Beste lezers,

Als ik de werkloosheidscijfers eens bekijk, valt het me op dat die voor Thailand indrukwekkend laag zijn: Indexmundi werkeloosheid Thailand

Iemand dit ook al opgevallen? Enig idee hoe dit komt?

Met vriendelijke groet,

Steven

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Waarom zijn de werkloosheidscijfers in Thailand zo laag?”

 1. chris zegt op

  Het antwoord is eenvoudig. Je kunt je laten registeren als werkloze maar geen enkele overheid doet iets voor je. Geen uitkering, geen banenbank, geen omscholingsprogramma….Dus: waarom zou je je dan laten registeren?
  Een onderliggende reden: werkgevers werven nieuwe medewerkers door de netwerken van de bestaande medewerkers. Veel medewerkers van 1 bedrijf of organisatie zijn familie, kennissen of vrienden van elkaar. Je ziet ook nauwelijks personeelsadvertenties terwijl de vraag naar gekwalificeerd personeel hoger is dan het aanbod, zeker in het midden- en kleinbedrijf. Als deze netwerken niet voldoende werken gaan de managers zelf op zoek binnen de scholen en universiteiten. Ik zie per jaar vele HR-managers van hotelketens in mijn faculteit op zoek naar nieuwe medewerkers die ook Engels spreken.

 2. john zegt op

  Beste
  Dat is heel gemakkelijk te begrijpen waarom ….ik heb in Belgie met personel gewerkt ,wat een paperassen werk om in orde te zijn met de wetgeving ….,. 1001 papieren laten invullen,contracten , sociale zekerheid ,, e.d. Wel laten invullen van de boekhouder want het is zo ingewikkeld dat men er geen snars van begrijp , weeral betalen . Als je als arbeider 4000 euro netto verdient , blijft 2000 over in je handen , meer dan de helft gaat naar vadertje staat. Als baas moetje nog eens sociale zekerheid betalen ook . Het is allemaal veel te moeilijk geworden in Belgie om met personeel te werken . Hier in thailand kennen ze al die zever niet en iedereen kan heel simpel aan de slag , en heel simpel veranderen van baas .
  Mvg john

  • HansNL zegt op

   Heel simpel aan de slag voor een dagvergoeding van aanmerkelijk minder als de wettelijke 300 baht.

   Heel makkelijk per dag aangenomen worden, dat heet dagloner.

   Heel simpel veranderen van baas, en waarom ook niet, als je beter kan krijgen moet je dat niet laten.
   En dan gewoon van de ene dag op de andere dag.

   En natuurlijk DE uitsmijter, geen enkele vorm van ontslagbescherming, nabetaling van uitstaand loon, geen enkele vorm van sociale zekerheid, geen pensioenopbouw of pensioen (uitzonderingen daargelaten), geen AOW, geen doorbetaling bij ziekte, kortom, gewoon helemaal niets.

   De ideale omstandigheden voor een werkgever, toch?
   al is het natuurlijk wel zo dat gemotiveerd personeel moeilijk te krijgen is laat staan vast te houden.
   Vraag dat maar eens aan mensen die in Thailand een zaak zijn begonnen.

   • Chris zegt op

    beste Hans,
    je krijgt well AOW van af 60 jaar in thailand….
    maar het is maar 500 baht per maand….

   • Chris zegt op

    sociale zekerheid ?
    Je betaald 30 baht wanneer je na het zieken huis gaat….
    en hier in nederland ???

  • Jan van Velthoven zegt op

   Het ‘vreselijke’ sociale systeem met al die ‘zever’ in België en Nederland heeft tot gevolg dat de gemiddelde levensstandaard aldaar veel hoger is dan die in Thailand. De lage werkloosheidscijfers in Thailand zijn het resultaat van lage lonen, en de opvallende combinatie van een relatief lage arbeidsproductiviteit ondanks een hoge arbeidsinzet van de werknemers.

 3. Jan Geluk zegt op

  Het komt waarschijnlijk omdat de Thaise mensen niet lui zijn en willen werken.Soms verdienen ze net genoeg om te kunnen overleven.Ze doen van alles en dat is goed

  • piet buikstra zegt op

   Jan, het zijn gewoon arme uitgebuite mensen
   waarom dacht dat de kinderen werken voor de familie
   juist Jan ,dat is niet goed
   Thailand moet beginnen met social werk opbouw, ministerie !! WETTEN maken en naleven.

