Beste Lezers,

Ik werk als ZZP-er exclusief voor een Amerikaans bedrijf. Omdat ik in de IT sector werkzaam ben maakt het voor mij niet uit waar mijn werklocatie is als ik maar op gezette tijden online ben.

Vanwege dit wil ik rond juni 2014 voor een poos naar Thailand om daar mijn werkzaamheden uit te voeren en zit te denken aan een periode van 6 maanden tot 1 jaar. Ik zal hierbij wel ingeschreven blijven staan in Nederland.

Wie kan mij adviseren om wat voor visa ik zou moeten aanvragen?

Groet,

Vince

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Ik ben ZZP-er en wil vanuit Thailand gaan werken. Wat voor visum heb ik nodig?”

 1. Nico zegt op

  Hoi Vince,

  Om in Thailand te werken, heb je een work promit nodig.
  Dat is heeeeeel moeilijk om daar aan te komen in Thailand.
  Ook al werk je vanuit huis, je bezet een arbeidsplaats van een Thai.

  Misschien lukt het via je Amerikaanse werkgever, deze moet dit aanvragen bij de Thaise ambassade in de USA.

  Vroeg of laat komt de immigration officer en zet je het land uit.

  Niet onderschatten

  Groetjes Nico

  • MACB zegt op

   Beste Nico,

   Je reaktie & conclusie gaan uit van verkeerde veronderstellingen, want (a) er wordt immers niet gewerkt voor een in Thailand gevestigd bedrijf (= werkvergunning nodig), en (b) de vraagsteller bezet ook niet een Thaise arbeidsplaats want hij werkt voor een in NL of USA gevestigd bedrijf en (c) ontvangt zijn ‘vergoeding’ ook niet in Thailand (hij gebruikt het slechts in Thailand), en (d) hij vestigt zich ook niet ‘permanent’ in Thailand.

   In dat laatste geval zou hij mogelijk zijn inkomen in Thailand ontvangen = via een Thaise bankrekening, en er wellicht goed aan doen om een firma of een company in Thailand te starten; dit is echter een heel andere, aanzienlijk meer complexe situatie die veel meer onderzoek verlangt en geen relatie heeft tot de vraag.

   Door de mogelijkheden van internet, verkiest de vraagsteller het om een langere periode in Thailand te verblijven, maar hij werkt nog steeds in Nederland (via internet) op basis van zijn Nederlands contract. Naar mijn mening is dat geen enkel probleem – totdat regelgeving dienaangaand internationaal wordt aangepast. De situatie van de vraagsteller is in essentie niet anders dan (steeds meer) toeristen die tijdens hun Thaise vakantie dagelijks contact onderhouden met hun ‘werk’ in het buitenland.

   Zie ook het antwoord van Chris (29 december 2013 om 02:34) en Jeffrey (28 december 2013 om 15:41). Er zijn steeds meer mensen die op deze basis werken. De situatie van Sjaak S (29 december 2013 om 04:29) is duidelijk anders, want hij verricht ‘fysiek werk’ in Thailand en verkrijgt zijn inkomen ook in Thailand; echter, zelfs dat is onder strikte voorwaarden volgens Immigration in Hua Hin geen probleem.

   Het aanvragen van een Non-Immigrant ED Visa is voor Daniel (28 december 2013 om 12:17) alleen een oplossing om de Thaise taal te leren (de regels voor een ED Visa zijn onlangs aangescherpt*), maar niet voor enige andere bezigheid. Daniel is kennelijk op zoek naar een methode om ‘ongestoord’ vrijwel permanent in Thailand te verblijven; helaas is dat niet echt mogelijk (a) als je nog geen 50 bent, of (b) bent gehuwd met een Thai, of (c) voldoet aan uitgebreide regels voor het vestigen van een bedrijf in Thailand (zie 2e alinea), of (d) een minimum investering in Thailand te doen (raadpleeg de regelgeving dienaangaand; het gaat om een fors bedrag**). Ik raad een ED Visa af voor de vraagsteller, want het is beslist niet nodig. Ik ben het in dat opzicht eens met Luckyluke (28 december 2013 om 11:07); de zaak wordt onnodig gecompliceerd gemaakt.

