Last van termieten in het plafond

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 oktober 2018

Beste lezers,

Wij hebben in het hele huis plafonds die gemaakt zijn met ‘gypsum board’, aan de onderkant gladgestreken en witgeschilderd. Zag er goed uit totdat de termieten het dunne laagje papier om het gips heen ontdekten.

Inmiddels is een deel van het plafond naar beneden gekomen en ik zoek nu naar een alternatief voor de gipsplaten.
Tegels (systeemplafond) zouden kunnen maar die vind ik erg lelijk.
Dun smartboard van bv SCG (dacht hetzelfde als cementboard) zou kunnen, maar de schroeven kunnen er niet goed in verzinken en dus krijg je een spijkerplafond, tenzij je wel heel dik en dus zwaar afsmeert met kalk.

Ik ben nu op zoek naar mogelijkheden voor een aluminiumplafond. In Nederland bestaan ze, hier ken ik ze niet. Weet ook niet of het mooi is in de huiskamer. En ik vermoed dat het best prijzig is.

Een andere mogelijkheid is de gipsplaten impregneren/schilderen met een middel tegen termieten dat je ook op hout kan smeren. Maar ik vraag me af of die bruine kleur niet snel door de witte verf heen zichtbaar wordt op den duur. En of uiteindelijk het effect van het gif niet minder wordt. Heeft iemand daar ervaring mee?

Dus een vraag, heeft iemand goede ideeën voor een plafond dat termieten bestendig is en heeft iemand ervaring met aluminium plafonds in Thailand?

Voor de goede orde, ik denk dat de termieten een gegeven zijn, het zijn er teveel en zitten op het hele land.

Groet,

Paul

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Last van termieten in het plafond”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik weet niet of het bij jou helpt, maar wij maken hier (bij Hua Hin) gebruik van een service die iedere maand in en om ons huis komt spuiten. We doen dit al sinds het begin van het jaar en we hebben sindsdien geen last meer van mieren in huis. Wij hadden ze vorig jaar overal zitten. Het kost 8000 baht per jaar.

  • ruud zegt op

   Ik hoop voor u, dat het gif alleen schadelijk is voor insecten.
   Iedere maand een grote gifaanval in huis lijkt me niet gezond.
   Ik zou op zijn minst controleren wat ze gebruiken en dan eens op internet gaan zoeken naar de schadelijkheid voor mensen.

 2. Nicky zegt op

  Als je termieten overal zitten, moet je iemand inschakelen om deze te vernietigen. Is niet goedkoop, maar naar mijn inziens de enige oplossing om niet je hele huis te laten opvreten.
  Toen wij pas in Chiang Mai woonde, stonden er in de tuin van die hele mooie houten meubelen. Wel half opgevreten door termieten. Wij hebben deze laten weghalen. Nu af en toe rond het huis spuiten om deze veelvraten buiten te houden

 3. erik zegt op

  Ik heb al jaren gipsplaten maar zonder beschermlaag en daar komen geen termieten in.

  Voorts is een aanpak van termieten aan te bevelen; die hebben hun huis onder de grond en als je er zelf niets aan kunt doen, roep dan de bestrijdingsdienst van de gemeente die de bodem onder jouw huis behandelt. Maar kweek dan beter geen groente of fruit of rijst meer in je tuin want er wordt wel eens gif gebruikt dat in de westerse wereld verboden is…..

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Erik,

   Goed advies. Wij hebben de zelfde platen en nooit last gehad.
   Dus ook mij advies in deze.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 4. Hans Aling zegt op

  Beste Paul, de enige goedkope oplossing is gewone fibro cement 6 mm platen aan te brengen, deze voor te boren met een widea boor de maat van de kop van de schroef +- 8mm, dus niet te diep boren, maar diep genoeg om de schroef te verzinken en vervolgens de schroef erin draaien met een batterij machine. Vele malen gedaan, succes !!

 5. RichardJ zegt op

  Mits verkrijgbaar: zou je kunnen proberen betongaas te spannen over het gehele plafond en dit vervolgens af te stucen.

 6. Ton Egbers zegt op

  “Gladgestreken”? Hoe vaak blijft dat er echt mooi strak uitzien hier in de tropen (of zelfs in NL/BE). Vroeger of later, maar hier echt meestal vroeger, ga je toch wel zien waar de naad werd geprobeerd “weg te moffelen”. Hoe goed die stucadoor ook was. Mijn advies: Behandel die plafondplaten net als tegels waarvan je de naad gewoon blijft zien. Leg ze in een net patroon, laat er juist een kier tussen voor speling, ook met de muur. En vooral niet meer stucen en plamuren. Kieren gedicht door waar je ze aan ophangt, en gewoon op nette afstandjes schroeven. Ziet er dan “eerlijk” uit: “What you see is what you got”.

