Wat moet mijn Thaise echtgenote doen als ik kom te overlijden in Thailand?

Beste lezers,

Ik had graag informatie bekomen over een onderwerp, waar niemand direct mee bezig is: “de dood”. Is er iemand die mij kan inlichten wat mijn Thaise echtgenote moet doen als ik kom te overlijden in Thailand?

 1. Tegenover de Thaise wet?
 2. Tegenover de Belgische wet?
 3. Voor haar weduwe pensioen in orde te brengen (zij heeft ook de Belgische Nationaliteit).
 4. In verband met eigendom in Thailand en Thaise bankrekeningen, op mijn persoonlijke naam.

Wij zijn gehuwd volgens het gewone huwelijk stelsel, 50/50 %, bij overlijden.

Met dank bij voorbaat.

Groet,

Winlouis (BE).

No votes yet.

10 gedachten over “Wat moet mijn Thaise echtgenote doen als ik kom te overlijden in Thailand?

 1. Dat is niet in een kort bericht samen te vatten. Om te beginnen is de procedure verschillend wanneer je in Thailand in een staatshospitaal overlijdt, of in je huis of bij een ongeval. Ook verschillend is of je in Thailand bent als toerist, of of je hier woont. En of je in Belgie bent uitgeschreven of niet.
  Belangrijk is ook of je hier een testament hebt gemaakt met betrekking op je Thaise goederen’ en in je thuisland, met betrekking tot eigendommen daar. Ik heb vorig jaar voor de Vlaamse club in Pattaya daarover heel wat opzoekwerk gedaan. Als je ooit in de buurt van Pattaya bent, mag je mij contacteren, dan zal ik je uitgebreid alles uitleggen.

  • Dag Eugeen, kan dit niet aan iedereen uitgelegd worden via Thailandblog. Als we allen individueel naar Pattaya hiervoor afzakken, wordt het voor ons een kostelijk affaire en voor u waarschijnlijk niet meer plezant, door het teveel in herhaling vallen. Dank hiervoor.

  • Beste Eugeen, zal ik zeker doen als ik in Pattaya ben. Normaal gezien zal ik in Pattaya zijn, Juli/Augustus. 2019. Ik heb verleden jaar reeds gekeken op de site van De Vlaamse Club In Pattaya, maar heb niets gevonden in verband met dit onderwerp, wel over een Testament op maken, maar dat hoeft niet. Ik zou wel graag weten, hoe ik een Usufruct kan laten opmaken, voor de Condo die ik gekocht heb op naam van mijn echtgenote in Pattaya. Als zij eerst komt te overlijden, ik zeker ben dat ik het vruchtgebruik van de Condo heb tot mijn overlijden. Met het huis en al de rest doet ze wat zij wil. Is het mogelijk mij de Link nog eens door te mailen, van de Vlaamse Club, ik vind deze website niet meer terug. Mijn persoonlijk e-mailadres is herwin.buyl@gmail.com, als ik Uw e-mailadres heb kan ik U eerst contacteren als ik in Pattaya ben. Ik zoek wel informatie als uitgeschreven Belg, ingeschreven bij de Belgische Ambassade. Geen eigendom meer in Belgie. In Thailand staat alle eigendom op mijn Thaise echtgenote, omdat wij een zoon hebben uit ons huwelijk, maar mijn echtgenote heeft ook nog 2 kinderen uit haar 1ste huwelijk met een Thai.Voor mijn part kan zij een testament opmaken wat ze wil geven aan haar 3 kinderen.Het voornaamste dat ik zou willen weten, is wat mijn echtgenote moet doen, als ik thuis kom te overlijden, want ik heb reeds gelezen als ik overlijd in een ziekenhuis of door een ongeval, als Fallang, het stoffelijk overschot, eerst wordt vervoerd naar Bangkok, voor autopsie, voordat het vrij gegeven wordt aan mijn echtgenote, voor de verbranding te regelen. Het stoffelijk overschot moet, zeker niet gerepatrieerd worden naar Belgie. Ik zal nu eerst alle antwoorden afwachten via het Blog. Indien ik in Pattaya ben neem ik zeker eens contact op, al was het maar voor elkaar te leren kennen. Alvast bedankt. Herwin.

