Een jaar of wat geleden bezocht een vriend van mij, die in Italië woonde, de Thaise Ambassade in Rome voor een visum van 3 maanden. Hij moest daarbij een verklaring van goed gedrag van de politie overleggen, met andere woorden het was noodzakelijk een blanco strafblad te hebben.

Nu had ik deze regel ooit wel eens gelezen, maar in Nederland en waarschijnlijk meer landen wordt daar niet om gevraagd. Dat is maar goed ook voor een heleboel farangs hier, want anders vrees ik, dat het aardig leeg zou lopen.

Royal Thai Police

De Royal Thai Police heeft onlangs bekendgemaakt, dat een nieuwe afdeling zich gaat specialiseren in het opsporen, arresteren en uitleveren van in het buitenland gezochte criminelen. Thailand wil van het idee af, dat criminelen zich hier gemakkelijk kunnen verschuilen. Er zijn inmiddels al ruim 1000 dagvaardingen uitgegeven op verzoek van een aantal buitenlandse ambassade

Een ieder heeft zo zijn eigen reden om voor korte of langere tijd in Thailand te verblijven, maar de groep, die ofwel gezocht wordt door justitie of een strafblad heeft en hun heil nu hier zoeken is niet onaanzienlijk. Laat ik vooropstellen, dat er in Pattaya heel, heel veel “gewone” buitenlanders wonen, die – net als ik – zich enkel kunnen roemen op bekeuringen voor fout parkeren, snelheidsovertredingen e.d. Maar er verblijven hier ook veel criminelen, die al dan niet door hun land worden gezocht voor misdrijven begaan in het thuisland. Ik speel pool in Pattaya en kom daardoor in nogal wat bierbars en restaurants, zodat ik er inmiddels wel enkele “ken”. Het zijn niet bepaald mijn vrienden, maar over het algemeen gedragen zij zich behoorlijk hier. Een autodiefstal, roofoverval, fraude of inbraak hoef je van hen hier niet te verwachten, daar zorgen hun Thaise collega’s wel voor.

Koerier van zwart geld

De eerste, die mij te binnen schiet is Danny. Een Engelse jongen, die regelmatig in Pattaya is op doorreis naar Hongkong of Manila. Hij reist voor een scheepvaartfirma – zegt hij – altijd Business Class en komt ook regelmatig voor een dag of twee in Amsterdam. In feite is hij een koerier van “zwart geld” en vermoedelijk ook van drugs. Hij heeft mij wel aangeboden om, als hij in Amsterdam is, sigaren voor mij mee te nemen, maar ik heb dat vriendelijk doch beslist afgewezen. Voor je het weet, zit ik met een kistje met in plaats van sigaren allerlei drugs of pilletjes.

Kruimeldieven en zakenmensen

Peter en Keith zijn een stelletje Engelse kruimeldieven. Zij komen hier ook regelmatig, maar dan zie je ze weer een aantal maanden niet. Zitten dan opnieuw in de nor voor een paar kraakjes. Niet te verbeteren, ze leven er hier lustig op los tot het geld op is en dan maar weer terug voor een nieuw project.

Ove is een Noorse ondernemer, die een firma in “olie” had. Hij heeft die met goed geld voor ettelijke miljoenen verkocht, maar ‘vergeten’ dit aan de Noorse fiscus te melden. Hij is inmiddels gearresteerd door de Thaise politie en aan de Noorse autoriteiten overgedragen.

John is een Engelse “zakenman”, die zijn geld verdiende met het smokkelen van vooral sigaretten vanuit Frankrijk/Belgie naar Engeland. Kennelijk kon hij daar goed van bestaan en zelfs een kapitaaltje opbouwen. Hij is inmiddels in Pattaya neergestreken en is een eigen zaak begonnen. Ik vermoed overigens, dat zijn handel niet alleen uit sigaretten bestond, want drugs is wel zo aantrekkelijk natuurlijk.

Gearresteerd en uitgeleverd

Hannu uit Helsinki is een man, die ik tot voor kort regelmatig met zijn Thaise vriendin zag in een poolhall en was plotseling verdwenen. Hij bleek in Finland veroordeeld te zijn voor een miljoenenfraude, gevlucht naar Thailand, maar ook door de Thaise politie gearresteerd en uitgeleverd. Volgens zijn vriendin zit hij 3 jaar uit.

Mark was een bouwvakker met een redelijke baan in Engeland. Toen zijn vrouw ziek werd (multiple sclerose), ging hij er mentaal onderdoor. Hij zette een kraak en is met dat geld naar Pattaya gevlucht en liet zijn vrouw en kinderen zonder enige financiële hulp achter. Zijn ondernemingen hier waren niet echt succesvol en inmiddels is hij berooid naar Engeland teruggekeerd. Of hij alsnog is gearresteerd weet ik niet.

