Lezersvraag: Hoe gaat een trouwerij in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 september 2013

Geachte lezers en lezeressen van Thailandblog,

Is het mogelijk om mij een beetje uitleg te geven over het volgende: Ik kom reeds een 15 tal jaren naar Thailand. Heb een meisje leren kennen, en tot hier toe verloopt alles opperbest. Goede contacten met de familie enz.. Maar nu, sinds juni 2013 ben ik met pensioen en heb mij hier komen vestigen.

Ik leef al sinds geruime tijd samen met dit meisje en heb haar ten huwelijk gevraagd. (Ze heeft Ja gezegd) Aan welke regels moet ik mij houden voor een Thais huwelijk voor te bereiden? Moet ik bijvoorbeeld in een tempel trouwen ? Zijn er daar getuigen bij? Enz…. Alle (goeie) raad is welkom.

Alvast bedankt.

Groetjes vanuit Kantharalak, Provincie Sisaket van Roger.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Hoe gaat een trouwerij in Thailand?”

 1. Ivo H zegt op

  Ten eerste je MOET niks, je mag van alles.

  Normaal gesproken wordt er een dorps-ritueel gehouden waarbij je door de dorps-oudste getrouwd wordt. Daarna (of ervoor) wordt het huwelijk gezegend door monniken.

  Alle rituelen zijn per dorp, per tempel anders. Meestal is er een ceremonie waarbij de man naar het huis van zijn toekomstig vrouw loopt en haar van haar ouders koopt (zit geen garantie op). Meestal is er een feest met veel eten, muziek en drank. Daarna, ervoor of helemaal nooit kun je ook voor de wet trouwen.

  Ik zelf ben niet gelovig en ben dus zonder monniken getrouwd. Mijn vrouw haar familie is van Khmer afkomst dus het dorps ritueel was Khmer. De vrouw van een vriend van me (zij spreekt goed Engels) heeft mij begeleid, zodat ik geen domme dingen zou doen. Wij zijn pas velen jaren later wettelijk getrouwd. Het geld dat ik ten aanzien van het hele dorp aan haar ouders heb gegeven, is gewoon op de bank-rekening van mijn vrouw gezet daarna. Het goud dat ik ten aanzien van het hele dorp aan mijn vrouw heb gegeven heeft ze gewoon verkocht toen de goud-prijs omhoog ging en het geld ook gewoon op haar bank-rekening gezet. Wij hadden een morlam-band met vele lieve dans meisjes, veel eten en veel drank. Nu kost dat allemaal niet zoveel, dus voor mij was het gewoon een leuk feest.

  • Hans K zegt op

   Dat je schoonmoeder het gegeven geld en het geld van het goud op je vrouw haar bankrekening heeft gestort is mooi voor jouw en haar, maar zeker niet “gewoon”.

   En als er getrouwd word met een onwetende farang zijn de bedragen ook niet ineens meer gewoon en komt er gewoon een nulletje extra voor de komma.

   Ik ben zeker niet tegen het betalen van een bruidsschat, vind het systeem zoals die eigenlijk bedoeld is op zich niet eens verkeerd, maar als alles bij de schoonfamilie blijft met de verkeerde komma erbij krijg ik toch altijd een vervelend onderbuik gevoel.

   • BA zegt op

    Het is maar net hoe je het bekijkt.

    Ik heb het er ook wel eens over met mijn vriendin en wij zeggen ook dat het geld in elk geval voor een deel op haar rekening terug komt.

    Verder heb ik er niet heel veel moeite mee. Maar ik heb wel gezegd gelijke monniken gelijke kappen. Als we naar Thais recht trouwen en ik een sinsod betaal, dan word er bij een evt scheiding ook op zijn Thais gescheiden. Dat betekend voor de wet in Thailand trouwen en ook bij een evt scheiding in Thailand regelen. Dat houd dus in dat je gewoon zonder gevolgen uit elkaar gaat, bezittingen worden gescheiden en thats it. Geen gedoe over partneralimentatie enzovoort. Als je in Nederland voor de wet zou trouwen en na 5 jaar zou scheiden, dan zou je vrouw nog recht hebben op 12 jaar alimentatie. Los van evt kinderen enz, ik vind dat je die natuurlijk wel gewoon verzorgen moet. En als ze het andersom wil, in Nederland trouwen dan word er dus geen sinsod betaald.

    Verder vind ik het an sich ook niet heel raar dat een farang wat meer betaald als een Thai van het platte land, het is immers ook zo dat een vrouw met een farang meestal een wat hogere levensstandaard heeft. Zou je uit elkaar gaan en ze moet ineens terug op haarzelf en van 8000 baht rondkomen dan geeft dat voor haar ook een gigantisch probleem.

