Lezersvraag: Geven en ontvangen van een cadeautje aan Thai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 februari 2015

Beste lezers,

Pas terug uit Nederland, had ik voor twee Thaise vriendinnen een flesje dure parfum meegenomen. Naar ik gelezen had moet het vooral mooi ingepakt zijn met slingers en bloemen en zouden ze het nooit uitpakken waar je bij staat. En zo geschiedde ook.

Wat ik er niet bij heb gelezen is of er daarna nog iets volgt. Bij mij ging het als volgt. De eerste heeft nooit meer iets van zich laten horen en niet gereageerd op mijn berichtjes. De tweede deed bij de volgende ontmoeting gewoon tegen me, maar zei niet of het iets voor haar was of niet.

Weet iemand hoe dat hier in Thailand gaat? Heb ik het verkeerde meegenomen?

Met vriendelijk groet,

Martin.

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Geven en ontvangen van een cadeautje aan Thai”

 1. jasper zegt op

  Het was dus duidelijk te klein/min/onvoldoende. Die 2e was in dat licht gezien nog ontzettend vriendelijk.

  Ik heb ooit de fout gemaakt om mijn vrouw een duur kadoo te geven, en haar beste vriendin een klein kadootje, voor de aardigheid (ze was er bij). Ze heeft mij 3 tot 4 jaar genegeerd, ik had haar beledigd.

  Een oudhollands blikje, gevuld met stroopwafels echter geniet altijd gretig aftrek, en veel alloj alloj geluiden.

  Volgende keer beter op safe spelen!

  • LOUISE zegt op

   Hallo Jasper,

   Sorry hoor, maar om de vriendinnen een kado te geven om dan achteraf nog met de nek aangekeken te worden???
   Heb je niet eens een mooie witgouden (oeps, eigenlijk platina) ring gegeven met een 5 karaatje er in.
   He bah, wat krenterig. 🙂

   Het is toch niet te geloven he?
   Alsof zij zelf die parfum dagelijks aanschaffen.

   Mijn mening is maar beter andere vreindinnen te zoeken, maar ik denk dat je daar zelf al achter bent gekomen.

   Zij vinden jouw gewixht in goud waard, maar wel met een iets andere verdeling.

   LOUISE

  • Martin zegt op

   Beste Jasper,
   Jij denkt dat mijn cadeau te klein was. Bedoel je qua formaat? Of is een geurtje van een paar duizend Bath onvoldoende? Wat had ik dan moeten geven?

 2. KhunBram zegt op

  Vanuit JOU standpunt, geweldig.
  ECHTER hier weet vaak de linkerhand niet wat de rechterhand geeft.
  Ik bedoel men geeft niet om daar veel lof voor te ontvangen.
  Zelf spreekt mij dat hier bijzonder aan. Maar dat terzijde.
  Ja wel even wennen. Het LIJKT of ze geen waardering hebben, maar dat is NIET zo,
  Men denkt hier niet beter of slechter, maar ANDERS over dit soort dingen.
  Basiswaarden gaan hier VER boven geschenken die leuk, maar vaak overbodig zijn. Soms lijkt dat voor geboren euro’s, ondankbaar.
  Het nl geprevel van ‘dank je wel’ en wat vind ik dat leuk’ en wat ben je goed’ is hier uiterlijk vertoon.

  Maar vrees niet…..vergeten doen ze het niet. Lijkt maar zo.

 3. johan zegt op

  Als je parfum aan thaise dames geeft moet je er op staan dat ze het openmaken. Dat geeft ze de gelegenheid om you een bath terug te geven. Doe je dat niet heb je als thai een hele hoop problemen. Dan ruikt het ook niet meer lekker. Rare gewoonte maar wij kennen dat ook als je iemand een mes kado doet moet hij uit bijgeloof ook ee muntje geven anders gebeuren er ongelukken met dat mes. Zo is het ook met de dames. Thailand is een en al bijgloof. Het is dus niet verwonderlijk dat ze je nu negeren je geeft ongelukkige kado’s. Groetjes

 4. wibart zegt op

  Tsja wat verwacht je nu eigenlijk? Hoe is je gift bedoeld? Als dank voor bewezen diensten bijvoorbeeld of … nu ja vul zelf maar in. Als je kijkt naar de boeddhistische interpretatie van geven dan is de reden van het geven bepalend zie: http://buddhism.about.com/od/basicbuddhistteachings/a/giving.htm Het is moeilijk hier een nader beeld van te geven zonder te weten met welke intentie jij die giften hebt gegeven. Je zegt dit aan 2 vriendinnen te hebben gedaan. Kennen ze elkaar bijvoorbeeld ? Enfin lees het stuk in de link en misschien heb je dan een antwoord..