 2. Indien je komt te overlijden heb je aan de 50/50% niets. Je vrouw ontvang alles hetgeen je hebt met uitzondering indien je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd en bv een deel aan je kinderen wilt geven.
  \Belangrijker is dat je een testament hebt in Thailand waarin je duidelijk vermeldt dat je hier in Thailand wilt worden gecremeerd en je echtgenote moet natuurlijk de Belgische ambassade bellen.
  Dit om te voorkomen de hoge kosten die de nabestaanden moeten maken om jouw lichaam naar Belgien te sturen.
  Neem een Advokaat en ga met hem alles op papier zetten dan heb je of in dit geval de nabestaanden geen problemen.

 3. 1) als je komt te overlijden in Thailand als je bij de ambassade ingeschreven bent:
  als je overlijdt in het hospital, je vrouw zal een document krijgen die bevestigt dat je dood bent,daarna ze moet naart het stadhuis(amphur) om een rood rubber stempel te krigen :alles zal geschreven worden,datum,welke hospital,naam van de arts,en van wat bent je dood en ook in welke tempel zal de crematie gebeuren,deze document zal gevraagd worden door de monk om te bevestigen dat geen verdachte dood is.Geen copie wel de original laten zien aan de monk.,niet doorgeven.
  Deze document moet gelegalisserd worden door het ministerie van buitenlands zaken in Bangkok + 3 copies,deze copies moeten ook gelegalisserd worden en niet nodig om te laten vertalen in nederlands of frans.
  Daarna naar de ambassade op laatste en niet vergeten in Thailand heb je vele kopies nodig en kleur kopies liever.
  Je vrouw zal ook een document krijgen van de ambassade(bevestiging van aangifte van de dood) .denk ook aan een testament in Thailand geen verplichting voor advokaat alleen een correct text met de handtekening van 2 thai getuigen +id kaart nummer en adres.
  En op laatst contact nemen met de pensioen dienst om te signaleren dat je vrouw weduwe is en haar aanvraag doet om een overleving pensioen te krijgen als zij voldoende aan de laatste wetgevingen(50 jaar worden in 2025) vroeger was 45 nu elke jaar 6 maanden meer sinds 2015 dus nu 47,als niet voldoende ze krijgt een jaar overleving pensioen zonder kind(eren) en 2 jaar met kind(eren) en zal moet wachten tot 67 om een overlevings pensioen te krigen.Dura lex sed lex.
  ALs je nog meer infos nodig hebt hier is mijn mail ,jani.careni@hotmail.fr en woon dichtbij Hua Hin.
  Ik ben franstalig en ik probeer altijd mijn nederlands te verbeteren.
  Groetjes

  • Beste Jani, ik heb een vraag in verband met de aanvraag van het weduwe pensioen. Mijn echtgenote is Nu, 45 jaar. Geb. 18/03/1974. In 2025 zal zij 51 jaar zijn. Indien ik, volgend jaar moest komen te overlijden, heeft zij dan recht op haar weduwe pensioen. Ze heeft de Belgische Nationaliteit en heeft 6 jaar in Belgie gewoont en ook partime gewerkt in Belgie. Met dank bij voorbaat. Herwin. win.louis@hotmail.com.

   • Beste win.louis,
    Zeer eenvoudig als je most overlijden volgende jaar nee heb zij geen recht voor overlevings- pensioen wel op 67,ziij is nu 45 dat betekent dat zij zal een overleveings -pensioen krijgen voor 1 jaar zonder kind)eren en 2 jaar met kind)eren.Dus voor haar zij zal kunnen genieten van een volledig overlevings- pensioen als zij wordt 49j en 6 maanden dat betekent in 2023 vanaf 19 september het zal ok zijn voor de wet en dit met belgische of niet nationaliteit.
    Als er nog vragen zijn doe maar.

    • Beste Jani, Als ik het goed begrijp, indien ik kom te overlijden NA 2023 zal ze dan wel recht hebben op een Weduwepensioen.? Nogmaals, met dank bij voorbaat.

Reacties zijn gesloten.