   *Zie Thailandblog 24 december 2013, Strengere eisen voor Non-Immigrant Visa ED
   **Zie Thailandblog dossier ‘Visum Thailand’ voor links

   • Daniel zegt op

    Beste MACB,

    Ik heb overwogen om wederom weer te kiezen voor Toeristenvisa daar dit geen probleem is heb meerdere mogelijkheden om in en uit te reizen uit Thailand wat ik sowieso toch wel doe, het enige nadeel is dat de data voor je ingepland staan naar aanleiding van afloopdata van Visa, dus niet de fijnste oplossing.

    Naast deze optie zou ik binnenkort kunnen kiezen voor gehuwd met Thai, maar dit is op dit moment nog geen feit en wil niet gedwongen worden om deze stap te maken. Mijn vriendin is druk bezig met ook de NL-taal te leren en ik wil graag meer van de Thaise taal weten en daarom was ik sowieso al van plan me daarop te storten. Gezien deze optie direct ook een Educatie Visum geeft zag ik dit in mijn situatie als de meest eenvoudige legale weg.

    Ik heb zelf nu meerdere keren gehoord dat ik wel of niet een werkvergunning nodig heb maar het gekke is als je deze wil aanvragen dan kan dit niet in de constructie waarin je werkt zonder Thais bedrijf/opdrachtgever. Daarom heb ik me hier bij neergelegd maar ik vind de discussie wel interessant gezien ik geen boetes of problemen wil hebben in Thailand naar aanleiding van dit punt.

    Ik ga mij morgen eens richten tot een advocaat in Thailand om informatie op te vragen, zal de resultaten hiervan hier delen.

    Naar verwachting komen we uit op LuckyLuke zijn oplossing en ik ga de ED visa oplossing gebruiken.

    • Daniel zegt op

     Ik heb een advocaat gesproken en dit heeft bevestigd dat het niet mogelijk is om een Business Visa en/of Working Permit te verkrijgen. Na het vertellen van compleet verhaal waren de belangrijkste vragen? Doe je zaken met mensen in Thailand? Werk je voor of samen met mensen in Thailand? Verdien je geld in Thailand? Als je al deze vragen kan beantwoorden met “nee” is je hoofddoel dat je in Thailand bent niet zakelijk en komt het erop neer dat je of toerist bent of kan studeren (Educatie Visum). De simpelste optie is een Toeristen Visum waarbij je alleen tegen het verlopen van het visum aanloopt. Indien je ook echt wilt leren adviseren hun direct Educatie Visum gezien je dan niet te maken hebt met het verlopen van je Visa elke maand.

     Wel geeft hij aan zorg dat je niet aan de grote klok hangt dat je werkt in Thailand want dit is niet het geval. Je bent hier toerist of student en dat geldt ook voor de aanvraag van je Visum. Dat je wel werkt verricht voor je NL bedrijf is niet belangrijk in dit verhaal.

     Na de afgelopen dagen dit onderwerp toch weer tegen te komen begon ikzelf ook even te twijfelen over mijn situatie, maar ik denk dat het eigenlijk gewoon een situatie is die vrij nieuw is en niet in de Thaise regelgeving past. De advocaat gaf ook aan dat dit in de toekomst misschien wel anders zou gaan, maar dit ging nog lang duren…….

    • MACB zegt op

     Goed idee, Daniel, mogelijk ook voor Vince.

     Een triple entry Tourist Visa = 3 x (60 dagen standaard + 30 dagen verlengen in Thailand bij Immigration @ 1900 Baht) = zeg maar 9 maanden. Om de volgende (2e & 3e) entry te activeren moet je wel elke 90 dagen even het het land uit per busje (meestal naar Cambodja) of per (goedkope) same-day-return vlucht naar Maleisie (KL) of Singapore (voor deze beide landen heb je geen visum nodig).

     En aan het eind van de 9 maanden kun je ook nog de Visa Exemption regeling gebruiken; de toegestane verblijfsduur hangt af van hoe je Thailand (weer) binnenkomt: per vliegtuig = 30 dagen, per busje/trein = 15 dagen; echter tezamen niet meer dan 90 dagen op een totaal van 180 dagen, gerekend vanaf de eerste Visa Exemption binnenkomst; zie Thailandblog dossier Visum Thailand.

