Emigreren naar Thailand: ABN-AMRO wil mijn bankrekening opzeggen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
13 februari 2019

Beste lezers,

Al jaren lees alle lezersvragen en reacties met belangstelling, maar nu heb ik zelf een vraag die ik niet voldoende beantwoord zie in voorgaande artikelen omtrent dit onderwerp. Ik (41 jaar oud) vertrek begin maart met een multiple entry 6 maanden toeristenvisum naar Thailand met de intentie mij daar uiteindelijk permanent te gaan vestigen. Nu heb ik een brief geschreven naar ABN AMRO voor een aantal praktische zaken en zij geven nu ineens aan mijn rekeningen te willen sluiten. Bij ING blijkt er ook geen optie te zijn.

Nu zal ik in Nederland een huis aanhouden dat verhuurd zal worden en ik wil graag een Nederlandse bankrekening aanhouden voor het ontvangen van de huurinkomsten en kleine betalingen doen voor het huis. Kan iemand mij informatie verschaffen over hoe andere mensen dat doen?

Ik zou op termijn best een Thais bankrekening willen hebben, maar daar zal enige tijd voor nodig zijn en natuurlijk ook het verkrijgen van een NON IMMIGRANT visum en work permit.

Ik ben dus benieuwd hoe andere mensen dit doen, alle reacties zijn meer dan welkom!

Groet,

Bo

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Emigreren naar Thailand: ABN-AMRO wil mijn bankrekening opzeggen”

 1. Roel zegt op

  Beste Bo,

  Jij hebt een 6 maand,s toerist visa, zolang je nog ingeschreven bent in Nederland zal ABN-AMRO jouw bankrekening niet opzeggen.

  Bij mij, ik woon hier 14 jaar en ook velen hier is wel de rekening opgezegd door ABN, ik heb in 2017 nog een rekening kunnen openen bij ING bank. Ik denk dat jij bij ING duidelijk maakt dat je een bankrekening erbij wilt hebben ze niet moeilijk doen en voor jouw een rekening gaan openen, niet zeggen wat je van plan bent op termijn.

  Ik had zelfde probleem als jij, ook inkomsten uit verhuur maar daardoor ook betalingen en dan is een Nederlandse bankrekening een must.

  Dat andere, non immigrant en work permit zou ik nog maar eens goed over nadenken, wordt steeds moeilijker en ook steeds meer controle daarop. Daarbij opgeteld de sterke bath nu, ja is geen pretje meer.

  Succes.
  Groet,Roel

 2. Wallie zegt op

  Beste Bo,

  Gewoon geen slapende honden wakker maken.

  Je rekening op een adres in Nederland zetten. De ABN AMRO zal je adres niet verifiëren. Je zet vervolgens al je afschriften op digitaal. Dan ontvang je op adres alleen nog maar je bankpas. Verstandig is om vlak voor je vertrek een nieuwe pas aan te vragen. Deze heeft dan weer de maximale gebruiksduur. Tip stop deze pas in je koffer als reserve. Je kunt deze pas overal op de wereld activeren door hem te gebruiken in een geldautomaat. Succes in Thailand en laat je niet gek maken door de leden op thailandblog. Wie niet waagt, wie niet wint.

  • Gerard zegt op

   Inderdaad, dit werkt het beste, zelfs bijv. als je ouders overleden zijn en je geeft het niet door blijft de rekening gewoon door lopen.

 3. ruud zegt op

  U hebt een probleem vrees ik.
  Volgens de algemene voorwaarden mag de ABNAMRO eenzijdig uw contract opzeggen.
  Of dat zo absoluut is, als de bank suggereert, betwijfel ik, maar in het geval van uw emigratie kan dat waarschijnlijk wel.
  Als u een miljoen euro op uw rekening zou hebben staan, zou u overigens gewoon bij de ABNAMRO kunnen blijven bankieren.
  Maar dat zal waarschijnlijk niet.

