Lezersvraag: Problemen krijgen door onterecht 5.000 baht steun

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 april 2020

Beste lezers,

Mijn vriendin heeft vandaag de 5.000 baht bijstand gekregen van de Thaise overheid. Eigenlijk heeft ze daar geen recht op, want ze is geen sociaal minima en ook niet haar baan kwijtgeraakt (ze werkt niet). Haar zus heeft het voor haar aangevraagd en ze hebben afgesproken om die 5.000 baht te verdelen. Nu weet ik dat Prayut in zijn wekelijkse toespraak heeft gedreigd om mensen die onterecht de steun aanvragen te vervolgen en aan te pakken. Ik heb er daarom geen fijn gevoel bij. Volgens haar zal dat wel meevallen.

Mijn vraag is, kan zij in de problemen komen door dit gedoe?

Groet,

Ferdy

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Problemen krijgen door onterecht 5.000 baht steun”

 1. Osen zegt op

  Wanneer zij geen verkeerde informatie heeft afgegeven om in aanmerking te komen voor deze bijstand dan lijkt het mij dat ze hier recht op heeft en jij je geen zorgen hoeft te maken. Indien er sprake is van misleiding, ja waar is zij dan in godsnaam mee bezig? Het is geld waar de minima recht op heeft dus hoe kan ze dit dan zomaar accepteren en uitgeven.

 2. dirk van geffen zegt op

  Hallo Ferdi,mijn vrouw heeft een kleine kapperswinkel,ook gesloten door het virus.Ja, er zijn farang vrouwen die gewoon werken.Ik heb haar 15 000 baht gegeven voor de 3 maanden die ze zou kunnen aanvragen van de regering.Ik vind het onzin dat mensen die het niet echt nodig hebben,dat geld gaan aanvragen en al helemaal niet als ze er GEEN recht op hebben.Misschien een idee om een keer ‘s avond in de stad langs de honderen Thaise mensen te lopen,die in de rij staan om een pakketje eten te ontvangen,omdat ze die 5000 baht niet hebben ontvangen,terwijl ze er misschien wel recht op hebben.Ik zou bijna zeggen dat ik hoop dat jouw vriendin en haar zuster allebei de 100 000 baht boete verdienen,voor het onterecht aanvragen van de uitkering.
  Dirk Chiang Mai.

  • Martin zegt op

   Dirk,
   Ik deel jouw mening volledig.
   Ook hier in Sarutthani veel bedellaars voor een pakketje eten. Ik vertoef tegenover een tempel uitgifte punt

 3. Peter zegt op

  Ik zou zeggen waarom het risico nemen voor zo’n klein bedrag. Zeker als jullie het niet nodig hebben

 4. Jan S zegt op

  Ik zou het bedrag zelf terugstorten. Dan kan je weer rustig slapen.

 5. Ton zegt op

  U geeft aan, dat zij er geen recht op heeft. Zij en haar zus weten dat schijnbaar ook.
  En Prayut heeft gewaarschuwd, dus in dat geval is er een risico.

  Belangrijker m.i.:
  ALS! zij de boel willens en wetens bedotten, dan is dit een indicatie, hoe de dames moreel in het leven staan.
  In dat geval (buiten uw vraagstelling, dus ongevraagd, waarvoor bij voorbaat excuus), toch een vriendelijk bedoelde vraag, waarop ik geen antwoord hoef: zou u zich hierdoor voor uzélf dan geen dingen gaan afvragen omtrent de eerlijkheid, betrouwbaarheid van de familie?

 6. Daniel zegt op

  Vorige week kregen we hier mensen aan de deur met gratis voedselpaket. Beleefd geweigerd. Geef het aub aan mensen die het nodig hebben. ALS je vrouw of vriendin geen recht heeft op de 5000 bt of niet erg nodig heeft , waarom doet ze dat dan. En wij hier maar voedselpakketjes uitdelen . Efkes nadenken aub.

 7. teun zegt op

  Het moet toch makkelijk te controleren zijn voor de overheid. Zeker als ze formeel op hetzelfde adres woont als haar farang-vriend.
  Dat wordt nog makkelijker als ze bijvoorbeeld getrouwd is.