 5. David zegt op

  Beste,
  Mij is een keer verteld dat een parfum cadeau geven, beledigend zou kunnen begrepen worden.
  In de zin van ‘vind je dan dat ik onfris ruik’?
  Verder hebben dames al gauw een voorkeur voor een bepaald type.

 6. Foodlover zegt op

  Ik heb er ook verwonderd van gestaan, toen ik voor de Thaise kindjes van mijn vrienden cadeautjes meenam uit Nederland. De pakjes werden niet opengemaakt en ik heb ook nooit meer iets van de cadeautjes gezien.
  Ook op verjaardagen worden de cadeau’s niet in het bijzijn van de gever opengemaakt.

 7. Henk Hauer zegt op

  Er is in Thailand een bijgeloof, dat de ontvanger die parfuum kado krijgt bad luck geeft.
  Als ik voor mijn parter pefumm meebreng, geeft hij mij een bath terug. Dan is het probleem bad luck opgelost

 8. jozef zegt op

  Volgende keer gewoon met hun gaan schoppen eerst even met hen overleggen hoeveel je uit wilt geven dan kiezen zij wel, heb je gelijk een leuke middag. Elk een cadeau met dezelfde waarde !! nooit een groot en een klein. ook niet als je ze afzonderlijk mee neemt. altijd gelijk waarde houden, anders komt de roddelmachine direct op gang met jouw als de grote verliezer.

 9. Martin zegt op

  Beste Jasper,
  Jij denkt dat mijn cadeau te klein was. Bedoel je qua formaat? Of is een geurtje van een paar duizend Bath onvoldoende? Wat had ik dan moeten geven?

 10. Martin zegt op

  Ik begrijp nu dat het een verkeerd gekozen cadeau is. Dat vanhet openmaken en een bath terug ontvangen, kan ik dat nog goed maken? Doorze om een ath te vragen?

 11. Henk zegt op

  Martin ::Een ding is zeker ::jij hebt je lesgeld betaald .
  Kort maar krachtig en duidelijke taal .

 12. rori zegt op

  Hmm als ik mijn vrouw parfum geef of een bosje bloemen is die GEWOON blij.
  Als ik mijn schoonmoeder een flesje parfum of een bosje bloemen geef is die GEWOON blij

  Als ik nichten van mijn vrouw iets geef zijn ze gewoon blij.

  Wat hei is maaky niet uit. Het gaat om het gebaar. Een flesje eau de toilet, een reep chocola een pak stroopwafels tec.

  Oh ontbijtkoek eten ze niet word keurig an de kippen of het varken gegeven.
  Gat het hierom wat je je zelf aan hebt gepraat? Zou mijn vriendin eens vragen?

  Misschien zijn de ontvangers wel contact arm

 13. stevenia zegt op

  Nee Martin,
  Je heb niets verkeerst gedaan.
  In Thailand is het de gewoonte om geen caudeau,s uit te pakken waar je bij bent.
  Dat doen ze thuis en waarom omdat ze het niet weten of het ene caudeau misschien duurder is als het andere. Dus willen ze elkaar niet beledigen waar ze zelf bij staan. Verwacht dan ook geen bedankje wat dat kennen ze niet. Zo gaat dat in Thailand wij kennen dit gebruik niet in Nederland. Je had ook iets kleins kunnen kopen want ze kennen de waarder er niet van. Ze zijn contact arm.Kom al jaren in Thailand en ik weet dit gewoon.
  Met vriendelijke groet.
  P.S. koop gewoon een paar sokken daar zijn ze heel blij mee.

 14. Patrick zegt op

  Toevallig dat Mod vandaag iets op facebook zette;
  http://learnthaiwithmod.com/2015/02/10-gifts-you-shouldnt-give-to-your-loved-one/

