Lezersvraag: Reizen naar Thailand met dubbele nationaliteit

Beste lezers,

Hoewel het onderwerp al enige malen is gepasseerd op Thailandblog, is het mij toch nog niet geheel duidelijk.

Mijn echtgenote heeft zowel de THAISE als de NEDERLANDSE nationaliteit. Indien zij zich identificeert bij de paspoort controle Schiphol, met het Nederlandse paspoort, zal de beambte deze stempelen voor uitgaande Nederland. Bij aankomst in BANGKOK zal mijn echtgenote haar THAISE paspoort overleggen hierin staat dus niet het vertrek stempel vanaf Schiphol. Dit gaat bij de terugreis natuurlijk andersom!

Indien zij aan bij de paspoortcontrole Schiphol haar THAISE paspoort toont, zal er gevraagd worden naar een verblijfsvergunning/ander paspoort. Nu zou het volgens mij het makkelijkste zijn als bij vertrek het uitgaande stempel staat in het Thaise paspoort, zodat er ook niet in Thailand de vraag komt of je misschien een dubbele nationaliteit hebt!

Ik heb namelijk ook van een andere Thaise dame gehoord dat zij (ook een dubbele nationaliteit) dat zij na het tonen van haar nl paspoort verplicht werd een visum voor Thailand te betalen!

Wie kan mijn vraag, helder en duidelijk beantwoorden?

Met vriendelijke groet,

Marco

No votes yet.

16 gedachten over “Lezersvraag: Reizen naar Thailand met dubbele nationaliteit

  • Hoi Rob,
   Je hebt volledig gelijk. Zo doe ik het altijd met mijn kinderen. Als je als Thai per ongeluk met je Nederlands paspoort binnen gaat, krijg je de 30 dagen exemption, dus moet je er na 30 dagen weer uit. Doe je dit niet, dan ben je , als Thai, in overstay.. LOL he?

   Groet, Dontejo.

 1. Trouwens:
  – De KMar stempelt geen Nederlands paspoorten bij vertrek en aankomst. De Thai stempelen geen Thai paspoort. Dus qua reisstempels is er niets geks.
  – In zowel Nederland als Thailand is meervoudige nationaliteit toegestaan of tenminste niet verboden. Desgewenst kun je dus beide paspoorten tonen. Als zowel Thai als Nederlander is een visum in beide lande niet verplicht zelfs als de grensbewaking beide paspoorten zou zien.

  Kom je dus terug bij: niets aan de hand als je maar in of uit reist met het paspoort van het land waar je op dat moment aan de grens staat.

  • In Thailand is dubbele nationaliteit wel degelijk verboden. Dat is de reden waarom mijn vrouw geen Nederlandse wordt. Of en hoe het gecontroleerd wordt weet ik niet.

   • Rene H

    Voor zover ik weet is de dubbele nationaliteit niet verboden in Thailand.
    Deze verlies je alleen wanneer je het zelf vraagt

    Chapter 2.
    Loss of Thai Nationality
    __________________________
    Section 13.17 A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may
    acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife
    or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of
    his or her intention before the competent official according to the form and in the manner
    prescribed in the Ministerial Regulations.

    Bron – Nationality Act B.E.2508
    http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf

    Maar misschien hebt u andere info die dit tegenspreekt.
    Graag dan een bron

   • Hoe kom je daar bij? Je mág je Thai nationaliteit opgeven maar dat hoeft niet als je naturaliseert. Er lopen genoeg Thai met meervoudige nationaliteit door geboorte of naturalisatie rond. Bijvoorbeeld Thaksin en Abhisit.

    “Nationality Act, (No.4), B.E. 2551 (=jaar 2008)
    Chapter 2. Loss of Thai Nationality.
    (…)
    Section 13.
    A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife
    or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of his or her intention before the competent official according to the form and in the manner prescribed in the Ministerial Regulations.”

    Bron: http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf

    Zie ook: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/huwelijk-thailand-laten-registeren/#comment-288730

    • Herstel!

     Abhisit heeft NIET de Britse nationaliteit.
     Hij heeft wegens geboorte in Engeland voor, ik meen 1985, wel recht op, maar moet dit claimen.
     En dat heeft hij nooit gedaan.
     Het is hem wel verweten dat hij de Britse nationaliteit heeft, maar dat kwam in het verleden automatisch als je in het VK geboren was.

     Thaksin heeft hier en daar wat paspoorten, geheel legaal overigens, gekocht.
     Er wordt gesmoesd dat hij nu aan het shoppen is voor zuslief……..

     Overigens:
     Nederland in en uit op het Nederlandse paspoort.
     Thailand in en uit op het Thaise paspoort.
     Het Nederlandse paspoort wordt door de Kmar NIET gestempeld.
     het Thaise paspoort wordt in Thailand wel gestempeld door de Immigration Police.

