Beste lezers,

Wij zijn een homokoppel Belg/Thai en zijn in België gehuwd. Ik las op de site dat er eind 2018 zou gestemd worden in Thailand over een samenlevingscontract. Is deze stemming uiteindelijk gebeurd?

Welke rechten zouden wij als koppel kunnen genieten indien we ons willen geheel of gedeeltelijk in Thailand vestigen? Hoe zit het eventueel met visa? Met de aankoop van vastgoed?

Groet,

Dirk en Kookai

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Is een samenlevingscontract in Thailand mogelijk?”

 1. Christiaan zegt op

  Een samenlevingscontract van een homo of lesbipaar is nog niet mogelijk. Maar er wordt wel gewerkt aan een wet, die dat mogelijk maakt.

 2. Erik zegt op

  Het staat je vrij een samenlevingscontract te maken in Thailand alleen geeft dat geen rechten zoals in NL en BE. Thailand heeft eens plannen gepubliceerd, dat zeggen Dirk en Kookai ook, en wat ik me daarvan herinner is:

  Geen rechten en plichten zoals in een huwelijk of een situatie als in NL en BE mogelijk
  Geen mogelijkheid tot adoptie
  Geen erfrecht zoals onder gehuwden (dat los je op met een testament in jouw nieuwe woonland)
  Geen extra vrijstelling voor de erfbelasting (maar dan moet je al meer dan 1,5 miljoen euro erven naar de huidige wisselkoers )

  Stel je van ‘rechten’ voortvloeiend uit de komende wet niet teveel voor maar je kunt naar elkaar rechten en plichten vastleggen en ik denk dat je die kunt afdwingen van elkaar. Via een testament kun je vastleggen wat er na overlijden moet gebeuren.

  Raadpleeg na emigratie een deskundige Thaise advocaat voor het samenwonen en het testament.

  • Erik zegt op

   Dit kan onduidelijk zijn: ‘Geen extra vrijstelling voor de erfbelasting (maar dan moet je al meer dan 1,5 miljoen euro erven naar de huidige wisselkoers)’

   Ik bedoel dat je pas aan erfbelasting toekomt bij een nalatenschap > 50 miljoen baht.

 3. Jos Vergouwen zegt op

  Uit jullie verhaal begrijp ik dat jullie getrouwd zijn. In het algemeen is het zo dat overheden elkaars documenten accepteren ook al zou zoals in jullie geval een huwelijk in het land zelf niet mogelijk zijn. Als Thailand met België heeft afgesproken om documenten uitgegeven door de Belgische overheid te accepteren dan valt jullie huwelijk daar waarschijnlijk ook onder.

  Succes, Jos.

  • Alex zegt op

   Jos, helaas werkt dat niet zo.
   Een in NL of België opgemaakt testament heeft geen enkele rechtsgeldigheid in Thailand.
   Je moet een extra testament laten opmaken in Thailand anders vervalt alles, na iemands dood, aan de staat!
   En een samenlevingscontract of homo-huwelijk, gesloten in het buitenland, heeft in Thailand al helemaal geen enkele rechtsgeldigheid. Men kent en erkent in Thailand geen homo-huwelijk of samenlevingscontract!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website