Lezersvraag: Kan je in Thailand een Nederlandse uitkering bruto-netto laten uitbetalen?

Beste lezers,

Wij zijn van plan om naar Thailand te emigreren. Mijn man heeft een IVA uitkering met een aanvulling van Loyalis. Ik kom er niet achter of hij zijn uitkering bruto-netto kan laten uitbetalen in Thailand?

Heeft iemand hier daar een duidelijk antwoord op? Of eventueel een link met informatie?

Alvast bedankt.

Groet,

Jootje

No votes yet.

42 gedachten over “Lezersvraag: Kan je in Thailand een Nederlandse uitkering bruto-netto laten uitbetalen?

 1. IVA is een uitkering die je krijgt uit de werknemersverzekering en is loon-gerelateerd. Belast in Nederland op grond van artikel 15 van het verdrag tussen beide landen. Je kunt na emigratie naar Thailand wel vrijstelling krijgen voor de premie volksverzekering en de premie zorgverzekeringswet. Maar de inkomstenbelasting ben je verschuldigd in Nederland en dus houdt de uitkerende instantie loonbelasting in.

  • Bedankt Erik,
   Dat is duidelijk, betekent het ook dat je in Nederland verzekerd kunt blijven betreffende de ziektekosten?

  • Loyalis. Waar dat belast is hangt helemaal af van het karakter van de uitkering. Dus daarover kan ik je nu geen mening geven.

   • Dat is een excedenten aanvulling en een stukje aanvulling tot 80% van het laatste salaris.

  • Erik, een IVA-uitkering is als een van de twee soorten WIA-uitkeringen geen loongerelateerde uitkering als bedoeld in artikel 15 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting maar een sociale zekerheidsuitkering. Hieromtrent is niets geregeld in het Verdrag terwijl ook een restartikel ontbreekt. Dat betekent dat de nationale wetten van beide landen van toepassing zijn en dat zowel Nederland als Thailand hierover inkomstenbelasting mogen heffen. Zij valt dus onder hetzelfde regime als bijv. een AOW- of WAO-uitkering.

   Overigens verwacht ik dat je met enkel een IVA-uitkering met een aanvulling in Thailand niet gauw aan het betalen van Personal Income Tax toekomt, gelet op de hoge vrijstellingen die van toepassing zijn en het 0%-tarief over de eerste 150.000 THB aan belastbaar inkomen.

   Je bent enkel vrijgesteld voor de premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet omdat je na emigratie niet meer in Nederland woont.

   Anders ligt dit voor wat betreft de namens de voormalige en naar ik aanneem private werkgever via Loyalis verkregen aanvulling. Deze is als inwoner van Thailand op grond van artikel 15, lid 1, van het Verdrag in Thailand belast (en niet op grond van artikel 15, lid 3, zoals in de Verdragsstaten van de Belastingdienst abusievelijk staat aangegeven).

   Download via onderstaande link de Verdragsstaten IB niet-ingezetenen. Op blz. 93 zie je het resultaat voor Thailand.

   https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verdragsstaten_ib_niet_ingezetenen_ib4011z4fd.pdf

   • Dank voor de correctie; IVA is dus een sociale zekerheidsuitkering en is in beide landen belastbaar.

   • Bedankt voor het antwoord. Wat betekent dit in concreto?

    Moet er in beide landen belasting worden betaald?

    Mag ik u een email sturen?

    • Dag Jootje,

     Neem gerust contact met mij op via email: l.haan14@chello.nl.

     Over deze uitkering mogen inderdaad beide landen heffen. Als je me per email een uitkeringsspecificatie van het UWV stuurt dan krijg je van mij een berekening van de na emigratie in Nederland verschuldigde belasting en tevens van de in Thailand verschuldigde Personal Income Tax (PIT). Ik denk dat dit laatste vrij gering dan wel nihil zal zijn.

     Het ligt immers niet in onze volksaard om de belasting te ontduiken. Dat doe je in Nederland niet en dus ook niet in Thailand. Maar het is dikwijls wel een probleem om in Thailand aangifte te doen voor de PIT. Dikwijls wordt het doen van aangifte geweigerd door de Thaise belastingambtenaar daar hij/zij van mening is dat buitenlands inkomen niet belastbaar is in Thailand (over verdragskennis gesproken!).

