlijk huis te gaan en te trouwen met een Thai. Dat doet ze dan ook maar er moet wel bij verteld worden dat ze op dat moment al zwanger van hem was. Dus zo vrijwillig was het huwelijk eigenlijk ook niet.

Elke dag is er redelijk goed eten op de plank

Het gaat redelijk tussen hen. Ze werken allebei, hij in de bouw en zij voornamelijk op het land als arbeider of gaat naar ‘the mountain’ om daar eten te zoeken en soms te vissen. Elke dag is er redelijk goed eten op de plank. Van het geld dat hij verdient kunnen de overige zaken betaald worden.

Dan komt er een moment dat de man zijn vleugels wil uitslaan. Hij heeft gehoord dat werken in de grote stad veel meer geld oplevert dan in het dorp. Hij gaat zijn geluk uitproberen. In de eerste maanden gaat dat uitstekend. De stad is aan het groeien en er zijn veel bouwprojecten. Hij is goed in het werken met hout en daarom zeer gewild en goed betaald.

Na maanden blijft hij steeds langer weg, hij zegt dat hij veel werk heeft. Zij merkt daar echter niks van, want er komt nauwelijks geld binnen. Natuurlijk stelt ze vragen aan de man, die dan heel omslachtig een excuserend antwoord geeft. De huur in de stad is hoog, het eten duur en hij heeft regelmatig nieuwe dingen nodig om te werken.

Na geruime tijd wordt zij echter wantrouwend. Vooral vanwege de verhalen die ze al een tijdje in de buurt hoort, hij zou een vriendin hebben. Iets wat zij zich niet kan voorstellen, hij is toch getrouwd en ze hebben samen inmiddels twee zonen waarvoor gezorgd moet worden.

Zij denkt oké, einde relatie

Haar wantrouwen blijkt waarheid, hij biecht op. Ze vertelt hem dat hij nog een kans krijgt wat wel betekent dat hij terug moet komen naar het dorp. Dat ziet hij niet zitten. Zij denkt oké, einde relatie. Ik weiger mijn leven te delen met een andere vrouw en al helemaal niet als die beter onderhouden wordt dan ons eigen gezin. Zij zet er dan ook op een niet mis te verstane manier een punt achter.

Hij gaat een en ander beseffen, geeft duizend excuses en nog meer beloften om zijn leven te beteren. Tevergeefs. Zoals al eerder geschreven, zij weet wat ze wil en daar helpt geen moedertje lief aan. Ze houdt voet bij stuk.

Het leven wordt niet beter voor haar nu ze alleen voor haar en haar twee zoontjes moet zorgen. Er komt wel hulp van de familie. Natuurlijk, dit is Thailand en de familie zorgt voor elkaar. Maar zij wil eigenlijk toch liever zelfstandig zijn. En dat kan in dit geval niet. Ze werkt veel, nu ook in de bouw maar krijgt een vrouwenloon wat ongeveer de helft is van wat een man krijgt. Het schiet niet op. Er moet een andere oplossing gevonden worden.

Ze voelt zich te groot om de hoer uit te hangen

Ze krijgt kennis aan een rijke Chinees. Hij is getrouwd maar heeft blijkbaar meerdere vrouwen nodig om zijn behoeften, welke dat ook zijn, te bevredigen. Hij komt regelmatig, maar niet te vaak, bij haar en ze wordt door hem onderhouden.

Dat gaat een tijd goed, hij heeft zelfs een stuk land voor haar gekocht. De papieren houdt ie echter nog bij zich. Ook deze keer knaagt er iets aan haar. Ze wil niet delen. Ze wil haar eigen gezinnetje vooral met een man die er voor het gezin is. Misschien kunnen we dat zekerheid noemen.

Uiteindelijk wil ze ook van die man af, ze is absoluut niet blij met de situatie en voelt zich te groot om, om het maar eens plastisch uit te drukken, de hoer uit te hangen. Ook hem wordt verteld dat hij dient te kiezen. Dat deed ie dan ook en hij koos voor zijn vrouw. Uiteindelijk heeft ze het wel voor elkaar gekregen om de papieren van het land in haar bezit te krijgen

Al weer een nieuw begin. Wat nu? Ze is tenger en werken in de bouw doet haar lichaam pijn. Zelfs op de enige vrije dag, de zondag, heeft ze geen tijd genoeg om haar lichaam redelijk te herstellen.