 4. Pim . zegt op

  Als ze alles goed zouden doen hadden ze ook meer geld gehad.

  1 goede ambacht school zou voor velen al een zegen zijn ,nu komt er iemand via via die je na de klus nooit meer wil zien omdat je weer iemand nodig hebt in de hoop dat deze er wel verstand van heeft .
  Voor 1 klus heb je soms 3 verschillende zogenaamde vaklieden nodig die het wel waar kunnen maken .
  De beste ga je dan vertrouwen .

  Bij een ander ding wat je dan niet zelf kan doen vraag je of die iemand weet .
  Zeker heeft die wel weer iemand in de familie en begint het weer van voor af aan .
  Ik vergeet zeker niet van een fietsenmaker die vertelde dat de batterij van de dynamo op de fiets op was .
  Er was 1 draadje los .
  Lassen doen ze ook heel graag wat wij met een schroef doen ,stuur de man die al geen lasbril opzet maar meteen weg .
  Bij een lekke band ,kijk goed uit dat het velg lint goed zit anders ben je na korte tijd weer hun klant .

  Dat is ook een manier om niet zonder werk te zitten .

 5. Erik zegt op

  Grote groepen boven de 40 jaar zijn niet of laag opgeleid en zijn niet geregistreerd als werkzoekende zoals Chris al opmerkte. Deze mensen kunnen door hun opleiding en/of hun achtergrond niets anders doen dan zelf iets opzetten en vaak is dat een onderneming bestaande uit een oude brommer, een handkar, een bak met houtskool en daarop bakt men bananen of braadt men kip. Geef de ogen maar eens de kost als je in dit land en helemaal in de Isan op straat loopt. Daar ligt het antwoord op de vraag.

  • chris zegt op

   beste Eric,
   Grote groepen beneden de 40 zijn ook – qua opleiding – niet goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Kijk nar de scores van de Thai studenten (middelbare school en universiteit) en vergelijk die maar eens met de cores van andere Aziatische studenten. Ik praat nog niet eens over vergelijkingen met Westerse en Amerikaanse universiteiten.
   Daarnaast is er een groep jongeren die rijke ouders hebben die voor hen zorgen. Deze jongeren werken niet. En als je geen rijke ouders hebt maar wel gezegend bent met een aantrekkelijk uiterlijk word je de gig of maitresse van een rijke Thai (die alles voor je betaalt) en dan hoef je ook maar een paar uur per week te ‘werken’. Kan hier in mijn condo wel een paar aantrekkelijke dames aanwijzen die zo door het leven gaan (zolang het duurt)…..O ja, ik vergeet de Thai dames nog die rijke farang vriendjes hebben die in hun vaderland wonen. Sommige hebben er meer dan 1……

 6. Pim . zegt op

  Moderator: het onderwerp gaat over werkloosheidscijfers, uw reactie gaat daar niet over.

 7. Tino Kuis zegt op

  De werkloosheidscijfers zijn laag omdat er zo weinig werklozen zijn. Er zijn weinig werklozen omdat er voldoende werk te vinden is terwijl werkloosheidsuitkeringen slechts voor een kleine groep en voor korte tijd beschikbaar is. Je moet werken om te overleven. Als ik mijn straatje uitloop zie ik voor flink wat bedrijven een bordje hangen: ‘werknemers gevraagd’, in het Thais natuurlijk. Bedenk dan ook nog eens dat er naar schatting een 4 miljoen migranten in Thailand werkzaam zijn, waarvan een groot deel illegaal, en je begrijpt dat er geen gebrek aan werk is in Thailand, en iedereen pakt aan wat beschikbaar is. Zoals Jan Geluk hierboven zei: ‘Thais zijn niet lui en willen werken.’ Dat er weinig regelingen zijn rond werk helpt natuurlijk ook mee.

  • HansNL zegt op

   En de 4 miljoen (illegale) immigranten zorgen er voor dat vele Thai ontslagen worden, en zeker niet in de werkloosheiscijfers worden opgenomen.
   En dat niet alleen, deze “gastarbeiders” oefenen een neerwaartse druk uit op de hoogte van de beloningen.