    Meer betalen geld trouwens niet alleen voor de farang, maar ook voor de Thai zelf. Een middenklasse Thai uit BKK moet ook meer betalen als de buurjongen 3 huizen verderop. Het laatste huwelijk wat ik zelf bijwoonde daar werd 500.000 baht neergeteld door een Thai. Van hem weet ik dat hij een salaris heeft van rond de 50.000 baht per maand (afdeling supervisor bij een groot bedrijf) en zijn vrouw rond de 10.000 baht per maand. Grote kans dat ze het geld gewoon geleend en terug gegeven hebben, anders zou ik niet weten hoe ze met hun salaris en leven die 500.000 bij elkaar krijgen. Maar zo zie je maar die bedragen gaan wel voor het zicht over tafel.

   • tinus zegt op

    Het heeft natuurlijk ook te maken of je toekomstige vrouw eerder getrouwd is gewweest , heeft ze kinderen ? heeft ze een opleiding gevolgd of niet , wat voor werk heeft ze gedaan of doet ze en wat ook een factor is hoe is het aanzien van haar familie dus de status van haar familie dit zijn factoren die de bruidschat bepalen.
    Over het algemeen praten we hier over de isan ,een vrouw uit een klein dorpje die getrouwd is geweest en over het algemeen een 10000 baht baan had dan kun je denken aan 200000 baht minimaal om de familie geen gezichts verlies te bezorgen . Als je dit in keine coupures doet (100baht) ziet het er ook nog impossant uit.
    Trouwen op de gemeente gaat lekker snel , vergeet niet je papaieren ,ik geloof 3 of 4 uittreksels en je hebt naar ik mij herinner getuigen nodig in ieder geval wel bij de scheiding 555.
    veel geluk en voorspoed

 2. pierre zegt op

  het ligt er aan of je voor Budha trouwt of voor de wet, of beide.

  Je trouwt niet in de tempel dat is alleen voor begrafenissen. Je gaat naar de tempel en reserveert een aantal monniken hoe meer hoe belangrijker je bent.mijn family wilde 9 monniken maar mij vrouw en ik maar 3.Je spreekt een datum af hebt een gesprek en doet een gift en gaat naar huis.
  Zorg voor voldoende eten en zorg dat het eten goed is anders wordt er lang over gepraat.
  Mijn vrouw had een heel draaiboek hoe ze het wilde hebben dus heb ik alles aan haar overgelaten.Ik heb alleen de knip getrokken.Dan de sin sod de familie verwacht sin sod een x bedrag en goud dat ben je in principe kwijt en de bedragen kunnen flink oplopen.
  Ik heb van te voren op gegeven dat ik geen sin sod zou betalen, na twee jaar hebben ze het er nog over dat zal ik waarschijnlijk de rest van mijn leven moeten aanhoren. Mijn vrouw was het trouwens eens dat er geen sin sod werd betaald aangezien we al veel geld aan de familie besteed hadden.
  Spreek van te voren af wat alles mag kosten.

  Als je alleen voor budha getrouwd bent en je wilt van je huwelijk af kan je zo weg want je bent niet officieel getrouwd dus geen scheiding.Als je alleen voor Budha getouwd bent heeft je vrouw na overlijden geen recht op je pensioen.

  Trouwen voor de wet papieren halen bij de ambassade , laten vertalen , laten stempelen
  bij de thaise regering , ambassade weet wel hoe

  Ik hoop dat ik niks vergeten ben, veel succes.

  Pierre

 3. jeffrey zegt op

  Roger,

  Je trouwt in Isaan.
  Dit denk ik omdat ik sisaket bij je naam zie staan.
  Je trouwt dan hoogst waarschijnlijk met de gebruiken van Isaan en niet met de thaise gebruiken.
  De voordeur van het huis zal versiert worden met een boog van groene takken.
  7 monikken zulen naar je huis te komen en je wordt symbolisch met een witte draad om de polsen met elkaar verbonden. Zorg dat je gemakkelijk kunt zitten , want de ceremonie duurt 1-2 uur.
  Ook de familie leden zullen er aan geknoopt worden.
  Je trouwt dus ook met de familie.

  Het feest zal 3 dagen duren , waarbij een drive in bioscoop ingehuurt zal worden en wellicht zul je veel bezoekers krijgen.(250 komt regelmatig voor).
  wanneer je veel whiskey inkoopt zal er op het eind van de avond mischien wel weer een vechtpartijje ontstaan.
  Verder zal er flink gekookt en gegeten worden.
  De vrijgezelle dames zullen komen informeren of je nog een broer hebt of vriend die nog niet getrouwd is.

