Beste lezers,

Wij gaan in januari voor een maand naar Thailand en willen daar graag scooter huren. Nu heb ik gehoord dat je daar een internationaal rijbewijs voor nodig hebt is dat zo?

Wie kan mij daar informatie over geven?

Met vriendelijke groet,

Marijke

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Heb je internationaal rijbewijs nodig om een scooter in Thailand te huren?”

 1. danny zegt op

  beste Marijke,
  Officieel heb je een internationaal motorrijbewijs nodig dus geen internationaal autorijbewijs zoals velen denken.
  Er wordt vaak niet om gevraagd.
  Pas bij een ongeluk zal de verzekering gaan vragen of je een internationaal motor- rijbewijs bij je had.
  Hoe ernstiger het ongeluk des te preciezer wordt dit uitgezocht..inclusief de regel dat je een helm moet dragen wat ook vaak niet wordt gedaan.
  Als je dus zeker denkt te weten nooit bij een ongeluk betrokken zult raken ,omdat je een elfje op je schouder mee draagt dan kun je net als velen , rijden zonder motor-rijbewijs.
  een groet van Danny

 2. Peter en Ingrid zegt op

  Hallo Marijke,

  Als eerste, maar misschien al bekend, zijn de scooters die je daar kunt huren volgens de Nederlandse wetgeving motorfietsen . Ze hebben een cilinder inhoud van 125 cc.

  Het verhuur bedrijf maakt het niets uit of je daarvoor een rijbewijs nodig hebt, het enige wat ze vragen is een kopie van een paspoort. Ook al wil je een 1000 cc motorfiets huren, geen probleem….

  Bij een eventuele verkeersovertreding of ongeval, kan de Thaise politie echter vragen om een rijbewijs, of zelfs willen invorderen. Daarvoor is het prettig om een Internationaal rijbewijs te hebben. Echter officieel moet je deze samen met het originele rijbewijs kunnen tonen.

  Nu is de gemiddelde Thaise agent nou niet zo goed onderlegt in deze regelgeving. Een kennis van ons had op een dag per ongeluk zijn inentings boekje van de GGD mee genomen ipv zijn internationale rijbewijs. En natuurlijk een controle, hij gaf de agent zijn inentings boekje, de agent bestudeerde deze even, en gaf ‘m terug met de melding dat alles in orde was en hij kon weer doorrijden….

  Als wij een scooter huren zorg ik er toch voor dat ik een internationaal rijbewijs heb. Niet voor een aanhouding of kleine schade, maar mocht er echt een ernstiger ongeval plaatsvinden, dan zijn dat wel zaken die gaan spelen.

  Denk er ook om dat je niet verzekerd bent, ook niet WA. Dus alle gevolgen van schade of ongeval gaan hoe dan ook geld kosten. Mocht het zo ernstig worden dat er door jou toedoen iemand het ziekenhuis inraakt dan weet ik niet wat de gevolgen zijn. Misschien dat de reisverzekering je kan helpen, maar dat is discutabel. Wat je in ieder geval dan nog zou kunnen redden is het feit dat je in het bezit bent van een motorfiets rijbewijs.

  Dus kort samen gevat, de verhuurder vind alles goed, schade aan zijn voertuig kun je cash aftikken. Gevolgen van een ernstig ongeval gaan vervelend worden….

  Toch weerhoud ons het er ook niet van om te genieten van een scooter. Nu heb ik een motorfiets rijbewijs en 18 jaar motorfiets ervaring, en dan voorzichtig rijden en goed oppassen maakt het voor ons verantwoord, maar niet 100% safe.

  Voor de rest, als je de scooter ophaalt, bekijk dan samen met de verhuurder de eventuele aanwezige schade en krassen, en maak met je telefoon van beide zijde een foto.

 3. Ivo zegt op

  Nog ter aanvulling …. ook in Thailand zijn die scooters motorfietsen (wettelijk gezien). Daar moet je wettelijk een motorrijbewijs voor hebben. Iemand die minder dan 90 dagen in Thailand is wordt als een toerist gezien en kan voldoen met een eigen (nederlands) motorrijbewijs + een International Driving Permit (die is eigenlijk slechts een vertaling van het nationale rijbewijs). Mensen die langer als 90 dagen in Thailand verblijven zijn in theorie geen toerist meer en zouden een Thais rijbewijs moeten hebben.

  Zoals al gezegd zowel de verhuurders als de politie nemen het niet zo nauw met de wettelijke regelingen …. totdat er problemen zijn.

  Naast de wettelijke regelgeving zijn er nog wat andere zaken ….