   Voorbeeld, een restaurant in Khon Kaen had tot een paar weken geleden veertien Thaise mensen in dienst.
   Van de ene dag op de andere werden er tien ontslagen, en vervangen door mensen uit Vietnam en Laos.
   Natuurlijk voor veel minder geld.
   Hoeveel minder?
   Het restaurant had nu tien werknemers voor de prijs van zes
   Bovendien, tien uur werken per dag in plaats van acht uur, zelf de verzekering betalen, eigen kleding , en verplicht op de werkplek slapen.

   Echt, de situatie op werkgelegenheidsgebied is in Thailand niet zo best.
   De cijfers zijn dan alleen maar zo laag omdat er haast niets wordt geregistreerd.

   Om alleen de “positieve” kanten te willen zien van de situatie in Thailand maar dan natuurlijk alleen de voor de werkgevers “positieve” kanten van de ellende ronduit gesproken, barbaars.

 8. louis 49 zegt op

  In werkelijkheid is de werkloosheid in thailand ongemeen hoog ,ieder die wat ouder is en geen werk meer vind start een kraampje met 3 bananen en 4 mango s,of idere 20 meter een coffeeshop,of trekken een groen of geel genummerd vestje aan en gaan brommertaxi spelen ,ja zo is er ntl nooit geen werkloosheid ,maar kan je dit echt werk noemen?

  • ronaldvanveen zegt op

   @louis49, precies en dan niet vergeten al die overbodige beveiligers, waarvan het nut nul,nul is.

 9. Erik zegt op

  Louis49 heeft m.i. gelijk. Het ontbreken van een regeling voor iedereen werkt ogenschijnlijk het zorgen voor een inkomensvoorziening in de hand. Nu werkt daaraan mee dat de regelgeving voor het bakken van een banaan of een stukje kip op de hoek van de straat hier simpeler is dan in de westerse wereld.

  Chris reageert op een Eric maar die zie ik niet staan. Als het een reactie op mijn stukje is dan wil ik Chris er op wijzen dat ‘rijken’ slechts een enkele procent van de bevolking hier uitmaken en dat de rest, de 80% armen in dit land, zeker op het platteland, geen werk vinden en dus aan de slag moeten op een andere manier.

  Aan het schoolsysteem kan iemand misschien eens een item wijden al vraag ik me of we daarmee gehoor vinden bij de mensen die dat organiseren. Er zijn buitenlanders die vanwege dat schoolsysteem met vrouw en kinderen teruggaan naar hun ‘thuisland’. Maar zoals gezegd, dat is een andere zaak.

 10. Toon zegt op

  Hoe kunnen ze in Thailand weten hoeveel werklozen er zijn? Ik woon er nu al meer dan 5 jaar en heb er een bedrijf.
  Ik denk dat de Thaise man wel lui is en niet wil werken, de vrouwen willen wel werken en proberen vooruit te geraken.
  Overal zie je de Thaise mannen van ‘s morgens tot ‘s avonds samen zitten bij de plaatselijke kruidenier, lao khao drinken, naar de hanengevechten, buffalo gevechten , vogelzang wedstrijden …enz gaan.
  Ik heb grote moeite om aan vast personeel te geraken.
  De meesten komen voor enkele weken, en vertrekken dan terug, als het geld op is komen ze dan terug.
  Liefst zouden ze allemaal forman zijn (kijken hoe een ander werkt).
  Ik heb 1 man van Laos, die doet het werk van 3 Thais.
  Uiteraard zijn er ook die willen werken, anders had ik mijn bedrijf al lang mogen sluiten.
  Ik vrees er voor dat als de grenzen van Asean open gaan, er massa’s meer buitenlandse werkkrachten zullen binnenstromen en de Thai zal daar het slachtoffer van zijn.

