Beste lezers,

Probleem, ik ga onverwachts volgende week naar Nederland. Nederlands rijbewijs is sinds mei verlopen en de tijd is nu te kort om een nieuw aan te vragen.

Thais rijbewijs heb ik pas 1 jaar (eerste 2 jaar is tijdelijk) mag ik hiermee in Nederland rijden? Dus verlopen Nederlands + nieuw Thais rijbewijs.

Groet,

Koos

No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “Thais rijbewijs heb ik 1 jaar (eerste 2 jaar is tijdelijk) mag ik hiermee in Nederland rijden?”

 1. Roel zegt op

  Helaas koos, jij mag niet op een Thais rijbewijs rijden, een Thai mag dat wel.

  Kan je wel een tip geven, ga naar politie bureau en zeg dat je jouw rijbewijs bent verloren, dan kan je op politie rapport wel rijden. Daarna vraag je nieuw rijbewijs aan op vertoon van politie rapport, automatisch krijg je dan met nieuw termijn van 10 jaar geloof ik.

  • Cornelis zegt op

   Niet helemaal juist: als Koos in Thailand woont en uitgeschreven is NL, mag hij wel degelijk tijdelijk op een Thais rijbewijs rijden bij een bezoek aan Nederland.
   Wat je tip betreft: ik kan me niet goed voorstellen dat je op basis van een politierapport over een ‘verloren’ verlopen rijbewijs mag rijden.

   • Roel zegt op

    Klopt niet Cornelis, heb het zelf meegemaakt Als jij een Nederlands rijbewijs hebt mag je niet rijden op een Thais rijbewijs. Een Thai mag dat wel indien zij beschikt over internationaal Thais rijbewijs.
    Mijn vrouw is al ca 11 keer in Nederland geweest en ook auto gereden en ook aangehouden maar alles was goed.

    • Cornelis zegt op

     Als je een geldig Nederlans rijbewijs hebt – maar dat heeft de vraagsteller niet – is er toch geen enkele reden waarom je op een op Thais rijbewijs zou rijden?

   • Henk Appelman zegt op

    Ik begrijp niet helemaal waarom deze man een valse aangifte moet doen waar het rijbewijs al is geregistreerd als verlopen……..maar goed ieder zijn kaas…..en gelukkig had je een NL rijbewijs, ik geloof dat het ten strengste verboden moet worden om personen op de NL wegen toe te staan die om een paar paaltjes en een keer geremd hebben en gekwalificeerd worden als ‘geslaagd’ voor deelname aan het’verkeer’ in Thailand.

  • Cornelis zegt op

   Van de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW):

   Toerist in Nederland
   Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (gaat om categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.

  • goort zegt op

   Als jouw Thaise vriendin een NL ingezetene is dan mag dat inderdaad niet.

  • boonma somchan zegt op

   @Jos Rieken Uw Thaise vriendin trok wellicht de aandacht van de dienstdoende agent sommige agenten dulden geen tegenspraak en mbv de wet Mulder is er gauw een aanleiding gevonden om te bekeuren http://www.rdw.nl rijbewijzen uit bepaalde Aziatische landen zijn voor 6 maanden te gebruiken in de EU

  • Henny zegt op

   Volgens de side van Rijksoverheid mag men inderdaad met een geldig buitenlands rijbewijs deel nemen aan het verkeer.
   Zie hier de tekst: Tijdelijk verblijf in Nederland met buitenlands rijbewijs
   Bent u tijdelijk in Nederland en neemt u deel aan het verkeer? Bijvoorbeeld voor uw werk of tijdens uw vakantie? Dan moet u een geldig buitenlands rijbewijs hebben.

  • Jan zegt op

   Valse aangifte is strafbaar! En aangifte van vermissing van een verlopen document sowieso zinloos.

 2. goort zegt op

  Als ik naar NL ga, en bijv. een auto huur, heb ik nog nooit problemen gehad met het laten zien van mijn Thaise rijbewijs. Trouwens ook niet in andere Europese landen.
  Maar ik ben Thais ingezetene, weet niet of jij dat ook bent.

 3. Hans Bos zegt op

  Het heeft niets te maken met Thai of niet. Als je als Nederlander bent uitgeschreven, mag je met een Thais rijbewijs 180 dagen of daaromtrent in Nederland rijden.

 4. eugeen zegt op

  Neen.

 5. John zegt op

  Was vorig jaar mijn nl rijbewijs vergeten. Had wel Thais rijbewijs bij me. Was voldoende voor huur auto. Moest men wel even nakijken in register of dit rijbewijs wel echt Thais rijbewijs was. Denk daarom dat het. Kan. Misschien goed om even aan te geven of je inwoner van Thailand of van Nederland bent.

 6. Joop Don zegt op

  Hoi Koos ,

  Ja vanaf je binnenkomst mag je 180 dagen rijden met je Thaise rijbewijs , beter is nog bij Transport office in Thailand een internationaal rijbewijs te halen .