  Veel mensen in Isaan trouwen niet op het gemeentehuis , maar alleen voor de buddha.
  In de thaise wet worden (denk ik ) de bezittingen welke je voor het huwelijk vergaart hebt niet meegenomen.

  jeffery

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Beste Roger,
  Trouwen in Thailand gaat heel gemakkelijk zowel voor de wet als voor Bouddha, maar eerst en vooral moet je de nodige documenten kunnen voorleggen aan de officieele huwelijksplaats (gemeente of stadhuis, wat bij ons zo noemt). Voor te trouwen naderhand in de tempel, moet je bij mijn weten alleen het officieel bewijs van huwelijk kunnen voorleggen. Vooreerst moet je, aangezien je hier al in Thailand woont, bij de ambassade van je land ‘n bewijs van niet gehuwd zijn (alleenstaande of gescheiden), ‘n bewijs van goed gedrag en zeden, ‘n uittreksel uit de geboorteact van de plaats waar je geboren bent en de datum, wie je ouders zijn (of waren), en ‘n bewijs van inkomen aanvragen. Die documenten kunnen wel ‘n tijdje op zich laten wachten aangezien de ambassade die moet opvragen bij de bevolkingsdienst van de gemeente of stad van je thuisland. Bij ons hoefde het niet (het was toen 2004), maar men kan er wel naar vragen of je 800.000 Baht op de rekening staan hebt en ‘n maandelijks minimuum inkomen hebt van 65.000 Baht. Uw vriendin moet eveneens al die documenten (als ze ‘n eigen inkomen heeft, ook dat inkomen eventueel) opvragen bij de gemeente waar ze woont. Getuigen bij het huwelijk kunnen zijn: 1 of 2 famillieleden van je vrouw of ook kan je iemand op de plaats waar je trouwt, vragen om getuige te zijn (mits betaling). Na ondertekening,registratie en goedkeuring van de huwelijksact (wat bij ons op ‘n goed half uur gebeurd was), kan je dezelfde dag of enkele dagen nadien voor Bouddha trouwen, meestal gebeurt dat op het huwelijksfeest. Bij ons hadden we nadien ‘n heerlijk feestmaal ‘s middags in ‘n sjiek restaurant in Bangkok en nadien ‘n trouwfeest voor 100 man in ‘n afgehuurd restaurant met alles d’er op en d’er aan. Nadien op huwelijksreis naar de Gouden Driehoek: Chieng Mai en omgeving, Mae Sai en Mae Hong Song. Naderhand ‘n tweede huwelijksreis naar Cambodja: Siem Riep, Angkor Wat, Angkor Thom, de jungle tempel en de rode tempel. Daarna ‘n boottochtje op het Tongle Sap meer. En daarna zijn we voor 3 jaar naar Belgie gaan wonen waar mijn vrouw dan de Belgische nationaliteit verkregen heeft. Nadat jullie getrouwd zijn (of daarvoor), is het wel verstandig volgens mij om jullie beiden te laten registreren bij de ambassade, dat levert zo bepaalde voordelen op.
  Verder veel geluk in jullie huwelijk.
  Groetjes, Roger.

 5. Roger Dommers zegt op

  Alvast allemaal bedankt voor jullie spontane eerlijkheid alsook de goeie raad. Dank u nogmaals.
  Groetjes,
  Roger uit Kantharalak – Provincie Sisaket

 6. Tino Kuis zegt op

  ‘Voor de Boeddha trouwen’ hoor je vaak. Dat is voor de Thais gewoon alleen ‘trouwen’ , het echte huwelijksfeest voor de gemeenschap; en in het Thais komt het woordt ‘Boeddha’ er niet in voor. Het heeft helemaal niets met het Boeddhisme te maken hoewel er een aantal monniken komen om wat zegeningen uit te spreken. Noem het maar het Thaise traditionele huwelijk. ‘Voor de wet trouwen’ vinden de Thais niet het ‘echte trouwen’, ze noemen het ‘je huwelijk registreren’ (op de amphoe, het gemeentehuis), er zijn meestal geen feestelijkheden aan verbonden.

 7. Rick zegt op

  Ik zou vooral zeggen houd er rekening mee met hetzelfde als een trouwpartij hier en dat is tot het een bom duiten kost een trouwfeest.

