Lezersvraag: SOA opgelopen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
11 april 2018

Beste lezers,

Hoe zit het eigenlijk met de gezondheidszorg in Thailand? Ik vraag mij dit af omdat ik een jongen heb leren kennen in Thailand aan het gay-strand in Jomtien. Deze leek mij serieus en dat zei hij ook (trouwens, ik ben ook serieus en geen loper). Achteraf heb ik zelf moeten ondervinden dat deze persoon HIV had en daarboven op ook Syfilis.

De HIV heb ik per toeval ontdekt, omdat ik de pillen vond die hij iedere dag op een bepaald uur moest nemen. De Syfilis heb ik ontdekt, als ik terug in België was. Ik heb mij laten checken via bloedcontrole.

Deze Thaise jongen (31 jaar) heeft mij daar niets van gezegd of voor gewaarschuwd dat hij besmet was. Ik heb met hem daarover gesproken en hij kon dat niet zeggen want niemand mocht het weten, ook zijn Thaise vrienden/vriendinnen of familie niet.

Ik ben daarop niet kwaad geworden, maar heb met hem daar rustig over gesproken. Desalniettemin heb ik toch een probleem met zo een onverantwoordelijk gedrag (ik kende hem al 6 maanden toen ik dit gebeurde). Ik ben 100 procent zeker dat hij mij Syfilis heeft bezorgd, omdat ik enkel met hem ben geweest.

Gelukkig heb ik geen HIV opgelopen en in België heb ik met niemand seksueel contact. Het vermoeden dat ik had, dat hij met meerdere mensen seksueel contact had/heeft is voor mij wel duidelijk.

Ik heb hem 1 jaar gekend en in dat jaar ben ik 3 keer in Thailand geweest, speciaal voor hem.

Het is mij ook duidelijk dat deze persoon en vele andere in Thailand, menig mensen zullen opzadelen met Hiv en andere SOA’s. Zijn daar  geen veiligheidsnormen of instanties die dit soort misdadig gedrag in banen leidt?

Groet,

Paul

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: SOA opgelopen in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Jouw vraag getuigd van een behoorlijke naïviteit. Je kiest er zelf voor om onbeschermde seks te hebben, dus je neemt bewust het risico. Dan niet klagen achteraf, lijkt mij.

 2. gonny zegt op

  Dag Paul,
  Ligt het onverantwoorde gedrag niet bij u zelf?
  En ja er zijn wel degelijk veiligheid maatregelen die heten CONDOOMS.
  Op Thailand blog word al jaren gewaarschuwd voor onveilige sex in Thailand.
  Naïef of Dom?nu maar op de blaren zitten.

 3. Pat zegt op

  Beste, dat “misdadig gedrag” zoals jij het uitdrukt, is niet op te volgen vrees ik.

  Ten eerste zegt u zelf dat niemand op de hoogte was van zijn besmettingen (wat ook geen wettelijke verplichting is), en ten tweede zelfs al zou de overheid ervan op de hoogte zijn dan zullen zij hier nooit bijvoorbeeld de politie of andere overheidsdiensten over inlichten.

  En het seksueel (on)verantwoordelijk gedrag zelf opvolgen, dat doet men uiteraard ook niet.

  Het misdadig gedrag is trouwens ook relatief vermits je toch geen 10 jaar getrouwd bent met die man, want dan zou je hem mogelijk kunnen dagvaarden voor het gerecht.

  Dus als je relatie zo pril is, dan wordt er verondersteld dat je zelf ook je deel van de verantwoordelijkheid neemt.

  Opgelet : ik gooi niet met stenen hoor, integendeel, maar het klopt dat je hier zelf de touwtjes in handen had en dat niet hebt gedaan.

  Als je dit zou gaan meedelen aan de politie, namelijk dat hij je bewust zou hebben willen besmetten, en je hebt geen langdurige relatie, dan zal je niet ver geraken met je klacht.

 4. Kees 2 zegt op

  Het is toch een vanzelfsprekendheid dat als je een min of meer vaste relatie aangaat (en dus ‘onbeschermd gaat’) je je beiden eerst laat controleren? Een HIV-check (het minste dat je moet doen) kost een paar honderd baht en je hebt het resultaat dezelfde dag.