     Een multiple entry Non-Immigrant Visa O is ook mogelijk als je aan de redelijk simpele regels kunt voldoen = 1 jaar. Wel elke 90 dagen even Thailand uit (hoe je terugkomt maakt niet uit). Er zijn mensen die dit al jaren doen. Iedereen kan immers een ‘sabbatical’ nemen, zeker als er geen probleem is met de inkomenseisen. Bovendien heb je een Thaise vriendin. Een Non-Immigrant Visa ED (education) is ook mogelijk, maar let op de aangescherpte regels, met name voor eerder verblijven in Thailand.

     Je zorgen zijn helemaal de wereld uit als je kunt voldoen aan de eisen voor het ‘Thai Women Visa’ = verleging van een Non-Immigrant O Visa (of Toursit Visa dat dan moet worden overgezet naar Non Imm O) met telkens 1 jaar. Je hoeft in dat jaar Thailand nooit uit; wel elke 90 dagen melden bij Immigration.

     Maar wat je ook doet, meldt nooit dat je in Thailand (o.a.) gaat werken via internet voor een bedrijf in het buitenland. Dat kan & zal sommige ambtenaren op het verkeerde been zetten, of op bepaalde gedachten brengen, met alle gevolgen van dien. Zoals je advokaat ook al meldt: je doet beslist niets tegen de Thaise regels m.b.t. werk & werkvergunning.

 2. Luckyluke zegt op

  Hoi Vince
  Maak het niet moeilijker dan het is, probeer een 6 maanden toeristen of jaar visa te krijgen zonder dat je vermeld dat je werkzaamheden ga uit voeren in Thailand. (anders heb je ook een werk vergunning nodig en dat is niet eenvoudig)
  Ik neem aan dat je gewoon een paar uurtjes per dag online je werk wil doen, dan is er geen Thai die kan zeggen dat je aan het werk ben want elke toerist zit wel elke dag wat op zijn pc te doen.
  Dus gewoon lekker de toerist uit hangen en genieten van dit mooie land.

  Gr. Luckyluke

  • Luckyluke zegt op

   Bijna vergeten
   Iedereen natuurlijk nog een gelukkig nieuw jaar toe gewenst, en dat we in 2014 nog vele mooie verhalen mogen lezen op dit blog.
   Mijn goede voornemen is dat ik ook weer eens wat op het blog ga zetten.
   Gr. Luckyluke

 3. MACB zegt op

  Voor deze manier van werken zijn (nog) geen echte regels. Volgens mij heb je niets anders nodig dan een 1-jarig Non-Immigrant Visa ‘O’ = elke 90 dagen even Thailand uit, of een triple-entry Tourist Visa = maximaal 9 maanden inclusief 3 visaruns.

  Je werkt immers niet in Thailand voor een Thais bedrijf (zie laatste alinea), maar via internet. Je werkt voor een bedrijf in de US of in NL waarmee je intensief contact onderhoudt, en je krijgt daarvoor ook niet in Thailand betaald (daarvoor moet je dan wel zorgen), en je blijft in Nederland ingeschreven. De reden waarom je in Thailand woont is puur persoonlijk & van tijdelijke aard; je bent in wezen een long-term tourist.

  Het is wel aan te raden om dit ‘werken via internet’ op geen enkel document te vermelden, en zeker ook niet bij de visumaanvraag of bij de visumverlenging (Tourist Visa) in Thailand, want dat leidt slechts tot onnodige complicaties omdat het beambten op het verkeerde been kan & zal zetten. Stick to ‘long term tourist’; Thailand mag blij zijn zulke touristen te hebben.

  Je moet dan wel in alle opzichten dit beeld permanent bewaren. Bijvoorbeeld in principe niets op naam kopen/huren/betalen van je ‘company’; alles op je prive-naam. Is dat niet mogelijk, dan vestig je volgens mij in wezen je bedrijf (tijdelijk) in Thailand en dan val je onder geheel andere regels. Ook een mogelijkheid, maar met vele haken & ogen.

 4. Joy zegt op

  Moderator: graag een reactie geven op de lezersvraag.

 5. Daniel zegt op

  Vince,

  Je vragen zijn zeer interessant ik zit in een vergelijkbare situatie. Afgelopen 6 maanden reeds met toeristen visa in Thailand gewoond. Eigenlijk liep ik tegen geen enkel probleem aan alleen het aflopen van een Visum is soms vervelend maar heb zelf in Azie meerdere vrienden wonen dus maakte uitstapjes voor een paar dagen naar China, Hong Kong, Singapore enz.