  Hier in de tropen dan geen gips meer gebruiken natuurlijk (zelfs de beste kwalitiet is ook onvoldoende vocht bestendig), maar inderdaad louter (fibre reinforced) cement board. Ook super brandveilig. Wel raamwerk om op te hangen sterk genoeg maken, want afhankelijk van dikte kan het wat zwaar worden. Voor plafond moet 6 mm max zeker voldoende zijn.

  Aluminium voor plafond geen ervaring mee, maar stel je voor qua geluid dat er op je plafond wat rondscharrelt, zelfs maar n hele kleine muis…

  • Paul zegt op

   Ja Ton, dat zou herrie maken. Maar ik heb ervaring met muizen (die ik hier ratten zou noemen gezien hun grootte) en je hoort ze altijd heel goed. Een kat doet wonderen trouwens 🙂

   • Ton Egbers zegt op

    Die kat krijgt spelende kittens en dat maakt nog meer herrie. Mijn muizen zijn ook meer ratten, maar bedoelde dat de kleinste op Aluminium al lawaai zouden maken…

 7. rene zegt op

  Ik heb goede ervaring met kunststof platen van SGC.
  Lijkt na bevestiging op een schrotenplafond.

  • jan van marle zegt op

   Prima!Je kunt schroefgaten in smartboard met een freeskop of een dikke boor vergroten zodat de schroefkop in de plaat verzinkt.

 8. Paul zegt op

  Dank voor de reacties !

  Eric en Erwin, nog nooit gipsplaten (denk 240×60) gezien zonder papier, tenzij je tegels bedoeld van 50×50. Waar kan je ze vinden ? Global house en DoHome hebben ze niet volgens mij.

  Vwb gif spuiten : Er staan fruitbomen en er wordt groente gekweekt. Bovendien zitten de ‘puaks’ overal, niet alleen bij het huis en ik heb gezien wat een expansief volkje het is.

  In 6 mm smart(cement) board kan je inderdaad schroeven verzinken, maar het lijkt me heel erg zwaar worden. Zal eens kijken of de hangende constructie zwaarder gemaakt kan worden. Smartboard zou dan een oplossing kunnen zijn. Zou je het goed glad kunnen afstrijken?

  Ton : 14 jaar is het een glad plafond geweest, de naden waren met plakband afgeplakt, nooit naden gezien.

  Blijft natuurlijk nu de interessante vraag waarom de termieten na 12 jaar ineens het plafond konden bereiken, er moeten dus ergens gangen lopen die nu gevonden moeten worden.

  • l.lagemaat zegt op

   Plakband is vaak een dun materiaal van gaas, breedte vanaf 4 cm.,die over de naden heengeplakt worden.
   Daarna wordt het gehele plafond gestuct.

   Soms kruipen insecten door elektriciteitsleidingen verder het huis in.
   Wandcontactdozen e.d. openschroeven en ook zoveel mogelijk in de buizen spuiten.

  • Ton Egbers zegt op

   Heb eigen GRC boards wel aan aluminium rachels opgehangen. Bij complete 244 x 122 platen ook n rachel in het midden doen. Niet alleen de naden. Kan dan ook die kattenfamilie “op zolder” dragen.
   Overigens mooi dat je plafond 14 jaar zo goed is gebleven! Mijn advies was ook voor situaties dat niet alles AirCon is en ook niet alles hermetisch dicht. Success met n alternatief, maar makkelijk brandbaar kunststof zou ik zelf in ieder geval nooit doen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Paul,

   Je kunt deze platen gewoon bij een bouwmarkt halen.
   Het zijn inderdaad 50 x50. Moest het even aan mij vrouw vragen.

   Haar familie heeft het voor ons gehaald en geplaatst.
   Ben nu in Nederland en kan dit niet even nakijken.

   Mijn advies: vraag dit ook even na bij Thaise mensen, zij weten dit wel.
   Ook ik heb mij laten informeren door haar familie die in de bouw zitten.
   Zij weten natuurlijk wat het beste is met de Thaise weersomstandigheden en natuur.

   De laatste keer hebben wij ook voor de eerste keer termieten gehad maar geen hapje
   uit het plafon.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website