Beste lezers,

Mijn vriendin heeft sinds maart dit jaar haar visum voor lang verblijf. Ze is nu sinds een maand ook aan het werk en heeft nu haar eerste salaris gestort gekregen.

Nu zouden we samen een bepaald bedrag willen sparen iedere maand. En hier is een gezamenlijke spaarrekening perfect voor natuurlijk. Alleen we willen graag belasting technisch geen partners worden. Zodat zij nog recht krijgt op zorgtoeslag e.d.

Nu is mijn vraag of wij een gezamenlijke spaarrekening zouden kunnen openen en hier samen op kunnen sparen, zonder fiscaal partner te worden? En waar we eventueel nog meer op moeten letten wat we niet of nou juist wel moeten doen om geen fiscaal partner te worden? En achteraf over dit jaar dus ieder apart onze belastingteruggave e.d. kunnen regelen?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Groet,

Ruud

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Thaise vriendin in Nederland, hoe worden wij geen fiscale partners?”

 1. ruud zegt op

  Als je niet getrouwd bent, kun je beter ieder een eigen rekening aanhouden.
  Dat voorkomt problemen, als een van de twee besluit geen partner meer te willen zijn, en er met al het geld vandoor gaat.

  Je kunt ook gewoon op twee rekeningen sparen.
  Dat voorkomt ook gezeur bij de belastingdienst, als het bedrag groter mocht worden, want van wie is dat geld op die rekening dan?
  Wie moet dat geld opgeven voor de belasting?

  Hou het leven simpel.

  • Ger-Korat zegt op

   Gedeelde rekening of eigen rekening maakt niet uit, wat telt is of je samenwoont en een huishouden deelt om te bepalen als je fiscale partner bent.
   Punt is ook nog als je net een vergunning voor lang verblijf hebt dan is dat gebaseerd op een relatie. En als je dan niet samenwoont dat is dat een reden om de vergunning in te trekken immers het is niet de bedoeling dat je iemand naar Nederland haalt en dan dan niet samen verder gaat. Dacht dat de termijn daarvoor 5 jaar is en binnen die termijn als er geen relatie is, door samen te wonen, voldoe je niet aan de voorwaarden voor een permanent verblijfsvergunning voor je vriendin.

 2. TvdM zegt op

  Je wordt automatisch toeslagpartner vanaf de 1e dag dat je op een gezamenlijk adres staat ingeschreven. En dat inschrijven op een gezamenlijk adres zal noodzakelijk zijn als jij haar als partner naar Nederland gehaald hebt, anders krijg je problemen met het IND.

  Voor fiscale partnerschap gelden weer andere criteria: je bent gehuwd of geregistreerd partner van elkaar, je bent gezamenlijk eigendom van de woning die je hoofdverblijf is, er staat een minderjarig kind van een van beiden op jullie adres ingeschreven, of je hebt een notariële samenlevingsovereenkomst, of je hebt elkaar als partner aangewezen bij een pensioenfonds. Als je niet aan een van deze voorwaarden voldoet ben je dus geen fiscaal partner maar kan je nog wel steeds toeslagpartner zijn.

 3. Prawo zegt op

  Als je een gezamenlijke huishouding voert ben je fiscaal ook partner van elkaar.

  Vergeet niet dat die gemeenschappelijke huishouding bovendien een eis is van de IND waarmee ze haar verblijfsrecht houdt.

  • Richard08 zegt op

   Op de belastingsite staat een vragenlijst om te bepalen of je fiscaalpartner of toeslagpartner bent. Een gezamenlijk huishouding voeren is daar niet een onderdeel van. Hoe maakt u deze conclusie als jurist?

 4. Leo Th. zegt op

  Ruud, niet het feit of jullie al dan niet een gezamenlijke (en/of) spaarrekening hebben is bepalend voor het ontvangen van zorgtoeslag. O.a. het gezamenlijk inkomen bepaalt namelijk of je wel of geen recht op zorgtoeslag hebt. Aan de hand van een aantal criteria stelt de Belastingdienst vast of je wel of niet elkaars fiscaal partner bent. Bij een belastingaangifte kan (niet verplicht) je als fiscaal partner een aantal posten verdelen, bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek, en dat kan voordeel opleveren.

 5. Lammert de Haan zegt op

  Over de wenselijkheid van een gemeenschappelijke spaarrekening spreek ik geen oordeel uit. U bent, naar ik aanneem, oud en wijs genoeg om daar op goede gronden toe over te gaan.
  Het hebben van een gemeenschappelijke spaarrekening levert echter voor samenwonenden/huisgenoten nog geen fiscaal partnerschap op.

