Beste lezers,

Ik ben een trouwe volger van Thailandblog en ik kom de laatste 15 jaar geregeld in Thailand. Net zoals anderen heb ik ook een paar keer te maken gehad met de corrupte Thaise politie. Wat ik niet begrijp is dat iedereen in Thailand (Thai en buitenlanders) weten dat de politie corrupt is maar dat er niets aan gedaan wordt.

Waarom gaat er niet eens de bezem door de politie? De huidige machthebber Prayut kan toch gebruik maken van zijn macht om de politie te reoganiseren? Maar waarom blijft alles bij het oude?

Groet,

Lucas

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Waarom wordt de corrupte Thaise politie niet aangepakt”

 1. Bob zegt op

  Heeft alles te doen met de beloning. Die is nogal karig. En promotie moet vaak gekocht worden. Een vicieuze cirkel. En niet te vergeten de samenwerking met de taxi motor boys die je graag tegen belachelijke vergoeding naar het politiebureau rijden.

  • Cor zegt op

   Promoties moeten overal gekocht worden bij de overheid en semie overheid.
   Dus geen doorslaggevende reden zou dit mogen zijn. Kijk eens naar de mega bezittingen die vergaard worden door personen met een heel hoge positie.
   Dit wordt allemaal bijeengeharkt door het smeergeld dat van alle kanten aan gereikt wordt en anders wel bedongen wordt.

 2. Pat zegt op

  Zeer terechte vraag, persoonlijk denk ik dat te veel mensen betrokken zijn in de Thaise corruptiecultuur.

  Vermits iedereen een graantje meepikt, is niemand geneigd om een bepaalde beroepsgroep (in dit geval de wel erg onderbetaalde politie) aan te pakken.

  Dit zal moeten aangekaart worden vanuit de internationale politiek.

  Mocht ik ooit het slachtoffer worden van corruptie/omkoping terwijl ik totaal onschuldig ben, dan zou ik alles doen om het aan te klagen en aan de grote klok te hangen in de media.

  Laat de media iets zijn waar corrupte overheden heel allergisch voor zijn, zeker in een land dat erg toeristisch is…

  • Rob E zegt op

   Stoer verhaal. Zo dacht een brit er ook over.

   Die werd op vrijdag aangehouden en had teveel gedronken. De agent bood hem aan om 1000 baht te betalen of naar het politie bureau. Je snapt het wel deze brit had principes en ging naar het politie bureau, alwaar hij opgesloten werd na inbeschuldiging gesteld te zijn van rijden onder invloed. Zaterdag, zondag verbleef deze brit gezellig in de cel van het politie bureau. Maandag opweg naar de rechtbank en pad laat in de middag veroordeeld tot 7000 baht boete. En dan op weg naar immigration om zijn verblijfsstatus te controleren. Maar ja die waren ook naar huis en deze brit had he genoegen om in de cel bij immigration te overnachten. Dinsdag werd hij gecontroleerd en na alles goed bevonden kon hij weer vrij op straat lopen.

   Maar ja deze man was tegen corruptie en had het er waarschijnlijk voor over.

  • Karel zegt op

   Quote: “Mocht ik ooit het slachtoffer worden van corruptie/omkoping terwijl ik totaal onschuldig ben, dan zou ik alles doen om het aan te klagen en aan de grote klok te hangen in de media.”

   Grote kans dat je dan veroordeeld gaat worden voor laster.

 3. Van dijk zegt op

  Politie en militairen weten te veel van elkaar, en zijn beiden corrupt,Dus ka de junta niets uitrichten.

 4. Christiaan zegt op

  Hallo Lucas,
  De Thaise politie wordt dik onderbetaald.Daarom is bijverdienen een ” noodzaak ” . Gaat de regering de corruptie in het politiekorps goed aanpakken, dan zullen de politiebeambten hoge salariseisen gaat stellen.
  De oorzaak ligt ver in het verleden, toen de politiekorpsen geen salaris kregen, maar zichzelf moesten bedruipen. En daar wisten ze wel raad mee.