     In dat geval zou ik er maar geen “koffiegeld” aan besteden om deze Thaise belastingambtenaar zover te krijgen dat je wel aangifte kunt doen. Vervolgens ben je geen PIT verschuldigd.

     • Goedenavond Lammert,

      Bedankt…

      Ik ga het een en ander naar je toe mailen.

      • Dag Jootje,

       Ik zie het wel binnenkomen. Geef in je bericht even aan of het om een loongerelateerde WGA-/IVA-uitkering dan wel om de vervolguitkering gaat.

       Binnen 24 uur krijg je bericht van mij.

       In tegenstelling tot een eerder geplaatste reactie:
       • bereken ik wel de loonbelasting welke je over de uitkering verschuldigd bent;
       • ga ik niet uit van de woonlandfactor van 0,4.

       Tevens bereken ik voor jou de mogelijk verschuldigde Thaise Personal Income Tax;

       Van het toepassen van de woonlandfactor is nog geen sprake zolang Nederland gehouden is aan het met Thailand gesloten bilateraal verdrag.
       Of en wanneer dit verdrag zal worden opgezegd is puur koffiedik kijken. En of er dan overgangsrecht tot stand zal komen is al evenmin te voorspellen.

       Overigens zijn dit processen die heel traag verlopen. Zo staat Thailand al jaren op het kwartaaloverzicht van de Regering aan de Tweede Kamer voor wat betreft het in voorbereiding zijn van een nieuw Verdrag ter vermijding van dubbele belastingen. Ik ben inmiddels 75 en vermoed dat ik het einde niet meer zal meemaken.

       Zie voor meer informatie de volgende weblink:

       https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/index.aspx

    • Lees mijn bericht met gegevens van het UWV even door. Ik heb ook een IVA uitkering dus ben genoodzaakt 4 om 8 te doen.

 2. Bedankt Bert. Heb het doorgelezen. Volgens mijn gegevens is het mogelijk om met een IVA uitkering in het buitenland te wonen. Je kunt eventueel opgeroepen worden voor een herkeuring. Alleen wat gebeurd er met de uitkering? Blijf je belastingplichtig als je uitgeschreven wordt in Nederland?

  • Jootje, nu wijzig jij jouw vraag. Eerst vraag je ‘Thailand’ en nu vraag je ‘buitenland’. Het hangt af van het verdrag tussen beide landen. Woon je in Thailand dan blijft Nederland heffen.

   • Ik bedoel dus Thailand. Begrijp dat je doelt op een verdrag land.

 3. dag Jootje,
  voordat je allerlei goed bedoelde adviezen en niet relevante vragen krijgt, is het misschien handig om onderstaande link aan te klikken.
  Volgens mij is Lammert de Haan, internationaal belasting accountant, ik hoop dat ik hem goed omschrijf, de aangewezen persoon om jou van een goed advies te voorzien.
  Mailen is het meest handige.
  Je kunt zijn mail adres in onderstaande link vinden.

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/wie-thailand-helpen-belasintaangifte/

  Succes.

   • Neem gewoon contact op met het UWV die de uitkering verzorgt, Of vraag eens je vakorganisatie cq een jurist welke van wanten weet. Ik ben al bezig sinds 2015

 4. Met al deze vragen kun je terecht bij je uitkering instantie , die weet het precies.
  Let er wel op dat je voor verrassingen kan komen te staan waar je niet aan denkt .
  Zoek het van te voren heel goed uit , voor dat je beslist , bij herkeuring of lagere keuring heb je een zwaar probleem.

  • Hoi Jan,
   Het is erg verwarrend want IVA EN WIA worden door elkaar gebruikt en het een is met kans op herstel en het andere duurzaam. Er gelden na mijn weten ook andere regels op het gebied van verhuizen naar het buitenland.

   • Beste Jootje 6,
    In plaats van WIA zul je WGA bedoelen.WIA is de verzamelnaam voor

 5. was te snel met enter.WIA is de verzamelnaam voor WGA en IVA .