Grootste diamantroof ooit

Onlangs ontmoette ik hier bij toeval ene Dennis P(hrommer) en bij deze aardige, dikke jongeman roep ik in herinnering de grootste diamantroof ooit in Amsterdam gepleegd. Als werknemer bij Gassan heeft hij in een magnetron diamanten gestolen ter waarde van ca. 10 miljoen Euro en is daarmee naar Brazilië gevlucht. Zat hem toch niet lekker en toen ook de Braziliaanse onderwereld op zijn hielen zat, heeft hij zichzelf in Nederland aangegeven. Hij heeft ca. 3 jaar in de gevangenis gezeten, al het geld is terug op een enkel miljoentje na. Waar dat nou gebleven is? Over deze roof is ook een boek geschreven en een film gemaakt en vermoedelijk heeft Dennis daar ook wel profijt van getrokken. Hier was hij slechts op vakantie en wordt – voor zover ik weet – ook niet gezocht.

Natuurlijk kent iedereen het verhaal nog van John Mieremet, die hier een paar jaar geleden werd geliquideerd. Hij wordt een topcrimineel genoemd en in verband gebracht met o.a. John Holleder, maar ik weet niet of hij ooit is veroordeeld. Ik heb destijds – na een eerste bericht over zijn moord – de lokale pers op de hoogte gebracht van zijn “status”, waarop Pattaya People met alle remmen los op deze zaak dook. Het was wereldnieuws en zij hebben daar mooi van geprofiteerd. Overigens hoor je niets meer van deze zaak, die waarschijnlijk ook nooit zal worden opgelost.

Millwall hooligan

De kleurrijkste figuur in dit gezelschap is echter Gary, een aardige vent in de omgang, kan mooie verhalen vertellen en drinkt een goed glas bier. Een Londense crimineel, die ca. 18 van zijn pakweg 50 jaar in de nor heeft gezeten. Hij woont hier sinds enkele jaren.

Gary is opgegroeid in de Londense wijk Millwall, waar de plaatselijke voetbalclub berucht is om zijn hooligans. Gary is altijd een tophooligan geweest en heeft daarvoor 5 jaar in de bak gezeten. Hij praat er met alle plezier over hoe hij en zijn maten niet voor het voetbal gingen, maar uitsluitend om grootscheeps aan vechtpartijen – door hen zelf uitgelokt – deel te nemen. Lekker ontspannen, toch?

Een gewapende roofoverval – met vermoedelijk wel dodelijke slachtoffers – leverde hem 10 jaar op. Dit werden er echter 13, want door agressief gedrag werd hij steeds langer vastgehouden. Voordat hij veroordeeld was, wilde een concurrerende bende hem liquideren. Een zevental kleerkasten heeft hem toegetakeld, maar hij overleefde dit. Hij is achter de namen van dit zevental gekomen en vier ervan heeft hij al persoonlijk opgezocht en wraak genomen. Die zijn voor het leven arbeidsongeschikt gemaakt met vooral een honkbalknuppel. De andere drie komen nog aan de beurt.

Gewone mensen en criminelen

De buitenlandse namen zijn trouwens gefingeerd. Het zijn maar een paar voorbeelden van mensen die met de criminaliteit in aanraking zijn geweest. Mensen, die gezocht worden ken ik niet, dat wil zeggen, misschien ken ik ze wel, maar ik weet van hun verleden niets. Daar praten zij uiteraard niet over. Het is dus goed mogelijk, dat de man naast je in een bar of die voor je staat in de rij voor een kassa van een supermarkt een gezochte crimineel is in zijn thuisland.

En zo leef ik dus in een gemeenschap van “gewone” mensen en criminelen van allerlei pluimage. Maar, zeg nou zelf, is dat in Nederland anders? Nee dus!

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Buitenlandse criminelen in Pattaya”

 1. Tja, je komt wat vreemde snuiters tegen in Pattaya. Ik ben wel eens een half uurtje op de boulevard gaan zitten om te kijken wat er langs liep. Binnen tien minuten kwam er opgeteld wel voor tweehonderd jaar gevangenisstraf voorbij. 😉 Maar toch houden de meesten zich wel gedeisd, ik heb meer het idee dat de Thaise criminelen en jeugdbendes overlast veroorzaken.

  Ach, ik heb me nooit 1 minuut onveilig gevoeld in Pattaya, als je het niet opzoekt en je normaal gedraagt is er niets aan de hand. Juist door al die aparte figuren blijft Pattaya een bijzondere en unieke plaats.

 2. Bert Gringhuis zegt op

  Ha, ha, zo cru wilde ik het niet zeggen, maar je hebt groot gelijk wat die 200 jaar gevangenisstraf betreft. Met de criminelen, die ik zie in al die bars mag je dat getal gerust verveelvoudigen.

