Beste lezers,

De Thaise Baht is giga duurder geworden in een paar dagen. Lijkt mij niet gunstig voor de economie. Begin verleden week een stuk land gekocht tegen 34,42. Nu ik geld wil overmaken is het land plotseling € 1.145,- duurder geworden door de stijging van de Baht.

Hopelijk komt daar verandering in? Lijkt mij niet rustig voor het toerisme en de Thaise export.

Groet,

Robert

No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Thaise Baht is giga duurder geworden, komt daar verandering in?”

 1. Dirk zegt op

  In oktober zal hij tussen 36 en 37 baht/euro genoteerd staan.
  Net door mijn glazen bol bevestigt.

  • Daniël M. zegt op

   Maar de grafiek spreekt dit volgens mij duidelijk tegen.

   Heb bij deze trend helemaal geen goesting om naar Thailand te gaan 🙁

 2. rob zegt op

  Ls,

  Het hangt van zoveel factoren af. Denk daarbij o.a. aan het beleid van de Centrale Europese bank in Frankfurt, de geldmarkt in de wereld waar dagelijks ongelooflijke bedragen in omgaan etc. Kortom, het is een ingewikkeld verhaal. Gr Rob

 3. Jan Hoekstra zegt op

  Vakantie in Thailand begint duur te worden met deze koers. Zeker niet goed voor het toerisme.

 4. Han zegt op

  Tja, merk wel dat ik maandelijks een 6000 baht per maand minder binnen krijg dan een maand of 8 geleden dus mag wel veranderen.

 5. Dennis zegt op

  Dat de Baht duurder is geworden voor Eurpese en Amerikaanse bezoekers klopt, maar niet perse voor Chinese bezoekers. Of Koreanen. Dus die schadelijke invloed valt te bezien.

  Maar dat de Baht te duur is in algemene zin (los van het toerisme of de gevolgen voor Westerse expats en pensionado’s), dat klopt. Daar kan op termijn verandering in komen (kan eigenlijk niet anders), maar in hoeverre “wij” (Europeanen) daarvan profiteren is de vraag, want de Europese economie komt maar niet op stoom. In Nederland gaat het weliswaar redelijk, maar de economie van Duitsland, de aanstaande wel/ niet Brexit, de situatie in Italië (enorm begrotingstekort), de inflatie die maar niet op 2% wil komen, het zijn allemaal geen goede tekenen. De ECB heeft in de afgelopen jaren enorme bedragen in de Europese economie gepompt en het resultaat is nauwelijks merkbaar.

  Kortom, voor ons zal de Baht duur blijven. Voor Aziaten zal er op termijn wel iets verlichting komen is mijn idee

  • Dennis zegt op

   Wat ik eigenlijk in voorgaande bedoel; de koers van de Euro zal t.o.v. de Baht niet spectaculair veranderen. En daarnaast, een goedkopere Euro is goed voor de export, dus is het ook niet direct een prioriteit om de koers te doen laten stijgen.

   • Pierre zegt op

    De goedkopere Euro is inderdaad goed voor de export maar de importeurs blijven niet betalen als ze het ergens goedkoper kunnen krijgen. Een tijd geleden 38000 Baht = €1000 nu vandaag is 38000 Baht = €1114. Dus de landen die importeren moeten meer betalen en de landen die exporteren naar Thailand krijgen minder vb vandaag

    • Jasper zegt op

     Wij importeren vooral electronica (kantoormachines) en een beetje vlees en vis. Zat aziatische landen die dit concurerend kunnen aanleveren.

    • Cornelis zegt op

     Het lijkt mij juist dat de importerende landen minder betalen voor in € gefactureerde goederen, i.p.v. méér – of zie ik iets over het hoofd?