Ze besluit om in Chiang Mai naar de monniken te gaan om daar het ambacht van masseuse te leren.  Dat gaat haar goed af. Ze is heel erg geïnteresseerd in de opleiding alhoewel dat erg zwaar is vanwege de weinig vooropleiding die ze genoten heeft.

Ze haalt haar diploma’s en besluit te gaan werken. Ze krijgt verschillende aanbiedingen van vriendinnen om naar Bangkok, Pattaya of iets dergelijks te komen, maar gezien haar instelling en het opleidingsniveau dat ze genoten heeft, voelt ze zich daar te goed voor. Zoals reeds gezegd, ze heeft een eigen mening, een eigen wil, ze is een sterke vrouw.

Masseuse in een hotel

Ze krijgt een baantje bij een hotel als masseuse. Het verdient redelijk, er zijn dagen bij zonder klanten maar ook dagen dat ze een flinke tip krijgt. Al met al heeft ze het niet eens zo slecht. Haar oudste zoon is inmiddels volwassen en staat op het punt te trouwen, haar jongste is samen met zijn neef in het klooster getreden. Dan wordt er voor hem gezorgd en de school is gratis.

In een gekke bui, na met een vriendin gepraat te hebben, denkt ze eens na over het plaatsen van een contactadvertentie. Haar vriendin kan dat voor haar doen, het is zelfs voor haar gratis. Op aandringen van de vriendin worden er foto’s gemaakt. Dat samen met de tekst die de vriendin wel zal schrijven moet er voor zorgen dat ze reacties krijgt.

De fotograaf en haar vriendin hebben hun werk heel goed gedaan. De foto’s zijn prachtig geworden, ze ziet er heel erg goed uit op de foto’s, en het verhaal dat de vriendin over haar heeft geschreven laat niks te wensen over. Volgens haar vriendin is ze een lieve jonge vrouw, ze was toen in de veertig, die geen kinderen had en goed Engels sprak. De droom van een rijpe buitenlander.

De man schrijft eerlijk dat hij lui is; rookt en drinkt

En reacties krijgt ze. Van jonge 25 jarige tot oudere mannen die allemaal wel haar leven willen delen. Niemand voldoet echter aan de wensen van haar. Ze wacht af. Dan komt er een foto en een beschrijving die haar wel bevalt. De man schrijft heel eerlijk dat hij lui is, hij heeft in zijn leven al meer dan genoeg gewerkt, en dat hij rookt en drinkt.

Na een behoorlijke tijd komt het, na enig telefonisch contact waar voor de man al bleek dat haar Engels helemaal niet zo goed is, tot een afspraak. Wel in haar buurt, dat is veilig voor haar. Omdat de man intussen weet dat haar Engels niet zo goed is, neemt ie voor de zekerheid wel een Thaise vriendin mee. Ze ontmoeten elkaar op het terrein van het hotel waar zij werkt.

De ontmoeting is hartelijk en eigenlijk zonder problemen dankzij de vriendin van de man die heel goed Engels spreekt en een goede tolk bleek. Als zij er vervolgens ook nog achter komt dat zij een verre nicht van haar is, is alles eigenlijk heel goed.

Ze blijven het weekend samen, met de vriendin en haar man, in een hotel. Er wordt wat heen en weer gepraat en ze stemt in om met de man naar Chiang Mai te gaan. De man woonde daar. Uiteraard heeft haar familie heel veel bezwaren. Twee dingen zijn belangrijk voor haar. Haar verre nicht en de oudste broer die ook in Chiang Mai woont. Dus als er wat gebeurt kan ze daar altijd op terug vallen.

Het gaat steeds beter; ze liggen elkaar wel

Het gaat wonderwel goed tussen die twee. De vriendin komt dagelijks even langs om een praatje te maken en intussen wordt haar Engels ook al beetje bij beetje beter. Ze gaan voor een bezoek terug naar haar geboorteplaats, naar haar familie. Ze heeft daar in de loop van jaren een eigen huisje laten bouwen op een stuk land dat ze ingeruild heeft voor het land dat de Chinees haar geschonken had.