 15. Lung Addie zegt op

  Beste Martin,

  het is duidelijk dat je de Thaise gewoontes niet kent en dat kunnen we je ook niet kwalijk nemen. Je bent afgegaan op wat je “gelezen” hebt, vaak geschreven door de zogenaamde “Tailandkenners” na twee vakanties hier. De Thaise cultuur is wel even anders dan die bij de Westerlingen en probeer die maar te begrijpen, daarvoor moet je meer dan een paar keer komen toeristen of verhaaltjes lezen.
  Een Thai krijgt graag iets maar geeft ook graag iets. Bij een bezoek wordt er steeds “iets” gegeven, dat hoeft niet duur te zijn, dat is de traditie. Het onmiddellijk uitpakken van een geschenkje duidt hier gewoon op een uiting van “hebberigheid”, niet meer of niet minder.
  Nu parfum: een heel slecht gekozen geschenk en niet alleen in Thailand. In de eerste plaats moet je de persoon al heel goed kennen om een bepaald parfum als geschenk te kunnen geven. Parfum is nu juist iets wat totaal persoonsgebonden is. Niet elke geur gaat bij een bepaalde huid of eigen lichaamsgeur. Dat is trouwens de reden waarom parfum steeds getest wordt op de huid en niet door gewoon aan het flesje te gaan ruiken. Het is pas als je weet welke voorkeur een persoon heeft dat je zoiets eventueel als geschenk kan geven. Net als een fles wijn, ieder heeft een andere smaak en de prijs is niet het voornaamste.
  Het bijgeloof in Thailand is dan ook nog bepalend. Je stelt die persoon voor een groot dilemma: onmiddellijk openmaken = uiting van hebberigheid….. later openmaken en zien dat het parfum is = je geen bath terug kunnen geven om de “bad luck” op te heffen …. dus je creeert, met je wel gemeend geschenk, twee bijgeloofsproblemen zonder het zelf te beseffen.
  Waar kan je een Thai wel plezier mee doen? Geef hen gewoon wat lokaal gekocht fruit, of als je wil dat het uit je eigen land komt : een doosje pralines, mengeling witte en melkchocolade, daarmee scoor je zeker. Voor de kinderen: een zakje snoepjes, geen zure maar echt zoete. Hun smaakgewoontes zijn trouwens ook totaal anders dan die van ons. Geef hen geen, door Nederlanders zo begeerde pindakaas, want die gaat gegarandeerd naar de varkens of de kippen. Geef hen niet wat JIJ graag hebt maar verzeker je er eerst van dat ZIJ het graag hebben. Een geschenk geef je niet omdat JIJ het graag lust, ruikt of ziet, maar als gebaar om hen te plezieren en NIET JEZELF. De meesten hebben zelfs geen flauw idee van hoeveel een bepaald product bij jullie kost en zal dus geen enkele invloed hebben op de waardering.

  als doen leer je en dus betaal je leergeld.

  Lung addie

  • Martin zegt op

   Zeer bedankt voor de leerzame en uitgebreide reactie!

 16. Eddie Lap zegt op

  Over het geven van presentjes in Thailand: http://learnthaiwithmod.com/2015/02/10-gifts-you-shouldnt-give-to-your-loved-one/

 17. will zegt op

  lung adie en johan hebben het hier bij het goede eind. je kunt veel geven. maar geen parfum.

  aan een vrouw die je graag ziet , geef je GEEN parfum. zij houd er wel van hetzelf te kopen.

  min vriendin vroeger, zei dit niet te doen. ik kocht eens voor haar. zij dacht aan pakketje dat het parfum was. ik ook onwetend dus. zij vroeg is het parfum ? toen ik ja zei, vroeg ze het aan een andere vrouw te geven kameraad of kennis of mijn lawyer op dat moment .

  en die gaat jou 1 bath geven zei ze. en zo geschiedde het . deze was heel blij. en gaf me met veel plezier een knuffel en 1 baht.

  een geliefde of kandidaat , geef je dus nooit parfum. tracht het niet te begrijpen.

  ik breng altijd chocolade mee. zowel voor mannen als vrouwen . altijd met succes.

  ben je in thailand, koop je pakketje met 3 ferrero rocher, in 7eleven. en ze zijn blij !

  ondanks sommige ladys graag geld hebben. geef hun geen duur of goedkoop parfum . never good.

  tenzij je een baht terugkrijgt. maar dan is ze zeker niet verliefd op jou. iemand die verliefd op jou is , en weet dat je geschenk parfum is, zal het trachten te weigeren.

  het niet uitpakken van cadeautjes is bij ons raar. ik heb dat ook opgelost. ik geef alles zonder cadeaupapier. altijd ok. geef cadeau ingepakt aan kinderen. ze doen het niet open. zonder papier. smile en ze beginnen er meteen mee te spelen, of het op te eten.

  spaart je de prijs van t papier en veel slechte gevoelens.

  succes

  w

 18. ron44 zegt op

  Parfum geven aan een vrouw wordt in een andere context gezien. Ze kleven er zelf een etiket op je ze beschouwd als een bar meisje of iets dergelijk. Wil je iets geven dan is een klein Boeddha beeld wel meer geschikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website