 6. Heb zelf ook iva uitkering in Thailand je betaalt de loonbelasting gewoon in Nederland wel lager Dan dat e gewent bent in Nederland alleen de rest aow ziektekosten verzekering betaal je in Nederland niet meer
  Hou er wel rekening elk jaar een levensbewijs sturen naar uwv Amsterdam alleen de post komt bijna nooit aan daarom 1x per jaar via familie of zelf 1x per jaar OP vakantie gaan naar Nederland en zo formulier afgeven bij een uwv kantoor
  Ook paar weken van te voren door geven dat je gaat verhuizen naar Thailand toe uwv moet toestemming geven erin

 7. even contact opnemen met het UWV in Breda (afdeling buitenland-grensarbeiders) en of Amsterdam. Zullen waarschijnlijk doorverwijzen.

  Dit is het antwoord aan mij: “U ontvangt op dit moment een prorata WIA uitkering (in verband met verzekerde jaren in buitenland) vanuit Nederland en wel een IVA recht in verband met duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid. Derhalve geen sollicitatieplicht meer en het vereiste om beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt gerelateerd aan uw belastbaarheid. Met een IVA wordt u geacht geen restverdiencapaciteit meer te hebben op basis van de publieke polisvoorwaarden. Neemt niet weg dat u op eigen initiatief toch weer kunt gaan werken. UWV kort in dat geval de looninkomsten gedeeltelijk. Na een jaar kan er dan mogelijk een herbeoordeling WIA/IVA plaatsvinden.

  Indien u emigreert naar Thailand kwalificeert de fiscus u als buitenlands belastingplichtige (over uw ‘wereldinkomen”. Premies volksverzekeringen zijn in dat geval niet meer aan de orde evenals de Zorgverzekeringswet. Thailand is immers geen verdragsland. U moet dan voor uzelf een verzekering afsluiten in het woonland hetgeen in de regel een forse kostenpost is. In bruto opzicht loopt uw IVA uitkering door zonder toepassing van de zogenaamde landenfactor.”

  Tot zover het citaat:

  Gaat via het CAK in Breda. Daar bekijken ze het geheel maar en ik kan je daar berichten van doorsturen. De IVA uitkering is in principe belastingvrij maar er zit een adder onder het gras met betrekking tot het land waar je naar toe verhuisd.

  Gewoon even een MAIL sturen. Het beste is via UWV Breda.

  Enkele antwoorden op vragen van mijn zijde:

  Vraag 5: Ook in Nederland geldt dat u, nadat u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, u geen recht meer heeft op een werknemersverzekering als de WIA. Maar wel op een AOW-uitkering en mogelijk een aanvullend pensioen.

  Vraag 6: U kunt zich vestigen in Thailand en daar uw WIA-uitkering ontvangen. Uw uitkering wordt dan met de factor 0,4 vermenigvuldigd omdat het kostenniveau aldaar een stuk lager ligt.

  Dus je wordt 60% gekort. Advies in nederland zorgen voor een adres (onderhuren) ziekte kosten, reisverzekering regelen e 100% krijgen.

  • U roept dus op tot bedrog. Bedrog richting de uitkeringsinstanties alsmede de ziektekosten en reisverzekering. Tja…

   • Waar roep ik op tot bedrog? Ik sta ingeschreven op een hoofd woon adres in Nederland.
    Ik heb een huurovereenkomst en betaal huur dus wat is het probleem?
    Omdat ik in Nederland geregistreerd sta en aan de wettelijke voorwaarden voldoe ben ik zlefs VERPLICHT om in Nederland een ziektekostenverzekering te hebben. Daarnaast heb ik een reisverzekering met repatriering bij de DKV en AXA. Deze zijn en worden zelfs door mijn laatste belgische werkgever betaald omdat dit in mijn en ook dat van mijn ex-collega’s zo is vastgesteld (Bedrijfsregel bij ziekte en invaliditeit).

    Ik ben dus 4 maanden oftewel 124 dagen aaneengesloten in Nederland.cq belgie. Dat heeft te maken met het feit dan ik 14 jaar aaneengesloten wonende in Nederland in Belgie heb gewerkt en daar ook voor de sociale verzekeringen en mijn belasting heb betaald. Nu betaal ik belasting in Nederland. Wat is daar fout aan.

    Zoals eerder gesteld word ik geen 60% op mijn bruto uitkering gekort omdat ik aan de wettelijke regels voldoen en nergens iemand bedrieg.

