Lezersvraag: Thaise buurvrouw wil geld van mij lenen, doen of niet doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 november 2014

Beste lezers,

Ik heb een Thaise buurvrouw (verkoopt van alles en heeft een winkel) zij wil nu 40.000 baht lenen bij mij tegen 3% per maand.

Bij de bank krijg ik hooguit 2% rente of voor 20 maanden vast, 3% bij SCB bank.

Ik vind de rente wat zij wil betalen vrij hoog.

Wie heeft er ervaring mee?

Met vriendelijke groet,

Dick


» Laat een reactie achter


42 reacties op “Lezersvraag: Thaise buurvrouw wil geld van mij lenen, doen of niet doen?”

 1. Sjaak S zegt op

  Beste Dick, waarschijnlijk wordt dit een van de vele DOE HET NIET adviezen. Ik ken je buurvrouw niet, en misschien is zij de eerlijkste mens op aarde. Maar wie garandeert jou dat je je geld ooit nog eens terug ziet? Waarom kan zij dan niet bij een bank geld lenen? Waarschijnlijk moet ze dan véél meer rente dan bij jou betalen en wanneer ze het geld niet terug kan betalen, weet de bank wel hoe ze aan haar kunnen komen.
  Of ze gaat bij een leenhaai geld halen en daar moet ze 25% of meer rente betalen. Die worden echt gewelddadig als je hun het geleende en de rente niet kunt terugbetalen.
  Dus: je schenkt haar die 1000 Euro of je laat het, maar ga er niet vanuit dat je het echt kunt “uitlenen”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
 2. chris zegt op

  Beste Sjaak,
  De verhouding tussen je buurvrouw en jou is mij niet duidelijk uit je vraag. Ook is niet duidelijk waarom de vrouw dat geld wil lenen. Ik zou dat als lener graag willen weten als was het alleen maar om te kunnen controleren of ze het geld ook gebruikt zoals ze beloofd had..
  Gesteld dat het een ‘gewone’ buurvrouw is is het naar mijn mening een wat vreemde vraag. Thaise mensen lenen in de eerste plaats van hun familie (ouders, kinderen, ooms en tantes enz) en vervolgens van goede vrienden. Om geen buil te vallen vragen deze Thaise mensen niet zozeer om rente maar wel om een onderpand voor de lening. In veel gevallen is dat grond en/of gebouwen. Dit onderpand wordt overgedragen voor het geleende bedrag via het kadaster en er wordt een verklaring opgemaakt dat de nieuwe eigenaar (degene die het geld uitleent) de grond of het gebouw niet mag doorverkopen binnen een gestelde, redelijke tijdstermijn waarin de lener het bedrag eventueel met rente moet terugbetalen. Doet de lener dit niet dan vervalt deze clausule en is de nieuwe eigenaar dus de feitelijke eigenaar zonder restricties en kan hij/zij de grond en/of het gebouw verkopen.
  Dit zou jij ook kunnen doen maar let wel op dat een buitenlander geen grond kan bezitten. Misschien heeft de buurvrouw een condo als onderpand. Succes met je beslissing.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Sjaak S zegt op

   Hallo Chris, je bedoelt waarschijnlijk Dick… dat is de schrijver van de vraagstelling… ik antwoordde 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Ik sluit me bij Chris aan:
   – hoe goed kennen jullie elkaar?
   – wat wil ze met het geld doen? Wat is haar plan van aanpak (ja ook een slimme Thai maakt een plan).
   – wat voor termijn denk ze aan om af te betalen? Hoeveel geld kan ze maandelijks redelijkerwijs spenderen aan de lening? Daarna zou ik uitrekenen wat een redelijke rente is.
   – wat is het onderpand? Kun jij (lees: een Thai uit je omgeving zoals een partner) dit onderpand veilig stellen zodat bij wanbetaling je het onderpand hebt?
   – wat zijn de verdere mogelijke gevolgen (voor jou, haar, anderen) als jij het onderpand definief krijgt wegens wanbetaling? Zijn die risico’s het waard?

