Beste lezers,

Ik wil graag mijn vriendin naar Nederland halen. Ik heb de informatie die op Thailandblog staat daarover gelezen (www.thailandblog.nl/category/dossier/schengenvisum/).

Bij tip nr 9 staat: “Documenten die de terugkeer naar het land van herkomst aannemelijk maken”. Is dit noodzakelijk? Wij kunnen namelijk niets bedenken om hieraan te voldoen.

Graag advies.

Bij voorbaat mijn dank,

Ken

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vriendin voldoet niet aan alle eisen voor Schengenvisum, wat nu?”

 1. Marco zegt op

  Beste Ken bij dit soort documenten moet je denken aan bijvoorbeeld : werkgeversverklaring (als ze een baan heeft),eigendomspapieren van woning,geboorteakte van kinderen.In ieder geval alles wat je kunt bedenken waarom ze weer terug zal moeten na afloop van het visum.

 2. Joy zegt op

  Hallo Ken,

  Het beste advies dat ik kan geven is simpel : Neem contact op met de IND of bezoek de website http://www.ind.nl
  Informatie bij de bron is immers altijd up to date en betrouwbaar.

  groet Joy

 3. Adrie Broek zegt op

  Hallo Ken,

  Ze zijn bang dat je vriendin hier illegaal zal blijven, maar dat berust op louter een vermoeden.
  Alleen op een vermoeden mag men geen visum weigeren.
  Je kunt altijd nog een advocaat inschakelen, zo is het bij ons ook gelukt.
  Bij een werkgeversverklaring is het belangrijk dat er op vermeld wordt dat ze na haar verblijf in Nederland gewoon weer aan het werk kan.
  Niet alle werkgevers geven een vakantie van 3 maanden.

  Groet,
  Adrie

 4. Rob V. zegt op

  Het wordt wel lastiger als je vriendin helemaal niets concreets heeft -baan, bezittingen van onroerende goederen, zorg voor familie, ..- dat haar band met Thailand groter maakt dan Nederland (lees: risico om zich illegaal te vestigen in Nederland).

  Schrijf dan een begeleidende brief waarin je uitlegt wat jullie gaan doen (reisdoel duidelijk maken: ze komt hier om jou beter te leren kennen, je familie en vrienden, de Nederlandse taal, cultuur en klimaat). En dat je er op toe zult zien dat ze terug zal keren bij het aflopen van het visum (een retour ticket reservering is al 1 bewijs hier van maar als het even kan wil concrete dingen men meer zien) en je aan alle verplichtingen zult houden. Krijg je toch een afwijzing ga dan in bezwaar, met vreemdelingen advocaat lijkt mij vooral in jullie geval verstandig, op buitenlandsepartner.nl kun je er een paar vinden plus nog meer info over procedures. Immers: de ambassade (sinds oktober de Regional Support Office -RSO- in Maleisië, dat is de backoffice die alle visum aanvragen van heel ZO Azië afhandeld) kan hun vermoedens nooit hard maken dat je vriendin niet op tijd zal terug keren, terwijl jij als het goed is wel meerdere punten kunt inbrengen die het wel aannemelijk maken. Tot nu toe wordt zo’n 2,5 a 3% in eerste instantie afgewezen , sommige mensen gaan in bezwaar, en het uiteindelijke afwijzingspetcentage ligt op 2 a 2,5%. Bron: de ambassade na contact dit jaar.

  Heb je nog meer vragen neem dan contact op met de ambassade. Meneer Bosma en mevrouw Devici zijn naar ik en vele andere hier hebben ervaren vriendelijk en correct. Ze zullen je vast te woord staan. Ik ben wel benieuwd over hoe streng met in Kuala Lumpur is en of het afwijzingspercentage plots zal versnderen? Na een eerste afwijzing door de ambassade (RSO) loopt bezwaar overings via de IND.

  Tot slot: ik kwam er onlangs achter ambassades waaronder die in Bangkok je niet kunnen verplichten om van VFS Global (reserveringsbureau) gebruik te maken:
  http://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?57751-extra-servicekosten-heffingen-door-VFS-Global-TLS-Contact-en-andere-visum-bureaus

  • Mathias zegt op

   Beste Rob, de ambassades sturen je tegenwoordig rechtstreeks door naar Maleisie. Ik had ook vragen 2 weken geleden, in mijn geval over 1e paspoort voor mijn net geboren dochtertje. Vragen werden perfect beantwoordt en kreeg zelfs dag erna een aanvullende e mail. Zou ook tegen Ken willen zeggen, stuur een mail naar RSO-AZI-VISA@minbuza.nl en leg uit wat je niet snapt of of wat je weten wilt.

