Beste lezers,

Ik zelf ben een man die best houdt van een beetje pittig eten. Soms wil ik nieuwe Thaise gerechten uit proberen (kan het soms niet laten). Wat mij toch met regelmaat overkomt is dat het gerecht te heet is. Nu, hier komt het, als ik dan te heet heb gegeten, is het beste wat voor mijn persoon helpt komkommer eten om de pittigheid wat te verzachten.

Nu heb ik gehoord dat mensen ook ananas gebruiken.

Wat helpt jou om dit te verzachten?

Groet,

Erwin

11 reacties op “Wat kan je doen om de pittigheid van Thais eten wat te verzachten?”

  1. Melk. Melk bevat namelijk het eiwit caseïne. Als je een slok melk neemt, bindt de caseïne zich aan de hete boosdoener capsaïne en spoelt ‘m dan weg. Dus: melk blust pittig eten.

    • Erwin Fleur zegt op

      Beste Peter,

      Het zou inderdaad zo zijn maar bij mijn persoon werkt dit niet zo goed als komkommer.
      Of ik heb mijn lode pijp echt verbrand 555.
      Met vriendelijke groet,

      Erwin

  2. bert zegt op

    Mijn vrouw drinkt ook vaak een pakje melk als ze te pittig heeft gegeten.
    Zelf houd ik het op een slok koud water of een lepel suiker.
    Echter als ik twijfel over de pittigheid van het eten proef ik eerst een klein beetje en als het te pittig is sla ik een ronde over. Komt niet zo vaak voor, ik kan best pittig eten voor een falang.

    • Martin zegt op

      Water is voor pepers niet zo’n hele goede tip. Je brein schreeuwt water, maar soms maakt water het erger.

      Rijst, Melk, of vettigheid zijn betere iddeen.

      • Hans zegt op

        klopt. water verspreidt de peperknal met als gevolg een groter oppervlak op je zorgen over te maken. melk is de remedie of alternatief even doorbijten en je grenzen verleggen 😀

  3. Henny zegt op

    Melk drinken!
    Of voeg wat honing danwel zoete ketchup aan het eten.

  4. HansNL zegt op

    Mijn bijnaam in vrienden- en familiekring is Farang Isan.
    Gewoon omdat ik met de club mee-eet, wat het ook moge zijn.
    Soms, bij heel gekruid eten, lijkt het voorwaar of ik bij de tandarts ben geweest die in een lollige bui de spuit leeggespoten heeft in de ganse mond.
    Dan is het gewoon een kwestie van geduld, binnen tien minuten trekt dat gevoel weg.
    Voor werkelijk heel pittige gerechten te ontwijken en niet als watje gezien te worden, heb ik een potje garlic-chilisauce van Lee Kum Kee, een prima sambal vervanger trouwens, bij me, aangelengd met tomatenketchup, en dat door de rijst gemengd geeft een aanblik van een gerecht uit de hel.
    Iedereen volstrekt onder de indruk, en ik maar grinniken.

    Maar, suiker helpt, een lik honing idem, komkommer, kokoswater, er zijn diverse middeltjes, gewoon uitproberen wat helpt.

    • Erwin Fleur zegt op

      Beste HansNL,

      Leuk jou ervaring met pittig eten te lezen.
      Kokoswater heb ik nog niet van gehoord terwijl ik dit erg lekker vind.

      Ik zelf ben niet zo,’n pittige eeter maar kan er niet van af blijven.
      Sambal is inderdaad een prima vervanger maar als ik op straat eten zie wil ik
      het proeven met alle explosive ontbrandingen in mijn mond, in de morgen op het toilet
      kom ik dan ook een halfe meter omhoog.

      Met vriendelijke groet,

      Erwin

  5. Henk zegt op

    Het allerbelangrijkste is natuurlijk om wat rustig aan te doen met de chili”s ,Als er 8 op het recept staan begin je eerst met 4 of 5 . De volgende keer als je weer hetzelfde recept maakt weet je wel ongeveer wat je nodig hebt om het “lekker” pittig te maken .Doe vooral niet als een Thai en gebruik er 16 in plaats van de voorgeschreven 8 en dan bijna zitten huilen en roepen :::: PIT PIT PIT PIT .. Het is naar ik aanneem ook nog de bedoeling dat je iets van je nieuwe recept proeft .Overigens wat er boven TE heet ingaat is echt niet geblust als het er onder weer het lichaam moet verlaten ,dus 2 keer last van .

  6. Gerrit zegt op

    Wat mij nog wel eens helpt is suiker bv uit een suikerzakje dat verlicht ook behoorlijk bij te pittig eten

  7. Jacob zegt op

    Cola met ijs tijdens het eten…of inderdaad verzoeten met honing of suiker
    Waarom denk je dat suiker zo een veel gebruikt ingredient is??

    Ik ben van indische komaf, mijn zelf gemaakte sambal heb ik nog geen thai zien
    eten zonder een blik van overgave….hehehe


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website