  • NL TH zegt op

   Hallo Christiaan,
   Dat je de politie als onderbetaald aanmerkt zou kunnen zijn maar dan is hier de vraag verdien een buschauffeur een kaartjes verkoper op de bus meer? Ik kan nog wat groepen opnoemen.
   Het kan zijn dat de politie betere mogelijke heden heeft om het salaris aan te vullen.
   Ik heb nog niet meegemaakt dat ik met de bus afgezet werd.

 5. Harrybr zegt op

  a) te veel personen hebben er belang bij, m.n. de hoger geplaatseten gezien de “inkoop”bedragen voor zulk soort benoemingen.
  b) politie- ( en alle overheids) salarissen zijn vrij laag. Toch willen velen zo’n baan wegens de “toevallige bijkomstigheden”.
  Of zoals iemand het uitdrukte: jullie betalen 40 % belasting en wij 10 %. Uit jullie belastingcenten – met heel erg veel controlekosten- worden de overheidsdienaren betaald, wij betalen ze rechtstreeks, en meer op het profijtbeginsel gebaseerd. Een stuk goedkoper.

 6. rene23 zegt op

  Het lijkt mij dat het van de bevolking moet komen.
  Bij voorbeeld door het filmen van de agenten die steekpenningen(theamoney) incasseren.
  In Rusland is dat de reden dat veel automobolisten een dashcam gebruiken.
  Ook in Marokko is het e.e.a. gebeurd nadat films hierover op het Internet verschenen.
  Ik denk ook dat veel mensen bang zijn voor de politie en er niets aan durven te doen.

 7. chris zegt op

  Over corruptie in Thailand zijn inmiddels geen boeken maar boekenkasten volgeschreven.
  Het is wellicht wel eenvoudig voor een toerist om corruptie aan te wijzen maar het is er moeilijk om corruptie in dit land effectief te bestrijden.
  Het begint al bij de definite van wat corruptie is want de Thaise definite is niet de definitie van de toeristen. Komt nog bij dat het leger niet de politie is en dat veel meer sectoren en mensen van corruptie profiteren dan alleen de politie.
  Zoals de casus van Singapore laat zien staat of valt een effectieve bestrijdng van corruptie bij de pertinente wil van de politiek om er een eind aan te maken. En die politieke wil is er, naar mijn mening, in Thailand niet. De politiek verantwoordelijken weten echt wel wat er gebeuren moet maar doen er niet echt alles aan om het te bestrijden. Veel loze woorden dus, en af en toe een speldeprik……

 8. Fer zegt op

  Omdat heel Thailand corrupt is. Van héél hoog tot héél laag. Dus niet alleen de politie. En waar moet je dan beginnen? Want niemand snijdt graag in eigen vlees!

 9. teun zegt op

  Als je ziet, dat nummer 2 in de huidige regering een fors (10+) aantal horloges bezit van ca Euro 60.000 of meer per stuk, die hij heeft “geleend” (!!) van een inmiddels overleden vriend dan weet je wat het antwoord is. Je gaat jezelf toch niet in de voet schieten met een wet maken tegen corruptie laat staan die handhaven?

  Er komen – naar het schijnt – ook nog duikboten en een HSL lijn. Vul de rest maar zelf in.

 10. leppak zegt op

  Dat het politieapparaat en ook het leger niet verandert onder het huidige regime raakt de kern als je praat over veranderingen in Thailand. Deze machtsblokken hebben alle belang bij het handhaven van de status-quo, ongeacht wie er aan de macht is. Inmiddels door transparantie via moderne media worden hun organisaties en handelen steeds meer open en vertonen zij een bijna lachwekkend beeld. Een onvoorstelbaar aantal generaals die zich protserig vertonen bij de kleinste criminaliteits-gebeurtenissen, ongebreidelde en zinloze investeringen in het leger en bovenal complete onzichtbaarheid bij de gewone wetshandhaving (wat voeren die agenten toch allemaal uit?). Ikzelf constateer dat er na 6 uur ‘s-avonds geen
  agent meer te zien is en mensen gedragen zich daar ook naar: helmen gaan af, verkeer wordt een jungle.
  Yes, this is Thailand ! Met beloning heft het weinig van doen, met macht …alles ! De bevolking gelooft het wel en wentelt zich in apathie. p.s. I love Thailand maar zo werkt het nu eenmaal hier.

 11. Emiel zegt op

  Corruptie begint bovenaan. De verkeerspolitie die ons zo graag pest zit onderaan die ladder en zij grijpen slechts “peanuts”.