  Je gaat toch niet af op de ‘blauwe ogen’ van een Thai? Thailand staat bekend als een land met een hoog percentage met HIV besmette homo’s. En niet alleen homo’s…

  Ik schat zo in dat als je deze check slechts had voorgesteld, hij al had afgehaakt, hij al door de mand was gevallen. Hij had je dan voorgelogen: “Oh, ik ben onlangs nog gecheckt”. Maar een bewijs had hij vervolgens niet kunnen tonen. En dan nog: zoiets is eenvoudig te vervalsen.

  Iemand die HIV heeft, heeft feitelijk niets meer te verliezen en aangezien hij natuurlijk graag een relatief rijke westerse vriend wil hebben, zal hij keihard liegen… zoals geschied is.

  Ten slotte nog dit: een aantal jaren geleden zat ik met een vriendin op het strand, ook Jomtien Beach. Die raakte in gesprek met 2 Thaise ‘dames’. Een daarvan vertelde dat ze HIV-positief was en bij voorkeur zonder condoom seks had met westerlingen ‘om zoveel mogelijk mannen te besmetten, om zoveel mogelijk mannen mee te nemen in het graf’.

  Faites vos jeux !

 5. Fransamsterdam zegt op

  Zijn er in Nederland en België dan wel veiligheidsnormen of instanties die dit gedrag in banen leidt?

  • Ernst@ zegt op

   In Nederland kan je aangifte doen bij de politie.

   • Jan zegt op

    Als iemand hiv-medicatie gebruikt is hij niet besmettelijk en is er geen enkele rechtsgrond om aangifte te doen. Niet moreel en niet juridisch.

 6. BA zegt op

  SOA liggen overal op de loer in Thailand, zelfs buiten de toeristenscene of bar scène.

  Gebruik van condooms is namelijk helemaal niet zo gebruikelijk onder de Thai. Als een meisje met een man of jongen naar bed gaat worden condooms veelal niet eens besproken. Vandaar ook het grote aantal jonge moeders. En SOA kan je in Thailand van bijna iedereen oplopen. Het is mij ook eens gebeurd, meisje die nog studeerde, 20 jaar oud en verlegen en waar je het absoluut niet van zou verwachten. Bleek toch Chlamydia te hebben.

  Wat verder ook niet helpt is dat er weinig op getest word. De betere gelegenheden testen er wel op. Vaak als er wel getest word is het enkel HIV/Syfilis/Hepatitis. Maar verder doet de rest aan zelfmedicatie. Meiden merken er meestal niks van als ze een ziekte hebben, de mannen halen een kuurtje bij de Pharmacy als er wat lekt. Als dat niet helpt gaan ze pas naar de dokter.

  Als je verder op HIV getest bent als je pas in België terug was, wacht 3 maanden en laat de test overnieuw doen. Want HIV is bij screening pas na 2-3 maanden zichtbaar. Hij nam blijkbaar wel antivirale middelen, dat is in je voordeel omdat die HIV zo ver onderdrukken kunnen dat het haast niet besmettelijk is.

 7. Jan zegt op

  Er ligt ongetwijfeld een verantwoordelijkheid bij iemand die hiv-drager is indien hij /zij niet gedisciplineerd de hiv-medicatie inneemt. Doet hij/zij dat wel dan is er geen besmettingsrisico hebben uitgebreide tests inmiddels uitgewezen (zie informatie van het Aidsfonds). Indien je zelf onbeschermde seks wilt hebben zonder de verantwoordelijkheid bij je partner te leggen kun je om hiv te vermijden Prep gebruiken. Wat betreft andere soa’s: het risico daarop blijft bij onbeschermde seks altijd bestaan, en lang niet alle dragers van een soa zijn zelf op de hoogte van het feit dat zij drager zijn, omdat symptomen lang uit kunnen blijven of zelfs nauwelijks merkbaar zijn. Deze soa’s zijn gelukkig merendeels goed behandelbaar. Vermijden kan alleen door beschermde seks. Een kwestie van eigen verantwoordelijkheid. Wat betreft hiv zou er alleen sprake moeten zijn van strafbaarheid als iemand besmettelijk is (dus drager en geen consequente gebruiker van de medicatie) en bewust onbeschermde seks heeft. En dan nog dit: de jongens/meiden in Pattaya. Tja, van wie hebben zij merendeels de hiv-besmetting gekregen? Wellicht als sekswerkers van onverantwoordelijke sekstoeristen?

