Thailand vergrijst in een rap tempo

(Matt Hahnewald / Shutterstock.com)

Thailand vergrijst zeer sterk. Nu al is het een verouderde samenleving en het land zal tegen 2031 een ‘superverouderde’ samenleving worden, want tegen die tijd is 28% van de bevolking 60 jaar of ouder is.

Thailand kent al tientallen jaren een laag geboortecijfer. Vorig jaar werden er voor het eerst meer sterfgevallen dan geboorten geregistreerd. In 2021 overtrof het aantal sterfgevallen het aantal geboorten met 563.650 versus 544.570.

Deskundigen willen dat de overheid een meer actief beleid en campagne voert om de vergrijzing tegen te gaan. Maar nu naar verwachting de werkloosheid onder pas afgestudeerden zal stijgen door de Covid geteisterde economie, zal dat waarschijnlijk weinig effect hebben.

Nu mensen moeite hebben om in hun levensonderhoud te voorzien of werkloos zijn zal men niet geïnteresseerd zijn in een laag geboortecijfer.

Bron: Bangkok Post

Rating: 4.33/5. From 12 votes.

4 gedachten over “Thailand vergrijst in een rap tempo

 1. Dit is dus een natuurlijk gevolg van een jarenlang verkeerd beleid.
  Door een steeds slechtere verdeling van de welvaart moet je als jong gezin beide een fulltime baan hebben om rond te komen,een groot gezin is dan geen keuze meer maar een financieel onhaalbaar gegeven.
  Vaak komt er ook nog de zorg voor ouders bij die vroeger werden gedragen door meerdere kinderen maar nu steeds vaker door 1 of 2 kinderen.
  Vergrijzing is trouwens een mondiaal probleem met uitzondering van Afrika dat zichzelf na verloop van tijd op natuurlijke wijze oplost.

 2. Het is voor de aardbol goed dat de enorme toename en mensen gaat afnemen en hopelijk komt er een afname. We hebben er honderdduizenden jaren over gedaan om tot 300 miljoen mensen te komen bij het begin van de jaartelling. Nu ongeveer 8000 miljoen mensen. In sommige landen verwachten ze dat de gemiddelde leeftijd naar 100 jaar gaat. Meer beton, meer landbouw, meer veeteelt, meer auto’s enzovoort. We kunnen wachten op meer natuurrampen om de balans een beetje te herstellen of ons aanpassen en afbouwen.

  Er zijn nog veel landen met een gemiddeld jonge bevolking. Het zijn veelal arme en/of strenger religieuze landen met een hoger geboortecijfer. Landen als Thailand waar de vergrijzing een probleem wordt kunnen van deze landen mensen aantrekken om hier te komen werken. Vergrijzende landen zullen wel moeten accepteren dat ze (jonge) migranten een volledige status moeten gaan verlenen anders gaan ze naar landen die dat wel doen. Ook zal geaccepteerd moeten worden dat er een meer multi culturele samenleving komt. In Europa gebeurd dat meer en zelfs in traditionele samenlevingen als Japan bewegen in die richting. Wat dat betreft heeft Thailand nog veel te leren. Honderdduizenden inwoners/vluchtelingen blijven hun leven lang statenloos in plaats van ze te adopteren en ze zinvol in te zetten voor de samenleving. Het aantal buitenlandse inwoners en arbeidsmigranten die als volwaardige burgers worden beschouwd of de Thaise nationaliteit kunnen krijgen is nihil. Zelfs al wonen en werken ze hier 20 jaar, ze krijgen niet de rechten als van een Thai. Als er geen omslag in het denken komt in Thailand gaan ze de boot voor arbeidsmigranten missen. Wellicht dat de invloedrijke bazen van alle fabrieken die hier gebouwd worden gaan aandringen op verandering. Een fabriek zonder werknemers produceert niet zoveel. En grotere gezinnen, die komen er echt niet.

 3. Als de welvaart stijgt dan neemt het aantal kinderen af.

  En dat is een goede zaak, want de oorzaak van meeste hedendaagse problemen is dat er gewoonweg te veel mensen zijn.

Reacties zijn gesloten.