  1. Gebruik een goede helm (niet zo een plastic potje) voor zowel bestuurder als passagier
  2. Draag altijd goede schoenen als je rijd
  3. Draag altijd een lange broek als je rijd
  4. Rij niet in het donker als je de weg niet goed kent
  5. Rij niet onder de invloed van drank of andere drugs
  6. Hou rekening met het feit dat men vaak links rijdt, maar soms ook rechts of ergens in het midden
  7. Hou rekening met het feit dat je als brommer de mindere in het verkeer bent. In Thailand betekend dat alle andere meer voorrang hebben als jij op je brommer.
  8. Die scooters kunnen makelijk 120 km/uur rijden, dat doen veel Thai (en helaas toeristen) dus ook.

  Als je een ervaren brommer/motor rijder bent EN je beseft wat je aan het doen bent dan is het rijden in Thailand geen probleem. Ik zelf rij al ruim 3 jaar op een zware motor door heel Thailand.

  Dan nog iets …. die scooters/motorfietsen zijn vaak alleen wettelijk verzekerd (zie het als een WA). JIJ als huurder bent dus verantwoordlijk voor ALLE kosten die niet door die WA verzekering betaald worden. Dat is dus schade aan je eigen scooter/motorfiets (ook diefstal), je eigen lijfelijke schade en alle schade boven die van de uitkering van de WA verzekering.

  Als je rijdt zonder geldig rijbewijs is het nog maar de vraag of je eigen reisverzekering nog geldig is.

 4. Tony Ting Tong zegt op

  De ANWB in Nederland adviseert klanten in Nederland bij het aanvragen van een internationaal rijbewijs voor Thailand dat AM geen A rijbewijs in Thailand is.

 5. Jan Dekker zegt op

  Reken er ook op dat, als je in Thailand als farang een ongeluk heb, je altijd schuldig bent. Thailand redeneert simpel, als jij als farang hier niet was geweest, was het ongeluk niet gebeurd. Triest maar waar!

  • loe zegt op

   Weer zo’n onzin reactie van iemand, die de klok heeft horen luiden,
   maar niet weet waar de klepel hangt.
   Als je het maar vaak genoeg beweert gaan mensen het ook nog geloven.
   Zorg er voor, dat je rijbewijzen en verzekeringen in orde zijn en dat je
   voorzichtig rijdt.

   • Jan Dekker zegt op

    Ik heb het nu tweemaal meegemaakt bij kennissen van me. Het ergste geval: Een kennis van me stopt op de parallelweg keurig netjes voor het stoplicht. Hij is de eerste. Toen het licht op groen sprong draaide hij naar rechts om de snelweg op te gaan. Een auto gierde door het voor hem rode licht en schepte de auto van de kennis met grote snelheid. Daardoor schoot de auto van mijn kennis door en ramde een derde auto.
    Hij was schuldig volgens de politie. Moest de schade van beide auto’s betalen en raakte zo zo ongeveer zijn hele vermogen kwijt.
    En dan nog wat, ik heb het van een paar politiemensen zelf, als je met je auto een ongeluk veroorzaakt met een motorbike ben je altijd schuldig. Want jij bent groter.

    Ik heb een lekkere oude bak (Mitsubishi Pajero van 23 jaar oud) en ben 3e klas verzekerd. (WA in Nederland). Daar wordt zelfs de eventuele borg van 200.000 Baht van betaald om uit de gevangenis te blijven.

    • loe zegt op

     Ik geloof graag dat het verhaal van Jan Dekker klopt. Dit soort gevallen zullen ongetwijfeld
     in de rechtsstaat Thailand voorkomen.
     Maar het gaat mij te ver om te beweren, dat dit ALTIJD het geval is.
     Vaak wordt wel geprobeerd een dealtje te maken, omdat de bewuste Thai geen
     verzekering heeft en geen cent te makken.
     De buitenlander neemt dan de schuld op zich en de verzekering wordt een oor aangenaaid.
     Gelukkig heb ik heel andere ervaringen.

  • Eugeen zegt op

   Woon nu vier jaar in Thailand. Deze regel ken ik absoluut niet. Als je in fout bent, ben je in fout. Als je in je recht bent, ben je als farrang ook in je recht.

 6. Eugeen zegt op

  Als je geen problemen met de politie wil hebben, breng je best een internationaal rijbewijs mee.

 7. marc zegt op

  hallo, ik ben er onlangs voor gaan horen in Belgie, het kost +/- 16 euro voor een internationaal rijbewijs (denk 3jaar geldig) aan te vragen, voor de rest geen tests gewoon betalen voor het “papiertje” verleden jaar zelf ook tegen gehouden met een scooter, geen boete met een gewoon rijbewijs…..

  • Khun Peter zegt op

   Let op! Je moet dus een Internationaal motorrijbewijs hebben. Zo niet dan heb je een probleem bij een ongeval.