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor het mail adres, vroeger stelde ik mijn vragen altijd aan ban-visa@… maar dat is wegens de RSO’s die in oktober 2013 actief zijn geworden niet langer in gebruik. Mijn vragen aan de ambassade mbt visum procedures en andere feedback heb ik toen beantwoord gekregen door mevrouw Devici via ban-ca@… Het lijkt mij nu nog wat vroeg voor een degelijke evaluatie omdat er nu pas een nog geen 4 maanden voorbij zijn sinds de RSO actief is dus dat lijkt mij wat kortdag om echt een patroon (in toelatings/afwijsings percentages) te kunnen zien. Ik ben van plan om over een paar maanden nog eens contact op te nemen om te zien of er al een patroon te ontdekken of ander verschil tussen de afhandeling in Bangkok zelf of nu op het RSO. Maar dit heb ik dus op de plank staan voor over enkele maanden, kan natuurlijk ban-ca en rsi-azi-visa beide aanschrijven met een paar vragen (afwijzingspercentage voor de ambassade in BKK, misschien zelfs of dit patroon anders is dan de andere landen die de RSO Azia nu bedient, etc.).

    Of misschien is het een idee voor Thailandblog om een soort van introductie interview te houden met de medewerkers van de RSO in Kuala Lumpur (Maleisië) of een dubbel interview met tevens opmerkingen van meneer Bosma en mevrouw Devici over hun ervaringen sinds de RSO actief is geworden. Een interview in persoon is uiteraard prettiger dan via de mail (TB is al enkele malen langs de ambassade geweest, zie de geschiedenis van blogs over de ambassade/aanvragen), maar naar Maleisië vliegen voor een interview lijkt mij wat teveel gevraagd…

    Mijn vraag aan ban-ca of de verplichting van gebruik maken van VFS niet in strijd is met de Visum Code ( Verordening (EG) nr. 810/2009), artikel 17 (dienstverleningskosten), punt 5: “De betrokken lidstaten behouden voor alle aanvragers de mogelijkheid rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij hun consulaat.” hoop ik deze week beantwoord te krijgen. Ik ben niet zo’n van van VFS… onze ervaring van nogal slecht destijds en al je rond googled lees je veel meer negatiefs over VFS. Het is ook een commercieel bedrijf dus geld binnen harken staat denk ik op 1, service/dienstverlening volgt pas ergens (veel?) later.

    Maar ik wijk nu teveel af van de lezersvraag. Ik denk dat als de vraagsteller een officieel antwoord wil hebben deze feedback van zowel BAN-CA@ (frontdesk, de ambassade) als RSO-AZI-VISA@ (backoffice, de RSO) kan krijgen.

 5. Jeroen zegt op

  Beste Ken

  Het verkrijgen van een Shengen visum lijkt soms meer op een loterij dan een rechtvaardig genomen besluit. Mijn vriendin was reeds 3 maal bij haar familie geweest in Nederland, ze had geen baan, geen kinderen, geen eigen bedrijf, helemaal niets, Visum geen enkel probleem.

  Toen ik haar uitnodigde om naar Nederland te komen, alle benodigde documenten leverde, meer dan voldoende inkomen etc, aangegeven dat ze weer naar huis moest gaan om op de farm van haar ouders zou gaan werken Etc.

  Resultaat geen Visum !, Reden ? onvoldoende zekerheid dat ze weet terug naar Thailand zou gaan !!
  3 keer hier geweest, elke keer op tijd terug naar Thailand, nooit te laat of zo. Telde allemaal niet mee!

  Als garantie vertrekker sta je borg voor niet alleen de financiële kant, maar ook voor het teruggaan naar Thailand. Als garantie-verstrekker werd ik dus bij voorbaat al beschouwd als een leugenaar die zijn verklaring niet zou na komen.

  Uiteraard kun je na een Visum weigering het via een advocaat proberen, duurt wel een maand of 6 voor je zover bent en enkele duizenden Euro’s ben je zomaar kwijt met geen enkele zekerheid dat het dan wel lukt. (zou ik ook nog wel een verhaal over kunnen vertellen maar wil je niet al te veel ontmoedigen)

  Dus beste Ken, zonder een aannemelijke reden waarom ze terug moet ?
  ik wens je veel succes en hoop dat het je gaat lukken.

 6. Wibart zegt op

  Hoi Ken,
  Yip de regels zijn soms bizar. Echter het volgende is ook voldoende. Laat je vriendin zich inschrijven voor een studie aan een erkende school met een start na haar verblijf in Nederland. Voeg dit bewijs van inschrijving toe en “voila” er is een duidelijke redenen waarom je vriendin terug gaat naar Thailand.
  Soms zijn de regels er ook om mogelijkheden voor jou de klant te maken. Ïf you can’t beat the system join it” 🙂

 7. Bangkokker zegt op

  Je vraagt of het noodzakelijk is: Jazeker, ik denk dat dit het belangrijkste is van de hele procedure. Als zij niets kan aantonen wat haar terugkeer naar Thailand aannemelijk maakt dan is de kans groot dat de aanvraag afgewezen wordt.
  Er wordt een beleid gevoerd in NL om het aantal ‘instromers’ zo laag mogelijk te houden. Dus als ze een punt hebben om af te wijzen dan doen ze dat.