  • Hemelsoet Roger zegt op

   Beste Rick,
   Een trouwpartij hier in Thailand is helemaal verschillend dan in ons thuisland, hoor en dat ‘n trouwfeest ‘n bom duiten kost hoeft ook niet zo te zijn. Toen ik trouwde in 2004 heeft het hele trouwfeest, met zangeres en enkele danseressen, Buffet en drank a volontee, het huren van ‘n gans restaurant en 100 genodigden voor ‘n ganse dag en dat in Bangkok, mij 40.000 Baht gekost. Vergelijk dat maar eens met ‘n gelijkaardig trouwfeest in ons thuisland. Toen we terug in Belgie waren sprak ik met ‘n pas gehuwd koppen daarover en die vertelden mij dat ik voor zo’n gelijkaardig feest, ik zou mogen rekenen hebben op om en bij (omgerekend in THB) de 500.000฿ !!! Duur hier? Bijlange niet.. Bij mijn eerste huwelijk, ook met ‘n Thaise, vroeg mijn a.s. schoonmoeder mij ‘n goudstaaf van 1kg. Dat beloofde ik wel, maar heeft die nooit gekregen en naderhand heeft ze daar niet over gezeurd. Bij mijn tweede Thais huwelijk (met ‘n nicht van mijn ex) hoefde ik helemaal geen bruidsschat te geven, mijn vrouw haar ouders leefden immers niet meer. Het is wel zo dat als je trouwt, de ouders dat aanzien alsof je iets belangrijk van hen wegneemt, vandaar dat ze ‘n bruidsschat willen. Trouwen voor de wet is niet zomaar ‘n vodje papier voor de vrouw maar ‘n zekerheid dat ze het financieel goed zal hebben in haar toekomst. Zeker als ze met ‘n “farang” trouwt.
   Groetjes.

 8. georgio50 zegt op

  Hallo Roger,

  Trouwen in Thailand is zomaar meer dan een feest, voor thais zeer voornaam het is een speciale traditie dat verschilt van al naargelang de provincie of dorp waar je woont of gaat wonen,
  Eerst word er contact gezocht met een voorname monnik, die voor jouw en je geliefde een goede datum uitzoekt voor de ceremonie, heeft ook een beetje te maken met het sterrenbeeld van julie beiden, eenmaal een datum vastgelegd kan je met de voorbereidingen beginnen, de ceremonie word meestal in het huis van de bruid gegeven of in de reeds bestaande woning die je hebt, zeer belangrijk is het uitnodigen van de monniken, daar 9 het hoogste getal is worden er meestal 9 voorzien
  Het huis word versierd, speciale boog aan de voordeur, en verschillende decoraties in en rond het huis.
  Onder begeleiding van familie en vrienden word je begeleid, naar het huis waar de ceremonie plaats heeft ,onder luid gejuich en gezang brengen ze je tot aan de voordeur, waar je niet binnen mag mits eerst een kleine gift te geven aan de twee personen die de doorgang versperren tot je uiteindelijk bij je geliefde gebracht word, binnen zal ook al een deel van de familie en vrienden op je zitten wachten, en eenmaal de monikken zijn gearriveerd kan de eigenlijke ceremonie beginnen.

  Na enkele gebeden van de monniken word je met elkander verbonden met een witte draad, zie dat je een goede zittende houding kunt aannemen zoals de thai meestal zitten, want deze ceremonie kan tot 2 uur in beslag nemen, na het inzegenen door de monnniken van het huwelijk, word er meestal goud overhandigd aan elkaar en word er door de bruidegom nog een som geld overhandigd, dat onder luid applaus word onthaald

  Nadien al naargelang het dorp waar de ceremonie plaats heeft komen een voor een eerst de ouders en grootouders je handen met water besprenkelen of een wit koordje rond jd polsen binden,waar ze ondertussen enkele woorden tot julie richtten, nadien verdere familie leden en dan vrienden en kennissen

  Eenmaal de ceremonie is afgelopen kan het festijn beginnen verschillende gerechten en drinks zullen de tafels vullen.
  Onder tussen worden er verschillende foto’s per tafel gemaakt van de aanwezigen waar de bruid en bruidegom komen poseren, en word er ook gespeechd door het paar
  Gewoonlijk word alles nog opgevrolijkt door een band of dj….

  Trouwen voor de wet, kan zowel voorheen als nadien gebeuren, zie wel dat je de nodige papieren bij je hebt , deze kan je vinden via je ambassade

  Prettige trouw toegewenst

 9. Hans K zegt op

  Moderator: de vraag gaat niet over Sinsod. Graag stoppen met deze off-topic discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website