  Ik heb me zelf ooit heel kort verdiept in andere Visa en Working Permit maar hoorde van veel regels en dingen waar je tegen aanloopt.

  Uiteindelijk heb ik me een maand geleden inschreven om Thais te gaan leren en daarbij een Educatie Visum te ontvangen voor 15 maanden. Dit doe ik niet alleen om Visum te krijgen maar wil ook echt de Thaise taal proberen te leren. Dit zou heel simpel moeten gaan en heb alle benodigde papieren uit Thailand meegenomen naar NL. Heb de Ambassade in Den Haag reeds gesproken maar die waren direct heel argwanend en begonnen allerlei vragen te stellen. Uiteindelijk advies gekregen om in januari 2014 even langs te komen, zag het niet zitten rondom feestdagen gezien de drukte daar. Nu las ik gister over de aangepaste regels betreft de Educatie Visa aanvraag, moet dus nog even uitzoeken wat dit voor gevolgen heeft.

  Gezien ik me afvraag of ik bovenstaand Visum wel rond ga krijgen ben ik ook opzoek naar andere mogelijkheden en begin me toch af te vragen wat de mogelijkheden zijn incl. Working Permit om het helemaal goed te doen. Wil namelijk geen problemen met de Immigration krijgen!

  Je mag contact met me opnemen: 06-30300333

  Verder ben ik ook zeker opzoek naar adviezen van andere mensen in een vergelijkbare situatie.

  Gr. Daniel

  • Mathias zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 6. kees 1 zegt op

  Ik zou denken wie kan deze vraag beter beantwoorden als Khun Peter
  Heb ik nog wel een vraagje aan MACB Waarom moet Thailand blij zijn met zulke Touristen

  • MACB zegt op

   Thailand verkeert op dit moment in een heel moeilijke fase, en dit zal voorlopig niet worden opgelost, ook niet met nieuwe verkiezingen in februari (als deze ueberhaupt doorgaan). Veel toeristen (of eigenlijk: tour operators/organizers) mijden Thailand ivm ‘ongeregeldheden’ in Bangkok, maar deze vinden ook elders plaats, niet in toeristische oorden. Elke toerist is derhalve welkom, en zeker toeristen die voor lange tijd zullen blijven, want dit betekent werkgelegenheid & inkomen voor Thais.

 7. jeffrey zegt op

  Vince,

  Erg interessant onderwerp.

  Ik denk dat MACB het juiste antwoord heeft , maar ik ben er niet 100% zeker van.
  Ik heb een contract in nederland voor een nederlandse firma, maar wanneer ik in Thailand ben werk k gewoon door.
  ik denk dat dit geen problemen kan geven, mits je je als toerist de benodigde visums krijt.
  Een double entry tourist visum geeft je 2X 60 dagen.
  Hierna vlieg je even het land uit voor een korte vakantie en je kunt weer een maand blijven.

  We kunnen de zaak ook even omdraaien.
  Stel dat een thai op een vakantie vsum naar nederland komt en die gaat in jouw huis per internet zijn werk voortzetten voor zijn baas in Amerika.
  De man heeft een thais contract en krijgt in thailand geld op zijn rekening gestort.
  Lijkt me geen probleem.