  Dus voor TBH 5.000 en daar de helft van (ze deelt het met haar zus) dan zou ik het niet erg verstandig vinden en terug laten storten.

  • Mee Yak zegt op

   Teun, even een opmerking mijnerzijds over je opmerking dat het makkelijk voor de regering te controleren is of iemand recht heeft op die THB 5000.
   Dat is nou juist het probleem met deze regering, 70% van de Thaise bevolking is volgens de regering een boer of werkt op de boerderij en komen daardoor niet in aanmerking voor deze uitkering, die overigens is terug gedraaid van 3 x THB 5000 naar 1x THB.
   Mijn schoonvader was een boer, zijn vrouw lerares en de kinderen hebben nooit op de boerderij gewerkt en zijn na behalen van hun bachelor degree zelfstandig of voor de regering gaan werken.
   Mijn partner krijgt geen rooie THB want volgens de regering heeft zij geen last van de Corona virus omdat zij volgens hun op de boerderij werkt en daardoor niet in aanmerking voor de uitkering komt, maar zij is echter een kleine ondernemer die werkt als tussenhandelaar in de vishandel.
   Ik heb dan ook de THB 5000 aan haar gegeven, want ik vind het beleid van deze regering Gods geklaagd.
   Dus wat is een eventuele controle van de regering waard, als zij überhaupt controleert, want wij kennen Thai die geen recht op de uitkering hebben maar het wel hebben gekregen.
   Nee Teun, je hebt een te hoge pet op van Prayut en zijn gang.
   Groet,
   Mee Yak

   • teun zegt op

    Mee Yak,
    Waar je het idee vandaan haalt, dat ik een hoge pet op heb van Prayuth cs. is mij volstrekt onduidelijk. En ik wens – ook door jou – niet zo te worden weggezet.
    Ik heb er alleen op gewezen, dat ik het onjuist vind om – als iemand het niet nodig heeft – hij/zij toch een beroep doet op de TBH 5.000. Daarnaast heb ik aangegeven HOE Prayuth cs vrij eenvoudig kunnen controleren of er sprake is van financiele nood. Bij jou vriendin/partner heeft het kennelijk ook niet nodig, want jij hebt haar TBH 5.000 gegeven.
    Of Prayuth cs ook daadwerkelijk controleert is niet te voorspellen. Ik gaf alleen aan, dat het vrij makkelijk zou kunnen.

    Dus nogmaals: noem mij geen bewonderaar van Prayuth.

 8. Arnods zegt op

  Mijn buurvrouw heeft ook 5000 bth gekregen terwijl ze het echt niet nodig heeft.
  Ze hebben 2 nieuwe auto’s 2mln, een koophuis van 3,5 mln en man verdiend 100000 / mnd.
  Mijn vrouw wilde het ook gaan aanvragen, maar ik heb het haar verboden omdat ik het niet terecht vind
  en ik wil ook geen problemen met de Thaise overheid.
  Ik zou er zeker slecht van slapen.

 9. Glenno zegt op

  Het trieste moraal van (een deel van) de mensheid.
  – Overheidsdienaren, criminelen en anderen stelen ook, dus waarom ik niet. Iets aanvragen en ten onrechte krijgen door onjuiste informatieverstrekking, kan ik helaas niet anders zien.
  – Er wordt heel veel geklaagd over corruptie in dit land. Is dit voorbeeld dan anders te interpreteren?
  – Wetend dat je er geen recht op hebt en het vergoeilijken met: “ze hebben het me toch gegeven? Dan is het hun stommiteit”. Tja….
  – De zus is iets slimmer dan uw vriendin. Door de gemaakte afspraak wordt uw vriendin medeplichtige. Als de zus gepakt wordt kunnen ze samen het gevang in. Een soort familiebijeenkomst.