    Mijn situatie is mij door het UWV, mijn nederlandse en belgische vakorganisatie, het CAK en mijn Belgische mutualiteit zelfs ZWART op WIT voorgesteld.

    Heb een gedeelte van de belangrijkste tekst aan mij vermeld in mijn eerste bericht en ook 2 antwoorden op vragen vermeld. Dit zijn antwoorden en voorstellen van de juridische afdelingen van mijn UITKERINGSorganisaties in zowel Nederland als Belgie.

    • Verder ben ik van harte bereid om mijn lichamelijke gezondheidssituatie met U te ruilen. U mag van mij mijn rolstoel(en) en mijn aangepaste bus gratis overnemen.
     Krijgt er van mij gratis een invalidenparkeerkaart bij.

    • Rori, je zegt: “Ik ben dus 4 maanden oftewel 124 dagen aaneengesloten in Nederland.cq belgie.”.
     Ik denk dat je 4 maanden in Nederland moet zijn, dus niet in Nederland of België, wil je in Nederland ingeschreven kunnen blijven staan.

     • Hierin heb je volkomen gelijk, ReneChiangmai.

      Je moet je laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen als je in een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland oftewel gedurende deze periode korter dan 4 maanden in Nederland verblijft.
      Deze perioden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Dit geldt ook als je je huis in Nederland aanhoudt.

      Verblijf in België is geen verblijf in Nederland. Ik neem aan dat het dan om Vlaanderen gaat. Vlaanderen heeft zich echter nog niet aangesloten bij Nederland.

      Naar gelang de verdere omstandigheden verliest Rori mogelijk opbouw aan AOW, de Nederlandse ziektekostenverzekering en de huur- en zorgtoeslag.

      TH.NL noemde dat een oproep tot het plegen van bedrog. Dat werd door Rori fel bestreden. Maar hier zou wel eens sprake kunnen zijn van fraude!

      Slechts wanneer hij kan aantonen dat ook gedurende zijn verblijf in België z’n sociale leven zich in Nederland afspeelt c.q. een duurzame band van persoonlijke aard tussen hem en Nederland blijft bestaan, dan kan hij nog aangemerkt worden als ingezetene van Nederland. Maar dat is niet zo’n eenvoudige zaak.
      Zie het arrest van de Hoge Raad van 21-01-2011 (LJN: BP1466, H. R., 10/00563).

      Zie ook:
      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

  • Beste rori,

   In jouw bericht lees ik dat de IVA-uitkering in principe belasting vrij is. Ik lees ook dat jij over je uitkering contact hebt opgenomen met UWV Breda. Ik neem echter aan dat het UWV niet heeft geprobeerd om jou wijs te maken dat je uitkering belasting vrij is. Ik hoop nl. dat zij wel beter weten!

   Een IVA-uitkering is bij emigratie naar Thailand als een sociale zekerheidsuitkering zowel belast in Nederland als ook in Thailand. Zie mijn eerder geplaatste reactie.

   Dat op jouw uitkering in Nederland geen loonheffing wordt ingehouden wil niet zeggen dat jouw uitkering niet belast is. Dat hierop geen loonheffing wordt ingehouden komt door het op de verschuldigde loonheffing in mindering brengen van (in jouw geval enkel) de algemene heffingskorting. Vervolgens resteert er een bedrag aan te betalen loonheffing van nihil, terwijl ik zelfs denk dat je de algemene heffingskorting ook nog eens niet volledig kunt benutten wegens te weinig verschuldigde loonheffing.

   Bij wonen in Thailand heb je echter, als niet-kwalificerend buitenlands belastingplichtige, geen recht op (het belastingdeel van de) heffingskortingen, aftrek t.z.v. persoonlijke verplichtingen en heffingsvrij vermogen in box 3. Dat is ingaande het belastingjaar 2015 al gewijzigd en is dus al weer een tijdje geleden.

   Het lijkt mij verstandig om, als niet ter zake deskundige, niet dit soort berichten te plaatsen in Thailand Blog. Daarmee zet je lezers totaal op het verkeerde been.

 8. Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe dat dan werkt met een “originele” WAO uitkering?