   Vervolgens kun je zelf wel beslissen wat te doen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. erik zegt op

  MAG jij wel geld uitlenen? Is dat niet voorbehouden aan Thai nationals? Ik denk van wel dus schakel er een Thai tussen.

  Er zal geen haan naar kraaien maar als er een probleem komt en buurvrouw loopt boos naar een autoriteit dan gaan de poppen aan het dansen en komt ook de belastingdienst om de hoek kijken want op rentebetaling rust een bronheffing in dit land. Die problemen wil je niet hebben.

  Blijf er verre van en laat jouw partner dat regelen. Jij blijft op de achtergrond als je het al doet. Mijn vrouw heeft het ook gedaan om mensen te helpen maar dat betrof steeds 2.000 baht. Dat is wel andere koek.

  Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Frans Nico zegt op

   Beste Erik,

   Waarop baseer je de gedachte dat een buitenlander naar jou idee geen geld mag uitlenen aan een Thai? Een buitenlander mag een hypothecaire lening aan een Thai geven met als onderpand een onroerende zaak, ook grond. Wordt netjes geregistreerd bij de ‘landoffice’.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. khmer zegt op

  Tegen 3% per maand? Dat is 36% op jaarbasis. Na 1 jaar is de schuld dan opgelopen tot 54.400 bath. Mijn advies: niet doen, want tegen deze voorwaarden kan zij de lening nooit aflossen. PS: ik woon en werk in Cambodja en hier zijn soortgelijke leenconstructies ook in de mode. In veel gevallen komt er niet te overziene ellende van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • hendrikus zegt op

   Dit is wat ik weet van maximale rente:

   Maximum interest rate: It is illegal to charge more than 15% per annum, if the loan was made and it is higher than the legal rate, the interest rate will be void and lowered to the legal rate, the principal however will still remain. posted 13-06-2014.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Kees zegt op

  Niet doen! Om te beginnen is dat waarschijnlijk illegaal, zou je er mee in de problemen kunnen komen en heb je geen rechten als ze niet terugbetaalt en/of de rentebetalingen stop zet. 3% per maand is een erg hoge rente. Het ligt wat anders als het directe familie of goede vrienden betreft. Waarom komt ze naar jou? Ieder z’n vak, je gaat eten bij een restaurant, koopt schoenen in de schoenenwinkel, leent geld bij een bank. Ze kan overigens nog zo van goede wil zijn om terug te betalen: als ze het geld niet verdient, wordt het niks. En dan? Mijn ervaring met geld lenen aan Thai (veel kleinere bedragen) is niet goed. Volgens mij staat in het Thai woordenboek een heel andere uitleg bij het woord “lenen” dan in de meeste andere landen. Ik schaar mij achter het advies om óf haar € 1000 te schenken óf het niet te doen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 6. arjanda zegt op

  Hoi Dick,

  Ik heb dit zelf ook bijdehand gehad, en moet zeggen heb mijn geld netjes terug gekregen, aangezien ik enkele voorwaarden aan de lening had verbonden!
  Ik heb desbetreffende een onderpand voor de lening laten geven en het indentiteitsbewijs.
  Een bepaalde termijn afgesproken, en een contract laten tekenen waarin duidelijk vermeld wordt, dat bij verzuim het onderpand wordt ingehouden, en rente na verstreken termijn het dubbele gaat bedragen.

  Ik heb het eenmaal gedaan en heb uiteindelijk de rente laten zitten. ( mij gaf het meer voldoening na netjes te zijn afbetaald , iemand te hebben geholpen)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
  • noah zegt op

   Beste Arjanda, lief van u tot u helpt. Maar een ding begrijp ik echt, echt niet in Thailand en ik zou de wet er wel eens op willen nazien die ik niet weet. Laat ik het op Nederland houden waar het ook in het paspoort duidelijk staat. U mag geen identiteitsbewijs uit handen geven aan een ander persoon, u bent dus mijns inziens ook strafbaar als u een identiteitsbewijs van een ander aanneemt!!! Zou het niemand aanraden, maar hoor het graag als iemand kan onderbouwen en bewijzen dat het wel mag!