  U bent fiscale partners met een huisgenoot als u aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet:
  • U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
  • U hebt samen een kind.
  • 1 van u heeft een kind van de ander erkend.
  • U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
  • U bent samen eigenaar van een eigen woning waarin u allebei woont.
  • U bent allebei meerderjarig en op uw adres staat ook een minderjarig kind van 1 van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin).
  Geldt deze situatie voor u? Maar verhuurt u een deel van uw woning aan degene met wie u op hetzelfde adres staat ingeschreven? Als er sprake is van verhuur op zakelijke gronden, dan bent u geen fiscale partners. U moet dan wel een schriftelijke huurovereenkomst hebben.

 6. Antonio zegt op

  Twee belangrijke punten wat je niet vermeld en wat denk ik wel belangrijk is.
  + wie of wat heb je opgegeven om borg te staan?
  + wonen jullie op hetzelfde adres?
  Dit alles is belangrijk want dan gaat de belastingdienst er een beetje vanuit dat je een gezamenlijke huishouding voert en dat heeft voordelen maar ook nadelen.
  Hou er verder ook rekening mee dat als je fraude pleegt en men daar achter komt bij de belastingdienst dit waarschijnlijk ook gevolgen zal hebben voor je status van je vriendin, dit zal niet positief worden opgepakt bij het IMD.

  — volgende info is van de site van belastingdienst even op google zoeken —

  Wie is uw fiscale partner?
  Of u een fiscale partner hebt, hangt af van uw situatie:

  U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
  U bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap en er staat iemand op uw adres ingeschreven
  Meerdere personen kunnen uw fiscale partner zijn, bijvoorbeeld:
  U bent getrouwd en er staat nog iemand anders op uw adres ingeschreven
  Er staan gedurende het jaar meerdere personen op uw adres ingeschreven

 7. thea zegt op

  Ik weet het niet voor 100% maar als je samen woont krijg je niet automatisch zorg toeslag als je niet voldoende salaris hebt.
  Bij mijn weten wordt het inkomen toch opgeteld.

 8. Rocky zegt op

  Zo te zien willen jullie van 2 walletjes snoepen nou dat id prima als je daar een paar jaar geleden mee was begonnen zoals ik.
  Nu is de belastingdienst zowel nl als th aan elkaar gekoppeld en dat hebben we geweten. We betalen nu aan 2 kanten belasting en wee je gebeente als ze er achter komen dat he nog ih buitenland spaargeld rek hebt. Dan ga je nog eens fors daar “vermogensbel” over betalen in nl.
  Zelfs op ons pensioen nu hebben ze “gekort” maw we deden of ons neus bloede..voor hen geen probleem dus leggen ze gewoon beslag tot een epaald bedrag per mnd scheelt mij iig al 300€ per mmd. Daarbij alle zorg ea ontvangen toeslagen met boete terug gevorderd dus voorlopig 7 jaar betalen. Een gewaarschuwd paar zou ik zo zeggen; geld voor 2.!!!!

  Maar je moet t uiteraard zelf weten!!! Succes ermee.

  • Lammert de Haan zegt op

   De systemen van de Nederlandse en de Thaise belastingdiensten zijn allerminst aan elkaar gekoppeld.
   Wel kent het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting een regeling voor onderling overleg (artikel 25) en een regeling voor uitwisseling van inlichtingen (artikel 26).

   Jij spreekt over “vermogensbelasting”. Waarschijnlijk bedoel je hiermee de (Nederlandse) vermogensrendementshefing (box 3) en ben je dus in Nederland woonachtig en belastingplichtige.

   In dat kader kan ik je opmerking dat je nu aan twee kanten belasting betaalt niet plaatsen. Je kunt nl. geen belasting betalen in Nederland en ook nog eens in Thailand. Ingevolge artikel 4 van het Verdrag ben je slechts in 1 land belastingplichtig. Je kunt nl. niet in beide landen gedurende 183 dagen of meer inwoner zijn.

   Omdat ik lees dat je toeslagen moet terugbetalen kan het zijn dat je toch in Thailand woont maar dat je je te laat hebt laten uitschrijven uit Nederland en dus te lang toeslagen hebt genoten. Maar ook dan kan er geen sprake zijn van het betalen van (inkomsten)belasting in zowel Nederland als in Thailand. Jouw inschrijving in de BRP is dan niet leidend voor je Nederlandse belastingplicht maar artikel 4 van de Algemene wet inzake rijksbelasting en moet vervolgens naar de omstandigheden worden beoordeeld.

   Al met al een verwart verhaal..

   • Lammert de Haan zegt op

    Er is echter één uitzondering op het toch betalen van dubbele belasting over een en hetzelfde inkomen mocht Rocky toch in Thailand wonen. Dat betreft nl. de uit Nederland afkomstige sociale zekerheidsuitkeringen zoals een AOW- of WAO-uitkering. Hieromtrent is nl. niets geregeld in het Verdrag en mogen dus beide landen heffen.

