Lezersvraag: Waarom je Thaise partner een huis geven?

Beste lezers,

Ik lees hier op Thailandblog regelmatig dat farang hun Thaise partner, een huis, grond en/of een auto cadeau doen. Ik begrijp daar niets van. Kan iemand mij dat uitleggen. Als je een vrouw in Nederland of Belgie ontmoet geef je haar toch ook geen huis cadeau. Waarom in Thailand dan wel? Liefde kopen? Of spelen er andere argumenten?

Ik veroordeel niemand, je moet immers zelf weten wat je met je geld doet, maar ik probeer de redenen daarvoor te achterhalen.

Groet,

Wilfred

Rating: 3.25/5. From 4 votes.

29 gedachten over “Lezersvraag: Waarom je Thaise partner een huis geven?

 1. Vroeger trouwde je in Nederland in gemeenschap van goederen.
  Bij een scheiding kon een van de twee echtgenoten dan een stuk armer zijn, dan voor het huwelijk.
  En er bestond zoiets als een bruidsschat.

  Dat is tegenwoordig wat uit de mode geloof ik, maar zo vreemd is het dus niet.

 2. Wilfred, je moet toch ergens wonen als je in Thailand wilt blijven?

  Huur is een optie, zeker! Maar huur heeft voor- en nadelen. Blijf je ambulant dan is huur prima, maar wil je honkvast zijn is er altijd een zeker risico bij huur. Dan komt kopen om de hoek kijken. Je kunt als buitenlander een huis kopen maar niet de ondergrond. Dat is, op een enkele uitzondering na, uitgesloten in de wetgeving.

  En wie de grond heeft heeft ook het huis al zijn er mogelijkheden het feitelijk gebruik door de grondeigenaar even uit te stellen: langlopende huur, recht van opstal en recht van vruchtgebruik, allemaal netjes in de wet geregeld. Maar feit is: jij hebt slechts een gebruiksrecht, de eigenaar van de grond is feitelijk (blote) eigenaar, en op termijn exclusief gebruiker.

  En als de partner dan al een stuk grond heeft waarop gebouwd mag worden? Goed, er zullen meer zaken spelen voor en tegen huur en voor en tegen koop/gebruik maar de hoofdreden heb je nu wel gelezen.

  Maar wat jij zegt: liefde kopen? Dat is een dooddoener, een gemeenplaats die ik niet deel al zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Echt, na dertig jaar Thailand geloof ik niet in dit soort bakerpraatjes.

  • Wat u schrijft is maar gedeeltelijk waar. Ik heb weet van een huis, door de man betaald, op grond van de vrouw, waar de man kon bewijzen dat het geld voor het huis volledig van hem kwam.Indien zijn vrouw het huis wou hebben moest ze hem het geld terug betalen. Dit is uitzonderlijk maar er zijn nog eerlijke rechters.
   Zo niet had hij het recht om nog de resterende 30\60\90 in het huis te blijven wonen.

   • Janin, je zegt er niet bij of de grond van de man was of werd. Ik vermoed dat de rechter vruchtgebruik heeft verleend, ook als ik jouw laatste volzin lees. Een woonrecht dus, geen eigendom van grond.

 3. We hebben een eigen huis tenminste mijn vrouw had al het huis voor ik ze kon, het is een eenvoudig huis in de Isaan en op de rand van een dorp, met vrij uitzicht over de rijstvelden.
  We hebben het 14 jaar geleden verbouwd tot een fijne gezellige woning 2 slaapkamers 2 keukens en 2 douche ruimtes, grote carport en tuin.
  Als ik 14 jaar moest huren ja dan was je het geld ook kwijt nu hebben we een gezellig huis, ze heeft nog een condo in BKK dat is verhuurd en dat geld is voor moeder die woont in BKK dus daar hoefen we ook geen zorgen over te maken die regeld alles in BKK.
  Dus huren was geen optie voor ons daarom Huisje! boompje! beesje (hond)!

 4. Het “geven” van huis, auto e.d. corrigeert als het goed is de ongelijkheid die er tussen de partners kan bestaan. Soms is het overcompensatie, soms spelen oneigenlijke motieven mee, maar doorgaans is het in Thailand een zinnige manier om de zekerheid van de financieel zwakste partner op de lange duur te vergroten. Vergeet niet dat u er SAMEN gaat wonen, en voor lange tijd.
  Het alternatief is huren.
  Ruzie vooraf voorkomt mogelijk grote ruzie achteraf, stelt wel de basis van uw band op de proef.