 12. Chiang Noi zegt op

  Dat in Thailand de corruptie zegeviert is een publiek geheim de politie is zeker geen uitzondering. Ik kom al lang in Thailand en om mijzelf te “beschermen” tegen onheuze acties van de politie daar waar het om corruptie gaat heb ik een eenvoudig “wapen”. Wanneer ik in Thailand ben zorg ik dat ik altijd een adres van een Thaise advocaat bij me heb. (opgezocht op internet uitgeprint en geplastiviseerd) als ik (onterecht) aangehouden wordt laat ik het kaartje zien en zeg “i dont speak Thai you call my loyer in Bangkok”. De agent weet als geen ander dat hij corrupt is en kiest eieren voor zijn geld want die ellende wil hij niet riskeren. In 9 van de 10 tellen sucsses. Dat heet de bedrieger bedrogen. Wat betreft het salaris wat laag is o.a.de politie een gewild baantje, status, uniform (zijn ze gek van) en voordelen zoals gratis gezondheidszorg voor de hele familie plus staatspensioen ook dat zijn financieele voordelen.

 13. ad zegt op

  de enige manier om promotie te maken is volg je baas hij is het voorbeeld die volgt zijn baas enz … enz…
  dus de “bazen in dit land zijn de schuldigen van de corruptie niet de ondergeschikte (en onderbetaalde)
  de grote bazen moeten tot inkeer komen en zich vrij maken van corruptie!! Onmogelijk zou ik denken !

 14. eugeen zegt op

  Als je in Thailand komt wonen, of vaak naar hier op vakantie komt, leer dan leven met de gebruiken die hier zijn. Tracht als buitenlander dat niet te veranderen, want alleen jijzelf wordt dan het slachtoffer van die poging.

 15. Jacques zegt op

  Bij de regelmaat zien we in het nieuws in Thailand dat er opgetreden wordt tegen corruptie. Ook worden er politieagenten in alle rangen en standen opgepakt voor corruptie, dat kan toch niet ontkend worden.
  De straffen zijn vaak belachelijk laag zoals overplaatsingen en zetten dan geen zoden aan de dijk. Soms wordt er ook echt gestraft. Zie ook nu enkele boeddhistische leiders die geld in eigen zak stoppen en hiervoor worden opgepakt. Er is een verandering gaande en ik erken dat dit nog maar een druppel op een gloeiende plaat is, maar toch dat heb ik onder het juk van vorige kabinetten dit nog niet waargenomen. Met uitzondering van politieke leiders zelf die met de noorderzon waren vertrokken op bedenkelijke wijze. Ook in andere Aziatische landen is dit aan de orde waar politieke leiders en multinationals aangepakt worden. Ik hoop hier nog veel van te lezen want corruptie ondermijnt de democratie en frustreert een maatschappij.

 16. janbeute zegt op

  Het is niet alleen enkel de corruptie bij de RTP politie wat hier een groot probleem is .
  Wat te denken van het vele aantal dagelijkse verkeers ongelukken .
  De meesten zullen nu wel zeggen wat heeft dat er nu weer mee te maken .
  Ik zeg alles .
  Wat zou er gebeuren als in Nederland en in Belgie er geen politie toezicht meer zou bestaan .
  Zal dan de goed in onze beide landen opgeleide doorsnee verkeers deelnemer zich nog steeds aan de wettelijke verkeers regels houden .
  Ik denk een stuk minder met ook als gevolg een sterk toenemend aantal verkeers ongevallen
  De Thaise politie doet dagelijks niks aan controlerende en preventieve verkeers controles .
  Er bestaat onder de Thaise verkeers deelnemers , hier totaal geen angst meer voor dit korps .
  Het enige wat er gebeurt na een ongeval is dat ze uit hun schuilhut komen en eventueel een ziekenwagen lijkenwagen oid regelen , een ongevalrapportje opmaken en de welbekende spuitbus met witte verf voor markering van het ongeval ter handnemen .
  Ik heb het uit ervaring in vrienden en familiekring enkele malen meegemaakt oa een ongeval met dodelijke afloop (nichtje van mijn ega ) hoe de RTP te werk of beter gezegt niet te werk gaat

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website