Lezersvraag: Kleding opsturen naar Thailand

Beste lezers,

Wie heeft er ervaring met het opsturen van kleding vanuit Nederland naar Thailand, omgeving Nongkhai?

Zijn er ervaringen met organisaties en tegen welke kosten?

Alvast bedankt voor de eventuele adviezen en reacties.

Met vriendelijke groet,

Cees

No votes yet.

8 gedachten over “Lezersvraag: Kleding opsturen naar Thailand

 1. Moderator: alleen een reactie op lezersvraag svp.

 2. Cees,

  we hebben jaren kleding meegenomen naar Isaan (dus niet opgestuurd).
  Dit alles de laatste 30 jaar met goede bedoelingen.
  Veel nederlandse kleding is te warm voor thailand.
  Onze ervaring is dat de plaatselijke bevolking weinig interesse heeft in kleding behalve jeans en in een luchtige jack.
  Kleding versturen gaat goed met de post.
  je bekijkt de prijs per gewicht vooraf, stopt het in een doos en hoopt dat het aankomt.
  De thaise post werkt redelijk betrouwbaar.
  In de koelere tijd willen de thai wel eens een trui aanschieten en een jack aantrekken, maar het jaar daarop zijn ze deze alweer kwijt.
  We zijn goed bekend in de omgeving van Nong Khai , zowel het gebied links als rechts van de mekong.
  en kunnen ons moeilijk voorstellen dat daar een echte noodzaak aan kleren is, behalve dan de jeans en jacks

  Verder zou ik natrekken of de kledij wel goed besteed wordt en hoelang deze gedragen wordt.
  Veel spullen worden gewoon doorverkocht op de tweedehandse markt of in de pawn shop gedeponeert om geld te vangen, wanneer je weg bent.

  .
  Veel succes

 3. Ik ga met mijn vrouw en kinderen elk jaar naar Thailand op reis. Daarbij doen wij natuurlijk altijd mijn vrouw haar dorp aan in Sisaket. Alle kledij die wij niet meer gebruiken of mijn kids uitgegroeid zijn
  word mee genomen en ginds uitgedeeld. Ik zie ze er dan het volgende jaar nog mee rondlopen.
  Als ze de spullen naar een pawn shop brengen zullen ze de dingen niet kunnen gebruiken. Tenslotte
  hebben ze toch ook kledij nodig om te dragen .Het lijkt mij ook logisch dat je geen pelsen jas gaat uitdelen
  in een tropisch land,en ja soms zijn ze met gekregen kledij nogal nonchalant en zie je het enkele dagen later gewoon op de grond in het slijk liggen………. maar dat is ook Thais zeker?

 4. Bij de geboorte van een zoontje in mijn huishouding in Thailand heb ik twee koffers vol prachtige Nederlandse baby- en kinderkleding meegenomen – “gebruikt maar schoon en heel”, in de woorden van de zuinig opgegroeide Gerard Reve…
  We hebben hier zelf een eerste keus uit gemaakt en de rest, tientallen stuks, door dorpsgenoten laten afhalen.
  Er leek weinig echte interesse voor te bestaan, de spullen werden wel meegenomen maar niemand vroeg naar de herkomst of uitte een bedankje en er is ook later nooit meer iets over gezegd. Vreemd.
  Ik laat me de betekenis hiervan graag door echte Thailandkenners uitleggen.

  Mijn ervaring met het opsturen per post zijn daarentegen onverdeeld positief. Alle ruim 20 dozen, maximaal 20 kilo over zee, bereikten hun bestemming, compleet en ongeopend.

 5. Waarom (dure) kleding opsturen? Je betaalt bovendien nog eens de transportkosten erbij!!! Meestal zijn kleren uit Nederland of Belgie veel te warm voor de mensen hier (behalve winterkleren voor de mensen in het Noorden van Thailand en alleen tijdens de winterperiode). U kan maar beter hier in Thailand veel goedkoper kleren kopen in een of ander warenhuis of op de markt. En die zijn aangepast aan het klimaat alhier. Dan kunnen de mensen bovendien zelf kiezen wat ze werkelijk nodig hebben en kunnen gebruiken.

 6. De winter in het noorden van Thailand en dus ook in het noorden van de Isan kan koud zijn. Wij hebben dan de elektrische kachels aan. In de nacht kan het buiten naar nul graden gaan.

  Arme mensen hebben geen glasramen en doen de luiken potdicht en toch is het koud, Men gaat slapen met de kleren aan op een dun ding op de grond want daar is het frisser maar in de winter werkt dat tegen je.

  Lange broeken, winddichte jassen en truien zijn dan nodig maar meer fatsoenlijke matrassen en lakens en dekens. Concentreer je daarop, stuur geen kleren maar neem ze mee en koop hier bedden en beddengoed.

  Sturen is het beste en goedkoopste per Post NL en priority.

  De grote verzendhuizen hebben wel afspraken met de douane en dan wordt een vast tarief berekend (30 procent) ongeacht wat in het pakket zit. Ik laat alles per Post NL verzenden maar ook dan kun je pech hebben dat juist die postcontainer open gaat. Maar dan moet je handelen met de plaatselijke douane en die staan meer open voor overleg dan de kantoren in Bangkok.

 7. Als het voor een stichting is bijvoorbeeld een weeshuis kun je het misschien proberen bij de luchtvaart maatschappij waarmee je vliegt. Ik weet uit ervaring dat als je kunt aantonen voor wie het bedoeld is je wel extra gratis kilos kunt meenemen. Naar Indonesie is het toen ook gelukt knuffels kleding schoenen enz.
  KLM vervoert ook wel eens een extra zending maar dat is weer medisch naar Paz Holandesa in Arequipa Peru gratis. Vragen kost niets maar kom wel met een goed verhaal en foto’s en andere dingen.
  Veel succes!

Reacties zijn gesloten.