Recent in het nieuws is de mogelijke ondergang van het oudste reisbureau in Europa, Thomas Cook. Het concern lijdt al jaren miljoenen, zo niet miljarden, verlies en doet nu verwoede pogingen om delen van het omvangrijke bedrijf te verkopen.

De aandelen van Thomas Cook op de Londense beurs zijn nauwelijks nog iets waard.

Niet de eerste

Het is niet het eerste reisbureau en zal ook niet de laatste zijn, die ter ziele gaat. De ontwikkelingen in de reiswereld hebben sinds de komst van Internet een ongekende vlucht genomen, waardoor traditionele reisbureaus steeds minder gebruikt worden om reizen te boeken. Immers, iedereen kan zelf keuzes maken op talrijke websites en de gewenste reis boeken en betalen. Daar is vaak geen reisbureau meer voor nodig.

Het pre-internet tijdperk

Voordat internet zijn intrede deed, was het allemaal duidelijk. Als je een reis wilde maken, voor vakantie of zakelijk, nam je contact op met een reisbureau in je woonplaats. Daar kreeg men advies, zij boekten de reis en regelden een vliegticket en eventueel een huurauto en/of een hotel. De omzet van een reisbureau bestaat voornamelijk uit vakantiereizen, stedentripjes, familiebezoek en dergelijke. Een minder groot deel, maar niet onbelangrijk, bestaat uit zakelijke reizen.

Zakelijke reizen

Voor zakelijke reizen komt vaak meer kijken dan voor een vakantiereis. Daar hebben sommige reisbureaus specialistische kennis voor in huis. Natuurlijk niet voor een retourtje Londen of Parijs, dat kan elk reisbureau wel regelen. Die specialistische kennis komt van pas bij wat meer gecompliceerde reizen met meerdere bestemmingen. Ik heb zelf meerdere van die reizen gemaakt, bijvoorbeeld een zakelijke rondreis naar meerdere landen in het Midden-Oosten. Wat dacht u van een rondreis in Azië met meerdere bestemmingen en verschillende vliegtuigmaatschappijen? Met alle respect, het reisbureau in het winkelcentrum bij u in de buurt zal er zijn tanden op stukbijten.

Tegenwoordig

Zoals gezegd, reisbureaus verliezen een groot deel van hun klandizie, omdat reizigers steeds meer via talloze websites reizen boeken. We zien regelmatig op dit blog berichten over goedkope tickets van en naar Bangkok en veel bloglezers, die regelmatig naar Thailand komen zullen daar gebruik van maken. Toch blijft een goed reisbureau noodzakelijk voor de speciale reizen en daar reken ik voor het gemak ook de zakelijke reizen maar even onder. Er zijn nog wel meer voordelen op te noemen om gebruik te maken van een reisbureau, maar, helaas, niet alle reisbureaus zullen in staat zijn daarmee hun business te handhaven.

Lezersvraag

Maakt u (nog altijd) gebruik van een reisbureau of regelt u alles zelf via internet?

Ik ben benieuwd!

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Boekt u uw reizen via reisbureau of via internet?”

 1. Ronny De Smet zegt op

  Ik boek steeds via internet pakketreizen, bvb Corendon. Voor Thailand boek ik vlucht bij de luchtvaart maatschappij zelf en het hotel via booking.com. Voor gewone reispakketten was vroeger Sunjets zeer goedkoop, helaas is dit ook opgegaan in TUI en hebben ze de prijzen soms verdubbeld. Vroeger was het ook goedkoper om via bvb Oostende te vliegen maar tegenwoordig is dat nu zelfs duurder! Mijn reisbureau is mijn laptop thuis!