 5. Je kunt de vraag ook andersom stellen. Waarom zou je het niet doen. Ik heb zelf ook een auto aan mijn vriendin gegeven en haar huis inmiddels van een zwembad voorzien. Door de auto kon zij haar appartement opzeggen dus dat scheelde ook in de kosten. Over twaalf jaar met pensioen en nu heb een stek voor vakantie voor mijzelf. De lokale jeugd in ons dorp maakt ook gebruik van het zwembad. Dus allemaal positieve dingen.

  Nederlanders zijn opgevoed met bezit en de angst dingen te verliezen. Het wordt aanzienlijk makkelijker als je geeft en dat past mijns inziens ook bij de Thaise cultuur, althans zo zie ik dat. En mocht ik alles kwijtraken dan nig houdt het leven niet op.

  Succes….

  • Leuk Erik dat de lokale jeugd gebruik mag maken van je zwembad. Dat is nou sociale bewustzijn!

   • Toch als ze kunnen zwemmen en je niet met een verdrinking wil geconfronteerd worden.

    • Dat is wel een punt. We verstrekken gratis zwemvesten en blijven er ook bij als kids niet kunnen zwemmen. Gelukkig kunnen de meeste wel zwemmen en hoop ik dat de lokale school bij ons zwemles kan laten geven in de toekomst.

 6. Iedereen is anders. Mogelijk dat anderen bijbedoelingen hebben.
  Maar mocht je vanuit een goed hart iemand graag willen helpen en een beetje zekerheid voor later willen schenken, is er dan een tegenprestatie nodig? Je laatste pak heeft geen zakken.
  Voor relatief weinig geld bouw je in meerdere streken van Thailand een huisje.
  Het hoeft allemaal geen miljoen(en) THB te kosten.

 7. Erg vaak heeft de Thaise partner reeds een stukje grond of een huis waar de eenvoud in plaats van westerse comfort heerst.
  Als je hier als farang wonen,of tenminste maandenlang verblijven wilt,stelt zich snel de vraag, of je het huisje niet snel moderniseren,of geheel nieuw bouwen wilt.
  Voor de prijs waar een westerse vrouw dagelijks een auto voor rijdt,kun jij met je Thaise partner dan een leuk huisje voor bouwen,waar beiden hun levensavond genieten kunnen.
  Hoeveel mannen kopen samen met hun westerse vrouw geen gezamelijk huis,waarvan zij gezien wij mannen nu eenmaal vroeger de ogen sluiten,de enigste erfgenaam zal worden.
  Is dit laatste dan ook alleen maar liefde kopen,of is het in een partnerschap toch wel de normaalste zaak als je beiden een fatsoenlijk dak over beide hoofden wilt hebben??
  Je zou als tegenvraag,hoewel dit als partners onder elkaar net zo absurd is,ook kunnen vragen waarom zij jou als cadeau zolang op haar grondstuk laat wonen.555

 8. In Nederland is het meestal zo dat de rechten en verplichtingen die horen bij het kopen en het hebben van een huis gelden voor beide partners. Bij het verbreken van de relatie uitmondend in een echtscheiding zijn die rechten en verplichtingen wettelijk geregeld en rechtens afdwingbaar. Dat is het grote verschil met Thailand, ook al probeer je met allerlei clausules je rechten dicht te timmeren dan nog geldt: je recht hebben is een ding, je recht krijgen is een uiterst onzeker pad. Het is goed je dit te realiseren als je besluit in Thailand een woning te financieren. Persoonlijk ken ik meerdere drama’s van farangs die berooid aan de kant worden geschoven en het door hun gefinancierde huis in figuurlijke rook zagen op gaan. Maak een behoedzame, rationele beslissing en hou altijd een financieel achterdeurtje open is mijn devies.

 9. Hoi Winfrey

  Ik snap er ook niks van ik hoor ook allerlei excuse omdat ze zo gek zijn om auto’s of goud huizen ed te geven.
  Nu zijn er ook mensen bij die geen geld hebben en dan hoor ik sommige ladys klagen .
  Maar zei krijgt wel goud van de vriend/man of kijk eens zei heeft een auto gehad.
  De vrouwen zitten elkaar gek te maken.
  En als de relatie over is dan komt het gezeur dan rijden ze zelfs met een auto het huis in.
  Ik ben een echte Hollander doe normaal dan doe je al gek genoeg.
  En ik doe hetzelfde als met mijn Hollandse relatie.
  Als ik een auto kocht omdat de desbetreffende dame een auto nodig had dan kwam hij gewoon op mijn naam.
  Relatie over dan werd de auto gewoon verkocht.