De man ziet voor het eerst het huis en zegt heel eerlijk tegen haar, hier wil ik dus absoluut niet wonen. Het dorp is me te stil en het huis is mij te klein, het bestond slechts uit een woonkamer en een slaapkamer. Het toilet en de douche waren buiten in een hok van anderhalf bij anderhalve meter ook nog eens met een Thais toilet. En dat voldoet dus absoluut niet aan buitenlandse normen.

Ze gaan terug naar de woning van de man. Het gaat eigenlijk steeds beter. Ze liggen elkaar wel. Er wordt niet gevreeën. Zij wil dat niet omdat haar vorige mannen haar pijn hebben gedaan, hij heeft er niet zo’n behoefte aan. Dat kwam dus voor beide partijen goed uit.

Een paar weken later gaan ze weer op familiebezoek. Blijven een paar dagen slapen in haar huis, en praten veel met elkaar. Ondanks haar gebrekkige Engels verstaan ze elkaar goed en raken ze gewend aan elkaars stemmen. Ze doen beiden hun best om elkaar te begrijpen of het nu taal of cultuur betreft.

Dat huisje is haar droom

Er wordt dan ook gepraat over het huisje. Dat huisje is haar droom. De man zegt tegen haar, als we nu eens een en ander beginnen te veranderen en beginnen met het toilet, want dat bevalt hem totaal niet. En dat doen ze dan ook. Er wordt veel veranderd aan het huisje, zoveel dat ze besluiten om er te verhuizen en er te gaan wonen. Nee, er wordt geen groot nieuw huis gebouwd. Nee, er wordt niet gelijk een nieuwe auto gekocht en nee, de familie hoeft niet onderhouden te worden.

Sindsdien gaat het eigenlijk al maar beter tussen die twee. Zij heeft haar huisje wat er van buiten niet uitziet, maar moet je eens van binnen kijken, zeggen de buren. Ze heeft haar land waar ze driftig op begint te werken er wordt een beetje gebouwd, een garage/buitenkeuken, een varkenshok en een kippenren. Er worden veel bomen en planten geplant.

Natuurlijk hebben ze ook hun mindere momenten. Vooral omdat ze elkaar niet begrijpen vanwege taal en cultuur. De onenigheden hebben echter tot nu slechts een echte ruzie gekend. En alles is goed.

Zowel haar droom als die van hem zijn uitgekomen

Wat heel erg belangrijk voor hem was is dat er nooit vanuit de familie en al zeker niet vanuit haar gesproken werd over het onderhouden van de familie. Natuurlijk doen ze nu samen dingen voor de familie. Zo heeft de boer, hij is inmiddels 79 jaar maar sterk als een beer, een driewieler gekregen. Stond hoog op zijn verlanglijstje. De wasmachine is door hen betaald en ga zo maar door. Maar nooit of te nimmer heeft iemand om geld gevraagd aan de man. Dit huwelijk is dus gebaseerd op liefde en niet op geld.

Eenmaal per jaar gaan ze op ‘vakantie’. Een dag of vier er tussenuit richting het Zuiden naar de kust. Elke keer gaan er minstens twee van de familie mee. Die worden dan eens lekker in de watten gelegd. Maar iedereen is blij om weer thuis te zijn. Hun eigen vertrouwde omgeving waar het nog echt leven is, of je nu buitenlander bent of niet.

Zowel haar droom als die van hem zijn uitgekomen. En ze hopen nog lang en gelukkig samen te leven.

Ingezonden door Jan †

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersinzending: Het verhaal van een boerenmeisje”

 1. rori zegt op

  mooi warm verhaal

 2. Robert48 zegt op

  Een heel herkenbaar verhaal.

 3. Eric zegt op

  Mooi en lief verhaal

 4. Jef zegt op

  Zooo prachtig, geeft me tranen in de ogen en besef hoe hard ik momenteel Thailand mis.

 5. Henk zegt op

  Wauw, mooi om te lezen, en….. heel herkenbaar. Mijn vrouw had ook zo’n leven…. ook twee zonen, en nog veel meer overeenkomsten. Erg beschadigd ook.

 6. Steven zegt op

  Heerlijk om te lezen !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website