  U zou een tienjarig deposito af kunnen sluiten, maar ik geef u geen garantie op succes.
  Ik heb o.a. dat tienjarige deposito gebruikt in mijn verweer tegen het opzeggen van mijn rekening, ik heb immers een contract van 10 jaar lopen met de ABNAMRO.
  De ABNAMRO stelt dat dat ze mijn deposito zullen sluiten, omdat ze mijn rekening sluiten, en ik stel dat ze mijn rekening niet kunnen sluiten, omdat ik een tienjarig contract heb lopen.
  Het Kifid heeft daar nog geen uitspraak over gedaan.
  Dat zal binnenkort wel gebeuren.

  U zou de Rabo bank nog kunnen proberen.
  Daar heb ik anderhalf jaar geleden nog een rekening af kunnen sluiten, maar ze wilden wel weten hoeveel geld ik op die rekening ging zetten.

  Als u helemaal niet verder komt, zou een commerciele internationale bank als de Deutsche bank misschien nog een mogelijkheid zijn.
  Die mogelijkheid is me ooit gesuggereerd in een van de vele gesprekken die ik over de ABNAMRO heb mogen voeren.
  Ik heb die optie echter verder niet meer onderzocht, omdat het me lukte een rekening bij de Rabobank af te sluiten..
  Dan hangt er echter wel een ander prijskaartje aan het bankieren waarschijnlijk.

 4. Jos M zegt op

  Open een rekening bij de ASN, deze is ook de goedkoopste van Nederland.
  Alles gaat daar digitaal.

 5. erik zegt op

  Ik heb alle jaren in Thailand ING rekeningen gehad en kort geleden nog bericht de ING mij dat de bank niet van plan is bij emigratie de rekening op te zeggen. Open daar een rekening en maak geen slapende honden wakker; heb je geen broer of zus die de rekening op zijn/haar adres kan houden?

 6. Johnny BG zegt op

  Zoals ik uit het verhaal begrijp is het de bedoeling dat een huis verhuurd wordt in de periode dat jij in het buitenland verblijft.
  Als er een hypotheek op rust dan zal er vaak toestemming van de hypotheekverstrekker nodig zijn en let ook op de kleine letters qua woonhuisverzekering indien je niet meer op het adres bent ingeschreven.

  Als je je uitschrijft uit NL dan hoef je geen zorgverzekering meer te betalen maar dan het kost ook 2% AOW per jaar. In dat geval is een ander soort ziektenkostenverzekering wel wenselijk.
  Schrijf je niet uit dan heb je een adres en zou er bij iedere bank een rekening geopend kunnen worden.

  Een visum met werkvergunning lijkt mij nu nog voorbarig want dan ben je aangewezen op een bedrijf. Blijkbaar is dat er nu nog niet en zou dat er over 6 maanden wel zijn?

  Ik zou het niet moeilijker maken dan dat het is en over 6 maanden zie je dan wel weer verder want alles loopt toch altijd anders dan gepland.

  Succes.

  • l.lagemaat zegt op

   Ook een huurhuis kan niet zonder meer onderverhuurd worden!

 7. Adri zegt op

  LS
  Ik zou n andere bank nemen. SNS bijv. doet niet moeilijk

  Groet.

 8. PKK zegt op

  2 maanden geleden telefonish overleg gehad met de ING, ben zelf ING klant
  Uitgelegd dat ik halverwege dit jaar voorgoed ga verhuizen naar Thailand, maar wil graag mijn ING rekening behouden.
  Geen enkel probleem, want ik log in op de website en wijzig mijn adres voor mijn Thaise adres. Thats all.
  Post ontvang ik dj digitaal en bankpas word naar Thaise adres gestuurd.

 9. Dick41 zegt op

  Probeer Van Lanschot die maakt geen enkel probleem maar wellicht moet er een redelijk bedrag gestort worden of regelmatig bijschrijvingen.

 10. Kareltje zegt op

  Tja,

  Ik wil je aanraden om er nog eens goed over na te denken, om Nederland te verlaten op 41 jarige leeftijd.

  De opbouw van je AOW stopt (2% per jaar)
  De ziektekosten verzekering stopt, (de goedkoopste ter Wereld)
  Alle sociale voorzieningen in Nederland stoppen.

