Lezersvraag: Moet ik altijd naar de ambassade in Bangkok voor een Schengenvisum?

Beste lezers,

Op 3 augustus ga ik na een verblijf van 3 maanden terug van Surat thani naar Amsterdam. Het is de bedoeling mijn Thaise vrouw mee te nemen voor 2 maanden.

Mijn vraag is: om een Schengen visum aan te vragen moet zij dan naar persoonlijk Bangkok of kan dat op een andere manier?

Groet,

Peter

No votes yet.

13 gedachten over “Lezersvraag: Moet ik altijd naar de ambassade in Bangkok voor een Schengenvisum?

 1. Ja je vrouw zal persoonlijk naar BKK moeten om het visum aan te vragen want er zal een interview plaatsvinden. kijk eens op de website vd ambassade.

  • Interview is een groot woord, meer een paar korte vragen. Ik geloof dat mijn vriendin er 2-3 kreeg (wie ben je? *naam* Waarvoor reis je in? *bezoek aan mijn vriend* Wanneer en hoelang? *datum* ). Maar misschien dat bij minder goed voorbereide aanvragen er meer vragen zullen zijn als men de aanvraag doorneemt aan de balie.

   De belangrijkste redenen dat je langs de ambassade moet is er biometrische gegevens worden afgenomen: vingerafdrukken.

   Blijft een goede voorbereiding belangrijk, lees daarvoor het duidelijke dossier hier op TB:
   https://www.thailandblog.nl/category/dossier/schengenvisum/
   Een goede voorbereiding is het halve werk. Met een goed voorbereidde aanvraag heb je het visum al bijna binnen. Let met name op het duidelijk maken van het reisdoel én op het ontkrachten van mogelijk vestigingsgevaar (toon binding met Thailand aan, reden/intentie voor terug keer). Neem vervolgens alles door met je partner zodat je beide helder voor ogen hebt wat de bedoeling is van het bezoek (wanneer ga je, welke bewijzen lever je aan etc.). Lees ook de folder “visum kort verblijf” op IND.nl door. Veel practische info daar, uitgebreider dan die op rijksoverheid.nl. De meldplicht bij de Vreemdelingen Politie is overgens vervallen (staat nog wel vermeld in 1-2 stuks hier op TB in het dossier over Schengenvisa).

   Woon je dicht bij de grens, kijk dan of je kunt goedkoop kunt inreizen via onze buurlanden. Dat mag ook. Wel wordt er aangeraden om een kopie van alle stukken die gebruikt zijn voor de aanvraag mee te nemen in de handbagage. Als de grenscontrolleurs dan vragen/twijfels hebben kun je aan de grens laten zien dat je aan de eisen van het Schengen visum voldoet. Een visum geeft geen recht op toegang, bij gerede twijfel kan men dus de toegang tot het Schengen gebied weigeren.

   Tot slot: maak direct bij de ambassade een afspraak via de mail, dat is minder omslachtig dan via VFS (en die vragen je ook nog een service fee, zonde van het geld). Je moet dan binnen 2 weken terecht kunnen, binnen doorgaans 15 dagen kun je dan een beslissing verwachten. De beslisdatum valt op te schuiven naar 30 of 60 dagen dus regel niet alles op het laatste moment.

   Mocht je toch een afwijzing krijgen (kleine kans, zo’n 2-2,5% word afgewezen), kijk dan waarom en ga in bezwaar. Op sites als buitenlandsepartner.nl vind je meer info over wat je kunt doen bij een afwijzing.

 2. En als er een consulaat van een Schengen land bij jou in de buurt is, kan dat daar ook.

 3. Hallo, ik ga met mijn Thaise vriendin en zoontje begin Juli naar Nederland, maar wil ook later mijn zoon bezoeken maar die woont in Polen.
  Moet ik daarvoor ook een Poolse visum aanvragen voor haar of geldt dat Schengenvisum dan voor alle Europeese landen?

  • Nog een tip voor mensen die elders in het Schengen gebied willen verblijven. indien je als EU onderdaan met een niet-EU familie lid reist naar een ander land dan het land waar je zelf de nationaliteit van hebt, dan heb je recht op een gratis visum welke snel en eenvoudig moet worden afgegeven. Voor gehuwden betekent dat de Thaise huwelijkse akte + vertaling naar een taal die de ambassade kan lezen + legalisaties door het Thaise ministerie van buitenlandse zaken.

