Beste lezers,

Ik woon met mijn Thaise vriendin al een jaar of 7 samen in Nederland. We hebben een aantal jaren terug al eens een samenlevingscontract getekend bij de notaris. Nu willen we graag dat mijn vriendin gaat naturaliseren in Nederland waardoor ze het Nederlandse paspoort krijgt.

Om ook haar Thaise paspoort te laten behouden is het wettelijk verplicht om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat eerste willen we liever niet.

Nu is onze vraag als we een geregistreerd partnerschap aangaan of dit ook erkend wordt in Thailand? Op termijn wil ik voor langere tijd naar Thailand en wil dit dan gebruiken voor het verkrijgen van een visum.

Groet,

Ruudje

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Wordt een Nederlands geregistreerd partnerschap ook erkend in Thailand?”

 1. mairoe zegt op

  Beste Ruudje, ik denk dat je abuis bent. Let op: als jullie minstens 3 jaar samenwonen, dus in het BRP bij de gemeente ingeschreven, kan jouw vriendin de Nederlandse nationaliteit aanvragen, lees: naturaliseren.
  Die naturalisatie-aanvraag doet ze op het gemeentekantoor. https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Naturalisatie.aspx Zie vooral; https://ind.nl/Paginas/Uitzonderingen-5-jaarstermijn.aspx
  De betreffende ambtenaar checkt of ze aan de voorwaarden voldoet. Huwelijk of geregistreerd partnerschap, bij voorbeeld. Je zegt dat jullie al 7 jaar een dergelijke notarieel contract hebben, dus dat zit al snor.
  Verder dient ze haar inburgering te hebben afgerond, en geen aanwezigheid van justitiële antecedenten. En uiteraard de aanvraag betalen, anders wordt die niet in behanmdeling genomen.
  Verder behoudt zij gewoon haar Thai paspoort. De ambtenaar zal dit bevestigen. Maak je dus geen zorgen, en lees de diverse postings rondom het Nederlands paspoort: https://www.thailandblog.nl/?s=nederlands+paspoort&x=0&y=0

  • mairoe zegt op

   Om voor de volledigheid ook toch maar te antwoorden op je uiteindelijke vraag: neen, een geregistreerd partnerschap kent Thailand niet, en neen, voor een non-immigrant visumaanvraag jouwerzijds is dit ook helemaal niet relevant. Je doet die aanvraag namens jezelf en niet namens je huwelijk.

 2. Martin zegt op

  Partnerregistratie wordt niet erkend door thaise authoriteiten., dit was vroeger het homohuwelijk. Ook trouwen met partner van hetzelfde geslacht wordt niet erkend ,hoewel ruudje me als man klinkt.

  Overigens zijn de verschillen tussen trouwen en partnerregistratie wettelijk heel klein in nederland. Alleen het scheiden zonder kinderen is bij partnerregistratie iets simpeler. Ook de ceremonie rond partnerregistatie is gelijk , je moet eerst in “ondertrouw”.

  Dus voor jouw geval is trouwen net zo simpel, en dat kan ook gewoon met 2 getuigen op een maandag ochtend. Vroeger ging je ook trouwen voor de kerk en voor de gemeentehuis. Hoe jij dat naar buiten wilt communiceren is aan jou, maar zoals je hebt ondekt, naturaliseren waar je wel je thaise paspoort houdt lukt officieel allen als je getrouwd / gepartnert ben met een buitenlander, want anders wil men https://ind.nl/Paginas/Afstand-nationaliteit.aspx dat men bewijs toont dat je afstand hebt gedaan van de thaise nationaliteit.

  En ook trouwen in thailand lijkt me geen optie, want je krijgt geen papieren voor elkaar om te bewijzen dat je “Single” bent als je in nederland geregisteerd staat.

 3. Kees zegt op

  Beste, Mijn partner is onlangs genaturaliseerd tot nederlandse en heeft een nederlands paspoort en heeft de thaise nationaliteit behouden. Hiervoor was een samenlevingscontract niet voldoende, Om de thaise nationaliteit te behouden naast de nederlandse moet je of trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Als je getrouwd bent en je wilt scheiden moet dat via de rechtbank. Bij een geregistreerd partnerschap is scheiden aanzienlijk makkelijker en goedkoper. Dit in het kort.

  • theiweert zegt op

   Even een kleine opmerking het is niet meer zo dat je met een geregistreerd partnerschap helemaal makkelijk uit elkaar kan gaan. Men moet gebruikmaken van een advocaat en het moet worden ingeschreven. Het wordt aangeraden om het via een mediator te laten lopen. De flitsscheiding, die eerst mogelijk was op deze wijze is er niet meer. Dacht zelf ook eind vorige jaar samen met met mijn vrouw dit te doen. Maar heeft toch wel nog een 6 maanden geduurd voor alles rond is en dit terwijl wij het samen er over eens waren.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Mairoe,

  Niet Ruudje maar jij bent abuis.Jij verwart een notarieel samenlevingscontract en waar Ruudje en z’n vriendin reeds zijn aangegaan, met een geregistreerd partnerschap en waar de vraag over gaat. Voor dit laatste kun je enkel terecht bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente.

