Ladyboys, het derde geslacht in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Maatschappij
Tags: ,
10 augustus 2018

Matt Hahnewald / Shutterstock.com

Het leek altijd zo simpel: je hebt jongens en je hebt meisjes. Dat geldt echter niet voor Thailand. Daar vind je de ‘derde sekse’ namelijk ladyboys oftewel kathoeys.

Ladyboys zijn mensen met een mannenlichaam maar ze gedragen zich als vrouw, brengen make-up op en kleden zich zoals vrouwen doen. Ze vormen een grote en belangrijke groep in de Thaise samenleving. De ladyboys zijn meestal een bron van vermaak (in de goede zin van het woord).

Kathoey niet in één woord te vangen

Hoewel ze soms erg opvallen door hun extravagante gedrag, vooral in toeristische bestemmingen, laat een kathoey zich niet in één woord vangen. Een etiket als transseksueel of travestiet voldoet zeker niet. Ook de westerse begrippen homo, hetero en biseksueel snijden geen hout. Een ladyboy is niet per definitie gay. Kortom een kathoey is geen man, geen vrouw, geen homo of hetero.

Tussenvormen

In Thailand bestaan meer categorieën, tussenvormen. Zoals de jongen die de soep serveert in het lunchrestaurant met oogschaduw, een ringetje in zijn oor en elke dag een andere kleur diadeem om zijn haar uit zijn gezicht te houden. De grote, stoere jongen met lipstick – of is het een jongensachtige meid – met de mobiele telefoon op het vliegveld. Terwijl wij in het Westen de wereld verdelen in mannen, vrouwen, travo’s en transi’s kennen de Thais, tien tot veertien tussenvormen. Ze worden om die reden ook wel de phet ti sam genoemd: de derde sekse.

Bij ladyboys is niet de voorkeur voor mannen het uitgangspunt maar het spelen met gender. Vanuit het perspectief van de kathoey is niet het biologische geslacht maar de rol die iemand speelt bepalend. Ze kiezen voor de vrouwenrol. De seksuele voorkeur voor het eigen geslacht is daarbij niet het belangrijkste. Hetzelfde zie je ook bij Thaise vrouwen die een mannenrol aannemen en ‘Tom’ worden genoemd.

Matt Hahnewald / Shutterstock.com

Relaties

Een ladyboy is niet per se op zoek naar gay-mannen. Soms geeft ze de voorkeur aan een stoere hetero man zodat zij zich meer vrouw kan voelen. Er zijn ook hetero westerse mannen die een relatie aangaan met een ladyboy. Dat kan uit nieuwsgierigheid, maar kan veelal ook een bewuste keuze zijn. Hetero mannen verklaren deze opmerkelijke keuze vaak met de stelling dat zij ‘het beste uit twee werelden’ hebben gekozen. Een ladyboy is zelf als man geboren en begrijpt daarom andere mannen beter en kan daarnaast de behoefte aan liefde en intimiteit invullen, zoals vrouwen dat kunnen.

Rol in de Thaise maatschappij

Ladyboys worden in het boeddhistische Thailand, waar tolerantie hoog in het vaandel staat, breed geaccepteerd door de omgeving. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je zoveel ladyboys ziet in het Thaise straatbeeld. Ze zijn een onderdeel van de samenleving in al zijn geledingen. Sommigen zijn filmsterren, beroemde muzikanten of soapsterren. Er zijn zelfs schoonheidswedstrijden voor kathoeys. De ladyboys spelen ook een belangrijke rol in de toeristenindustrie. De professionele cabaretshows van ladyboys, zoals Tiffany’s in Pattaya en de Calypso Show in Bangkok, worden massaal bezocht door toeristen uit alle windstreken.