 9. peter zegt op

  “Daarnaast kan een gezamenlijke spaarrekening belastingtechnisch gezien soms best ingewikkeld zijn. Bij fiscale partners is dit doorgaans geen probleem, omdat bij fiscale partners het saldo naar keuze mag worden verdeeld. Het wordt anders wanneer je met vrienden besluit om een gezamenlijke rekening te openen. Dan moet ieder zijn gespaarde deel opgeven aan de fiscus. ”

  Zoals boven blijkt, geeft ieder zijn eigen deel op aan de belasting. Dus kan je net zo goed 2 aparte rekeningen nemen, is makkelijker dan. Scheelt je optellen , aftrekken , vermenigvuldigen en delen in rekentechnisch opzicht.

  Voor toeslagen blijkt dat je toch haar toeslagpartner bent en daarbij wordt opgeteld voor vermogen en inkomsten, dan moet je in de gaten houden wat er totaal binnen komt en is. Daar is zo’n beetje een toeslag altijd van afhankelijk.

 10. Ingrid zegt op

  Wanneer ben je fiscaal partner?

  Je bent fiscaal partner als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
  Je bent getrouwd.
  Je bent geregistreerd partner.
  Je bent ongetrouwd en je staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), jullie zijn allebei meerderjarig en hebben samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten.

  Je bent ongetrouwd en je staat allebei op hetzelfde adres in de GBA ingeschreven en je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
  Je hebt samen een kind.
  Eén van jullie heeft een kind van de ander erkend.
  Je bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
  Je bent samen eigenaar van een eigen woning.
  Op je adres staat ook een minderjarig kind van één van jullie beiden ingeschreven (samengesteld gezin). Let op: geldt deze situatie voor jou? Maar is er sprake van verhuur op zakelijke gronden? Dan ben je geen fiscale partners. Je moet dan een schriftelijke huurovereenkomst hebben.
  Je was het jaar ervoor al fiscale partners.

  Indien je aan één van bovenstaande situaties voldoet ben je verplicht fiscaal partner.
  Het hebben van een gezamenlijke spaarrekening valt daar niet onder. Als de spaarrekening gezamenlijk is en ieder recht heeft op een bepaald aandeel (bv 50/50 of 40/60) dan dienen beide hun aandeel van de spaarrekening op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.

  Een gezamenlijke spaar is dus geen enkel probleem zorg er alleen voor dat duidelijk is wat de verhouding qua spaartegoed is.

 11. Henk zegt op

  Als u samenwoont op hetzelfde adres bent u, meestal, fiscale partners en moet bij bepaalde punten rekening worden gehouden met elkaars inkomen (o.a. aftrek zorgkosten)
  Fiscaal partner zijn kan ook voordeling zijn, omdat men gebruik kan maken beider vrijstelling en bij verdeling aftrekposten kunnen deze toegewezen worden aan de partner met het hoogste inkomen eb tarief.
  De verdeling van aftrekposten (box 1) en bezittingen (box 3) kan per jaar worden vastgesteld.
  Hoe/wat moet gewoon per situatie worden bekeken.

 12. John Chiang rai zegt op

  Ik zou het ook precies zo doen als Ruud het hierboven beschrijft,en zie ook helemaal geen groot verschil in het sparen op eigen rekening.
  Het enigste verschil is de belasting,en de mogelijkheid dat zich bij ruzie een van de beiden met het gespaarde geld uit het stof maakt.
  Verder loop je bij een gemeenschappelijk sparen ook nog het risico,dat een van beiden voor plotselinge uitgaven geld van de rekening haalt,waarbij de ene de grote spaarder wordt,en de andere de grote genieterI
  Ik zou ook zeggen hou het simpel,en ga nog een klein stukje verder,met hou het ook verstandig.

 13. Paul zegt op

  Voor zorgtoeslag wordt beider inkomsten bij elkaar geteld. Dus wordt lager en eventueel nul. Fiscaalpartner of niet.

 14. Haki zegt op

  Ik zou het inderdaad doen zoals eerder al gesuggereerd. Simpel houden. Maar eigenlijk zou je zulke vragen bij de belastingdienst zelf moeten kunnen voorleggen. Ik weet, dat ze alles doen om dat moeilijk te maken (ik heb er zelf ervaring mee) en ze schermen met Facebook en Twitter waar je je vragen kunt voorleggen. Maar ik vind dat geen kanalen om zulke issues te bespreken en doe het tegenwoordig gewoon per brief aan mijn lokale belastingkantoor. Daarmee heb je dan ook gelijk iets zwart op wit, mocht het later problemen geven.

