Lezersvraag: Zijn er biologische winkels in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 augustus 2013

Beste bloggers,

Wij lezen al een aantal maanden Thailandblog met veel plezier. Wij zijn een Nederlands echtpaar van begin 60 en overwinteren iedere jaar in de buurt van Hua Hin.

Hoewel wij genieten van ons verblijf, stellen wij ons steeds meer vragen bij de voedselveiligheid in Thailand. Wij hebben al meerdere keren gelezen dat Thaise boeren extreem veel gif gebruiken om hun gewassen te besproeien. Vaak worden partijen Thaise groenten of fruit ook afgekeurd voor import naar Europa omdat er teveel bestrijdingsmiddelen op zitten.

Vandaar onze vraag: zijn er biologische winkels in Thailand en dan bij voorkeur in de buurt van Hua Hin.

Ook zijn wij benieuwd hoe andere lezers tegen dit ‘probleem’ aan kijken?

Met vriendelijke groeten,

Familie Aartman

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Zijn er biologische winkels in Thailand?”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik zou niet direct weten waar er biologische winkels zijn in Thailand, maar er bestaan wel labels die op producten worden aangebracht en die iets zeggen over de herkomst, teelt, pesticide, veiligheid, etc van het product.
  Of die labels nu echt een garantie bieden is weer iets anders (TIT natuurlijk).

  Op deze link kan je ze terugvinden evenals de uitleg.Misschien heb je er wat aan.

  http://www.bangkokpost.com/learning/learning-from-news/226657/food-labels-for-food-safety

 2. ton donders zegt op

  Landbouw gif is inderdaad een groot probleem gestimuleerd door groothandel die boeren forceert zaden en chemicalien af te nemen.
  In ben (mede daarom) in Chiang Mai gaan wonen waar onder verkopers and gebruikers (restaurants) een veel groter bewustzijn is tav “heath food”. Een groot project,vlak bij Chiang Mai (de hoofdstat), gesticht door de Thaise koning, produceert alleen maar “gif en kunstmest vrij voedsel. Veel restauranten in de hoofdstad maken hier hebruik van en verkopen ook onbespoten voedsel in een winkel.
  Er is zelfs in het noorden van de provincie een plaats waar in een grote markthal alleen voedsel (fruit, groenten en vlees) wat uit de jungle wordt gewonnen, wordt verkocht. Puurder kan het niet.
  Zulke dingen heb ik op andere plaatsen waar ik heb gewoond, Bangkok en Chon Buri, en in de vele plaatsen die ik heb bezocht, nooit gezien, maar hoor graag van anderen wat er bestaat in dat opzicht.

 3. koos zegt op

  Biologisch veilige producten van het royal project worden verkocht onder de naam Doi Kham en zijn in het hele land verkrijgbaar.

 4. Hans Paul Guiot zegt op

  Ook wij zijn bezorgd over de grote hoeveelheden gif die er in de Thaise land -en tuinbouw worden gebruikt en benieuwd of er winkels zijn die gezonde (biologische) producten verkopen.
  Tot nu toe hebben wij niets gevonden wat er op lijkt in zowel Bangkok als daar buiten.
  Er is al wel een bescheiden klein begin in Thailand met verbouw van biologische producten, maar is voornamelijk buitenlands initiatief en zo ver wij weten (nog) niet bestemd voor de Thaise markt.
  In de Nederlandse Natuur winkels wordt namelijk af en toe biologische Thaise rijst en tropische vruchten aangeboden. Maar het is op zeer bescheiden schaal.
  Zolang de Thai zich nog niet bewust met biologische producten bezig houd, zal het in Thailand een zoek plaatje naar deze producten blijven.
  En als het wel aangeboden wordt is het oppassen of het daadwerkelijk biologische kwaliteit is. Commercie is gevoelig voor vervalsing. Zie onze AH in Nederland met het label “puur en eerlijk” op producten. Ook hier wordt je weer mee bedonderd.
  Ben zeer benieuwd naar andere ervaringen.

 5. Harry zegt op

  En u dacht, dat in TH het “biologische” aanbod WEL aan EU 2092/91 = bio wet voldoet ? Of dat enkel bio / eco / enz op het label staat ?
  N.B.: de in de EU afgekeurde fruit en groente hebben die bestrijdingsmiddelen op de BUITENkant zitten, dus goed spoelen en u heeft er geen last meer van.
  Waar IK me veel meer zorgen over maak: rijst vochtig opgeslagen, gaat schimmelvorming krijgen ( wordt groen). Die schimmel geeft een afscheidingsproduct: aflatoxine. Dat zit IN de rijst, is niet te zien, ruiken, proeven enz en is met geen enkele mogelijkheid eruit te krijgen.
  In de EU geldt een max van 4 ppb, in TH 30 ppb. Gebeurt nog steeds weinig met je, doch.. in EU eten we 1.2 kg per hoofd per jaar, in TH 60 kg/hfd/jr ofwel een theoretische max van 7.5 x 50 = 375 x zo veel.
  En toch geeft de NVWA ( keuringsdienst) geen reis-waarschuwing uit. ( of zijn de EU waarden enkel om de rijstboeren in It en Sp te beschermen ? )

  Mijn ervaring als levensmiddelen inkoper sinds 1977 uit TH: dat gifverhaal valt nogal mee, want veel boeren hebben eenvoudigweg het geld niet om veel te spuiten.
  En.. ieder jaar even een kleine voedselbesmetting, en dan ben ik weer immuun.
  Zoals een Dr Ir voedingstech van een groot NL-food bedrijf het samenvatte, toen ze TH 2 wk gezien had: Ik word betaald om de EU voedselwetten overeind te houden, NIET om de voorkomen, dat driekwart van de bevolking sterft als we 3 mnd geen elektriciteit hebben”.