 6. jan zegt op

  als de bath laag is krijg je minder voor een euro , maar de prijzen zijn hetzelfde of meer , je betaald al gauw 50% meer als in 2012 , alleen de regering verdient hier mee de burger niet , maar dat maakt ze niets uit als ze zelf maar meer krijgen.
  maar de regering heeft niet door dat men minder uitgeeft en zo de economie langzaam zakt , en minder inkomsten heeft ook minder export.

 7. Theo van bommel zegt op

  Wanneer de bath met 20% zou devalueren is de echte verhouding nog zoek
  Tragisch ….maar waar.
  De tourist maar vooral de export heeft serieuze problemen.
  Of die opgelost worden is DE vraag.tot nog toe NOG NIET
  Waar dat heengaat,Jelle zal wel zien
  Groet
  Theo.

 8. Dirk zegt op

  Beste Robert, er zijn al verscheidene discussies geweest recent op dit blog over de sterkte van de Thb. De algemene conclusie, weet het weet mag het zeggen.. Glazen bol niet voorhanden, m.a.w. het blijft gissen etc.
  Inderdaad export en toerisme zullen hier onder leiden. Andere ons niet bekende belangen zullen hier een rol in spelen. Mijn belang is mijn eigen bankrekening, die door de sterke bath , mij ook een stuk minder besteedbaar inkomen geeft hier in Thailand. Dus Robert wachten op betere tijden en wellicht investeringen hier in Thailand doorschuiven naar een later tijdstip, als de wisselkoers je wat gunstiger gezind is..

 9. RuudB zegt op

  Afgelopen weken zijn op Thailandblog meerdere beschouwingen geplaatst rondom het steeds sterker en duurder worden van de TH baht. Merendeel ervan concludeerden simpelweg, maar helder en klaar, dat voorlopig voor veel Euro weinig Baht te verhapstukken valt.
  Hetgeen betekent dat de tijd om roerende en/of onroerende zaken aan te kopen ongunstig is. Wachten op betere omstandigheden, luidt het devies. Hetgeen ook betekent dat het op dit moment grond kopen onderwerp van discussie kan zijn. Oftewel: is dat allemaal wel zo’n verstandige handeling?
  Ik zou het niet doen, maar ieder zijn keus en besluit. ‘t Is per slot van rekening jouw eigen portemonnaie die leeg raakt. Echter: (helaas, maar nog steeds) gezegd moet zijn dat een farang nooit grond/land in TH kan kopen. Hij betaalt slechts! En natuurlijk: wij hopen allemaal dat er een fikse koerskentering optreedt.
  En dat de sterke baht slecht is voor toerisme en export: is ook al veel over gemeld. Vandaar dat menigeen zich gewaarschuwd weet: conform een NL gezegde telt die voor twee!

 10. Dirk zegt op

  In mijn reactie moet leiden, natuurlijk zijn dat export en toerisme er onder lijden. Na drie biertjes een kleine aanval van Alzheimer Light (grapje..)

 11. Joop zegt op

  Die stijging van de baht is inderdaad opmerkelijk. Volgens sommige “deskundigen” zou het erg slecht gaan met de Thaise economie; de koers van de baht wijst daar in ieder geval niet op.
  Een dure baht is inderdaad niet goed voor de export van Thailand en voor het toerisme naar dat land, maar vooralsnog kennelijk geen reden voor de Thaise overheid om de koers van de baht naar beneden te brengen.

 12. Willem zegt op

  De sterke baht is wel goed voor rijke thais die hun geld elders willen investeren/parkeren.

  Economisch gezien zou de baht eerder moeten devaluatie dan nog sterker worden.

 13. l.lagemaat zegt op

  Mogelijk dat er op monetair vlak bewegingen gaan komen.

  Prayut heeft deze week bij de G20 gesprekken gevoerd met P.M.Shinzo Abe (Japan).

  Trump heeft zijn keiharde opstelling over de handelsoorlog met China tegenover Xi Jiping wat gematigd.
  Ten opzichte van N-Korea met Kim Jong Un heeft Trump een voorzichtig succesje geboekt.

  Hoe Europa en de ECB hierop zullen reageren?
  Iedereen wacht met spanning af!