 3. Chang Noi zegt op

  Als iedereen zo makelijk kan zien dat er “200 jaar gevanisstraf” gevangenisstraf voorbij loopt dan snap ik niet waarom Nederlandse douane, Nederlandse politie en Thaise politie dat niet zien … ok dat laatste snap ik wel.

  Maar als mensen er zo zeker van zijn dat ze een crimineel zien, waarom geven ze dat dan niet aan bij Nederlandse of Thaise politie?

  Ik denk dat er op plaatsen zoals Pattaya, Koh Samui en Phuket (en op velen andere plaatsen wereldwijd) veel mensen verblijven die hun geld niet volledig (of volledig niet) op een nette manier verdiend hebben (belasting ontduiking is ook gewoon diefstal van gemeensschap geld) en die personen zijn helemaal niet van plan hun praktijken voort te zetten, maar die zijn gewoon lekker aan het genieten van hun “spaar centjes”.

  Met zulke “criminelen” heeft Thailand (en velen andere landen) helemaal geen probleem, helaas blijken er tegenwoordig ook mensen hier te komen die hun praktijken alhier wel voortzetten en daarmee een concurrentie worden voor de lokale mafia (lees politie). Aha daarom wordt daar ineens wat aangedaan.

  Bewijs van goed gedrag? Hahaha de Nederlandse overheid kan en mag dat niet eens afgeven.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Zolang mensen hier geld uitgeven en mij niet lastigvallen, zal het mij een zorg zijn hoe zij aan dat geld komen. Het is inderdaad dicriminerend te denken, dat iemand, die er in jouw ogen als een crimineel uitziet, ook werkelijk een crimineel is, maar toch! Je hebt gelijk, dat heel veel criminelen er “gewoon” uitzien. Iemand aangeven, omdat hij/zij er crimineel uitziet, is natuurlijk onzin. Ik zou dat pas doen als je het kunt aantonen en dan nog voor bepaalde zaken, waarbij voor mij een grens overschreden wordt, denk aan drugs en kinderporno. Maar gelukkig kom ik nooi met dergelijke mensen in aanraking.

   De Thaise politie maffia noemen gaat mij veel te ver. Ja, er word beschermgeld betaald, geld voor bekeuringen wordt in eigen zak gestopt, enz. Wij zouden dat corruptie noemen, maar het is in Thailand (en vele landen in de buurt) een min of meer geaceepteerd cultuurverschijnsel. Voor de toelating van mijn zoon op een prive-school moest ik onlangs ook geld onder tafel betalen en zijn vele andere voorbeelden. Dan heb ik nog niet eens over de wereldwijde corruptie – ik denk ineens bv aan de FIFA in verband met de toewijzing WK 2018 – want daarbij vergeleken is dat wat in Thailand gebeurt kruimelwerk. Jij en ik zullen uitbanning van corruptie wereldwijd en dus ook in Thailand niet meemaken, dus accepteer het maar. En zeg eens eerlijk, is er geen enkele manier te bedenken, dat ook jij wat geld zou aannemen voor een “bewezen dienst”?

   Een Verklaring van Goed Gedrag (VGO) is een normaal verschijnsel en heb je in bepaalde gevallen nodig, Google maar even. Maar ook daar kun je bedenkingen bij hebben. Ik denk, dat als het nodig zou zijn, je een dergelijk bewijs in vele landen, misschien zelfs wel in Nederland, gewoon kunt kopen.

   • Bert Gringhuis zegt op

    De officiele benaming is Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en kun je aanvragen bij de Gemeente.

  • Henk van't Slot zegt op

   Heb dit papiertje regelmatig moeten aanvragen voor mijn werkzaamheden in de baggerij,anders kon ik een tijdelijke werkvergunning wel vergeten.
   Vrij kortgeleden nog voor een werkvisa voor Libie.
   Om bij het verhaal te blijven,ik ken er ook zat met een crimineel verleden,maar hier in Pattaya merk je daar niets van.
   Een heel stel die elke 2 maanden naar Nederland afreisde om te oogsten te wegen en afterekenen,en dan weer met een groote glimlach en een koffer met contant geld weer terugkwamen,zie ik niet meer,zullen wel een probleemje hebben met hun inkomsten in Nederland.
   Met die Mieremet zat ik wel eens te praten in de toenmalige Windmolen in Soi 5 in Jom Tien,wist echt niet wie die man was,kwam daar pas later achter toen hij dood geschoten was.
   Ik ga niet vragen,wat doe je voor de kost dat je hier in Pattaya kan zitten

 4. Harold zegt op

  Mooi verhaal, Gringo! Ik noem Pattaya altijd Scum City en dit bericht bevestigt het maar weer eens. Overigens staat Pattaya bij de HiSo in Thailand ook wel bekend als plaats voor de ‘low tourists’. Drie maal raden waarom…

  • @ Harold ik denk niet dat Gringo het met je eens is. Ik in ieder geval niet. Pattaya zelf, is misschien iets te veel van het goede, maar Jomtien is prima. Qua vermaak, en dan bedoel ik niet alleen de bars, kan alleen Bangkok tippen aan Pattaya.