  Maar

  In Thailand heb je wel 365 dagen per jaar mooi weer.
  Een AOW voor mensen met een Thai’s paspoort van maar lieft 600 Bhat per maand.
  Een ziekte verzekering voor mensen met een Thai’s paspoort van 30 Bhat.

  En voor Experts;

  Steeds wisselende eisen, die steeds strenger worden en waar je minimaal 65.000 Bhat per maand moet ontvangen vanuit het buitenland. Een ziektekosten verzekering voor minimaal € 400,= per maand.
  Ben je opgenomen voor een bepaalde kwaal, wordt dit daarna uit het pakket gehaald.
  Het levens onderhoud is wel goedkoper dan in Nederland, maar wordt jaarlijks steeds duurder.
  Werkvergunning kan je wel vergeten, illegaal werken betekend enkele reis (op eigen kosten) naar Nederland
  Maar toch sterkte.

  • Marcow zegt op

   De opbouw van je AOW stopt … 2% per jaar … denk je nu werkelijk dat (hij is 41) dat er dan nog toe doet? Dat alles over 26 (misschien zelfs 28) jaar nog hetzelfde zal zijn? Houd je huis aan in Nederland en bouw er nog een paar, indien mogelijk, in omringende landen van Thailand en verhuur deze ook.

 11. Karel zegt op

  Als je nog een hypotheek hebt bij abnamro, zal die bank dat contract respecteren (heeft abnamro expliciet gecommunniceerd) en daarmee je rekening. Alleen mag je – als je een hypotheek hebt – niet zonder toestemming van de bank je huis verhuren.

  Je had dus helemaal niets moeten zeggen, temeer omdat je aangeeft de intentie te hebben je in Thailand te vestigen, dus het is blijkbaar niet zeker.

  Als ik je was schrijf je een nieuwe brief waarin je aangeeft dat je plannen gewijzigd zijn,
  of dat je het verkeerd omschreven hebt,
  of dat de bank je verkeerd begrepen heeft,
  of dat je ontdekt hebt dat je op basis van je leeftijd van 41 geen visum voor langer dan een paar maanden kunt krijgen en daarom besloten hebt steeds 4 maanden in NL te zullen verblijven en je je daarom niet uitschrijft uit NL.

  Verder: je bent 41, dan heb je een probleem met je visum (geen retirement visum mogelijk bij die leeftijd). Je zult dan een bedrijf moeten beginnen, waarbij je enkele miljoenen baht moet investeren + een handvol Thais in dienst moet nemen. Een baan als werknemer krijgen zal lastig zijn.

 12. Antonius zegt op

  Beste Roel,

  Ik denk dat het probleem is dat je in Nederland geen inschrijf adres meer hebt. Dus je kan daar geen Post meer ontvangen. Als je wel een plek hebt waar Post bezorgt kan worden zou ik my hier in laten schrijven met een z.g.n. briefadres. Je moet dit schriftelijk aanvragen in de plaats waar het adres is. Richten aan Burgemeester&wethouders.aantekenen en eventueel bewijsstukken meeleveren. Dan blijf je ook verzekerd voor de Ziektekosten. Je plan is voorlopig althans 6 maanden begrijp ik. Overwinteraars doen dit ook..
  Op internet kan je hierover wel meer informatie vinden.

  Groet Antonius

 13. jay zegt op

  Beste Ruud zoals jij een deposito ook op kan zeggen mag ABN AMRO dat ook. als jij voor tijdig opzegt kost het jou geld en als zij opzeggen kost het hun geld . ik ben zelf in een enorm gevecht verwikkeld met ze over de uitbetaling van mijn deposito dus even snel een deposito afsluiten gaat niet werken.

  • ruud zegt op

   Het Kifid heeft het laatse woord in deze zaak, en proberen kost niets.
   En als het hun inderdaad geld kost, is dat een reden temeer om een deposito af te sluiten toch?