   Verder sluit ik mij bij dacht ik 2 reacties aan. Haal u geen ellende en stress op het hoofd. Zeg keihard NEE of SCHENK het geld! Die keuze is uiteraard aan u.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Frans Nico zegt op

    Beste Noah,

    Een identiteitsbewijs blijft eigendom van de staat die het heeft verstrekt. De houder (de persoon die op het identiteitsbewijs staat) mag het (natuurlijk) altijd in bewaring geven. Een bewaarder is nooit strafbaar omdat het identiteitsbewijs legaal is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. BA zegt op

  Het is wel te doen, maar dan wel tegen een vorm van onderpand. En via je vrouw laten regelen.

  Bij bedragen van 40.000 baht hoeft dat nog niet eens om land te gaan, maar dat kan ook gewoon goud zijn of bijvoorbeeld een motorbike (wel op naam van je vrouw laten zetten zolang de lening loopt)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Pieter zegt op

   .
   Hallo Dick’

   Ik vind’.. dat we een sociale menselijke verplichting hebben naar dit land toe’
   Heb zelf vele leningen uitstaan, die maandelijks netjes in worden gelost.
   Moet zeggen, dat ik al zeven jaar mijn leningen netjes en op tijd terug ontvang.
   De mensen zijn allang blij, dat ze geen woekerprijzen hoeven te betalen aan de plaatselijke maffia’
   Mijn leningen, zijn rentevrij omdat ik dit zie als mijn menselijke plicht! naar men mede mens toe.
   Mijn vrouw heeft een boek, waar de namen in vermeld staan.
   En iedere maand, komen ze bij haar, voor hun deel af te lossen.
   Totdat de meter weer op 0 staat.
   Vaak.. komen ze een tweede keer weer, en ze kijken wel uit om niet te betalen.
   Dit is namelijk een groot gezichtverlies!
   Hoe dan ook’, het zijn arme stumpers, die wij kunnen bijstaan in moeilijke tijden.
   En geloof me’.. ze kopen er echt geen goud of andere nutteloze dingen van.
   Deze mensen kunnen niet bij een bank aankloppen.
   Familie, zit meestal zelf krap bij kas’
   Dus is een buitenlandse buurman, vaak hun enige redding!
   En geloof me’, er is moed voor nodig, om dit in openbaarheid te brengen.
   Niemand wil graag te koop lopen, dat hij/zij krap zit’
   Dus is de hoop en nood wel erg hoog’
   Dick’.. laat je vrouw dit verder afhandelen, dan komt dit zeker goed’
   Je helpt iemand, die voor haar leven dankbaar is’
   Als je mensen niet meer kunt vertrouwen, is het einde nabij’
   Het zijn allemaal arme in de steek gelaten vrouwen, die proberen te overleven.
   Dus is dit een kans waard.
   En als je een man bent, vergeet de stomme 3% rente’, dat maakt jou’ niet rijk maar haar wel!
   En je hebt er een goede vriendin bij’ voor je hele verdere leven.
   ‘Mensen hebben elkaar eerdaags nodig, en dan doet zij wat in haar macht ligt terug!

   Pieter,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +30 (obv 30 stemmen)
   • jan zegt op

    Pieter
    ik moet je in woord en daad bijstaan het zijn arme mensen en als we ze op deze manier kunnen helpen heb ik er ook een goed gevoel over.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Pieter zegt op

     .
     Ja’ Jan… Als buurman, kun je zien dat die vrouw hard, en veel moet werken voor haar geld.
     Zodat Dick ook kan zien, dat zij geen gekke bokkensprongen maakt.
     Misschien heeft ze een bestaande lening bij de plaatselijke maffia, en betaald dagelijks alleen de rente zonder daar 1 Bath van af te betalen?
     Wat een normale (..) zaak is in Thailand, is mijn ervaring.
     Te gek voor woorden natuurlijk, omdat ze zo levenslang in de schulden blijven!
     Dick, kan haar natuurlijk navragen, waar ze dit geld voor nodig heeft’
     En als je een normale maandelijkse teruggave vordert, dan is dit ook voor haar te overzien.
     Vraag je 2000 Bath per maand terug, dan is dit een hopeloze zaak, die niet opgebracht kan worden. De mensen die een lening vragen, gaan dan ook hoger zitten met aflossing dan dat ze kunnen opbrengen, daar moet je even doorheen kijken.
     Ze willen graag maar dit is niet haalbaar en realistisch’
     En tot slot, het is geen wildvreemde voor Dick’
     Dan zou het een heel ander verhaal zijn.
     ‘We kunnen veel betekenen, voor deze arme bevolking, met wat nuchter verstand en hulp’
     En ik zie dit dan ook als mijn menselijke plicht, naar bekenden toe, die even in nood zitten!