  Mvg Rob

  • ‘Van de liefde alleen kan je niet leven’ of ‘van liefde alleen kan de schoorsteen niet roken’ zijn Nederlandse gezegden en in Thailand zou ik dan zeggen ‘voor niets gaat de zon op’. Veelal is er bij een verbintenis tussen een Thaise en een buitenlander niet enkel sprake van een aardig leeftijdsverschil maar ook qua inkomen is er vaak geen gelijkwaardigheid. Je wilt als ‘farang’ natuurlijk wel je levenspartner goed achterlaten wanneer je de pijp uitgaat en daar kan een eigen woonstek een belangrijke rol in spelen. In Thailand zijn er nauwelijks sociale voorzieningen dus moet je zelf op voorhand maatregelen treffen. Uiteraard ga je daarbij niet over één nacht ijs en moet je wel je gezonde verstand er bij houden. Maar wat is er eigenlijk op tegen om je geliefde een gouden sieraad te geven? Geven Nederlanders, Belgen, enz. dan geen sieraden aan elkaar bij een heugelijke gebeurtenis of gewoon zomaar? In Thailand geldt goud als een spaarpot voor later en afgezien daarvan, je partner verwennen met een mooi kado beschouw ik niet als ‘liefde kopen’. Klagende vrouwen, dan wel vrouwen die elkaar zitten op te fokken omdat zij menen dat ze er bekaaid van afkomen, zijn er natuurlijk niet alleen in Thailand. Die zijn er namelijk wereldwijd, net als gelukszoekers. Dat laatste geldt zowel voor mannen, op jacht naar een gewillige (jongere) partner als voor de dames, die een grote vis aan de haak willen slaan. En ook excessen, zoals met een auto een huis inrijden, zijn beslist niet Thailand gerelateerd. In Nederland zijn er helaas tal van ‘blijf van mijn lijf huizen’ waar vrouwen met hun kroost naar toe moeten vluchten omdat manlief het niet kan verwerken dat de relatie is verbroken en vrouwen hun leven niet meer zeker zijn. Overigens, wanneer je in Nederland uit elkaar gaat is er meestal sprake van dat de meest verdienende partij alimentatie betaalt. Niet enkel voor de opvoeding van zijn kinderen, wat ook vanzelfsprekend is, maar ook soms jarenlang voor de ex-partner. In de praktijk kwam/komt dat er vaak op neer dat de man een aanzienlijk deel van zijn inkomen maandelijks aan zijn ex afstaat. Zou je wellicht een paar auto’s van kunnen kopen.

   • sorry maar nu spreek je over 30 jaar geleden
    Nu zegt de rechter gewoon tegen de vrouw.Mevrouw je bent nog jong genoeg je kunt zelf wel geld verdienen ga maar werken
    En wat de man had voor het huwelijk dat blijft van de man en dat is in Thailand ook zo

    • Nee hoor Marc, alimentatieplicht is ook nu nog steeds van toepassing. De onderhoudsplicht t.o.v. elkaar eindigt niet door een scheiding en wanneer één van de partners achterblijft met te weinig geld om van te leven dan is er meestal recht op partneralimentatie, te betalen door de meest verdienende ex-partner. Het bedrag is bovendien jaarlijks onderhevig aan de inflatiecorrectie. Bij scheidingen voor 1-1-2020 is de maximale duur van de alimentatie 12 jaar. Scheidingen na 1-1-2020 meestal de helft van het aantal jaren dat men getrouwd was (of sprake was van partnerregistratie), tot een maximum van 5 jaar maar met uitzonderingen, waardoor de duur verlengd kan worden. Nu kan je natuurlijk onderling afgesproken hebben om af te zien van het recht op alimentatie maar wanneer de in principe recht hebbende partner sociale bijstand ontvangt heeft de gemeente, ondanks die afspraak, het recht om een deel van de bijstandsuitkering te verhalen op de ex-partner. Een rechter doet overigens niet aan leeftijdsdiscriminatie, jong (30 jaar?) of oud (60 jaar?) is dan ook niet relevant. De desbetreffende, kan natuurlijk ook een man zijn, had misschien geen fulltime baan en slaagt daar na de scheiding ook niet in of is wellicht arbeidsongeschikt. In Nederland werden verreweg de meeste huwelijken in gemeenschap van goederen afgesloten, dus alles na het huwelijk is en blijft dan gezamenlijk eigendom. Enkel verbintenissen na 1-1-2018 vallen onder de gewijzigde wet, waar in principe iedereen recht houdt op hetgeen hij/zij in bezit had voor de huwelijksdatum. Hoe dat in Thailand geregeld is weet ik niet.