 8. I-nomad zegt op

  Hallo Vince,
  Werken via een ander visum dan een werk-visum is in Thailand niet toegestaan.
  Voorzover ik weet kun je geen werk-visum krijgen voor online ZZP werk, omdat een dergelijke baan niet is omschrijven in de Thaise regelgeving. Je zit dus in een soort impasse binnen de Thaise wet.
  Het enige wat officieel wel kan is om in Thailand een bedrijf te beginnen, maar dit in jouw geval lijkt me dat niet gunstig eveneens gezien de tijdspanne (6-12 maanden)
  Nodig is dan: Geld (2 miljoen Baht indien ongetrouwd), minimaal 2 Thaise personen als werknemers voor het eerste jaar. Eveneens kun je strict genomen slechts 49% eigenaar zijn.
  Mijn advies is: Maakt het jezelf niet te moeilijk; probeer een education visum te krijgen: dit is relatief vrij voordelig.
  Ja mag dan officieel niet werken, maar de Thaise wet voorziet eveneens niet in een passende moderne regelgeving.
  En bovendien al zou je in de Starbucks de hele dag zitten te werken, naast een ambtenaar van de immigratie dienst, hoe kan hij/zij aantonen dat je werk verricht ofdat met je hobby bezig bent?
  Binnen de strekking van de wet neem je in jouw geval geen plaats in van een Thai.
  Ze hebben echt wel andere dingen aan hun hoofd.
  Wel zou ik in Nedeland ingeschreven blijven, gezien ziektekosten, AOW opbouw, etc.
  De maximale tijd dat je in het buitenland mag verblijven zonder uitschrijving is 8 maanden per jaar, maar er is indien er zich geen afwijkende zaken voordoen geen controle indien dit een een maandje langer zou zijn.

 9. chris zegt op

  \Heb vorig jaar een IJslander ontmoet die hier al 6 jaar woont als toerist. Is ICT-er, heeft zijn eigen firma in Ijsland, werkt altijd online, stuurt facturen vanuit zijn adres in Ijsland, ontvangt het geld op een Ijslandse rekening (en trekt gewoon bahts uit de ATM). Heeft een toersiten visum en verlengt dat elke 3 maanden door Thailand kort of langer te verlaten. Heeft nog nooit problemen gehad en ook geen geld geschoven naar een ambtenaar.

 10. Sjaak S zegt op

  In het begin van dit jaar heb ik op het immigration office in Hua Hin nagevraagd hoe ik het moest doen om een werk vergunning te krijgen. De uitleg was zoals al hierboven beschreven was.
  Ik heb een Non immigrant Visa O met multiple entry. Dat zou betekenen dat ik, om een werkvergunning te kunnen aanvragen ook een compleet nieuw visum zou moeten aanvragen.
  Toen ik uitlegde wat ik wilde doen, namelijk bij klanten thuis computers installeren, repareren enz, zei men tegen mij, dat zolang ik dit bij particulieren deed (en voor 100% bij buitenlanders), zou ik geen vergunning hoeven aanvragen. Ik mocht alleen niet in openbare bedrijven, zoals restaurants, bars of hotels werken.
  Natuurlijk is dit niet officieel, maar zo werd het mij gezegd.
  Ik ken verder iemand die ook dagelijks vanuit thuis aan zijn computer werkt. Hij krijgt zijn inkomsten op een rekening in zijn land van herkomst.
  Dus, denk ik zo, je gaat het je extra moeilijk maken door een werkvergunning aan te vragen, zolang jij thuis werkt. Daar zal geen haan naar kraaien en als je het legaal wilt doen, laat je je geld op een bank buiten Thailand storten. Er zijn genoeg internationale banken waar je dit kunt doen. Is het een Amerikaans bedrijf waarvoor je werkt, kun je toch misschien via je bedrijf een rekening openen en daar je inkomsten op te storten? Met creditkaart is het gemakkelijk om aan je geld te komen.

 11. RichardJ zegt op

  Beste Vince,
  Mocht je zonder work permit etc. in Thailand gepakt worden, dan acht ik de kans groot dat je bestraft wordt met boetes en mogelijk deportatie. Hierin ben ik het oneens met een aantal eerdere commentatoren. Het kan best zijn dat je niet schuldig bent volgens de letter van de Thaise wet. Echter, het kan er snel op uit draaien dat jij moet aantonen dat je niet fout zit en dat is niet een positie waarin je je graag wilt zitten.

  Eens ben ik het met vele schrijvers dat de pakkans miniem is. Zorg dat je onder radar blijft van de autoriteiten en zorg er toch maar beter voor dat jouw verhaal ook uit het expat roddelcircuit blijft.

  Overigens zijn een business visum en een work permit eenvoudig te regelen via een Thaise “umbrella company”. Dit werkt grosso modo op dezelfde manier als in NL (zoals bijv. Yellowstone) maar kost natuurlijk geld. Je zult ook in TH belasting gaan betalen.
  Indien je je permanent in Thailand zou willen vestigen, dan zijn echter manieren om via een dergelijke umbrella je belastingaanslag aanzienlijk te verlagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website