 15. RuudB zegt op

  Je kunt niet geen fiscaal partner zijn van elkaar als je samenwoont. En dat is immers het geval als je jouw vriendin uit TH hebt doen overkomen. Dan is ze uiteraard ingeschreven op jouw adres, en fiscaal partner ben je met diegene die op hetzelfde adres staat ingeschreven. Er kunnen zelfs meerdere personen op hetzelfde adres ingeschreven staan. Dan wordt adhv de belastingaangifte het fiscaal partnerschap bepaald.

  Nou zal het zijn dat jij samenwoont met enkel jouw vriendin en verder niemand anders op jouw adres. Jouw vriendin is gaan werken, ontvangt salaris, dus maart 2020 een belastingaangifte. Je mag samen aangifte doen, je mag dit ook samen doen. De keus is aan jullie. Maar fiscaal partner ben je. Daar is geen keuze in.

  Maak je niet druk om een spaarrekening. Sowieso krijg je in NL amper rente. En sowieso mag je over 2018 een heffingsvrije vermogen gezamenlijk opvoeren van euro 60K. Over 2019 is dat Euro 720 meer.

  Ga naar de site van de Belastingdienst. Tik in het witte zoekvlak rechtsboven de woorden: fiscaal partnerschap. Lezen! Tik vervolgens de woorden: heffingsvrij vermogen in. Ook lezen. Dat was het!

  • RuudB zegt op

   heffingsvrij vermogen opvoeren moet uiteraard zijn heffingsvrij vermogen vrijgesteld. Zie aldaar.

  • Leo Th. zegt op

   Je kunt in een aantal gevallen best samenwonen zonder dat er sprake is van fiscaal partnerschap. O.a. op https://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/keuzehulp/fiscaal-partnerschap kun je zien wanneer je elkaars fiscaal partner bent. Ongehuwd samenwonenden zonder geregistreerd partnerschap of notarieel samenlevingscontract zijn geen fiscaal partners van elkaar. Wel kunnen zij door de Belastingdienst als toeslag partners beschouwd worden. Aan het fiscaal partnerschap zijn voordelen verbonden maar er kunnen ook nadelen aan kleven.

   • RuudB zegt op

    Ja beste Leo, als je op hetzelfde adres een kamer hebt gehuurd/zelfstanstandig een huishouden voert en dus niets met andere huisgenoten/met een huisgenoot te maken hebt, in dat geval ben je geen fiscaal partner. Dat lijkt me verder niets te maken te hebben met de oorspronkelijke vraag. Kortom: als je samenwoont ben je per definitie elkaars fiscale partner.

    • Lammert de Haan zegt op

     RuudB: “Kortom: als je samenwoont ben je per definitie elkaars fiscale partner.”

     Ik geef de moed op. Op 25 mei om 12:57 heb ik de voorwaarden welke gelden om aangemerkt te worden als fiscale partners reeds gegeven. Door enkelen is dat nadien min of meer nog herhaald. Er wordt kennelijk slecht gelezen en duiken er toch steeds weer foute berichten op.

     Dat geldt al evenzeer voor het vraagstuk t.z.v. het recht op (zorg)toeslag. Zie in dat verband:

     https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/kan_ik_toeslag_krijgen/partner/mijn-toeslagpartner

     en:

     https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-heb-ik-een-toeslagpartner

     In te veel reacties kom ik zelf bedachte rechtsregels tegen maar besef wel dat deze geen rechtskracht bezitten.

     • Leo Th. zegt op

      Beste Lammert, lezen en ook luisteren valt voor velen niet mee en betreffende deze kwestie kan ik volledig begrijpen dat je schrijft de moed op te geven. Maar ik hoop niet dat dat ook voor andere (belastingtechnische) zaken geldt want jouw zéér deskundige kennis over belastingen en wat daar mee samenhangt wordt door veel lezers van Thailand Blog en zeer beslist ook door mij bijzonder op prijs gesteld!

      • Lammert de Haan zegt op

       Daar ga ik gewoon mee door, Leo Th. Ik geef alleen de moed op om nog maar weer eens uit te leggen wanneer je elkaars fiscaal partners bent en wat de spelregels zijn bij het verkrijgen van toeslagen.

       Ik heb nog wel een tip voor degene die wil weten of en hoe hoog zijn of haar toeslag zal zijn. De website van de Belastingdienst bevat nl. een gemakkelijke proefberekening om hier achter te komen en wel via de volgende:link:

       https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

  • Johnny BG zegt op

   Beste RuudB en andere reaguurders,

   Lees even deze tekst op de website https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/fiscaal_partnerschap/iemand_op_uw_adres_ingeschreven/iemand_op_uw_adres_ingeschreven

   Samenwonen maakt elkaar niet automatisch fiscaal partner en de vraagsteller zal dat zelf kunnen bepalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website