 10. @Wilfred, je gaat je in Thailand vestigen, ontmoet een lieve vrouw waarmee je trouwt. Je koopt een huis waarin je hoopt samen gelukkig te worden. Dat is in Thailand zo, en dat is in Nederland niet anders.
  Als dat voor jou zo onbegrijpelijk is, ben ik benieuwd waar jij bent opgegroeid.

  • In Nederland werk je meestal beiden om een auto of huis te kunnen kopen en wordt alles, als het goed gedaan wordt, officieel vastgelegd bij de notaris.

 11. Allerlei redenen, cadeau doen is een groot woord. Het is makkelijker.
  In eerste instantie denk je (met roze bril) makkelijk, we blijven bij elkaar.
  Echter in deze tijd is het meer en meer een fabeltje, zet de roze bril af en calculeer dat in.
  Weet dat wanneer je in Nederland getrouwd bent en kid(s) hebt, gaat scheiden, je “jouw” huis kwijt bent.
  Jij gaat eruit en zie maar een woning te vinden, ook een huurhuis.
  Het is zoals Alex stelt in zijn slotzin. Love is a second hand emotion.
  Nederland scheidingsratio 1:2, Thailand ?
  Maar beweegredenen zijn volgens mij altijd, gemakkelijk……totdat.

 12. De vrouw wil graag sociale zekerheid. Dat is ook de reden dat ze een farang zoekt die voor haar kan zorgen.
  Ik vond mijn vrouw direct heel aardig en die klik was wederzijds.
  Naast het huis van haar ouders staat haar kleine huis. Nu volgt automatisch het antwoord op jouw vraag. Ik wil graag het comfort die ik thuis gewend ben dus opknappen naar westerse maatstaven. Ook wil ik afwisseling en een condo in Jomtien. Tja, en het is toch logisch dat ik betaal en goed voor haar zorg uiteraard hoort een auto en goud daar ook bij. Uiteraard als je dat kunt betalen.

 13. Niet direct gerelateerd, maar toch:
  Ik las een interview met Rod Steward.
  Die is nogal eens getrouwd geweest, en iedere keer eindigde dat in scheidingen met bijbehorende forse alimentatie, inclusief meestal een huis. Om tijd te besparen, zei hij, ging hij dat in het vervolg anders doen:
  “I’ll just look for a woman I don’t like and give her a house.”

 14. Beste allemaal,

  Morgen bestaat niet.
  Al het geld wat je investeert in Thailand (waar of wie dan ook) moet je kunnen missen zonder het te voelen.
  Foutje om te denken dat je hier als farang legale ‘rechten’ hebt.
  En dromen zijn bedrog.

  De Dik

 15. Beste Wilfred niet alles in het leven is te begrijpen. Moet men ook niet willen. Geven is veel leuker als ontvangen heb ik ondervonden. Geven niet alleen in materiële zin. Wel is het zaak niet meer uit te geven dan er in komt, want dan is het einde zoek. Relaties zijn gebaseerd op een verscheidenheid aan zaken. Bij de een speelt financiën meer als bij de ander. De Thaise vrouw is minder bezig met een beoordeling van de partner naar het uiterlijk, maar meer met het verzorgende en liefdevolle in de relatie. Dit zal zij ook doen zolang het zelfde blijkt. Liefde kan op die manier groeien. Die is vaak niet bij de start van een relatie. Bij een ongelijke relatie kan je onmogelijk verwachten dat je partner het zelfde te berden brengt als wat jij kunt doen. Het zijn dus andere grootheden die spelen in de relatie. Investeren in elkaar en vertrouwen geven zonder de realiteit te verliezen is een uitdaging die ik een ieder wil meegeven. Succes zal blijken of uitblijven, maar het is wel de basis waar een relatie op gestoeld is.