  • Jan Geluk zegt op

   Het valt wel mee met de werkeloosheid in Thailand.En inderdaad als je bij een grote hobbyzaak komt en wilt er een pot verf kopen staan er meteen 4 verkopers omjeheen,terwijl je echt maar een pot verf wil kopen. Vele personeels leden staan om het onfatsoenlijk uit te drukken gewoon uit hun neus te vreten voor al bij bC etc.Dus als ze die zouden ontslaan krijgt een ander meer kans om zijn baantje te behouden.
   In mijn straatje werkt iedereen op zijn eigen manier.En we moeten nu eens af van dat zgn hoogopgeleide etc gezegde.Iedereen in mijn straat is altijd vrolijk en blij met wat ze hebben en doen echte armoede zie ik hier niet.Van lege flessen verzamelaar tot oud papier vergaarder baantjes waar ze in Nederlansd hun neus voor ophalen worden hier gewoon uitgevoerd.De mensen verlangen echt niet naar een groot smartscreen of dikke Vigo.Als ze een scootertje junnen rijden zijn ze al blij.Ik denk dat wwerkelozen in Thailand het aan zich zelf hebben te danken.Zelf suporting dat is de oplossing en ze hoeven niet allemaal veel geld te verdienen als ze maar kunnen eten en slapen , dan hebben de meeste maling aan dat materalisties gedoe.

 11. willem zegt op

  Wat ook een reden is voor lage werkloosheid is de hoge verborgen werkloosheid, dit kun je zien aan bijvoorbeeld restaurants, waar 15 mensen werken , maar waar in bijv. Nederland maar 4 werknemers zijn en toch hetzelfde werk doen , je kunt je natuurlijk wel afvragen wat voor de klant het leukst is , maar goed dat is niet de vraag hier.

  Dus door inefficiëntie zijn er veel meer mensen aan het werk dan in bijv. westerse landen en dat geeft lagere werkloosheidscijfers

 12. peter zegt op

  Allemaal goede opmerkingen, er ontbreekt er nog een:
  De Thaise overheid geeft niet iedere buitenlander een werkvergunning en beschermt zo indirect de arbeidsmarkt af. daarnaast is alles al gezegd. Het is een natuurlijk ontstaan systeem dat zich al eeuwen zo in stand kan houden. Voor ons vreemd om te ervaren maar dat zegt eerder iets over ons denken en de lange termijn zekerheid die onze ouders erin gepompt hebben en wij hebben gekoterd en gecultiveerd.
  Verder is de werkwillende Thai bereid honderden kilometers van zijn dorp/stad te gaan werken en zeurt niet over zijn situatie.

 13. henk J zegt op

  Bij veel “grote”bedrijven lopen er veel te veel medewerkers. Dit is kunstmatig gecreeerd. Gezien het lage salaris en de vele uren is dit voor Thailand normaal.
  Bv bij de home pro lopen er bijna 50% teveel mensen.
  Daarnaast lopen er een aantal beveiligers en op de parkeerplaatsen lopen wederom medewerkers die de auto’s helpen in en uit parkeren.
  Echter productiviteit is misschien 30% van wat zou moeten.
  Brommer taxi rijden kun je niet zo maar door een hesje aan te trekken. je betaald wel degelijk voor het mogen rijden als brommer taxi. (tuurlijk zijn ook hier de illegale rijders aanwezig)
  Vanuit laos, cambodia en Myanmar worden veel medewerkers gebruikt.
  Relatief lage salarissen (beneden de 300 bath) maar kost en inwoning gratis. 7 dagen werken.

  Percentages over werkloosheid enzo zijn niet te verkrijgen.
  Er worden ook op veel uren gewerkt waarop wij de ogen dicht hebben. In een land/stad met een 24 uurs economie draait dit anders dan in ons nederland.
  Ook bij de 7/11 zie je vaak teveel medewerkers. Onlogisch i het als je 2 tegen over elkaar hebt ze allbei 24 uur open zijn.

  Ook de thai weet geen cijfers, alleen wel dat er kunstmatig mensen aan het werk gehouden worden.