  Zie voor meer informatie voor wat betreft de verschillen tussen een huwelijk, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract

  Zie voor meer informatie m.b.t. het geregistreerd partnerschap en het internationaal partnerschap:
  https://www.notaris.nl/samen-verder/geregistreerd-partnerschap

 5. Rob V. zegt op

  Voor zover ik weet erkent Thailand het geregistreerd partnerschap niet. Voor Nederland is er nauwelijks verschil tussen geregistreerd partnerschap en huwen, eigenlijk gaat alleen scheiden wat makkelijker maar voor de overheid (belasting, SVB enzo) gooien ze je met geregistreerd partnerschap en huwelijk op dezelfde hoop.

  Ik zou dus gewoon maar huwen in Nederland (en dat huwelijk laten registers in Thailand). Andersom zou ook kunnen maar zou ik niet dan als jullie voorlopig hier in Nederland wonen: huwen in Thailand en dat in Nederland registeren.

  Op basis van het huwelijk (of GP) met een Nederlander kun je als buitenlander (Thai) inderdaad de nationaliteit behouden. Meervoudige nationaliteit, dubbel paspoort. De Thaise autoriteiten erkennen noch verbieden meervoudige nationaliteit dus ook vanuit Thais oogpunt is een dubbel paspoort geen probleem.

 6. Rene Martin zegt op

  Als jullie voor langere tijd naar Thailand gaan en je vriendin de Nederlandse nationaliteit heeft is het belangrijk dat je dan de bestaande regels voor het hebben van een dubbele nationaliteit in de gaten houd.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/documenten/brochures/2017/01/03/nederlandse-nationaliteit-verliezen

 7. Richard zegt op

  Ik heb in Nederland een partnerregistratie gedaan.
  Daarna zijn we gewoon naar Thailand gegaan en daar hetzelfde gedaan.

 8. TheoB zegt op

  Als jullie de IND kunnen overtuigen dat het verlies van haar Thaise nationaliteit betekend dat zij veel geld verliest (25%) hoeft zij geen afstand te doen van haar Thaise nationaliteit.
  Dat is al gauw het geval als je land bezit of kunt erven. (Een niet-Thai mag geen land in Thailand bezitten.)
  https://ind.nl/paginas/afstand-nationaliteit.aspx
  2e vinkje in alinea: Vrijstellingen die u zelf moet aantonen en daarna door de IND worden beoordeeld

  Antwoord van de IND dd. 6-4-2017 op mijn vraag dienaangaande:
  Als het zou gaan om verlies van vermogensrechten bij het doen van afstand, geldt dat de verzoeker eerst aan dient te tonen bepaalde rechten te hebben (opgebouwd) of eigendommen in bezit te hebben. Zulks, door middel van gelegaliseerde documenten afgegeven door de autoriteiten van het land van herkomst of notariële akten (bij erfrechtelijke aanspraken). Daarnaast dient aangetoond te worden dat de rechten verloren zullen gaan bij het aannemen van een andere nationaliteit aan de hand van verklaringen van de autoriteiten van het herkomstland (bij van overheidswege verstrekte uitkeringen en eigendom van onroerende zaken), aan de hand van een notariële akte (bij erfrechtelijke aanspraken) dan wel aan de hand van een rechterlijke uitspraak (bij bestaande aanspraken op alimentatie). Ook dient aangetoond te worden wat de waarde is van de rechten en eigendommen. Verder dient aangetoond te worden dat deze vermogensrechten niet te gelde gemaakt kunnen worden alvorens men afstand doet. Zulks wederom aan de hand van de betreffende wettelijke bepalingen dan wel verklaringen van de autoriteiten van het herkomstland. Vervolgens wordt er uitsluitend aan de hand van het vermogen vastgesteld of er sprake is van een substantieel financieel nadeel. Is het bedrag (de waarde van de vermogensrechtelijke rechten) dat wordt verloren door het doen van afstand hoger dan (of gelijk aan) een vierde deel van het overig vermogen van verzoeker, dan is sprake van substantieel financieel nadeel in hier bedoelde zin en behoeft verzoeker geen afstand te doen. Veelal wordt de vraag gesteld naar AOW-rechten in het land van herkomst.

  Anders (op huwelijkse voorwaarden) trouwen en na de naturalisatie weer scheiden?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website