Bijgeloof

Maar het is niet enkel de sociale acceptatie die ervoor zorgt dat transseksuelen zo talrijk zijn in Thailand. Veel Thai geloven dat een vorig leven ertoe kan leiden dat iemand zich gevangen voelt in het verkeerde lichaam. In kleine dorpjes gebeurt het soms dat een moeder met enkel zonen één van haar zoons van jongs af aan als meisje opvoedt. Hij kan zijn moeder dan helpen in de huishouding.

Bijgeloof speelt ook een rol bij de acceptatie van ladyboys. Op het Thaise platteland wordt soms de hulp van goede geesten ingeroepen als een kind ziek is. En dan kan het gebeuren dat een vrouwelijke geest in het lichaam van een jongen terechtkomt. Ze geneest hem, maar vanaf dat moment voelt de jongen zich een vrouw.

Acceptatie via sport

Toch is de acceptatie nog niet volledig te noemen. Zo mogen kathoeys hun geslacht niet officieel veranderen. Als een kathoey een geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan, blijft er in haar paspoort staan dat ze een man is. Dat geeft in de praktijk veel problemen zoals bij de militaire dienstplicht voor jongens.

Toch is Thailand zeer tolerant. Sinds de Iron Ladies in 1996 landskampioen volleybal werden, zijn de kathoeys niet meer weg te denken uit Thailand.

De beroemdste kathoey is Nong Tum, een voormalig Thai bokskampioen. The Beautiful Boxer stapte altijd met make-up op de ring in. Nadat zij haar tegenstander knock-out had geslagen, drukte ze vaak een kusje op de wang van haar bewusteloze opponent.


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Ladyboys, het derde geslacht in Thailand”

