Installeren stroomgenerator met ATS

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 mei 2022

Beste lezers,

Ik wil een stroomgenerator laten installeren met een ATS. Nu is mijn vraag, voor de mensen die dit al hebben laten doen of zelf hebben gedaan, hoe weten jullie wanneer PEA weer actief is en de generator uit kan?

Ik wil de ATS handmatig bedienen, en niet automatisch dit ivm het uitzetten van bepaalde apparaten, die ik niet nodig acht om aan te hebben en dus ook niet nodig zijn voor de capaciteit van de generator.

Omdat ik dit handmatig aan en uit wil zetten, zou het wel fijn zijn om te weten wanneer de power cut voorbij is.

Gaarne jullie kennis of ervaring.

Groet,

Mai

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

7 reacties op “Installeren stroomgenerator met ATS”

 1. ruud zegt op

  Ik neem even dat uw woning OF aan het net is gekoppeld, OF aan de generator.
  Dan zou u een klein lampje bij de netaansluiting kunnen maken, dat gaat branden, als het net weer spanning heeft.

 2. Arjen zegt op

  Koop een “Phase Protector” Die zijn er ook voor één fase. Je kan instellen onder welke omstandigheden zo’n ding de fase “onveilig” vindt, En uiteraard ook wanneer het ding het weer veilig vindt. Zit gewoon een aan/uit schakelaar op. (Een uitgang van een relais) Je kan er dus alles op laten schakelen. Een lamp, een sirene.

  Een klein lampje alleen lijkt me geen goed idee. Om een klein lampje aan te laten gaan is een hogere spanning nodig, dan om het lampje te laten branden. Als het lampje eenmaal brand zal het ook bij een brown-out kunnen blijven branden. Brown-outs zijn zoals een ieder weet schadelijker voor je apparatuur dan een black-out is.

  Gebruik om dezelfde reden zeker geen gewoon relais. De spoel van een relais heeft gauw 200 Volt nodig om in te schakelen. Maar om af te vallen kan de spanning wel tot 80 Volt zakken. Dan is de compressor van je koelkast al snel kapot.

  Schakel de “Phase Protector” gewoon zo dat alles uit gaat bij een bepaalde spanning (of tijd van een onderspanning)

  Je kan het ook dan echt gewoon volledig automatiseren. Laat gewoon de groepen die je niet wil voeden door je generator afwezig van de aansluiting aan je ATS aan generator zijde.

  Je moet dit soort dingen echt niet met de hand willen doen. Argument: “maar ik ben altijd thuis” of: “ik merk altijd als de spanning uitvalt” tellen echt niet.

  Arjen.

  • Mai zegt op

   Hoi Arjen, je heb er blijkbaar verstand van, maar ik wil juist weten wanneer de power cut voorbij is.
   EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID: PEA — PHASE PROTECTION — ATS — FUSE BOARD.
   Of is dit schema verkeerd, ben geen elektricien

   Als ik die phase protection installeer zoals jij aangeeft, gaat de ATS automatisch uit.
   Ik wil hem dan handmatig overzetten naar generator, dit omdat ik eerst de boiler en wat andere grote stroomverbruikers wil uitschakelen. Zo heb ik niet zo’n grote generator nodig.

   Als ik die phase protection installeer, gaat dan de ATS automatisch naar de PEA stand of moet ik dit ook handmatig doen, als de power cut voorbij is.
   Indien handmatig dan zou ik elke keer moeten kijken of de phase protection weer de juiste getallen aangeeft. Of is er een “tool” die een soort signaal afgeeft bij terug komst PEA.

   • Arjen zegt op

    Ik zie geen schema….

    Ik snap waarschijnlijk je probleem niet. Een “phase protetector”detecteert of er wel of geen phase aanwezig is. Je kan zelf instellen wanner jij vind dat het ding het signaal moet geven dat de ATS geschakeld moet worden, bij welke grensspanning, en hoe lang de spanning onder die grensspanning moet zijn.

    Je kan ook instellen wanneer het ding het signaal geeft dat het net terug is. Ik heb zelf ingesteld dat het ding na terugkeer nog 15 minuten wacht voor ik terug ga op het net. Dit omdat de ervaring leert dat de eerste paar minuten het net erg slecht is (Bij iedereen gaan de koelkasten, airco’s, waterpompen tegelijk aan)

    Er zijn hele dure phase protectors die ook nog een log bij houden. Maar ik heb een hele simpele omdat mijn PLC al een log bijhoudt.

    En je kan toch zelf bepalen welke groepen je generator voedt?

    Ik heb zelf twee MDB’s geplaatst. Eentje wordt gevoed door mijn eigen stroomfabriek, OF door PEA. De andere slechts door PEA. De groepen daarin hebben dus geen spanning als het net wegvalt.

    Arjen.

 3. Tony zegt op

  of een signaalgever die met een geluid verwittigt dat de stroom terug is?
  bv https://www.tme.eu/nl/details/ad16-buzzer_220v/geluidsalarmen-voor-panelen/onpow/ad16-22sm-220v/
  of https://www.techniekwebshop.nl/schneider-electric-merlin-gerin-opt-akoest-signaalgever-modulair-a9a15322-3606480327308-signaal-gever-module-akoes-melding-toontype-continu-toon.html als je het in de zekeringskast wil monteren. Er is genoeg te vinden.

 4. Luc Muyshondt zegt op

  Of kijk eens rond, tenzij je in de middle of nowhere woont en er geen andere huizen binnen kijkafstand zijn, en zie wanneer diegene zonder generator terug licht hebben.

 5. Piet, omkoi zegt op

  Als je een ATS gebruikt dan kan je daar op zien of de elektra alweer terug is. Dit zijn 2led lampjes die gaan branden door de elektra van het net en als je dan je generator gebruikt gaan de 2led lampjes van jouw stroombron branden. Zo werkt bij mij de ATS. En ik laat hem automatisch omschakelen geen probleem. Succes er mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website