     Pieter,

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • Frans Nico zegt op

    Pieter, ik ben het helemaal met je eens. Een paar jaar geleden heb ik een lening aan een vriendin gegeven en ook afgesproken dat ze het maandelijks zou terugbetalen ZONDER rente. Na verloop van tijd had ze niet voldoende geld omdat ze ook de zorg had van een nichtje en neefje. Ik heb direct het restant van de lening kwijtgescholden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. fransamsterdam zegt op

  Probeer zelf die 40.000 Baht te lenen van een goede buur of verre vriend tegen 1.5% per maand onder de voorwaarde dat je hem alleen de helft van de door jou ontvangen rente en de gehele door jou ontvangen aflossing hoeft te betalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Joep zegt op

  Moderator: de vragensteller vraagt niet om een moreel oordeel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Joep zegt op

  Uiteraard geen 390 maar 360 euro

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. gerard zegt op

  NOOIT DOEN!!!!
  Ten eerste is het verboden bij Thaise wet en ten tweede kunnen ze je een onderpand geven in de vorm van papieren die jij en de hele familie niet begrijpt en vele beperkingen kennen.
  Helaas praat ik uit ervaring.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. John zegt op

  Dick, als zij dat voor 3% van jouw wil lenen per maand is het heel goed
  mogelijk dat zij het bedrag zelf weer uitleent voor 20% per maand.
  In mijn omgeving zie ik dit namelijk veelvuldig gebeuren en 20% rente per
  maand is echt de norm nu. Dat is op jaarbasis 240% !!!
  Ongelooflijk maar echt waar , allemaal illegaal uiteraard.
  Ik zou er gewoon niet aan beginnen , als er iets gebeurd met je buurvrouwtje
  heb je geen poot om op te staan !
  Laat haar maar lekker van haar familie of vrienden lenen.
  Dat gaat natuurlijk niet gebeuren want mochten die 40.000 baht bezitten
  dan lenen ze het zelf wel uit tegen die ” woekerrente “.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 13. Erik Bos zegt op

  Niet doen, mijn Thaise echtgenote heeft slechte ervaringen met geld uitlenen, zelfs aan mensen die ze heel “goed” kent.
  Mijn antwoord aan je buurvrouw zou zijn dat je geen bank bent.

  Groeten,
  Erik Bos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 14. Pat zegt op

  Dick,
  Vooraleer ik mijn mening geef lees ik nooit eerst de andere reacties, maar mijn advies is : NIET DOEN!

  Het is perfect legaal en ethisch verantwoord om iemand te helpen en dus ook geld te lenen (met contract uiteraard), alleen ligt geld erg gevoelig bij iedereen en haalt het bij conflicten het slechtste van ons allen boven…

  Bovendien :

  1) Je zit in een ander land met andere rechtsregels. Als het zou foutlopen (hoeft niet noodzakelijk met opzet te zijn vanwege uw buurvrouw), dan dreig jij de grote verliezer te zijn.
  Het eigen volk-principe geldt in Thailand namelijk veel meer dan in onze landen, onze rechtstaat redeneert meer objectief en geeft meer rechten aan de zwakste partij.

  2) Taal- en gemeenschapsprobleem.

  3) Je helpt structureel niemand met geld, hulp biedt je beter op praktisch vlak, in natura (voeding), of in de vorm van advies,

  4) Geld lenen aan je buurvrouw kan je relatie/je omgang met haar mogelijk negatief wijzigen,

  5) Je kent haar waarschijnlijk niet zo goed in die mate dat je het risico wenst te lopen. Misschien is de dame een geboren oplichtster, je weet dat niet.