 1. Ron zegt op

  Ladyboys maken geen keuze voor een vrouwenrol. Het is het gevoel dat ze op een bepaald ogenblik hebben. Ze voelen zich geestelijk vrouw en willen daar ook naar leven. Doch is dit niet zo simpel als vele denken. Indien ze er voor uitkomen dat ze een ladyboy willen zijn wordt dat wel eens niet in dank aangenomen, vooral door de vader. Soms verstoten uit de familie tot het krijgen van regelmatig slagen met een broeksriem of zo.
  Veel toekomst hebben de meeste niet. Zelden kunnen ze opklimmen in de maatschappij tot belangrijke functies. Zo is er Bam, uit een gegoede familie, die een advocaat was toen hij nog als man ging. Als transgender werd zij aan de balie niet aanvaard en moest een keuze maken. Nu werkt ze als make-up artieste en leeft als een gelukkig vrouw.
  Nan leeft in het noorden van Thailand niet zo ver van Chaing Mai. De familie is vrij arm en de enige die werk is haar vader, maar het inkomen is ontoereikend. Dan is de oplossing dat zij werk gaat zoeken als ladyboy in Pattaya. Daar staat ze ergens in de verkoop maar dat brengt ook niet veel op. Ze trachtte dan via date sites met mannen af te spreken voor een ontmoeting en zo wat extra te verdienen. Nu heeft ze haar werk opgegeven en tracht enkel via ontmoetingen voor korte of langere duur haar geld te verdienen. Maar zoals vele van hun heeft ze soms een gat in de hand en geeft soms behoorlijk wat geld uit aan onzinnige dingen en gooit zich in het uitgangsleven van Pattaya.
  Ann een wat oudere ladyboy werkt in een restaurant in Phuket en krijgt een vast bedrag naar dat is zeker niet genoeg. Ze moet elke maand een 4.000Tbt naar huis sturen. Wat de tips betreft die klanten geven daar zal ze ook niet echt rijk van worden. Al jaren is ze op zoek naar een vaste vriend.
  Yanee is dan weer de commerciële ladyboy. Met een goed stel borsten weet ze elke avond toch een paar klanten te strikken. Een verdienste van een goede 10.000Thb per nacht is geen uitzondering. Als je dat uitrekent per maand daar kunnen wij hier enkel van dromen. Omgaan met een ladyboy is voor vele heren een avontuur heren maar kan ook een negatieve kant hebben. Veel worden erop verliefd en dan begint het te kosten. Ze hebben meestal meerder telefoon nummers en vele vriendjes in het buitenland. Dan gaan ze contact nemen en maken hun enige liefde (haha) wijs dat ze geldnood hebben. Het gevolg is dan dat hij wel bereid is haar te steunen en wat stuurt. Zo komen ze ook op een vrij eenvoudige wijze aan hun inkomen. Apps als “live, Viber, Whatsapp …” maken het nu vrij eenvoudig om zonder geld uit te geven hun vele geliefden te bereiken.
  Maar er zijn ook beter verhalen. Zo is er Beth die in Thailand een Master diploma heeft gehaald en later is gedoctoreerd aan een universiteit in Europa. Nu is ze Tutor aan een universiteit en zeer geliefd bij haar studenten. Ze is de eerste transgender in Thailand die Tutor is en een doctoraat heeft behaald. Nu tracht ze zich op te werken tot de titel van professor wat voor haar niet eenvoudig is.
  We kennen ook de ladyboys via documentaires op de televisie. Zo hadden we “Exotische liefde” waar een zekere Willy naar Chaing Mai was gaan wonen daar een huis heeft samen met een ladyboy. Prachtig zegt men dan, waarom niet. Maar diezelfde ladyboy is nu wel op zoek via date sites naar een relatie. Wat er van hun relatie geworden is daar ben ik nog niet achter.
  Dan hadden we het programma “Ladyboys”. Daar was de hoofdrol voor een Engelsman genaamd Scott. Hij had zijn ware liefde gevonden bij een ladyboy. Ze hebben een bar geopend die vrij goed draait. Maar het enigszins bedeesde meisje zoals ze op de documentaire voorkomt is wel iets totaal anders. Ze is uiteraard steeds aanwezig in de bar waar ze niet zelden zeer schaars gekleed haar lichaam wilt laten bewonderen. Vraag is wat zal er van dit koppel worden als z een goede veertig jaar is. Misschien zal Scott wel terug naar Engeland trekken want zo een schoonheid is ze zeker niet.
  Zelf bezoek ik al jaren Thailand heeft het thema uiteraard mijn belangstelling maar dan niet vanuit een seksuele inslag maar vanuit het sociologische. Mijn Thaise vriendenkring bestaat uit 60% ladyboys of transgenders. 40% uit dames waaronder mijn vriendin waar ik binnen twee jaar ga mee trouwen. Volgend jaar komt Beth bij mij op bezoek en zal hier in België aan een universiteit wat gaan doen om zo nog wat meer ervaring op te doen.
  Ladyboy, voor mij een beledigend woord voor deze die zich volledig als vrouw door het leven bewegen, respect verdienen ook door een zeer conservatieve regering.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
 2. Paul Schiphol zegt op

  Het klopt, toegeven aan de inwendige drang om je niet langer als man te gedragen en je te kleden als vrouw is zelfs in Thailand niet zo makkelijk als het voor de Farang ogenschijnlijk lijkt.
  Zelf ontmoette in mijn huidige partner in 2001 die toen als frisse knul in een restaurant werkte. In 2009 kwam hij nog steeds als man definitief naar Nederland. Na ca. 2 jaar ging hij zich naar feestjes als vrouw kleden, hierop kwamen nooit negatieve reacties en nu kleed hij zich alweer zo’n 2 jaar dagelijks als vrouw. Hij noemt zich ladyboy, maar geen kathoey. Zelfs van zo nabij kan ik het onderscheid tussen beide begrippen niet definiëren. Gevraagd waarom nu pas, nadat we voor de Nederlandse wet getrouwd zijn, kwam het antwoord even simpel als triest, pas nu durf ik het aan, jij zal me niet verlaten. Op dit moment is er van operaties nog geen sprake, hij geeft aan hieraan (nu nog) geen behoefte te hebben.
  Inmiddels zijn we alweer twee maal naar zijn/haar ouders in de Isaan geweest, na de verrassing van de eerste keer, was er bij het tweede bezoek volledige acceptatie van niet alleen Pa en Ma, maar ook van alle andere familieleden en dorpsgenoten.
  Of dit gewoon respect is voor zijn nieuwe eigenheid, of ingegeven door de status van een huwelijk met een Farang, een goede baan in Nederland, zal mij wel nooit duidelijk worden.
  Ja, het is even wennen om als homo, toch dagelijks een vrouw om je heen te hebben, maar ach de persoon waarop ik verliefd werd, persoonlijkheid en karakter blijven natuurlijk onveranderd. Ben blij in Nederland te wonen, waar gender identiteit naar persoonlije keuze getolereerd wordt en wettelijk geaccepteerd is.
  Het is groots om het geluk te zien als Hij die zich eigenlijk een Zij voelt, hieraan toe mag- en kan geven.
  Paul Schiphol