  Ik heb het zelf ook gedaan en geen probleem .

  Succes Joop

  • Cornelis zegt op

   Dat Thaise internationale rijbewijs krijg je niet op je eerste, slechts 2 jaar geldige Thaise rijbewijs.

 7. Geertg zegt op

  Als je uitgeschreven bent iin Nederland en in Thailand woont mag je tijdens n vakantie in Nederland gewoon rijden met je Thais rijbewijs.

 8. Henk Hauer zegt op

  Ik rij op mijn Thaise rijbewijs als ik in Nederland ben. Kan zonder probleem een auto huren. Dus gewoon doen.. Zelf heb ik mijn Ned. rijbewijs laten verlopen. Ben toch maat ongeveer 10 dagen per twee jaar daar.

 9. Piet zegt op

  Mijn eerste vraag is ben je uitgeschreven uit Nederland en ingeschreven in Thailand ?
  Als dat zo is mag je 3 maanden in NL met je Thaise rijbewijs hier rondrijden
  Bij langer verblijf in NL gelden andere regels

 10. Jan zegt op

  ned. rijbewijs verlopen dan mag je bij terugkomst in nederland nog 185 dagen op je thai rijbewijs blijven rijden .als je voor die 185 dg. weer teruggaat naar Thailand en daarna weer terug naar Nederland heb je opneuw 185 dagen.
  wel ie thai rijbewijs tijdig verlengen .

 11. Jeffrey zegt op

  En andersom dan een Nederlander cq Europeaan of waar dan ook vandaan mogen 6 maanden rijden in Thailand of waar ze ook naar toe gaan.
  Dus jahoor een Nederlander met een Thais rijbewijs mag ook gewoon 6 maanden in Nederland rijden weet alleen niet hoe dit dan geregeld is met verzekering.
  Misschien is het han dig om op de website van het CBR te kijken hoe of wat.

 12. G.Kuis zegt op

  Ja je mag er mee rijden in ieder geval in Nederland

 13. Pieter zegt op

  Is waarschijnlijk gebonden aan de Nationaliteit. Heb je de officiële Thaise nationaliteit dan mogelijk wel (toerist in Ned). Heb je de Ned nationaliteit dan mogelijk niet….Het vervelende van verlengen is dat er erg veel CBR problemen zijn als je leeftijd 70+ (of mogelijk 75+) is en dat het tegenwoordig een drama is om iets opt tijd van het CBR gedaan te krijgen. Eventueel CBR bellen wat je opties zijn?

 14. Henk CNX zegt op

  Ik heb onlangs op Schiphol een auto gehuurd bij Europcar op mijn naam en met mijn Thaise vrouw als tweede chauffeur. We wonen beide in Thailand en konden alle twee op vertoon Thais rijbewijs de auto meenemen.

 15. george zegt op

  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

  Ja als toerist mag je met het thaise rijbewijs rijden in NL.

 16. RuudB zegt op

  Je mag 185 dagen met een Thai rijbewijs rondrijden: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

 17. Geertg zegt op

  Ter verduidelijking. Website overheid en RDW!

  Rijbewijs gehaald in een land buiten de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)

  U mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

 18. Joop zegt op

  Als je in Nederland wil rijden met je thaise rijbewijs heb je zoals overal ook een internationaal rijbewijs nodig overeenkomstig met je rijbewijs.
  Je zult dus een thais internationaal rijbewijs moeten overleggen tegelijk met je thaise rijbewijs.
  Je kunt dat rijbewijs gewoon aanvragen met de nodige formulieren.

  Groeten Joop

 19. Geertg zegt op

  RDW informatie voor toeristen (dus uitgeschreven in Nederland)

  Toerist in Nederland

  Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (gaat om categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.

 20. RuudB zegt op

  Waarom zeg je dat het Thai rijbewijs niet geldig zou zijn in Nederland? Even via Google jezelf informeren en je weet dat wat je denkt een hersenspinsel is. Misschien dat je in de war bent met het kunnen omwisselen van een Thai rijbewijs voor een NL-rijbewijs. Dat is inderdaad niet mogelijk. Eerst nadenken, dan roepen.

 21. goort zegt op

  En waar staat dat? In welk wetsartikel is dat opgenomen? Als het waar is wat jij zegt, dan zouden bijv. Sixt, Europcar enzo toch geen auto meegeven aan mij als ik mijn Thaise rijbewijs laat zien? Dus je antwoord is simpel niet waar.

  • Rob V. zegt op

   Beste Goort, dan zie ik vaak op dit blog bij lezersvragen. 75% van de reacties zijn zonder bronvermelding of dergelijke onderbouwing. Met roept al snel wat op basis van de onderbuik. Vaak is het een kleine moeite om via Google een degelijke bron te vinden.

   Jouw antwoord om ’12:10′ dat een Thaise die in Nederland woont niet mag rijden met een Thais rijbewijs is overigens ook niet geheel correct… Als toerist of net ingeschreven inwoner in Nederland mag je nog even tijdelijk rondrijden (6 maanden, of 185 dagen om precies te zijn).