  • Ton Donders zegt op

   Wat een onzin,
   Sommige landbouwgifresten zijn wel degelijk door panten opgenomen maar het grootste deel zit inderdaad aan de buitenkant en gaat met spoelen met water weg. Voor sommige landbouwresten is dat echter niet voldoende en wassen met zeep is noodzkelijk. I natuurvoedsewinkels in Nederland wordt vloeibare zeep verkocht die hier gevaarloos voor gebruikt kan worden.
   Wat de EU norm voor alfatoxine betreft, Ik denk dat die of potentieel gevaar (carcinogeen) gebazeerd is en niet op bescherming van binnenlandse markt. Ondanks uw verantwoordelijkheid in het verleden getuigd U van weinig kennis van zaken.
   En dan hoe kun je nou imuun worden voor landbouw gift(resten)
   Kleine infecties door eten van kleine hoeveelheden van (slechte) bacterien, ja dat is waar. Elk kind kan daar over meepraten, Als babies bouwen we zo ons imuunsysteem op, en voedsel vergiftiging (een bacteriele of amoebe infectie) ook daar wordt je op den duur imuun voor.
   Maar landbouwchemicalien, nee daar kun je geen imuniteit tegen opbouwen.
   En dan die zg opmerking van de zg Dr Ir slaat natuurlijk zowiezo, en zeker hier, als de bekende tang op een varken. Kom jongens een beetje nivo aub hier.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Uit Bangkok Post van 13 juli 2012
  Bangkok Post maakt zich grote zorgen over de voedselveiligheid. Thailand importeert jaarlijks meer dan 100.000 ton chemische insecticiden en pesticiden voor een bedrag van 18 miljard baht. In het hoofdredactioneel commentaar van 13 juli wijst ze erop dat fruit en groentes die te koop zijn op lokale markten, vaak een te hoge concentratie chemicaliën bevatten.

  Onlangs nog meldde de Foundation for Consumers dat ze op verschillende groentes die in grote supermarkten in Bangkok werden verkocht, resten van twee kankerverwekkende pesticiden had gevonden. De stichting heeft het ministerie van Landbouw opgeroepen het gebruik van vier pesticiden te verbieden en ze niet (meer) te registreren: methomyl, carbofuran, dicrothopos en EPN.

  Volgens de krant is pesticidevergiftiging wijdverbreid. Het Health Systems Research Institute schat dat 200.000 tot 400.000 mensen hierdoor per jaar ziek worden. En de krant legt een verband tussen de dramatische stijging van het gebruik van agrochemicaliën en de stijging van het aantal gevallen van kanker, diabetes en hoge bloeddruk.

  Thailand was er als de kippen bij toen de EU met een importverbod dreigde omdat groentes uit Thailand te hoge concentraties toxische residuen bevatten. Prompt werden maatregelen genomen om een verbod te voorkomen. Maar binnenlands ontbreekt zo’n strenge benadering, stelt de krant cynisch vast.

 7. fred zegt op

  in Bangkok zeker ,ik weet dat er op Sukhumvit een winkel zit ongeveer bij soi 15 , maar dat is even uitzoeken dus.
  denk dat in de buurt waar veel buitenlanders zitten er wel wat te vinden is.

 8. Renévan zegt op

  Wilt u even op deze website kijken, deze is wel in het Thais. http://www.goldenplace.co.th
  Dit is een website over het project van de koning, hier kunt u vinden waar winkels in Hua Hin zijn waar ze onbespoten producten verkopen. Ga in de bovenste rij naar het zesde vakje van links, in de pagina die dan verschijnt in de linker kolom naar het zevende vakje van boven. U krijgt dan een een platte grond van Hua Hin waar twee winkels zijn.

 9. Ronny zegt op

  Jawel in Thailand zijn wel degelijk verschillende winkels die alleen bio verkopen en de controle valt onder toezicht van familie van de koning .
  In Pattaya is er ook een dergelijke winkel en bevind zich aan de overkant van de Friendship supermarket aan de south pattaya road .

 10. Siamees zegt op

  Als je echt zeker van je stuk wilt zijn, zelf groenten en fruit verbouwen dat was althans wat ik en mijn vrouw deden in Thailand destijds, maar dan noch je hebt altijd de wind en andere natuurelementen die het proces beinvloeden maar deze methode is volgens mij wel de meest zekere als je echte bio wilt.

 11. folkert zegt op

  Moderator: graag uw mening onderbouwen met feiten en geen oprispingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website