 2. PaulW zegt op

  Voor zakelijke reizen is een goed reisbureau vaak onmisbaar, zeker ivm multi bestemmingen die allemaal goed moeten aansluiten. Kan je niet zelf doen, heb wel wat anders te doen, nm de contacten mbt zakenreis voorbereiden.
  Ook voor bepaalde groepsreizen is een goed gespecialiseerd reisbureau nodig. Mijn nichtje organiseerde groepsreizen voor vogelspotters naar Azië en Zuid-Amerika. Dat kan je niet even vanachter je schermpje opzetten.
  Voor een retour vakantie reisje heb je inderdaad niet echt meer een reisbureau nodig.

  Gecompliceerde zaken reizen besteedde ik altijd uit. Nu heb ik alleen nog eenvoudige trips, die ikzelf regel via internet.

 3. Jm zegt op

  Ik boek altijd via internet en bij Thai Airways zelf.
  Gemakkelijk en je kan zelf kiezen waar je zot in het vliegtuig.

  • Jm zegt op

   Sorry waar je zit in het vliegtuig

 4. Sjaak S zegt op

  Ik heb slechts één keer in mijn leven een vliegreis via een reisbureau geregeld. Dat was in 1982. Dat was slechts de vlucht. Overnachtingsmogelijkheden vond ik via een reisgids over dat land.
  Ik heb iedere vakantie en iedere reis zelf georganiseerd en toen het internet met sites kwam zoals Agoda, Booking.com begon ik wel mijn hotelovernachtingen via hun te boeken.

  Voor de verdere rest alles via internet uitgezocht.

 5. thea zegt op

  Ik denk dat het een beetje afhankelijk is van de vakantie keuze die je maakt.
  Als wij voor langere tijd naar Thailand gaan dan doen we dat helemaal zelf.
  Vlucht, airbnb en de taxi die ons van de luchthaven ophaalt, ideaal.

  Zou ik een weekje spanje boeken dan is een vlucht met hotel waarschijnlijk goedkoper als je dat via een reisbureau doet omdat zij vliegtuigstoelen en hotelkamers inkopen.

  Binnenkort gaan we een maandje naar Spanje en een huis via airbnb dus daar komt geen reisbureau aan te pas.

  Vlucht kan je zelf boeken en ook zelf uitmaken hoe laat je wil vliegen, er gaan meerdere vluchten per dag naar spanje en doe je dat via een reisbureau dan kan dat niet en loop je de kans dat je ‘s morgens om 5 uur je bed uit moet, nee dank u

  Thea

 6. Mister BP zegt op

  Voor het internet tijdperk boekten we alleen de vliegtickets bij een reisbureau en regelde alles in het vakantieland of ik maakte nog gebruik van een fax.
  Tegenwoordig is het vliegtickets en overnachtingen regelen via internet. Zelfs als ik voor een paar dagen een gids wil hebben, zoals in Indonesië, dan doe ik dat via internet. Dan kun je eigenlijk altijd wel een plaatselijk iemand vinden. En als voorbereiding veel lezen, zowel reisboeken als blogs.

 7. Pat zegt op

  Ik moet hier een (voor mij) pijnlijk antwoord geven, want noodgedwongen boek ik meestal via een reisbureau omdat het via het internet altijd moeilijk verloopt.

  Ik ben geen expert met de computer maar in alle bescheidenheid gezegd ook geen analfabeet, toch lukt het mij nooit om interessante prijzen te boeken via het internet.

  Als er geen zaakjes te doen zijn, kan ik redelijk snel een vliegticket boeken en afhandelen.

  Als er echter kortingen of promoties worden aangekondigd, bijvoorbeeld ook hier op thailandblog, dan probeer ik zelfs niet meer want het lukt mij toch nooit.

  Ik vind de meeste sites (dus ook die van luchtvaartmaatschappijen) totaal niet gebruiksvriendelijk.

  Spijtig!