  Dagelijks rij ik langs een aantal tempels hier in Chiang Mai. Daar staan overal kilometerslange rijen mensen te wachten op een pakketje eten.
  Wekelijks doe ik een forse bijdrage aan de tempel om deze mensen, die er tenslotte NIETS aan kunnen doen dat ze hun baan plotsklaps zijn verloren en geen inkomsten voor hun gezin kunnen realiseren.
  Niet zoals wij in het Westen gewend zijn – waar velen het momenteel overigens ook erg zwaar hebben – kunnen door heel veel mensen hier geen ” financiële buffers” opgebouwd worden voor barre tijden.

  En waarom ik de donatie doe? Omdat ik het me gemakkelijk kan permiteren EN ook veel moois van dit land krijg en heb gekregen. En omdat mijn rechtvaardigheidsgevoel – ik kan dagelijks de (luxe) boodschappen doen, en deze mensen niet – me dat vertelt.

  Wat ik aan de ene kant erg stoer vind van Ferdy is om zijn twijfels openbaar te maken en de mening van anderen te vragen. Er is hoop.
  Ik wil hierbij opmerken dat alleen al het stellen van deze vraag al impliceert dat Ferdy het niet eens is met de handelswijze van vrouw en haar zus.
  Aan de andere kant ….. dat je het toestaat/accepteert.

  Indien mij dit zou worden voorgelegd door mijn vrouw/partner, zou ik een dergelijke handelswijze – oplichting van de overheid of wie dan ook – ABSOLUUT VERBIEDEN.
  En ZEKER wanneer het voor de lol is en het niet bedoeld is om te overleven.

  Mijn advies:
  Geef de 2.500THB (= € 71,50 ) lekker terug aan de zus. Je gaat toch geen risico lopen voor dit bedrag?
  En koop, nadat je het je vriendin goed hebt uitgelegd en zij het ook echt heeft begrepen, iets leuks/lekkers voor je vriendin ter compensatie.

 10. Chris zegt op

  Ik ben blij hier te lezen dat het merendeel van ” de farangs ” vindt dat hun partner – ook al zouden die wettelijk gezien recht hebben op bedoelde tegemoetkoming – moreel gezien deze uitkering niet moet aanvragen. In basis is deze uitkering tenslotte bedoeld voor de mensen die door deze ellendige omstandigheden zonder inkomsten zijn gekomen. En dat geldt zeker niet voor enige partner van een farang.

  • Rob V. zegt op

   Een alternatief is dat mensen die het wel mogen aanvragen maar het niet nodig hebben dit geld toch aanvragen, om vervolgens weg te geven aan iemand die het wel nodig heeft maar niet gekregen. Dat lijkt me moreel goed te verdedigen, een creatieve oplossing van de burger daar waar instanties falen.

   Als de controles zo slecht functioneren dat de overheid ten onrechte wel/niet verkeerd doet me afvragen hoeveel mensen ze achteraf kunnen betrappen op ten onrechte geld hebben ontvangen. Een moreel appèl doen op je partner om geld te weigeren is natuurlijk ook prima, en deze met argumenten proberen te winnen voor je eigen opvatting dat het ongepast is 5000thb aan te vragen. Je partner iets verbieden begrijp ik dan weer niets van, dat is in mijn optiek geen gelijkwaardige behandeling naar elkaar toe. Communiceer open, met begrip en respect naar elkaar. Maak je gevoelens kenbaar naar je lief. Mocht je partner regelmatig geen begrip tonen dan.. tja.. vul maar in.

 11. chris zegt op

  De beste oplossing is volgens mij om iedereen (ouder dan 18), als een vorm van basis inkomen voor de komende drie maanden, 5000 Baht per maand te geven zonder aanziens des persoons. Administratief veel simpeler en degene die het niet nodig hebben kunnen dan dat geld op vrijwillige basis aan anderen geven.
  Dit wordt in andere landen toegepast en werd zelfs geadviseerd door een oud-politicus uit het gele kamp.Ook vanuit eigen kring neemt de kritiek op deze regering toe.

  • Tino Kuis zegt op

   Prima voorstel! Zo moet dat! Ik stel me zelfs voor om iedereen en altijd een basisinkomen te verstrekken, met zekere aanpassingen is salaris, belasting en uitkering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website