   • Gerrie Q8 zegt op

    Dit onderschrijf ik volledig. En niet zoals hierboven gemeld; een internationaal rijbewijs in NL is slechts 1 jaar geldig. Af te halen (tegen betaling) bij de ANWB. De Thaise politie kan dan wel niet zien hoe lang dit internationaal rijbewijs geldig is, bij een ongeval kan de verzekering dit zeker wel. In geval van geen geldig internationaal rijbewijs, wordt er niet betaald. Dus ……..

  • rebell zegt op

   Met of zonder de benodigde papieren te kunnen tonen, heb je als buitenlander in Thailand altijd een probleem in het verkeer vooral als je bij een ongeluk betrokken raakt. In dat geval helpt geen enkel stuk papier of dokument uit Nederland. rebell

 8. jo zegt op

  toen ik een internationaal rijbewijs ging halen bij de ANWB kreeg ik in b c d e ik heb geen A rijbewijs
  Bromfiets staat niet op het internationaal rijbewijs. Ik vroeg toen om ook het rijbewijs voor de bromfiets waarop de dame voor mij het motor rijbewijs toevoegde. Heb ik in Thailand onmiddellijk laten omzetten naar een Thai rijbewijs prijs nog geen 8 euro.

 9. Erik zegt op

  Ik ben regelmatig op diverse plaatsen in Thailand op een motor scooter in controle fuiken van de Thaise politie gereden.
  Er werd dan om een rijbewijs gevraagd. Mijn Nederlandse rijbewijs (motor en auto) werd in vele gevallen geaccepteerd en kon ik mijn weg vervolgen maar soms werd er ook om een international rijbewijs gevraagd. Ook dat kon ik tonen maar het was volgens de agent niet goed.
  Voor 200 baht was het wel goed en kon ik weer verder.
  Voor de rest…..rijdt voorzichtig, defensief, sta niet op je ‘rechten’ en weet, dat als je een bij een ongeval betrokken raakt, je in 99 % van de gevallen schuldig wordt bevonden simpel en alleen omdat je een buitenlander/toerist bent.

  That’s Thailand.

 10. Falang zegt op

  Het is ten zeerste aan te raden om een Internationaal rijbewijs te hebben tijdens het rijden.
  Bij 2 wegcontroles in maart dit jaar, was het enige dat de bruinhemden nodig hadden, en geloof me één
  ervan wist heel goed tot wanneer die geldig was en voor welk voertuig na het lezen van de Engels pagina.
  Het Belgisch Int. rijbewijs is een boekje dat 3 jaar geldig is voor (in mijn geval auto en motor).
  Omvat 14 blz. waaronder een blad NL / Duits / Frans / Engels / Spaans en Russische vertaling.
  The” My Best friend devisie ” maakt de laatste tijd jacht op de buitenlanders voor helm en Int. rijbewijs,
  deze 2 controle’s hebben mij 2x 500 Baht bespaard.
  Ik mag er niet aan denken bij een ongeval….Geniet en hou het safe.

 11. Willy zegt op

  Hallo, ik ben hier in Thailand voor alle zekerheid een Thais rijbewijs gaan halen ik heb er twee gekregen een voor de motorfiets en een voor de gewone wagen,de pick-up en een van. Een bijkomend voordeel is, dat je ,door je thais rijbewijs te laten zien, bij verschijdene evenementen en dergelijke binnen mag aan de thai prijzen en niet aan farang prijzen. Ook bij wegcontroles heb je geen problemen.

  • rebell zegt op

   Dan mag je er wel bij zeggen, dat je wel een vaste woon adres moet hebben. Anders gaat het feest met de Thaise rijbewijzen mooi niet door.
   In de TL-Blog vraag wordt gesproken over een maand -vacantie- dus duidelijk GEEN vast woon-adres hebbende.

   Dien ten gevolge kunnen deze mensen niet even een Thais rijbewijs gaan halen en moeten ze de benodigde papieren uit Nederland (Belgie) mee brengen. rebell

  • math zegt op

   Dit doe ik ook en het kost je een halve dag voor de papieren en heeft zoveel voordelen.

 12. riekie zegt op

  Hier in chiang mai word nu streng gecontroleerd op rijbewijs.
  Als toerist moet je een internationaal rijbewijs hebben in het engels.
  Als je hier woont hetzelfde of een thais rijbewijs.
  Geen rijbewijs is 500 bath boete

