Beste lezers,

Is het mogelijk om het Thaise rijbewijs van mijn vrouw om te zetten in een Nederlands rijbewijs of moet zij opnieuw lessen en examen doen?

Dank,

Marco

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Kan het Thaise rijbewijs van mijn vrouw worden omgezet in een Nederlandse rijbewijs?”

 1. Lex K. zegt op

  Kort antwoord; nee.
  Zij zal, helaas, opnieuw moeten lessen en rijexamen afleggen, ze mag wel een, beperkte, tijd met haar Thaise rijbewijs in Nederland rondrijden, maar de politie wil nog wel eens moeilijk doen bij controle.

  Citaat van de site rijksoverheid.nl:
  Rijbewijs afgegeven buiten de EU, Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland
  Is uw rijbewijs afgegeven in een ander land dan een EU-lidstaat, Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland? Of op het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden? Dan kunt u uw rijbewijs nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. Binnen die 185 dagen moet u zorgen voor een Nederlands rijbewijs. einde citaat.

  Groet,

  Lex K.

  • jeffery zegt op

   lex,

   Bijna helemaal met je eens en een correct uitgangspunt.

   echter mijn thaise collega’s op het werk hebben hun thais rijbewijs op het gemeentehuis ingeleverd en een tijdelijk nederlands (internationaal) rijbewijs gekregen.
   Ze hebben een werkvergunning voor nederland.
   Hoe zouden anders deze hoog opgeleide dames op hun werk moeten komen.

   ik denk ook dat er verschil zit in
   a) is er sprake van een 3 maands vakantie visum
   B) is er sprake van een tijdelijke / definitieve verblijfsvergunning bij partner
   C) is er een werkvergunning afgegeven.

   beste is navraag te doen op het gemeentehuis.

 2. BA zegt op

  Ze mag hem 180 dagen gebruiken (moet wel vertaald zijn volgens mij) maar daarna moet ze een Nederlands rijbewijs halen. Ze kan hem niet omwisselen maar moet gewoon examen doen.

  Als je even google zoekt op buitenlands rijbewijs dan is het wel te vinden, volgens mij staat op de RDW of CBR site gewoon een lijst van landen welke het rijbewijs zo mogen omwisselen of niet. Maar voor Thailand geld dat het 180 geldig is en dan moet ze een nieuwe halen, overnieuw examen doen.

 3. Rob V. zegt op

  Recent kwam dit ook naar voren in de reacties op de lezersvraag over rijden in Thailand op een scooter:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thailand-scooter-vriendin-rijden/

  Het antwoord is te vinden op rijksoverheid.nl
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/rijbewijs-en-het-buitenland

  – Een Thai kan als immigrant naar Nederland het rijbewijs niet omwisselen, maar gewoon examens moeten doen. Een Thai immigrant naar België kan het rijbewijs wel omwisselen, inclusief Thai partners van Nederlanders die de bekende EU route doen (enkele maanden officieel in een ander EU land wonen zodat je onder soepelere EU regels mbt gezinsmigratie valt), daarna zou je dat BE rijbewijs in Nederland weer kunnen omwisselen voor een Nederlandse.

  – Een immigrant mag nog een half jaar op het buitenlands rijbewijs rijden, internationaal rijbewijs is niet nodig (wordt ook niet vermeld op de overheidssites en de Nederlandse politie zal het bevestigen).

  – Een Thaise tourist (maximaal 90 dagen verblijf) mag ook hier rijden maar moet naast het rijbewijs ook een internationasl rijbewijs kunnen tonen.

  Alles staat in detail en verwijzingen op bovengenoemde rijksoverheid pagina. Succes!

 4. Bert Kruithof zegt op

  Mijn vrouw woont hier nu al weer bijna 7 jaar en heeft een Thais rijbewijs. Voor zover ik weet mag je alleen het eerste half jaar op een internationaal rijbewijs met een thai rijbewijs in Nederland rijden, daarna zal ze een nederlands rijbewijs moeten aanschaffen.

  Groeten,
  Bert

 5. Rob Surink zegt op

  sinds 1 jan.1993 is dit niet meer mogelijk, veel Thaise rijbewijzen worden gekocht (500 tot 1000 bath) en verkeersregels en oefeningen zijn er niet. Je doet ‘s morgens theorie examen via computer, tot je zoveel punten hebt. Daarna na de lunch wordt er op een kleine oefenbaan afgereden. Met de grootste oefening achteruit parkeren, jij rijdt alleen geen ander verkeer op de baan.

 6. Erik zegt op

  Niet echt een antwoord op de vraag maar wel historisch uit de tijd dat je nog wel een thais rijbewijs kon omwisselen. Mijn thaise vrouw maakte gebruik van dat recht in 1988.

  Thais rijbewijs moest opgestuurd worden naar de Provincie, waarvandaan het weer terug kwam “omdat onvoldoende de echtheid van het rijbewijs was aangetoond”. Een bevriende nederlandse advokaat kon de echtheid via een thaise collega aantonen, waarna het rijbewijs opnieuw ter omwisseling werd aangeboden bij de Provincie met een drietal grote zeer indrukwekkende Thaise documenten, allen op korrekte wijze geecht en vertaald.

  Ik werd toen gebeld door een ambtenaar die mij vroeg hoeveel ik betaald had en aan wie in Thailand om dit zo voor elkaar te krijgen. Ik vroeg zijn naam en telefoonnummer en hing op waarna de betrokken advokaat hem belde. De volgende dag werd het rijbewijs per expresse aan huis bezorgt.

 7. rene Ge zegt op

  Natuurlijk kan dat want Thailand heeft het verdrag van Wenen mee ondertekend. Mijn vrouw had dit rijbewijs in 1 maand. What is the problem?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website