 14. Dennis zegt op

  Ik krijg mijn salaris in THB dus het omgekeerde geldt voor mij. De baht mag nog wel meer stijgen, wordt het extra voordelig om naar NL te reizen.

 15. piet zegt op

  Door de euwen heen heeft Thailand zich weinig aangetrokken van andere landen, ook nu gaat het nog prima toch?

  Jaar of 45 terug stond de baht omgerekend naar euro nu op 20 voor 1 euro ,triest maar het kan echt nog erger worden.
  Zelf ons huis verkocht en dus paar jaar vooruit geen probleem,maar word het tegen die tijd dus 20 baht voor eurie? Dan pak ik op zeker mn biezen ontdanks het mooie leven hier

  Op korte termijn zakt euro naar 32-33 helaas mijn verwachtig, die hopelijk niet uitkomt.

  Voor de aow,ers met klein pensioen word het sabbelen,maar dat is in NL al jaren zo !!

 16. Karel zegt op

  Het is de schuld van al die expats hier, dus ook jullie eigen schuld: koers van een munt wordt bepaald door vraag en aanbod. Als jullie steeds maar bahtjes blijven kopen…. tja, dan gaat ie duurder worden. 😉

  • piet d v zegt op

   Gelukkig nu weten we waarom de baht steeds sterker wordt.
   Dus expats geen baht meer uitgeven dan echt nodig ,
   een paar leo minder en probleem opgelost

 17. Lung John zegt op

  Beste mensen allemaal, het is niet de thaise bath die duur is geworden, maar de euro die zo flauw staat. Vele mensen denken dat de thai bath duur is maar dat is het niet. Moest de centrale bank in bangkok de rente een beetje optrekken zou dat al hou een verschil maken.

  Met vriendelijke groet

 18. Frank zegt op

  In maart 2013 stond de dollar 28 baht en nog wat en de euro stond ongveer 45 baht. De droevige conclusie is dat de dollar sterker is geworden en de euro een stuk zwakker. Conclusie; ligt niet alleen aan de baht maar ook aan de zwakke euro ( met dank aan de landen onder Belgie ).

  • Marc zegt op

   Dollar sterker ? Neen hoor helemaal niet , die blijft zoals al lang onveranderd tegenover de Euro , alleen de Thaise Baht is sterker geworden , en dit tegenover bijna alle munten !
   Veel te positieve berichtgeving en cijfers die anders waren dan de realiteit deden de Thaise Baht naar opgekende hoogten stijgen !

 19. janbeute zegt op

  Het is niet voor iedereen kommer en kwel met de hoge bath koers.
  Er zijn ook die weer terug gaan naar hun thuisland of ergens anders gaan wonen in de EU.
  Nu een gunstige tijd om je bezittingen in Thailand te verkopen en je centjes weer om te zetten in de Euro of Dollar.
  Dan speelt de hoge koers dus in je voordeel.
  Ik vermoed daarom ook dat er vele rijke Thai nu bezig zijn om een groot gedeelte van hun liquide vermogen om te wisselen in andere valuta.
  Ik zelf overweeg nu ook om een gedeelte van mijn spaartegoeden bij mijn Thaise banken weer terug te boeken naar Nederland.
  Om de rente op spaarrekeningen hoef je het niet te laten daar die zowel in Nederland als in Thailand weinig tot niks voorstelt

  Jan Beute

  • Karel zegt op

   Veel condo’s worden ver- en gekocht door Westerlingen (AUD, USD, EURO, CAD, Noorse kroon etc… allemaal in waarde gedaald tov baht. Die mensen hebben dus minder in bahtjes te besteden. Dit heeft tot gevolg dat veel condo’s in baht-prijzen gedaald zijn.