 13. Ruud zegt op

  Beste Marijke,

  Heel veel goede adviezen.
  Dus als in Nederland in het bezit bent van een motorrijbewijs ga je naar de ANWB en krijg je direct een internationaal rijbewijs voor euro 8,= p.p.. Neem wel je rijbewijs en een pasfoto mee.
  Als je naar een toeristische plaats gaat kun je overwegen een Thais rijbewijs te halen. Alleen het hele gebeuren is de moeite waard. Het kost je wel een dag.
  De voorbereiding:
  Je gaat met 2 pasfoto’s naar Immigration en vult het formulier mee. Meestal kun je op het toestemmings- formulier wachten. Ga langs een private kliniek voor een gezondheidsverklaring voor een rijbewijs.
  Kosten 100 baht (2,50 euro) en het kost je 1 minuut, want zelfs je bloeddruk wordt niet opgemeten.
  Je huurt deze dag een scooter. Wordt je aangehouden dan betaal je 400 baht (officieel) en kun je 24 uur zonder rijbewijs rondrijden. Contant is het 200-400 baht in de handen van de politie-agent(snelle verdienste ofwel tea-money)
  De volgende dag ga je heel vroeg naar een afdeling van het Ministerie van Transport. Probeer daar mo 8 uur te zijn, want er staat een lange rij en je moet voor een bepaalde tijd binnen zijn.
  Vervolgens krijg je een paar testjes (ogen en reactie). Daarna krij je een filmpje te zien en moet je op een computer een examen (in engels) doen. Probeer voor dat examen nog ff te kijken naar de bijzondere verkeersborden (10 stuks), die voor zichzelf spreken.
  Daarna het praktijkexamen. Dit houdt in dat je een parcours van 250 meter moet rijden. Stoppen voor de stopstreep. Om pionnetjes heen rijden en klaar. Duurt ongeveer 3 minuten.
  Als je geslaagd ben krijg je een stempel en kun je in het gebouw je rijbewijs direct meenemen.
  Je huurt een Harley van 1200cc en ga lekker toeren een scooter kan natuurlijk ook.
  Het rijbewijs is 1 jaar geldig en ik schat de kosten op een 20 euro p.p.. Als je een jaar later weer komt kun je het voor 5 jaar verlengen, maar moet bovenstaande procedure nog een keer uitvoeren behalve het examen.

  Tot slot:
  Rij voorzichtig want ruim 50% (mijns inziens) van de Thaien hebben geen rijbewijs. je moet op alles voorbereid zijn, zoals stoppen midden op de weg zonder aanleiding, geen richting aangeven en door rood rijden

  Dit zijn mijn ervaringen in Pattaya en alle vrienden neem ik altijd gelijk mee voor bovenstaande routing en het rijbewijskaartje is ook gelijk een identiteitsbewijs.

 14. Henk van't Slot zegt op

  Beste Ruud,je maakt er wel een heel makkelijk verhaal van,effe je rijbewijs halen,je brengt het alsof het een lokethandeling is.
  Op een touristenvisa van 30 dagen kan je geen rijbewijs krijgen,is hier op dit blog al meenigmaal besproken,dat het jou misschien wel gelukt is wil niet zeggen dat dit de normale gang van zaken is.

 15. Kito zegt op

  Een bijkomend voordeel van het hebben van een Thais rijbewijs is ook dat de politie je contactsleutel niet in voorlopig beslag neemt als je alsnog wordt bekeurd omwille van een andere verkeersovertreding. I.p.v. je te voet te stellen door de contacsleutel in te houden houden ze je rijbewijs dan voorlopig in. Zo hoef je geen bijkomende kosten op te hoesten voor een taxiritje (heen en terug) naar het politiekantoor (om daar de boete te gaan betalen, waarna je tegen het ontvangsbewijs je contactsleutel/Thais rijbewijs terugkrijgt).
  Voor de rest: inderdaad zéér voorzichtig zijn en uiterst defensief rijden. De meeste Thai (maar ook Indiërs) die hier deelnemen aan het verkeer hebben immers vermoedelijk niet de minste notie van het gros van de verkeersregels.
  Groeten
  Kito

 16. l.lagemaat zegt op

  Zorg dat je altijd de volgende tel.nrs. bij de hand hebt,voor het geval dat…….

  -Verz.my, Komt soms ter plekke schade opnemen en handelt af!
  -Tourist Police en/of traffic police.
  -Bekend ziekenhuis en eigen polisnr.
  -Tel.nr. van familie/vrienden

  Het lijkt overbodig totdat je in een stress-situatie dit probeert te vinden.

  groet,
  Lodewijk

 17. Henk J zegt op

  Op het internationaal rijbewijs worden de diverse items afgestempeld.
  Je kunt hierop dus zien welke categorieën je hebt. Even opletten dat dit overeenkomt met de klasse die op je rijbewijs staan.
  Dit kan B en E zijn en ook de motor klasse, er hoeft dus geen speciaal internationaal rijbewijs gehaald worden specifiek voor een motor.
  Info en aankoop bij de AnwB. Geldigheid 1 jaar

 18. Eugeen zegt op

  LET OP:
  Een rijbewijs AM is geen rijbewijs A. Als op je international rijbewijs AM en B zijn aangegeven, mag je in Thailand niet met een gehuurde bromfiets (125 cc) rijden, maar wel met een auto.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website