  • Gringo zegt op

   Bedankt voor het compliment, Harold, maar om Pattaya nu Scum City te noemen gaat mij te ver. Dat was ook niet de strekking van mijn verhaal. Er wonen hier tienduizenden mensen, waarop niets aan te merken valt en dat geldt ook voor vele miljoenen toeristen, die Pattaya bezoeken.
   Nee, Harold, gezien de recente gebeurtenissen in Thailand zit de echte scum in Bangkok en nu mag jij drie maal raden wie of wat ik bedoel!
   Dat de HiSo in Bangkok (hoor jij daar ook bij?) Pattaya ziet als de plaats voor de low toerist boeit mij weinig. Ik ben geen toerist maar wel LoSo en ik voel mij er prima bij.

   • Harold zegt op

    Gringo en Peter, ik wil graag mijn reactie van gisteren nuanceren. Ik was te kort door de bocht. Met mijn opmerking doelde ik niet zozeer op de toeristen, maar ook op de Thai zelf. Immers, waar toeristen zijn neemt de criminaliteit toe. Daarnaast lees ik op de bekende Pattaya-sites louter over overvallen, drugsbendes, etc.

    Ben het met je eens dat het echte scum zich in BKK bevindt. Ik mag een aantal mensen uit de HiSo tot mijn vriendengroep rekenen, maar ik hoor daar zelf echt niet bij. Noem me zelf ook eerder een LoSo hoor. En ja, ook ik voel me daar prima bij 🙂

    • niek zegt op

     Braaf Harold, dus ook in de war met Dubai!

   • niek zegt op

    Gringo, ben je niet in de war met Dubai?

 5. Lieven zegt op

  Is in West-Europa niet anders, althans in Vlaanderen toch niet.

 6. James zegt op

  Ik ken een politieman die op een ambassade (niet de NLe) werkt in BKK en ik kan je vertellen dat ze op zijn afdeling hun handen vol hebben aan het opsporen en terughalen van gevluchte criminelen. Overigens zitten deze niet enkel in Pattaya, ook Samui en Phuket zijn populaire hide outs en wat te denken van de Fillipijnen…

  • Andrew zegt op

   Zolang ze schuiven is er niks aan de hand.Maar eens is de bron opgedroogd.En dan gaan ze er uit.Dan zijn ze nutteloos geworden.Wat een leven trouwens.

 7. Joo zegt op

  Ik begrijp niet goed waarom er iemand mee bezig is om te kijken hoeveel jaar bajes er voorbij komt! Ik vind het glibberig als iemand als een soort 008 naar criminelen op zoek is. Ga naar NL en meld je aan bij de dienst, die pet past ons allemaal.

  • Heijdemann zegt op

   Dit is zo subjectief als maar mogelijk!
   Hoe herken je de crimineel aan zijn tato’s misschien LOL, de grote goudkleurige zonnebril, dronkenschap, meisjes van lichte zeden mensen met een grote mond?
   Kortom jij moet je echt gaan verhuren als criminal herken specialist (CHS) ben je binnen de korste keren miljonair.

   • Joo zegt op

    Dan pakt hij alles en iedereen op! Alle mannen opgepast na arrival in BKK!! Voor je het weet heeft hij de pers geinformeerd. Ongeloofelijk vreemd verhaal, het zal regen tijd zijn?

 8. Riet zegt op

  Ik begrijp ook niet waar iedereen zich mee bezig houdt en natuurlijk zitten er mensen die niet op een eerlijke manier hun geld hebben gekregen maar die verantwoording is toch voor hun zelf en zolang ze zich gewoon gedeisd houden niks loos en een taak voor de overheid. Ik heb mij in die twintig jaar nog nooit 1 minuut onveilig gevoeld terwijl ik in nederland in de avond niet met de metro gaat of durft. En in brazilie zitten er ook genoeg die gevlucht zijn. In heel zuidamerika zitten ze.
  En Gringo we leven hier in holland ook tussen gewone mensen en criminelen.

  Maar verders voor iedereen een heerlijke vakantie of leven in pattaya.

 9. robbie zegt op

  die john holleder in het verhaal is dat familie van willem holleder?? wel spannend ergens, maar het ontstijgt nooit het platte roddel-niveau

 10. James zegt op

  Kwam een erg interessant artikel tegen van de NY Times waar ze nog wat dieper ingaan op wat criminelen aantrekt om naar Thailand te komen:

  http://www.nytimes.com/2011/07/21/world/asia/21iht-thailand21.html?_r=1&pagewanted=all


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website