   In de voorwaarden van de bank staat, dat ze mijn priverekening op mogen zeggen, maar er staat nergens, dat ze mijn 10-jarig contract eenzijdig mogen opzeggen.
   Dus ik neem voorlopig aan, dat ze die rekening niet op kunnen zeggen, zolang dat deposito loopt.
   En als het anders is, merk ik dat wel, en gaan we verder met plan B.

 14. Willem zegt op

  Laat je tzt bij de ABN AMRO registeren als expat. Je immigreert namelijk niet naar Thailand. Je krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning. Een NON ( = niet) immigrant visa met evt daarna jaarverlenging.

  ABN AMRO ondersteunt wel expats.

  • Jasper zegt op

   Krijgt hij niet, nog geen 50 namelijk.

 15. Arnolds zegt op

  ING doet zeer moeilijk bij adres verandering naar Thailand.
  Na 4 weken heb ik mijn activeringscode ontvangen,de schuld werd gelegd bij de Thaise post.
  Na vele telefoontjes en chats is na 5 maanden mijn Thaise mobielnummer nog steeds niet ingevoerd.

  • richard Tsj zegt op

   De post uit Nederland naar Thailand is tergend langzaam.Ik kreeg vandaag een brief uit Nederland die op 18 januari was gepost..Die heeft er dus 34 dagen overgedaan.Of dat nu komt door Post NL of Thaise posterijen weet ik niet.

 16. Bo zegt op

  Beste lezers,

  Dank voor alle reacties. Ik reageer voor het gemak maar op de meeste vragen/opmerkingen die ik zie staan. Er rust geen hypotheek meer op het huis en ik heb een prima banksaldo. Ik kan eventueel bij een andere bank een rekening openen. Uiteindelijk faciliteert een bank in een bepaald proces en welke bank dat doet, is niet erg belangrijk (ok, ik ga niet naar een Dirk Scheringa-achtige bank natuurlijk). Ik heb eerder 1,5 jaar in Thailand gestudeerd en een klein netwerk van expats en Thai leren kennen en de taal redelijk leren spreken. Niks is makkelijk, maar waar een wil is een weg.

  Ik spring dus niet in een gat, omdat ik 1 mooie vakantie heb gehad maar ik ben al ruim 10 jaar met dit plan bezig. Ik snap dat het verkrijgen van een work permit niet makkelijk is, maar zeker ook niet onmogelijk.

  Ik lees in de reactie van Kareltje dat een ziektekostenverzekering €400,- per maand zou kosten. Ik heb een offerte ontvangen van Oom voor €135,- per maand. De maandelijkse inkomsten van de verhuur van mijn huis zouden voldoende moeten zijn, ook met een slechte koers, om te leven. Een simpel leven zonder teveel luxe, maar ik drink en rook niet en hou ontzettend van het Thaise eten (op straat en foodcourts). Ik ga in de komende 6 maanden onderzoeken wat er precies nodig is om mijn droom waar te maken. Nogmaals dank voor de reacties!

  Groet,
  Bo

 17. Gilbert zegt op

  Lees eens rustig de mogelijkheden door die je hebt bij : https://transferwise.com/
  Je hebt dan een rekening in Duitsland met alle voordelen van de EU.
  Met zo’n internationale bankrekening kan je al heel wat problemen oplossen.
  Alles globaliseert, slimme banken gaan daarin mee in plaats van zo kneuterig te doen.

 18. peteryai zegt op

  Geachte lezer

  De boodschap als je je uit laat schrijven kost het 2 procent AOW per jaar hoeft natuurlijk niet
  je kan gewoon je AOW premie doorbetalen.
  Gewoon even melden en een offerte vragen wat dat kost het kan al als je weinig verdien kan voor 527 euro per jaar.Dit is dacht ik het minimum tarief.

  vrolijke dag Peter Yai

  • Ger-Korat zegt op

   Je kunt maximaal 10 jaren je AOW-opbouw vrijwillig voorzetten. De premie is afhankelijk van je inkomen en zult het dus aan moeten tonen met dokumenten, aangiftes belasting of wat dan ook, met een minimumpremie wat Peteryai noemde van 527 Euro per jaar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website