   Ben blij dat we voor onderwerpen migratie en visa naar Thailand of Nederland , medische vragen etc. een soort aangestelde persoon met kennis hebben die de vragen beantwoord. Scheelt de vraagstellers een hoop schiften van onderbouwde antwoorden en antwoorden op basis van gevoel, ik denk dat en ik ken iemand die iemand kent die een familie lid heeft die…

 22. Van Rysselberge zegt op

  kort antwoord : neen u mag niet met uw Thais rijbewijs in Bl of Ned.rijden.

  Omgekeerd u mag niet met uw Bel. of Ned rijbewijs in Th rijden ( wel een beperkte tijd met een internationaal rijbewijs)

 23. Peter van der Have zegt op

  Ik huur minstens 10 keer per jaar een tuut in nederland en andere europese landen. Verhuur bedrijven maken geen probleem met een thais rijbewijs. Als de politie in nederland controleert dan is ‘t kritisch dat je kunt bewijzen dat je in Thailand woont.
  Peter

 24. Rob V. zegt op

  Toch knap al die reacties, deels verschillend, en niemand die de moeite neemt een bron te vermelden.

  Je kunt prima tijdelijk rondrijden op een Thais rijbewijs (een verplichting tot internationaal rijbewijs, niet meer dan een vodje met vertaling naar diverse talen zodat oom agent het kan lezen zien we hier niet terug als eis).

  Even knippen en plakken want dit item komt ene paar keer per jaar voorbij, dit zegt de Rijksoverheid en RDW:

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen


  Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden?

  Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs hangt af van uw verblijfsduur. En het land waar u het rijbewijs heeft gehaald.
  (…)
  Rijbewijs gehaald in een land buiten de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)

  U mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
  —-

  En

  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

  —–
  Rijden met een buitenlands rijbewijs

  Als u in Nederland gaat wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs, dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
  (…)

  Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA
  Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na inschrijving in Nederland (in de BRP) gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.
  —-

  Zie oa:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nederlands-rijbewijs-voor-mijn-thaise-partner/
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/mag-internationaal-thais-rijbewijs-ook-nederland-gebruiken/

  • raymond kil zegt op

   heb bewondering voor je engelengeduld Rob.
   Je had het al goed uitgelegd, en nog komen de meest onzinnige antwoorden binnen.
   Als mensen het niet zeker weten kunnen ze beter geen antwoord geven i.p.v. wat ik nu steeds lees.
   Nogmaals bedankt voor je duidelijke uitleg.
   Mvg. Ray

 25. Harry Romijn zegt op

  Waarom staat hier niet het antwoord van de Nederlandse Ambassade in Bangkok bij, de enige, waar IK me wat van aan zou trekken. Wat NL-ers in TH of zelfs in NL denken, vinden, geloven, verwachen, hopen… het zal me wat..

 26. Pieter Hoek zegt op

  Van de RDW website:

  Toerist in Nederland

  Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (gaat om categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.

 27. Cornelis zegt op

  Zie hierboven nogal wat mensen die zonder de feiten te checken hun ‘waarheid’ verkondigen. DIe feiten heb je met Google e.d. binnen 10 seconden boven water, maar dat is kennelijk te veel moeite. Gewoon maar wat roepen is veel gemakkelijker…………..

 28. Koos zegt op

  Ik ben uitgeschreven en kom dus als toerist naar Nederland.
  Thai rijbewijs werkt niet met abcde maar met foto van een auto lijkt me ook duidelijk.
  Internationaal rijbewijs willen ze hier niet afgeven ivm tijdelijk rijbewijs.
  Maar zoals ik hier begrijp heb ik dat ook niet nodig omdat een plaatje voor de politie duidelijk moet wezen.
  Nog een vraag: hoe kijken verzekeringen hier tegen aan bij een ongeval?
  Graag antwoord van iemand uit die branch.

 29. Jasper zegt op

  Antwoord is nog simpeler: Op de site van de rijksoverheid staat dat rijbewijzen van buiten de EU 185 dagen aaneengesloten geldig zijn in Nederland.
  Dus waar u de wijsheid vandaan haalt?

 30. Matta zegt op

  Denk dat er veel wat gegoogeld word voor deze vraag.De ene zegt ja de andere dan weer nee.

  Echter nergens staat geschreven waarom wel of waarom niet.

  Waarom mag je niet rijden met een Thais rijbewijs :

  -Thailand heeft artikel 52 van het verdrag van Wenen Niet geratificeerd.

  -Voldoet de vormvereiste van het Thaise rijbewijs (geplastificeerde kaart) aan de eisen gesteld in het verdrag van Wenen? bv handtekening antwoord nee

  Nu zolang er niks gebeurd ( ongeval of wat dan ook) geen probleem.Hopelijk niet en nooit maar weet ons ook te zeggen wat de gevolgen zijn moest dit wel gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website