  • Rob V. zegt op

   Bangkokker, dat is niet geheel correct, het ontmoedingsbeleid lijkt per type aanvraag en post te verschillen: zo is er overduidelijk een ontmoedingsbeleid voor mensen uit “niet westerse landen” die hier permanent heen willen komen (de IND is bepaald niet makkelijk), bij visa kort verblijf beslist de ambassade in eerste instantie. Welk beleid die voeren verschilt per locatie. Als je de ervaringen leest op fora zoals Stichting Buitenlandse Partner (SBP) dan merk je op dat in bijvoorbeeld (noord) Afrikaanse landen men ten eerste al veel moeilijker doet (meer papierwerk wil zien, omslachtigere en uitgebreid vragen/interview) en men toch veel lijkt af te wijzen. Kijk je naar de ambassade in Bangkok dan staat men hier een stuk nuchtiger tegenover: doorgaans weinig vragen (enkele aan de balie, dus geen echt interview of een waslijst aan vragen, niet opvallend veel afwijzingen.

   Lees de volgende , oudere maar in grote lijnen nog actuele artikelen, er maar eens op na waarin de ambassade toch zo goed mogelijk antwoord geeft op vragen en aangeeft (Thaise) toeristen naar Nederland te verwelkomen:

   – 2% afwijzingen: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/visa/twee-procent-toeristenvisa-bangkok-geweigerd/
   – Procedures: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/visa/jeannette-verkerk-ambassade-bangkok-visumprocedure/
   – Men juicht bezoek uit Thailand aan NL toe: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opnieuw-nederlandse-ambassade/

   Is de ambassade in Bangkok perfect? Zeker niet, maar men doet het toch best goed en staat wel open voor feedback/kritiek (o.a. via TB, mail en enquête), tot dusver kan ik alleen maar vasstellen dat men hier heel open en goed op in gaat en ook zelf dus zoekt naar het immer verbeteren van diensten afgewogen tegen uiteraard tijd, kosten en de wetgeving. Over het geheel gezien doet men het op de ambassade in Bangkok stukken beter dan andere ambassades. Met een goede voorbereiding is de kans op een afwijzing gering, Vooral als iemand niet alleen de officiële bronnen (website van de ambassade, rijksoverheid.nl, IND) raadpleegt maar ook informatie van ervaringsdeskundige hier op TB en op fora als SBP. Ik denk dan ook dat de vraagsteller na het lezen van de stukken hier op TB zich goed kan voorbereiden op de aanvraag en een goede kans maakt.

   Garanties zijn er niet, en hoe minder papierwerk hoe beter: ik zou het zelf niet erg vinden als de visum plicht vervalt en er een visum vrijstelling komt voor 90 dagen, of dat VFS weer uit de schakel verdwijnt of naar de achtergrond verdwijnt (in Manilla kon men bijvoorbeeld telefonisch reserveringen maken voor een visum, kosteloos, en die plande de afspraken dus in. Scheelt de ambassade een hoop werk maar schuift het gedoe en kosten evenmin niet op het bordje van de aanvrager. Helaas is deze nu ook tegen de EU verordeningen in -!!- overgestapt op verplichte reserveringen via VFS). Toch over het geheel genomen is er geen reden tot mopperen over het VKV beleid van de ambassade in Bangkok, ik ben tevreden met het Nederlandse personeel aldaar.

 8. Han van der Horst zegt op

  Het advies van Wibart klinkt aannemelijk maar is lastiger dan je denkt. Zo’n opleiding moet je vriendin dan immers wel aannemen en dat doet die alleen als ze daarvoor de juiste achtergrond heeft en de juiste diploma. En een heel behoorlijke kennis van het Engels. Het moet bovendien gaan om serieuze opleidingen en niet om nepscholen die ook wel bestaan en denk niet dat de toelatingsambtenaren daar geen lijst van hebben. Of je tegenwoordig ook nog aannemelijk moet maken dat zij een vergelijkbare opleiding niet ook in Thailand kan volgen, weet ik niet. Toch proberen? Hier is een wizard http://www.studyinholland.nl/practical-matters/visa-wizard?country=Thailand&form.submitted=1

  Verder is het natuurlijk een nooit uitgesproken maar harde waarheid dat ons land al een jaar of dertig en zeker sinds onze grote helden Fortuyn, Verdonk en Wilders het mensen die een internationaal huwelijk willen sluiten, zo moeilijk mogelijk maakt. Vooral als het om mensen gaat met een verkeerd kleurtje of zoals de Afrikaanse immigranten van die bootjes op de Middellandse Zee ze noemen “niet echte blanken”. zijn. Je moet dan aan Moldaviërs denken of Oekraïners.