 8. peter zegt op

  Fijn dat bijna iedereen wel een waardeoordeel heeft voor Paul. Maar vergeet om zijn vraag te lezen. Dat het wellicht niet zo’n slimme actie is, daar is Paul vast zelf al achter.
  Eerst even dit: als je partner met HIV consentieus zijn medicatie inneemt, dan is het HIV virus bijna niet aanwezig (viral load is undetectable) en eigenlijk geen kans op besmetting met HIV. Verder kun je zelf ook maatregelen nemen door preventief HIV medicatie te slikken (let op: niet zelf doen maar altijd via de huisarts of SOA kliniek)
  Voor hulp in Thailand/Bangkok kun je naar de anonymous clinic/kliniek-neeranaam. Vlak bij Lumpinipark (de 2 watertorens naast de (paarden-)sportvelden.
  Zij hebben ook ervaring met familiezaken in Thailand en heeft een goed georganiseerde patientenvereniging.
  Voor meer info mag je me altijd mailen: pvryn@yahoo.com

 9. Frank zegt op

  Het is voor je “vriend” spijtig dat hij HIV heeft, maar aan de andere kant ook gelukkig want heeft hij medicijnen, dat kun je niet van alle jongens zeggen daar. Wat betreft het oplopen van een soa, tja, dat kun je krijgen als je onbeschermde sex hebt, dus geldt net zo sterk voor U. Zeker straat/strand boys lopen en gaan met farang om in levens onderhoud te voorzien, en geld te sturen naar familie, die denkt dat hij/zij in hotel of winkel werkt. Wel is het zo dat in een beetje gogo bar/club de boys/girls eens per maand meen ik een soa test moeten doen van de eigenaar om zo zijn zaak geen slechtte reputatie te geven. Dus dat is misschien voor de volgende keer wijze les. (en natuurlijk met condoom)

 10. Kees zegt op

  Ik sluit me aan bij de eerdere commentaren. Maar ik vraag me wel af, Paul, of je weet in wat voor plaats je bent. De kans dat je in Pattaya/Jomtien bij onbeschermde seks een soa oploopt is erg groot. En de kans dat je een serieuze relatie met een beach boy kan opbouwen is dan weer erg klein.

 11. Guy zegt op

  Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten…………
  Condooms zijn een preventief middel dat je beter wel gebruikt als je je op #glad ijs# begeeft – Pattaya is een grote ijspiste op dat vlak, al is het elders in de wereld nagenoeg identiek.
  Conclusie………………………………….

 12. Alex zegt op

  Niet echt handig. Je weet toch dat als jij in Europa bent, hij gewoon doorgaat met zijn business en met iedere fallang meegaat die hem voor de voeten loopt? Jij gelooft in liefde, hij in geld en een beter leven.
  Onbeschermde seks, zonder vooraf een bloedtest bij een lokale kliniek, is niet slim. En dan nog blijft het risico groot als hij tussendoor even een uurtje met een aander meegaat. Zo werkt het!
  Je kunt het aan de buitenkant niet zien, maar geloof me: veel money-boys staan “stijf” van de enge ziektes. Ik heb er ook ervaring mee gehad, gelukkig geen HIV!
  Die boys kunnen zich gratis laten testen, en krijgen gratis medicijnen als ze geen (legaal) inkomen hebben.
  Dus dat is geen probleem, maar als ze iets hebben verzwijgen ze het om niet de relatie (of het geld) in gevaar te brengen.
  Ik heb zelf al 11 jaar een relatie met een Thaise jongen, en wonen 11 jaar samen in Thailand. Zonder problemen, en zonder dat er ooit anderen in het spel komen. Een veilige liefdevolle relatie.
  Dus het kan wel. Ik heb meer vrienden in eenzelfde gelukkige monogame situatie. Dat is de enige goede oplossing, maar dan moet je elkaar wel kunnen vetrouwen en 100% van elkaar op aan kunnen.
  Ik heb wel eens gelezen dat bij mannen het bloed maar een kant tegelijk op kan: of naar de hersenen of “down under”, maar nooit tegelijk. Dat is deel van het probleem voor iedere man, gay of hetero.
  Ik veroordeel niets en niemand, maar wees voorzichtig, neem het zekere voor het onzekere: testen en voorbehoedsmiddelen, tenzij je 100% zeker bent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website