 8. John Chiang rai zegt op

  Ik ga meestal voor een vakantie,hotel, of vlucht op een van de vele vergelijk site’s,die mij meteen een overzicht geven van de verschillende mogelijkheden.
  Niet zelden gebruik ik de vergelijk site van Momondo,die mij online verder verbindt met de aanbieder van het van mij gewenste product.
  Zelfs als ik later een vlucht,of hotel vergelijk op de Website van de vliegmaatschappij of een hotel,kom ik met de online aanbiedingen meestal het beste weg.
  Ben mij natuurlijk bewust dat dit online kopen van vluchten,hotels,vakantie’s en andere zaken bijdraagt aan het uitsterven van de middenstand in vele dorpen en steden.
  Hoewel de meeste grote zaken die meegegaan zijn met de tijd,reeds lang vertegenwoordigd zijn in het Internet,zijn de slachtoffers van de online verkoop hoofdzakelijk te vinden bij de kleine middenstand, en diegenen die deze moderne tijd verslapen hebben.
  Vandaar kan ik bij het reisbureau Thomas Cook,die zolang ervaring hebben in deze Branche, niet helemaal begrijpen dat ze niet veel vroeger gereorganiseerd hebben,zodat ze ook het grootste deel van hun omzet reeds lang via het Internet konden maken.

 9. Wim Feeleüs zegt op

  Natuurlijk worden tegenwoordig vooral vakantiereizen veelal via internet geboekt zonder dat er fysiek een reisbureau wordt bezocht. Er zijn een aantal reisorganisaties die niet alleen als reisbureau maar ook als vliegmaatschappij fungeren, denk aan TUI en Corendon waarbij de boeking ook via internet wordt gedaan. Dit soort bedrijven bieden vaak “all-in” vakantiereizen aan naar landen in Europa of zelfs naar het Caribisch gebied. Toch worden reisbureaus echt nog wel gebruikt, denk aan bedrijven als Zeetours of VCK Travel die cruises op verschillende rederijen aanbieden of b.v. Stip of Kras die o.a. riviercruises door Rusland op het programma hebben staan, waarbij zij dan ook de benodigde vliegtickets en reisbescheiden (visa) regelen. Maar ook deze reisbureaus bieden hun producten steeds meer aan op internet en meer contact dan een telefoongesprek, als dat al nodig is, is er doorgaans niet bij. Maar fysiek aanwezige reisbureaus zoals b.v.
  D-Reizen zijn, zeker voor de minder handige computergebruiker, zeker nog wel levensvatbaar voorlopig. Dat die dan wat duurder zijn moet maar voor lief worden genomen.

 10. Hans zegt op

  Skyscanner, Airbnb, Booking, Trivago, Tripadvisor… Waarom nog naar een reisburo als je alles online kan doen en nog veel goedkoper ook.

  • chris zegt op

   Dat (altijd) goedkoper is een wijdverbreid misverstand.
   Mijn goedkoopste vliegticket naar Amsterdam en terug naar Bangkok heb ik geboekt bij een reisbureau in Bangkok. En kostte mij een paar minuten i.p.v. al die uren zoeken op het internet.

 11. ALBERT zegt op

  Via internet een reis boeken met een vliegtuigmaatschappij en een hotel boeken rechtstreeks met de eigenaar is stukken goedkoper! = helft van de prijs,spreek van 20 jaar ondervinding.

 12. George zegt op

  Ik boek al jaren een vlucht met EVA Air en een hotel bij Agoda.com
  Bevalt uitstekend en Agoda is echt altijd de goedkoopste

 13. Ton zegt op

  Inderdaad. Ook de kopieermachine afschaffen; gewoon weer mensen achter de typemachine, tekst laten overtikken en tekeningen overtrekken. Ook de telefooncentraliste weer terughalen, die met kabels prikken de verbindingen maakt. En niet te vergeten: internet inruilen voor de handgeschreven brief, met kroontjespen, en laten verzenden via de postduif.