  Je moet dit voor de aardigheid eens in politieke kringen aan de orde stellen. Je zult dan waarschijnlijk te horen krijgen, dat niets je verhinderd om je in het vaderland van je toekomstige partner te vestigen als je zo van haar houdt.

  Wie dat kan, doet dat inmiddels ook. En dat zijn in het algemeen mensen met een hogere opleiding en/of gewild vakmanschap die dat dan aan de Nederlandse economie onttrekken en gaan helpen bij de opbouw van het moederland van de geliefde.Ja, het Nederland van nu is echt een vooruitziend land.

  • Freddie zegt op

   Moderator: graag de lezersvraag beantwoorden, anders is het chatten.

  • Wibart zegt op

   Hoi Hans,
   Even een korte correctie. Ik bedoel dus een opleidingsinstituut in Thailand niet in Nederland. Het gaat immers om een reden voor terugkeer te garanderen niet om een visum met als verblijfsdoel een studie in Nederland. Mijn ervaring is dat De Thaise Universiteiten vaak een mogelijke extra “course for English” aanbieden bij hun studieprofiel. Dus dit hoeft niet zozeer reeds in voldoende mate aanwezig te zijn bij de persoon. Nogmaals het doel is aannemelijk te maken dat betrokkene van plan is terug te gaan naar Thailand. En de inschrijving bij een goede school is dan voldoende 🙂

 9. Soi zegt op

  Beste Ken, misschien dat je over de teksten van het visumteksten heen hebt gelezen door spanning, stress, zorgen, of wat dies meer zij. Ik zou zo zeggen: laat de boel een dagje rusten en lees dan het dossier nog eens rustig en op je gemak door. Tip nr 9 nml heeft het enkel over het bij je hebben van copieen van alle documenten, die je bij de aanvraag van de visum ter ambassade hebt aangeleverd. En dat voor het geval de Marechaussee op Schiphol alsnog vragen heeft. Jullie zijn dan in principe al in het bezit van het visum, anders was je vriendin niet in het vliegtuig gestapt.
  Welke documenten je nodig hebt wordt in het dossier uitvoerig besproken, maar kijk nog eens naar tip 5. Daar staan klip en klaar een aantal documenten genoemd. Je mag ervan uitgaan dat die voldoen, immers op vele ervaringen gebaseerd. Van die maak je dus copieen die je bij je draagt, cq jouw vriendin.
  Laat je niet gek maken door mensen met negatieve ervaringen: er is op dit blog nog n o o i t een verhaal verschenen van iemand wiens vriendin op Schiphol werd geweigerd door de Marechaussee. Je mag ervan uitgaan dat als de Ambassade jouw vriendin de visum verstrekt, zij ook NL binnenkomt. Al die verhalen over ontmoediging en andere politieke streken staan hier los van. NL Ambasade BKK staat erom bekend slechts 2% aanvragen af te wijzen. Veelal wegens niet volgen van de procedure, niet door ontmoediging. Waarna meestal in 2e of 3e termijn de boel wordt vlot getrokken.
  Als je tzt event nog onzeker bent of je wel voldoende en de juiste documenten bij elkaar hebt vergaard, kun je jouw vraag altijd opnieuw stellen. Als je dan aangeeft welke je al hebt, is het voor lezers gemakkelijker ideeen aan te dragen. Sukses en sterkte!

 10. Ken zegt op

  Bij deze wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de tijd die jullie genomen hebben om mijn vraag te lezen en te beantwoorden. Zonder een persoon te kort te willen doen ben ik vooral blij met de laatste van Soi, nl “succes en sterkte”.

 11. Jan Hoekstra zegt op

  Ga je voor een toeristenvisum of voor een MVV? Is het de eerste keer dat zij naar Nederland komt?

 12. Ken zegt op

  @ Jan,
  Voorlopig voor een toeristenvisum.

 13. Cees zegt op

  Ons is het zelfde overkomen met omschrijving dat de reden van het bezoek aan NL onvoldoende duidelijk was en er aanvullende documenten nodig waren, maw vestigingsgevaar. Nergens was te vinden wat de aanvullende documenten dan wel zouden moeten zijn. en op de vraag per mail geen respons.
  Bij de tweede aanvraag hebben we toen alle Thaise papieren die we konden vinden van haar, haar kinderen en het huis gekopieerd en ik heb een verklarende uitnodigingsbrief geschreven wat het doel was, dat ze vele banden met Thailand heeft en dat ik persoonlijk er op zou toe zien dat ze naar Thailand terug keerde. 2 dagen na het indienen kregen we de mail dat het visum verleend was. Dat helpt kennelijk wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website