   Mijn condo was een aantal jaren geleden 3,15 miljoen baht waard, nu zeker 300.000-400.000 minder, als ik zo naar wat prijzen van condo’s in mijn gebouw kijk. Dus krijg je uiteindelijk niet heel veel euro’s meer terug…

   • RuudB zegt op

    Als je het verhaal van Jan Beute volgt kun je bij verkoop quitte (“kiet”) draaien omdat het mindere aan ThB dat je bij verkoop vangt, teniet wordt gedaan door het meerdere aan euro’s bij transport ervan naar NL. Zoals gezegd: er zijn al vele beschouwingen geweest over de koers ThB-Euro. Niemand weet exact hoe de koers bv eind van volgend kwartaal erbij staat, laat staan eind van het jaar. Eerder heb ik al geopperd dat het niet verkeerd is te zorgen voor reserves aan ThB, om die vervolgens bv in deze tijden om te zetten in Euro. Tzt stuur je die dan weer naar TH. Maar ja: de meesten verblijven in TH op een financieel molshoopje. Dus, waar hebben we het over?

 20. Miter BP zegt op

  Zoals al eerder is gezegd, is het koffiedik kijken als het om de koers gaat. Wel gaan mijn vrouw en ik de laatste jaren alleen nog even langs Bangkok voor we op thuis aangaan. De omringende landen zijn zoveel goedkoper geworden, dat we Thailand laten voor wat het is.

 21. fred zegt op

  Een sterke stabiele economie gaat altijd gepaard met een sterke stabiele munt. Alle andere continenten worden zwakker en hun munten kelderen mee.
  Dat is nooit anders geweest. Nog nooit heeft er een flut economie bestaan met een harde munt.
  Thailand heeft dan ook alles wat voor investeerders belangrijk is. De industrie zones komen er als paddenstoelen uit de grond en wie een jaar wegblijft ontdekt heel zeker in iedere stad een nieuwe shopping mall.
  Je kan geen straat doorrijden of er worden nieuwe condominiums gebouwd die vlotjes van de hand gaan aan welstellende Thais. De grondprijzen beginnen de pan uit te rijzen.
  Gans ZO Azië wordt de economische motor van de wereld. Ik geef op een blaadje dat binnen 10/15 jaar meer Thais Europa gaan bezoeken dan Europeanen Thailand.

  • Dirk zegt op

   Je bekijkt het wel door een erg roze bril.
   In Hua Hin:
   – Een pak minder toeristen dan voorheen.
   – inderdaad een nieuwe shopping mall, nl Bluport, waar meer winkels sluiten dan er nieuwe bijkomen.
   – Inderdaad veel nieuwe gebouwen die NIET. Verkocht worden. The energy, een project tegen Cha Am met 6000, ja zesduizend, condominiums is een spookstad en staat leeg. Huizen worden onder de bouwprijs terug verkocht.
   – De lokale bevolking klaagt steen en been. Zelfs de mensen op de lokale marktjes zien het niet meer zitten.
   – Reserveren in de meeste restaurants is niet meer nodig. Er zijn dramatisch weinig klanten.
   -…….

   Waar u woont weet ik niet, maar ofwel bent u slechtziend of verblijft u niet in Thailand.

 22. Daniël M. zegt op

  Ik heb vandaag de volgende bedenking gemaakt:

  Doordat de THB zeer hoog staat en en de USD en de EUR zeer laag staan en de Westerse toeristen blijven komen, vloeien de Dollaartjes en de Eurootjes vlotjes Thailand binnen…. waardoor Thailand rijker wordt…

  Vele toeristen komen eenmaal naar Thailand en kennen de wisselkoersen van het verleden niet… Dit doet mij vermoeden dat de toeristen niet minder geld besteden. In hun ogen is het toch prachtig land en een zeer speciale vakantie. Ja toch?

  Waarom zouden de Thaise regering en de Thaise banken zich dan zorgen maken?