  Kortom je riskeert niet enkel je geld te verliezen, maar ook een goede relatie met je buurvrouw, en vooral ook de goede woonsfeer in je buurt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 15. p.hofstee zegt op

  Dick wat doe je moeilijk geef je buurvrouw die 40000 en zeg tegen haar als je wat geld over hebt geef dan maar wat aan mij terug en geen rente vragen en je zal zien dat het geld wel terug komt en je hebt er een dankbare buurvrouw bij [want de rente in Thailand stelt ook geen reet voor.]

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Pat zegt op

   Dit advies zou ik ook geven als je geld teveel hebt en geen moer geeft om geld.

   Er is inderdaad een kans dat het verhaaltje eindigt zoals jij voorspelt, dat zal ik zeker niet ontkennen.

   Rente is rente hoor, met andere woorden 3% in Thailand is hetzelfde dan 3% in Egypte, in Denemarken, of in Brazilië.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. Hans Pronk zegt op

  Goud in Thailand is inderdaad (zie BA hierboven) een heel normaal onderpand. Een paar maanden geleden vroeg een vrouw die bij ons werkt of haar zus 20.000 baht kon lenen. Ze had de gouden ketting van 1 baht van haar zus al meegenomen. Nu ken ik haar zus helemaal niet, maar het geld heb ik zonder problemen een paar maanden daarna terug gekregen. Niets op papier en zelfs geen afspraken over rente. Geen rente gerekend natuurlijk voor zo’n korte periode, maar je zou bijvoorbeeld kunnen bedingen dat na een paar maanden er wel rente betaald moet worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. Roland zegt op

  Ongeacht de personen in kwestie en de plaatselijke omstandigheden zou ik zeggen NOOIT DOEN !

  Je weet waar je aan begint maar het wordt hoogstwaarschijnlijk een “never ending story” … die verkeerd afloopt.

  Want Thais zijn superkampioenen in het uitvinden van excuses, hoe doorzichtig ze ook soms zijn…

  Als puntje bij paaltje komt en er dient terugbetaald te worden dan …. komen er 100 excuses en véél sorryyyy en nogmaals sorryyyyy … maar dan nog wel met een brede glimlach en (hoogst waarschinlijk) kan je naar je geld fluiten …

  Blijven lachen !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 18. christiaensm zegt op

  Mijn inzien is van zeker geen geld te lenen, je zal mischien 1 of 2 terugbetalingen krijgen zodat een sfeer van vertrauwen ontstaat om daarna nog meer vragen om geld te krijgen.Om dan uw centen terug te zien zal je in een twijfel komen dat als je niet geeft de vorige ook niet zal terugzien .Steek dus u niet in een bodemloze put, groeten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 19. Max zegt op

  DOEN wees sociaal net als ik het heeft mij slechts 150.000 bath gekost en nog steeds belooft ze mijn ( mijn EX) dat ik het geld terug krijg ! lief he!

  Ik heb haar geholpen toen ze alles kwijt was in haar winkeltje door een overstroming en dat was echt waar ben er zelf geweest en heb het gezien, dus ach mijn huideige vrouw zegt ‘Tamboon” goed voor je kharma ……………………………..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 20. KhunJan1 zegt op

  Natuurlijk levert de vraagstelling veel negatieve reacties op van onze zuinige medelanders, maar ben het volmondig eens met de reactie van Pieter, gewoon doen is dus mijn mening.
  Ten eerste levert het je een vriendschap voor het leven op en ten tweede wordt je een ervaring rijker in je nieuwe thuisland, kan zowel negatief als positief uitvallen wat dan weer stof geeft voor een vervolg op Thailandblog.
  Veel succes met de lening dus en hopelijk een zeer goede afloop voor alle betrokkenen.
  Jan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 21. Hans Pronk zegt op