   Zie: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

   Voorbeeld: Jij bent Nederlander, getrouwd met een Thaise (m/v) en jullie gaan samen op vakantie naar Polen (of Spanje, of ….) alwaar jullie hoofdverblijf zal zijn. Maakt niet uit welk Schengen land als het maar niet je eigen Nederland is. Je vraagt dan bij de Poolse ambassade een visum aan voor een “familielid van een EU/EEA burger”, dat is dan kosteloos en moet snel en soepel worden afgegeven. Uiteraard mag je ook een uitstapje naar Nederland maken maar je hoofddoel moet nog steeds het andere EU land zijn geweest. Vliegtickets, hotelreserveringen etc. heb je NIET nodig, maar mag je natuurlijk wel bijvoegen als je lastige vragen verwacht (die je overigens niet hoeft te beantwoorden, uiteindelijk MOET de ambassade het visum gratis en snel afgeven maar als ze toch hun twijfels hebben is het soms efficiënter om toch maar wat meer aan te leveren dan vereist).

 4. Beste Peter,

  Informeer je vooral goed vooraf op de website van de Ambassade maar ook op de website van Immigratie waar je vaak het meeste informatie vindt. Het bekomen van een visum is best omslachtig (thaise officiële documenten moeten vertaald en gelegaliseerd worden). De ambassade kan ook bepaalde documenten legaliseren, maar waarschijnlik zal het eerst bij desbetreffende dienst van het Thais ministerie voor buitenlandse zaken. De best procedure zal deze voor gezinshereniging zijn. Succes !

  Marc

 5. Je bent gehuwd?
  Geheel legaal en je hebt de benodigde vertaalde en gelegaliseerde Kor Ror 2 en Kor Ror 3?

  Zoek dan eens uit in de Europese directieven hoe je OOK kan handelen.
  Makkelijk te vinden, en in het Nederlands.

 6. Als ik het hier zo lees, lijkt het voor Nederlanders een fluitje van een cent. En een afwijspercentage van 2,5 % ?!
  Tja, dan zijn wij Belgen minder gelukkig af. Een compleet dossier (volgens een ex-medewerkster van de Thaise ambassade), bijna feilloos. Zo goed als binnen, dat visum, denk je dan. Toch een interview van zowat een uur (en als ik eventjes wou buiten gaan…). Daarna het website-adres gekregen waar we het verloop van het dossier konden opvolgen vanaf 5 dagen na de aanvraag. Ondertussen zijn we een maand verder, de website-zoekfunctie werkt niet, dus geen info, en ook van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel nog niets gehoord. En ja, volgens de website is de gemiddelde doorlooptijd van zulke aanvraag 2 weken. Strikt genomen moet je enkel het internationaal paspoort en een bewijs voorleggen dat je over voldoende inkomsten beschikt. Mja, ons dossier was zo’n 20 pagina’s dik, bewijs van eigendom, werkgever, en minderjarige schoolgaande kinderen die door zus opgevangen worden tijdens het verblijf in België. Vraag me af waarom het zo lang moet duren en ben benieuwd wat ze nog zullen vragen. Nu is er nog plaats op mijn vlucht van Bangkok naar Brussel, maar straks misschien niet meer. Het is de eerste keer dat mijn vriendin zou vliegen, dus liever handje vasthouden voor die eerste keer. In spanning afwachten is het enige wat ons rest. Afwijzingspercentage voor België iets meer dan 11 %. Ik wens je alvast veel succes en ijzeren zenuwen toe !

 7. oh ja, nog bijna vergeten: er moet uiteraard een officieel aanvraagdocument voor een Schengenvisum ingevuld zijn en bij voorkeur ook nog een bewijs van garantstelling. Dat zat er bij ons dus ook bij. Ik vraag me echt af waarom het zo lang moet duren. Ik geef toe dat het een mix was van documenten in het Nederlands en in het Engels. Als we een beetje pech hebben, wordt het dossier door een Franstalige behandeld… dit is België…

 8. Opzich klopt jouw informatie, daarbij ook opgemerkt dat als een familielid (de Thaide echtgenote/echgenoot) naar een ander land reist dan het land waar de EU partner de nationaliteit van heeft het visum dan snel en gratis moet worden afgegeven met een mimimum aan documenten. Zie mijn bericht van 19:29. Maar alle ambassades zullen vingerafdrukken willen afnemen ten behoeven van het VIS systeem (database die de Schengenlanden delen). Overal zal je dus in persoon moeten verschijnen, al zullen details verschillen over hoe je precies ontvangen wordt op de ambassade.

  Helaas mag je als partner niet mee naar binnen, driftkikkers hebben dit onmogelijk gemaakt: die zijn soms compleet over de toeren gegaan en daar zit men logischerwijs niet op te wachten. Officieel dient de aanvrager dan ook de eigen visumaanvraag in maar er voor de zenuwen van je partner zwijgend naast zijn is er niet meer bij. Helaas maar begrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.