 14. Wim zegt op

  Ik boek mijn reizen naar Azië de laatste 20 jaar per internet , maar als ik eens op de sites van de reisbureaus kijk dan zie ik kamer prijzen waarvan ik denk hebben zij niet in de gaten dat wij op internet kunnen vergelijken b.v.b. een kamer prijs van 18 euro p/p terwijl de kamerprijs (2 pers) op de site van het hotel 20 euro is.
  Veel reisbureaus denken dat zij dat alleen kunnen op het internet kijken, en dan boeken via Expedia .

 15. brabantman zegt op

  Zomaar enkele berichten over het leeghalen van Thomas Cook door z.g.n. capable managers.

  Peter Fankhauser, 56, took home salary £1.2 million in 2016, down from £4.2 million in 2015, the annual report revealed yesterday. Thomas Cook boss his extra bonus is this year £3 million
  But he was not able to hit his full (let op!! full) bonus because of the troubles that have beset the travel industry.

  Mijn ervaring is dat momenteel alleen die bedrijven overleven die door de echte eigenaars gerund worden en dit met inbreng van hun eigen kapitaal. En niet door die salaris opstrijkfiguren met belachelijke beloningen.

  Bewijs: in deze branche doet Corendon het wel goed. Maar daar is de eigenaar ook de echte baas.

 16. weyde zegt op

  Mijn ervaring is dat ik als ik via reisburo B&Mreizen Amsterdam BKK een reis boek evenveel kwijt ben als via de website van EVA Air en niet zoals boven staand beweerd word dat je via het intternet vele malen goedkoper uit bent.

 17. Facttester zegt op

  Voor mij is Skyscanner.com verreweg de beste en gemakkelijkste site om de prijzen van zowel vliegtickets, als hotels en huurauto’s te vergelijken. Meteen via hun boeken kost niets méér.

 18. Sacri zegt op

  Eén keer een pakketreis via een reisbureau geboekt toen ik nog onervaren was en nooit meer. Je betaalt zo’n hoge premium, maar krijgt er amper wat voor terug. Reisleiders die amper te bereiken zijn, vrijwel geen service als een vlucht vertraagd is en brutale service medewerkers als je een keer belt met de vraag waar de reisleider is die al meerdere dagen onbereikbaar lijkt te zijn.

  Nee, ik besteed dat geld zelf wel aan dingen die het waard zijn en boek alles met een paar muisklikken zelf.

  Daarnaast is het mij opgevallen dat ik het ook nog eens veel leuker vind om alles zelf te regelen i.p.v. vast te zitten aan wat het reisbureau doet. Hotel bevalt niet? Doei! Ik boek een nieuw hotel. Geen stomme groepsexcursies met mensen die je totaal niet liggen, maar doen wat je zelf wilt door lokaal zelf dingen te regelen en wat meer met de buitenlandse cultuur in aanraking komen. Zelf dingen, plaatsen en mensen ontdekken i.p.v. uit een voorgekauwde lijst te kiezen.

  Geld besparen én het beter naar mijn zin hebben op vakantie. Wat wil je nog meer?

 19. oftochdit zegt op

  Als ik de vele, vele vragen hier op dit blog voorbij zie komen die elk reisburo met een beetje ervaring IATA meteen weet, dan vraag ik me heel vaak af hoeveel mensen denken wel zelf voor reisburootje te kunnen spelen en dan struikelen over allerlei kleine details die dan toch vaak net iets anders blijken te liggen als gedacht………….
  Veder valt in de reacties op dat menen ook diensten reisburo verwarren met geheel georganiseerde groepsreizen.

 20. Patrick zegt op

  Voor mijn vliegtickets boek ik altijd via het reisbureau. Ik heb hiervoor een vaste reisbureau waar ik ga waardoor ik ook een geode service krijg. Ook als ik adhoc een ticket nodig heb kan ik smorgens bellen en smiddags ligt het ticket klaar.

  Maar het is voor ieder een afweging. Zelf vind ik services ook belangrijk. Als er iets qua vliegtickets geweijzigd dient te worden vind ik het via het reisbureau dit makkelijker dan via internet.

  Maar het is voor eenieder anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website