 14. janbeute zegt op

  Dat de werkloosheid in Thailand laag is begrijp ik maar al te goed .
  Dit is ook de hoofdreden waarom wij nog steeds onze bouwplannen voor ons nieuwe huis niet hebben kunnen bewerkstelligen .
  Waarom , er is niet aan goed opgeleid personeel ( bouwvakkers ) te komen .
  Zelfs waar ik woon is het al onmogelijk om aan een schoonmaakster te komen voor een dag in de week .
  Ze werken liever voor een lager salaris bij een Thaise slaven drijver in de textiel industrie . Verleden week werd mijn Ega zelfs op de vingers getikt door een oudere en vermogende en hoog in aanziende man bij mij in het dorp .
  Het ging om het volgende .
  Soms werken voor mij enkele dagen , 2 oudjes tegen de 70 levens jaren met een goed hart .
  Ze werken ook voor andere lokale Thaise bobos en ook voor hem .
  Het grote probleem was ik betaalde de twee oudjes te veel bathjes per dag .
  Ik was eerst erg woedend toen ik dit hoorde .
  Maar om hier met de gemeenschap in harmonie te blijven wonen , was het weer luisteren naar het advies van mijn ega .
  En dus mond dicht , en de frustratie binnen houden .
  Werkloosheid in Thailand , zo lang iedere werknemer hier bang is voor zijn baan , zal de werkloosheid nooit stijgen .
  Werken voor een appel en een ei , hier dus voor een kommetje Thaise pandang ryst .
  Maar ik ben bang dat er snel verandering op komst is .
  De Thaise economie is in rap tempo aan het afnemen op dit moment .
  Huishouding schulden zijn erg hoog .
  De jeugd is verwent en wil niet meer werken voor een habbekrats .
  Gewone Thaise minima huishoudens hebben al een gemiddelde schuld uitstaan van rond de 100000 Bath .
  Zie dat maar eens af telossen met een dag inkomen van rond de 300 bathjes per werknemer .
  Oh ja , het minimum loon in Thailand is hoger , dat weet zelfs ik ook nog wel .
  Maar vele Thaise ondernemers hebben daar schijnbaar lak aan .
  Ook daar waar ik leef werken er nog vele beneden de minimum grens .
  Voorlopig doet Jan al zijn werkzaamheden met mijn Ega nog alleen , zo lang het nog kan op mijn leeftijd .
  Maar het houd ons ook goed in lichamelijke conditie .
  Dus de lage werkloosheid heeft dan ook weer een voordeel .

  Jan Beute .

 15. Jan Geluk zegt op

  Ook het verhaal van dat ze maar 300 batjes pwer dag verdienen is onzin.Een klussen man rekend voor een klus gewoon een afgesproken prijs en die is als je het aantal uren rekend wat hij over de klus doet beduidend hoger dan die 300 bath per dag.We hebben een huis door klussers laten bouwen perfect werk mensen uit de buurt en hebben uitgerekend dat ze gemiddeld 450 bath pp per dag van ons ontvangen hebben met die aangenomen klus.Het hele huis is gezet door 3 hard werkende Thaise mensen en we hebben zelf mee geholpen.

 16. Davis zegt op

  Men kan het misschien ook zo eens bekijken.

  Lage lonen geven lage werkloosheidscijfers:
  Het is een kwestie van overleven, er is geen sociale bescherming. Men is verplicht om voor een laag loon te gaan werken. Om je kinderen te voeden en een dak boven je hoofd te hebben.
  Je kinderen laten studeren om hoger op de sociale ladder te komen, kost te veel geld.
  Hogere studies en goede scholing kosten een pak geld.
  Dat is alleen weggelegd voor wie geld heeft.
  Het is een systeem waar de arme arm wordt gehouden, en de rijke rijker wordt.

  Met dat geld koopt die laatste politieke mandaten, om er voor te zorgen dat zijn rijkdom beschermd wordt.
  Koopt hij eigendommen en land, dat hij verhuurt aan mensen die zich krom moeten werken om huur te kunnen betalen met het loon dat ze verdienen op het erf van de eigenaar…
  Doet me denken aan de leenheer en zijn vazal, het plebs en de clerus, wat in onze contreien enkele eeuwen terug de regel was. Toen was de kloof tussen rijk en arm net zo groot als in Thailand nu.
  In Thailand heb je bv. de dagloner en de rijke boer. Die laatste doet gegarandeerd mee aan de lokale (dorps-)politiek. Hier en daar doet hij wat goed sociaal werk, om verkozen te worden. Of hij koopt gewoon zijn stem.. Maar verder zorgt die vooral dat zijn zijn geld in zijn familie blijft, en geld maakt geld.

  Uiteraard zijn er selfmade successtory’s. Dat zijn de uitzonderingen op de regel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website