     • Dank, weer wat geleerd, ik dacht inderdaad dat Abhisit de Britse nationaliteit had omdat hij daar recht op heeft en je op een Brits paspoort toch makkelijker andere (westerse) landen binnen komt in vergelijking met een Thai paspoort. Punt blijft dat meervoudige nationaliteit door geboorte of naturalisatie geen probleem is. In Nederland ligt het zelfs moeilijker omdat de wet zegt dat bij naturalisatie je de oude nationaliteit moet opgeven tenzij je bijvoorbeeld gehuwd bent met een Nederlander/Nederlandse of dat je nationaliteit opgeven disproportionele consequenties heeft zoals verlies van erfrecht, onroerende goederen, land etc.

      Inderdaad krijg je nog stempels in je Thai paspoort tenzij je de door de poortjes gaat. Geen idee wat er gebeurd als iemand op de Thaise ID kaart de grens wil passeren, mogelijk staat dat in een van eerder genoemde twee blogs over dit item.

  • Rob V

   “De Thai stempelen geen Thai paspoort.”
   Toch wel.
   Indien zij de normale paspoortcontrole gebruikt krijgt ze dezelfde stempels in haar Thai paspoort als wij.
   Mijn vrouw haar paspoort staat er vol van.
   Sinds vorig jaar gebruikt ze de elektronische paspoortcontrole en daar komen dan inderdaad
   geen stempels meer aan te pas.

   In Europa gebruikt ze haar Belgisch ID kaart of Belgisch paspoort.
   Daarin zijn de visa pagina’s nog maagdelijk want er wordt niets gestempeld.

 2. Marco,

  Je vrouw wordt NIET uitgestempeld op haar Nederlandse paspoort als ze naar Thailand gaat. Overigens is het hebben van een 2e nationaliteit naast de Nederlandse alleen toegestaan indien ofwel het andere land dit dwingend voorschrijft, of indien er sterke overwegingen voor behoud van die nationaliteit zijn aan te voeren. Zoals b.v. het in bezit hebben van land in Thailand, wat alleen aan Thais is voorbehouden. Wees daar dus voorzichtig mee.

 3. Gewoon doen niets aan de hand ze moet alleen wel altijd met haar thaise paspoort thailand ingaan,als ze is een keer met haar nederlandse paspoort thailand in gaat krijgt ze op haar kop van de thaise douane. Dan sta je een mooi tijdje te wachten,is mijn vrouw en stiefdochter ook gebeurt. Die gaan nu met thais papoort naar binnen en hoef je niet te wachten ook ik ook niet lekker de thaise rij in zo gepiept.

  marcel

 4. Eens met de vorige spreker. Mijn vrouw is Thais – Amerikaans. In het buitenland en in de EU komt en gaat ze op haar US paspoort en krijgt ze de stempels. Bij terugkomst in Bangkok laat ze beside paspoorten zien, maar komt ze binnen op Haar Thaise paspoort.

 5. Een vriendin van ons heeft zowel de Thaise als de Belgische nationaliteit en bij vertrek uit Thailand toont ze haar Belgisch pasport, alsook bij ankomst in Belgie. Bij terugkeer toont ze haar thais pasport, zowel bij vertrek als aankomst en daar heeft ze nooit problemen mee. Voor behoud van de Thaise nationliteit maakt het niets uit of ‘n Thai vastgoed in eigendom heeft of niet. Je eigen nationaliteit behoud je levenslang, behalve natuurlijk als je zware criminele feiten gepleed hebt en daarbij je burgerrechten kwijtgespeeld hebt.
  Dan kan je uw nationaliteit wel verliezen. Andersom kan het ook: bij vertrek uit Thailand, Thais pasport tonen en bij aankomst in Belgie of Nederland, haar Belgisch of Nederlands pasport tonen. Bij terugkeer Belgisch (of Nederlands) pasport tonen en bij aankomst in Thailand, Thais pasport tonen en enkel beide pasporten tonen als er naar gevraagd wordt.

  • Klopt Roger. In feite is het simpel. Als Thai in Thailand gebruik je je Belgisch paspoort om naar België te reizen. Welcome home. Als Belg in België gebruik je je Thais paspoort om naar Thailand te reizen. Daar ook: welcome home. Dat is dubbele nationaliteit, en een van de voordelen.
   Maar eigenlijk is het een gebrek aan bilaterale overeenkomst BE/TH/TH/BE die dit hiaat mogelijk maakt. Immers de exemption rule gaat hier niet op, en de visa verplichting in omgekeerde richting ook niet. Weet iemand waarom politici hier (nog) geen punt van hebben gemaakt ;~)

   • Davis,

    Heel simpel inderdaad, maar het werkt niet helemaal zoals u schrijft.

    Als ze Thailand verlaat moet ze haar Thai paspoort gebruiken.
    Indien ze via de normale paspoortcontrole gaat, zal ze een Departure stempel in het paspoort krijgen.
    Indien ze via elektronische paspoort controle gaat komt er helemaal niks in haar paspoort.
    Het Be/Nl paspoort dient alleen getoond te worden wanneer er wordt om gevraagd, en dient enkel als bewijs dat ze de Be/Nl nationaliteit heeft, en ze dus niet onderworpen is aan de visumplicht.
    Ter vervanging kan ook de ID kaart getoond worden, want wordt meestal ook aanvaard. Eigenlijk niet eens officieel, want een ID kaart is alleen geldig binnen Schengen landen.