  Drie procent rente per maand is natuurlijk een absurd hoge rente en daar hoort een absurd hoog risico bij. Zelfs bij rond de nul procent rente zoals tegenwoordig bij Nederlandse staatsleningen bestaat er helaas nog steeds een duidelijk risico op niet nakomen van de verplichtingen.
  Mocht er bij je buurvrouw sprake zijn van een goed onderpand, dan is 3% natuurlijk veel te hoog. Maak dan liever een goede beurt bij je buurvrouw en spreek een redelijke (0%) rente af.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 22. Hans Pronk zegt op

  Wat een slechte ervaringen hebben de meeste schrijvers helaas. Zelf wil ik nog een tweede voorbeeld geven: we hebben een keer geld uitgeleend zonder onderpand en zonder iets op papier te zetten. Terugbetalen bleek een groot probleem maar in plaats daarvan kregen we een stukje land. Jaren later wilde de zoon van de oorspronkelijke eigenaar dat landje terugkopen alleen ook hij had geen geld. Maar hij zou z’n koeien flink vetmesten en ze daarna verkopen. Over een paar maanden zouden we het geld krijgen. En jullie raden het al natuurlijk: een paar maanden later kregen we inderdaad het geld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 23. John Chiang rai zegt op

  Ook in deze vraag is goede raad erg moeilijk,omdat geen van ons deze buurvrouw persoonlijk kent.
  Veel optimisten zullen zeggen,dat alle slechte ervaringen gebaseerd zijn op eenmalige persoonlijke ervaringen,en daarom geen goede raadgevingen zijn,omdat het ook anders mogelijk is.
  En iemand die schrijft dat het vaak problemen geeft met het terug betalen,omdat hij dit in zijn omgeving vaak gehoord heeft,wordt meteen veroordeeld dat hij aan het generaliseren is.
  Het hangt helemaal af van personenkennis,en de bereidheid risico te dragen,omdat het zonder verdere zekerheden altijd een risico blijft.
  Zelfs als je een goede vriend een lening geeft ,die hij niet terug betalen kan,loop je het risico dat hij je uit schaamte uit de weg gaat,zodat je zowel het geld ,als ook de goede vriend verloren hebt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 24. Ruud zegt op

  Geld uitlenen tegen woekerrente ( 3% per maand ) is in Thailand verboden. Je buurvrouw heeft waarschijnlijk al op diverse plaatsen geld geleend, met de eigendomsbewijzen van haar grond als onderpand en kan nu nergens meer terecht. Haar meer geld lenen, is niet alleen haar verder in de problemen brengen, maar ze kan waarschijnlijk ook niet maandelijks de rente blijven betalen en zeker nooit terug betalen, tenzij ze iets van haar eigendom gaat verkopen, blijft de vraag wat bezit zij echt. Het land waarschijnlijk al verpand, de brommer op afbetaling enz. En omdat het verboden is zal bij een invordering jij altijd in het ongelijk gesteld worden. Ik was enige jaren geleden ook zo’n geldhaai, omdat mijn Thaise vrouw dit regelde, maar heb op deze manier vele honderdduizenden Baht verloren als niet invorderbaar.
  Als je haar echt wilt helpen, koop dan haar schulden af en neem de eigendomspapieren van het land over op de naam van je vrouw. Laat de buurvrouw een normale aflossing met een jaarrente van 6% betalen en als alles is afgelost, schrijf je de grond weer over op haar naam. Let op je moet wel rekening houden met belasting afdracht bij het overschrijven van de papieren en je moet deze kosten dus ook voorschieten. Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 25. Chris zegt op

  In de 9 jaar dat ik hier ben, heb ik 7 keer geld geleend, Meestal aan dichte kennisen die in nood zaten. Ik ben daar niet gemakkelijk in.