  • Dag Dirk,

   Een WAO uitkering is zowel belast in Nederland als ook in Thailand. De WAO-uitkering is een sociale zekerheidsuitkering. Daaromtrent is niets geregeld in het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting. Tevens ontbreekt een zgn. “restartikel”, waarin wordt aangegeven dat niet in het Verdrag genoemde bronnen van inkomen in het bronland dan wel in het woonland belast mogen worden.

   Bij het ontbreken van een verdragsbepaling mogen beide landen op basis van hun belastingwetgeving over dit inkomen belasting heffen. Beide landen gaan hierbij uit van het wereldinkomen. Nederland heft vervolgens als bronland inkomensbelasting over de WAO-uitkering en Thailand doet het zelfde als woonland, maar dan wel voor zover jij dat inkomen ook hebt ingebracht in Thailand in het jaar van genieten daarvan.

 9. Het UWV benaderen. Meeste kennis aanwezig op kantoor buitenland grensarbeiders in Breda.
  Het hangt er helemaal van af of je not “rest”verdien mogelijkheden hebt. Bij IVA GEEN restverdienmogelijkhed.

  • Beste rori,

   Nu al een aantal keren wijs jij erop om contact op te nemen met het UWV. Daarbij verwijs je naar kantoor Breda of kantoor Amsterdam. Maar kun je me ook uitleggen wat het nut daarvan is?

   Lees in dat opzicht eens goed de laatste zin in de van de eerder door jou geplaatste reactie die je van het UWV hebt gekregen. Daar staat letterlijk: ”In bruto opzicht loopt uw IVA uitkering door z o n d e r toepassing van de zogenaamde landenfactor.”

   En lees vervolgens eens het door jou gekregen antwoord op vraag 6: “U kunt zich vestigen in Thailand en daar uw WIA-uitkering ontvangen. Uw uitkering wordt dan met de factor 0,4 vermenigvuldigd omdat het kostenniveau aldaar een stuk lager ligt.”

   Beide keren gaat het om het meenemen van je uitkering naar Thailand. Het eerste antwoord maakt duidelijk ook nog een verwijzing naar de in te houden loonbelasting: zij is dus niet belasting vrij en waar ik je gister al op wees. Je bent enkel vrijgesteld voor de premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet omdat je niet meer onder de werking van deze verzekering valt.

   Het eerste citaat is correct. Nederland heeft met Thailand een Handhavingsverdrag gesloten waardoor de woonlandfactor niet van toepassing is. Ik heb nog geen signalen gekregen dat het (bilateraal) Verdrag met Thailand zal worden opgezegd!

   Het tweede citaat staat haaks op het eerste citaat. Je zou er verstandig aan doen om alles eerst goed door te lezen alvorens een reactie te plaatsen.

   Zie in dat verband de volgende weblink:
   https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/index.aspx

   Mogelijk heb je het geciteerde antwoord op vraag 6 telefonisch gekregen.

   Dit doet me dan denken aan de Belastingdienst. Als je de Belasting Telefoon (Buitenland) twee keer belt, dan krijg je ook twee verschillende antwoorden. En als je daarvan het voor jou best passende antwoord uitkiest, dan heeft de inspecteur later nog wel een derde “oplossing”, welke dan ook meestal wel de juiste is (en ongunstiger voor jou)!

   CONCLUSIE: niet het UWV of de Belastingdienst bellen maar je vraag stellen in THAILAND BLOG!

   • Goedenavond,

    Het is mij nu in ieder geval al de stuk duidelijker.
    Morgen mail ik onze gegevens met een toelichting.
    Iedereen heel erg bedankt de jullie bijdrage in het bijzonder Lammert de Haan en hopelijk gaat ons Thailand avontuur door en vertrekken wij met onze drie honden naar Samui.

    • Graag gedaan, Jootje. Ik ben blij dat het voor jou al een stuk duidelijker is geworden. Ik zie de informatie wel tegemoet.

     Dit is nu de kracht van Thailand Blog, met 275.000 bezoekers per maand de grootste en onmisbare Nederlandstalige Thailand community. Zij biedt ons steeds weer de mogelijkheid om elkaar vooruit te helpen en dat mag ook wel eens benadrukt worden!

     HULDE AAN HET JUBILERENDE THAILAND BLOG!

Reacties zijn gesloten.