    Het Thai paspoort wordt in de luchthaven op 3 plaatsen gevraagd.
    Bij de check-in, bij Immigratie en bij de boarding. Telkens kan ook gevraagd worden naar het (Schengen)visum. Ze dient dan gewoon haar Belgisch paspoort of ID kaart te tonen als bewijs dat ze niet is aan onderworpen aan die visumplicht.

    Eens aan boord van het vliegtuig mag het Thai paspoort weggeborgen worden. Is nergens meer voor nodig.
    In Be/Nl, is het Be/Nl paspoort of ID kaart voldoende om langs de paspoort controle te gaan.

    Bij vertrek uit België moet ze bij de paspoortcontrole haar Be/Nl paspoort laten zien.
    Indien ze haar Thai paspoort zou laten zien, zal men altijd vragen op welke manier ze in Be/Nl heeft verbleven, en waar haar visum/verblijfsvergunning dan wel is.
    Indien ze dan haar Be/Nl paspoort toont, zal ze de opmerking dat ze in de toekomst altijd haar Be/Nl moet tonen in Be/Nl.

    De enige plaats waar er achter haar Thai paspoort kan gevraagd worden is bij de check/in, of eventueel de boarding, en dit indien ze voor meer dan 30 dagen of zonder retourticket naar Thailand zou vliegen.
    Dit is niet altijd zo bij elke maatschappij, maar bij Thai Airways wordt er bij de check-in wel naar gevraagd weet ik.
    Eens in het vliegtuig mag ze haar Nl/Be paspoort weer wegsteken. Nergens meer voor nodig.

    Bij aankomst in Thailand gebruikt ze haar Thai paspoort.
    Indien ze langs de gewone paspoortcontrole gaat zal ze een Arrival stempel in haar paspoort krijgen. Indien ze de elektronische paspoortcontrole gebruikt komt er niks in.

    Thai met de dubbele nationaliteit, die hun Be/Nl paspoort gebruiken om Thailand binnen te komen, zullen worden behandeld als elke andere buitenlander.
    Men kan niet weten dat ze ook de Thaise nationaliteit heeft.
    Het is niet omdat ze er als een Thai uitziet dat ze dat ook is.
    Indien ze dus met haar Nl/Be paspoort binnenkomt zal ze een Visa Exemption krijgen bij verblijf van max 30 dagen, of het aantal dagen dat in overeenkomst is met haar visum.

    In het kort
    – Bij vertrek uit Thailand, het Thai paspoort
    – Bij aankomst in Be/Nl, het Be/Nl paspoort of ID kaart.
    – Bij vertrek uit Be/Nl, het Be/Nl paspoort
    – Bij aankomst in Thailand, het Thai paspoort
    Het andere paspoort, Be/Nl of Thai afhankelijk, van de situatie, dient enkel getoond te worden wanneer er om gevraagd worden

    Wat je bedoelt met :
    “eigenlijk is het een gebrek aan bilaterale overeenkomst BE/TH/TH/BE die dit hiaat mogelijk maakt. Immers de exemption rule gaat hier niet op, en de visa verplichting in omgekeerde richting ook niet. Weet iemand waarom politici hier (nog) geen punt van hebben gemaakt”

    Welk hiaat ?
    Ze komt officieel binnen met de nationaliteit van dat land, dus waarom Exemption of andere visa verplichting.
    Ik begrijp eigenlijk niet wat je bedoelt en welke oplossing een bilaterale overeenkomst zou bieden ?
    Politici kunnen wat doen aan de dubbele nationaliteit, maar hier heb je voor- en tegenstanders van.
    Mijn vrouw heeft beide nationaliteiten, en voor ons is dit positief. Wij zijn dus voorstanders van de dubbele nationaliteit.
    Momenteel is de dubbele nationaliteit toegestaan in België, en volgens mijn weten ook in Thailand.
    Trouwens het werk ook in de andere richting. Belgen die een andere nationaliteit aannemen dienen ook niet meer hun Belgische nationaliteit op te geven (dit is niet altijd zo geweest).

    • Beste Ronny,

     Hartelijk dank voor deze zeer interessante uiteenzetting!
     Hier heeft men wat aan, zeker door klare taal.

     Betreffende het hiaat, sorry maar werd op een verkeerd been gezet. Trek deze passage terug.
     Was nl net voor het posten van de reactie in gesprek met een volksvertegenwoordiger. Had het zelf over Thailand, en dubbele nationaliteit. We kregen een kleine discussie, en hij begon over het hiaat in de wetgeving ivm dubbele nationaliteit. Wat ik niet door had, was dat hij het over landen als Marokko had. Terwijl ik het over Thailand had. We voerden dus een discussie naast mekaar, mijn conclusies die ik over nam van de man – die het beter wist – zijn hier dus niet op zijn plaats.

     Verder, treed je bij dat de dubbele nationaliteit voor BE-NL-TH positief is. Wijlen mijn Thaise vriend had die ook.

     Bedankt voor je toelichting, die overigens zoals steeds to the point, en onderbouwd is.

Reacties zijn gesloten.