  2 hebben het geld teruggegeven 5 niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 26. tinus zegt op

  Beste dick ik neem aan dat je hier in thailand woont samen met een vriendin of vrouw ? wat zegt jevrouw hiervan ? normaal gesproken wordt er een ondrpand gevraagd voor een lening , aangezien 40000 baht een behoorlijk bedrag is voor sommige thais zou ik toch een onderpand vragen, de thais hebben hier elke dag mee te maken (lenen van geld) jij als farang heb geld dus waarom niet ?? 3 % is geen hoog % dus waarom geen 4 of 5 % Je vrouw die thais is weet hier alles van … betrek je haar hier ook in ?wantje kunt geld verdienen met het uitlenen van jouw geld mits je het op de juiste manier uitleent (onderpand). Zou zeggen overleg dit met je vrouw hoe dat in zijn werk gaat dan kun je mischien een beslissing nemen (let wel het te lenen bedrag moet uitsluitend aan jouw terug betaald worden )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 27. janbeute zegt op

  Geld uitlenen aan vrienden of bekenden of zelfs aan naaste familie leden van je ega of vriendin .
  Eindigt vaak in vechten en geruzie om je eigen geld , weer terug te krijgen .
  Vrienden maak je hier er echter niet mee met uitlenen , maar wel meer vijanden .
  Ik heb ook eens in het verleden twee maal geld uitgeleent , was niet veel rond de 3000 en 2000 bath .
  Aan een familie lid van mijn ega en eens aan een ons bekende Thai bij mij in de buurt .
  Nooit meer wat van gehoort .
  Als ik ze soms tegen kom op de motorbike kijken ze de andere kant op , ik nu ook .
  Dus nooit aan beginnen .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 28. Gino Croes zegt op

  Beste Dick,
  Ik hou het kort,niet doen.
  Lenen aan een Thai is nooit geld terug,welke documenten je ook laat opmaken i.v.m het ontleend bedrag.
  En tot welke instantie ga je je wenden om als buitenlander je gelijk te halen?
  Rechtbank?
  Een massa van rompslomp,advocaatkosten,gerechtskosten,noem maar op om alsnog van een kale reis thuis te komen.
  En ik denk geld ontlenen staat gelijk aan werken(buitenlander mag hier niet werken),want je verdiend er 3% aan.
  Dus gouden raad handen er van af.
  Groetjes Gino

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 29. Pieter zegt op

  Mijn ervaring met geld lenen aan een Thai is niet goed,5 keer geld uitgeleend en 1 maal terug gekregen. Mijn Thaise vrouw haar familie is dat komen lenen dit jaar. Mijn advies is opletten,niet doen!!! Natuurlijk zijn er ook goeje Thais,niet alle Thais zijn slecht maar spijtig genoeg zijn mijn vrouw en ik wel 20000 bath verloren en de familie die komen lenen is hoort mijn vrouw niet meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 30. Dre zegt op

  Beste Dick, graag wil ik je bij deze een idee aanbrengen. De buurvrouw in kwestie vraagt je om 40.000 bath aan haar te lenen. Ik veronderstel dat je jouw buurvrouw reeds langer kent dan eergisteren. U meld dat ze een winkeltje heeft enz.. enz.. . Dus vermoedt ik dat het geld bedoeld is om handelswaar aan te kopen. Ga gewoon in gesprek met je buurvrouw en zeg dat je voor haar 40.000 bath ter beschikking hebt. Stel haar de vraag waarom ze ineens 40.000 bath nodig heeft. Al naar gelang haar antwoordt zal je voor jezelf moeten uitmaken of die 40.000 bath nog steeds beschikbaar kan zijn. Valt het antwoordt van haar in goede aarde , dan kan je haar voorstellen om van het beschikbare geld haar een deeltje te geven. Bijvoorbeeld 5000 bath. Met dàt bedrag kan ze zich verder opwerken, zodanig dat ze wellicht geholpen is. Mocht blijken dat het niet het geval is en ze verder blijft doorjammeren om toch het totale ” beschikbare” bedrag te krijgen, wees dan op je hoede. Er zou wel eens een addertje onder het gras zitten. Met een smoes kan je haar naderhand dan zeggen dat je het beschikbare bedrag voor iets anders nodig had. Trouwens een leugentje om bestwil mag dan wel. Resultaat ; jij verliest er niets bij, en de buurvrouw zal dan maar een andere oplossing moeten zoeken. Probleem opgelost, en kun je elkaar elke dag verder begroeten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 31. fransamsterdam zegt op

  Laat je nog even weten of je wat aan de gegeven ervaringen / adviezen gehad hebt en of je al een besluit hebt genomen Dick?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website