Beste lezers,

Wat wordt juist bedoeld met het gele boekje en het blauwe boekje. Ik ben eigenaar van een condo sta ik dan in een gele boekje of een blauw boekje? Wat is het verschil tussen beide?

Groet,

Guido (BE)

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Wat is het verschil tussen het gele en blauwe boekje?”

 1. Rob V. zegt op

  Het gaat om adres registratie boekjes. Het boekje heet de thabiejen baan (ทะเบียนบ้าน, thá-biejen-bâan) . De blauw (ท.ร. 13) is voor mensen met de Thaise nationaliteit en mensen met Permanent Residency. Het gele boekje ( ท.ร. 14) is de registratie voor (de meeste) buitenlanders. Er zijn maar weinig buitenlanders met een Thaise verblijfsvergunning dus jij zal in het gele thabiejen baan boekje staan.

  Registratie gaat via het gemeentehuis, de Amphur (อำเภอ, am-phuh). In het Engels: district office.

  • RonnyLatYa zegt op

   Net omgekeerd denk ik … Thor Ror 13 is Geel en Thor Ror 14

   Kijk maar op het boekje rechterbovenhoek

   https://www.thaicitizenship.com/yellow-tabien-baan/
   https://www.thailandlawonline.com/article-older-archive/thai-house-registration-and-resident-book

   • Nicky zegt op

    Ben je eigenlijk verplicht een geel boekje te hebben?

    • RonnyLatYa zegt op

     Neen, de gele Tabien Baan is geen verplichting om hebben.
     Het is vooral een praktisch iets als je in Thailand om een of andere reden je adres moet bewijzen. Je hoeft dan niet naar Immigratie te lopen voor een “Proof of Residence”.

     Maar misschien is het nu wel praktisch om hebben, als men een bewijs van adres zou vragen om Thailand weer binnen te komen….. en men dan de Gele Tabien Baan daarvoor ook zou aanvaarden. Wie weet ? 😉

   • RonnyLatYa zegt op

    Corr. Thor Ror 13 is Geel en Thor Ror 14 blauw

   • Rob V. zegt op

    Oeps, inderdaad Ronny. Excuus.

    ท.ร. (spreek uit Toh-Roh, in het Engels Tor-Ror)13 is geel en voor buitenlanders zonder PR status. Toh-Roh 14 is marine blauw en het standaard registratie boekje.

    Het is een afkorting voor ทะเบียนราษฎร์: thá-biejen & râa-sà-don, registratie & bevolking. Kortom document voor bevolkingsregistratie met een nummer er achter.

 2. goort zegt op

  Je krijgt ook echt een “yellow-book” als je niet permanent resident bent, maar bijv. getrouwd bent met een Thaise, en een Non-O immigrant declaration hebt. Met dit gele boekje kun je zelfs een roze Thai ID krijgen. Je ID-nr is dan gelijk je Taxnr.
  Overigens begrijpen veel instanties niet dat je een Thai ID hebt (roze) (omdat er weinig mensen zijn die dit doen) en kijken ze meestal je aan van “wat heb jij nou weer”…geef me je paspoort of je rijbewijs.

  Kan handig zijn voor snel in-en-uit bij Immigration op Suvarnabhumo

  • Yan zegt op

   Je kan het gele boekje ook bekomen zonder getrouwd te zijn. Het roze Thai ID kaartje heeft weinig nut, het wordt niet aanvaard als certificate of residence of als surrogaat hiervoor, in de bank ben je er ook niets mee.

   • ruud zegt op

    Dat is niet helemaal waar.

    Ik kon er bij de immigratie mee terecht, i.p.v. het gele boekje, dat lag nog thuis op tafel, om mee te nemen naar de immigratie.
    Soms kan ik er bij de bank mee terecht – soms ook niet, afhankelijk van het kantoor en wat je komt doen. (geldopname bijna altijd paspoort)
    Ik kan er mee naar het (staats)ziekenhuis.
    Ik kan er mee naar de Amphur voor een stempel op mijn bewijs van in leven zijn.

 3. Joop zegt op

  Goedemorgen,

  Het is niet verplicht om een geel of blauw boekje te hebben.
  Zelf ben ik ik in het bezit van een condo (foreign name) en heb op het gemeentehuis een blauw boekje ontvangen omdat ik de enige eigenaar ben. Niet gehuwd met Thaise ofzo.

  Ik wil maar zeggen dat ook een buitenlander in het bezit kan zijn van blauwe tambien baan.

  Groetjes Joop

  • Renévan zegt op

   Bij een woning hoort een blauwboekje, ik was ook condo eigenaar en had een blauw boekje. Echter daar stond mijn naam niet in, dus leeg. Wiens naam in het blauwe boekje staat heeft niets te maken met wie de eigenaar is. Een Thai kan wel tien woningen hebben en deze bijvoorbeeld verhuren, dan kunnen de bijbehorende blauwe boekjes ook leeg zijn. Als de eigenaar akkoord gaat kan de huurder in het blauwe boekje worden bijgeschreven. Als je een woning huurt als buitenlander kan je daarvoor ook een geel boekje krijgen als de eigenaar daar mee instemt, vanwege de doorgaans papier handel meestal niet.

  • Petervz zegt op

   Klopt Joop, ieder huis of condo heeft een blauw boek. Alleen als je geen permanent resident bent zal je in dat boek niet staan als inwoner.

 4. Driekes zegt op

  @ goort,
  Ik heb wel een taxnr en geen roze ID kaart.
  Misschien dat andere TB gangers hier meer over kunnen vertellen of weten.

  • Renévan zegt op

   Ik heb een taxnummer verkregen bij het revenue office, en een nummer verkregen op mijn pink ID card bij de Amphur. Dit zijn twee totaal verschillende nummers. Het hebben van een pink ID card is leuk maar in ieder geval voor mij van geen enkele waarde. Volgende maand moet ik mijn rijbewijs verlengen en dan is een geel boekje handig, scheelt 500 thb voor een certificate of recidence.

 5. janbeute zegt op

  Een van de grote voordelen van het gele boekje is, dat als je een auto , een motor of brommer koopt oid deze vlot op je naam kunt zetten.
  En niet weer voor de zoveelste keer naar de lokale immi moet voor residents verklaring waar je verblijft of woont.
  Tevens kun je snel een roze Thaise ID kaart krijgen voor wat het waard is.
  Ook bij aanvraag en verlenging van je rijbewijs is het gele boekje een uitkomst, nietweer achter een residents verklaring ed aan te hoeven.
  Ook bij de aanvraag van belasting plicht in Thailand komt het boekje weer als een uitkomst op tafel.
  Ook bij het openen van een Thaise bankrekening op jou naam is het hebben van dit boekje een uitkomst.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website