 16. Ik heb een comfortabel huis laten bouwen omdat ik comfort wil. Ik heb een auto op haar naam gekocht terwijl zij geen rijbewijs heeft. Ik geef haar, als het kan, 1x per jaar een upgrade van 1 Bath goud. Wij hebben aircon in de slaapkamer omdat ik anders niet kan slapen. Ben ik het allemaal kwijt na een eventuele scheiding… natuurlijk, maar ik hoef dan geen alimentatie te betalen terwijl er een groot verschil in inkomen is… En voorlopige vinden we elkaar nog steeds erg leuk na zo’n 5,5 jaar… 😉

  • Hoi Timker,

   Eerlijk antwoord!
   Bij mij, idem dito. Ben nu reeds (bijna) 10 jaar gehuwd en nog steeds gelukkig samen.

   Ik ben er me van bewust dat bijna alle Thaise dames graag een ‘Farang’ willen hebben omwille van de financiële zekerheid. Daar heb ik absoluut geen probleem mee, integendeel … hoe zou je zelf zijn.

   En inderdaad, bij een scheiding ben je zo goed als alles kwijt maar zo kan je blijven doemdenken. Ik heb al een nare ervaring achter de rug van een scheiding in mijn thuisland en daar zijn de vrouwen evenzeer geïnteresseerd in uw geld en bezittingen hoor! Het grote voordeel hier in Thailand is dat alles zowaar VEEL goedkoper is, hier had ik tenminste nog de mogelijkheid om financieel te herbeginnen (waaronder een huisje bouwen …).

   Ik zal er zeker voor zorgen dat, als ik er niet meer ben, mijn echtgenote geen honger zal moeten lijden. Daar is mijn vrouwlief van op de hoogte en wordt ten zeerste gewaardeerd.

   Om af te sluiten, ik wil mijn oude dag niet afsluiten met een pak geld op MIJN bankrekening. Mijn vrouwlief zorgt er alvast voor dat ik nu mijn oude dag kan slijten met de nodige liefdevolle zorgen. Dat stelt me gerust … voor mij geen rusthuis waar ze me zullen dumpen als ik wat téveel zorgen nodig heb. Ik weet alvast dat zij, zoals al vele malen onder ons gezegd, samen oud wil worden, als daar voor haar wat financiële zekerheid tegenover staat zal mij een zorg wezen.

 17. Man man ben ik gelukkig. Ik heb niets moeten geven ze had een groot huis een paar stukken grond met durian plantages Volgend jaar gaat ze op pensioen dan is ze 49 j oud Ik ben 7 jaar geleden bij haar gaan wonen en had ook een auto en een paar motos en nu hebben we samen een SUV gekocht
  Plus ik ben verzekerd voor rest of mijn leven want zij is staatsbeambten daar de rest van de buitenlanders allemaal klagen dat ze geen hospitalisatie verzekering meer kunnen krijgen wegens te oud
  Ik leef nu als god in Frankrijk ( Thailand )
  Ik hoop van harte dat jij dat ook mag vinden

 18. In België of Nederland als 60 plusser een knappe vrouw aan de haak slaan die 20 tot 30 jaar jonger is lijkt me toch wat minder evident als in Thailand.

  Wie zich in Thailand als 65 jarige tevreden stelt met een vrouwtje van zijn leeftijd zie zelfs iets ouder zal heel waarschijnlijk ook met wat minder moeten over de brug komen.

  Wie in NL of B een jonge knappe deerne aan de haak wil slaan is beter welstellend of op zijn minst beroemd.

  Uiteraard zijn er altijd wel uitzonderingen maar die zijn toch een kleine minderheid.

 19. er zijn heel veel Nederlandse koppels die een gelijkwaardige baan hebben, maar het komt ook veel voor dat of de man of de vrouw de bovenliggende partij is qua salaris.
  Er wordt door de rechter heus wel gekeken naar dit zaken en de scheidingen en alles wat daar allemaal bij komt kijken word per geval bekeken.
  Natuurlijk komen er in Nederland regelmatig zeer trieste verhalen voorbij van scheidingen, zowel voor de man als voor de vrouw.
  Voor de Thaise dames is een huis, goud of een auto misschien een optie, maar ik ken genoeg Thaise dames die met een oudere farang samen woont of getrouwd is, die graag een eigen bedrijfje starten, zeg maar als appeltje voor de dorst.
  Ook omdat de farang niet het eeuwige leven heeft en niet iedere Thaise dame wil afhankelijk zijn van maandelijkse donaties.
  Voor zoiets kan ik heel veel waardering hebben.

Reacties zijn gesloten.