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +21 (obv 21 stemmen)
  • Ron zegt op

   Paul,

   Dat is nog eens een eerlijk verhaal. Je hebt je geluk gevonden en daar gaat het uiteindelijk om. Het siert je om haar (voor mij is ze gewoon een vrouw). Maar of je in Nederland ooit met haar kan huwen of een samenleving contract kan hebben weet ik niet. Ik denk dat dit afhankelijk is hoe dat in Thailand geregeld is. Als in het land van de toekomstige geen huwelijk tussen mannen aanvaard wordt zal het ook niet uitgevoerd worden in Nederland denk ik.

   Verder kan ik je enkel een geweldige tijd toewensen met haar en geniet van elkaar.

   Ron

   PS: Ik sta zeker open voor een persoonlijk contact via mail of zo, als je wenst.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • raymond kil zegt op

    Ron, wel scherp blijven. Paul Schiphol geeft in zijn verhaal aan al voor de Nederlandse wet getrouwd te zijn met zijn partner.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Fransamsterdam zegt op

  Handig overzichtje voor wie af en toe de kluts kwijt raakt.
  .
  https://goo.gl/photos/GH7zexnZV61HCehs7

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. ruud zegt op

  Niet alleen in Thailand bestaan veel tussenvormen.
  Ieder mens zit ergens op een lijn tussen 100% mannelijk en 100% vrouwelijk.

  In de westerse cultuur met de kerk is eeuwenlang iedereen echter in een bepaalde rol gedwongen.
  Had je een piemel, dan was je een man en had je borsten, dan was je een vrouw.
  Anders had je niet.
  Het zal nog lang duren, voor die kerkelijke dwang uitgesleten is.

  En ja, ik zag laatst ook nog een jongen, die al jaren een vriendin heeft, met lipstick op.
  Hij kon echter niet uitleggen, waarom hij nu precies lipstick had opgedaan.
  Zijn vriendin zat er echter niet mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Peter V. zegt op

  Voor mij bestaan er ‘maar’ 2 geslachten: man en vrouw.
  Hoe/wat iemand zich voelt is -wat mij betreft- niet relevant en ook een operatie brengt daar geen verandering in. Een prothese maakt je ook geen robot.
  Maar, het staat (wederom wat mij betreft) iedereen vrij te doen en laten wat hij/zij wil, zolang daarbij anderen geen onrecht aangedaan wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Sjaak S zegt op

  Ik houd van mijn vrouw, ze is 100% vrouw. Maar zou ze toevallig een ladyboy geweest zijn, was ze voor mij net zo goed welkom geweest. Wel weet ik dat het ook een kostenplaatje met zich meebrengt dat door de hormoonspuiten e.d. veroorzaakt wordt.
  Ik vind ladyboys of shemales wel fascinerend, beangstigend, aantrekkelijk en soms afstotend tegelijkertijd…
  Het enig échte dat me storen zal, is een te diepe stem…daar kan ik op afknappen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website