 23. rori zegt op

  Niet de bath is duurder geworden. De euro met al dat gekonkel is over de laatste 14 jaar enorm in waarde gedaald.
  Het is net andersom.
  De euro over de laatste 15 jaar afgezet tegen de japanse yen. De chinese rimibi, de maleisische ringit, de australische dollar, noorse kroon, zwitserse frank, etc gezakt in waarde. Dus daar ligt de oorzak vooral.
  verder financieel internationaal geen vertrouwen in de euro. Ook heeft het rentepeil in de euro landen er zwar mee te maken.

 24. Thomas zegt op

  De komende jaren zal de Baht relatief sterk blijven t.o.v. de Euro.

  Ondanks de politieke misère is Thailand op economisch gebied een relatief stabiel land en ondanks dat velen denken dat Thailand grotendeels profiteert van de komst van toeristen is deze bron van inkomsten niet onbelangrijk, maar tevens slechts bepalend voor een beperkt deel van de economie. Thailand is nog steeds een grote exporteur van diverse goederen. En hoe contradictoir dit ook mag klinken voor velen, is dit juist een stabiliserende factor voor de Thaise economie.

  De Baht- andere valuta verhouding wordt grotendeels bepaald door de internationale vraag naar de Baht (en daar vallen Thaise aandelen ook onder) Door de lage rentes op staatsleningen en het losse monetaire beleid van de VS en Europa is veel internationaal geld naarstig op zoek naar rendement. Er is hierdoor relatief veel geld geparkeerd in Thailand en dit drijft de Baht omhoog.

  Het bijzondere is dat veel opkomende markten flink op hun tetter hebben gekregen de laatste jaren. De Maleisische ringit is bijvoorbeeld flink naar beneden geduikeld. Thailand ontspringt de dans. De Thaise centrale bank is bijzonder conservatief en Thailand heeft een bijzonder beperkte staatsschuld.

  Ik heb zelf een aantal jaren in Thailand gewoond en verbaasde mij bij terugkeer naar Europa hoe goedkoop bepaalde delen van het continent op dit moment zijn. De prijs/kwaliteit verhouding in Thailand loopt als Europeaan hard naar beneden. Ik was laatst in Taiwan en kreeg daar naar mijn inziens een betere bang for my buck dan in Thailand.

  Het is nu dus wachten op het moment dat veel internationaal geld Thailand gaat verlaten. Bij een verminderde vraag naar Baht zakt de munt naar beneden. Ik zie dit enkel nog niet zo snel gebeuren.

 25. janbeute zegt op

  Beste Thomas, u schrijft veel internationaal geld is naarstig op zoek naar rendement.
  Hoe moet ik dat dan zien, want hoe kan je heden rendement maken op je financieen in Thailand.
  Niet door geld op een spaardeposito tezetten, en ook niet in de onroerend goed markt.

  Jan Beute.

 26. Elias zegt op

  Ik lees dat Amerika Thailand gewaarschuwd heeft om niet met de koers te manipuleren.
  Ik lees dat de Bank of Thailand overweegt om de rente te verlagen een paar dagen later.

  Inderdaad blijven de toeristen komen, vooral die uit Azië, maar exporterende Thaise of hier producerende internationale bedrijven beginnen al te klagen over de sterke baht.

  Sinds de Aziatische crisis van de jaren negentig is de baht van 25/1 euro naar 45/1 gegaan.
  In 2014 ongeveer is de ommekeer weer ingezet, (hee toevallig in het zelfde jaar waarin het leger de orde herstelde en de junta o.a. hun plannen voor economische zones bekendmaakte).

  Nu er weer een burgerregering lijkt te komen heeft dat wellicht ook gevolgen voor de stabiliteit.
  Er zijn al tekenen in die richting in de samenleving.

  Ik zit hier nu sinds 2015 en kan nog steeds erg goed rondkomen van mijn aow en twee kleine pensioentjes.
  Wat ik doe is overmaken wat ik nodig heb om mijn niet veeleisende leventje hier te leiden en de rest blijft in Nederland wachten op betere tijden, of wordt omgezet in bitcoins om wat mee te speculeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website