Uit het Thaise leven gegrepen (lezersinzending)

Door Eric Van Dusseldorp
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
13 november 2022

“Uit het leven gegrepen” was een vaste, terugkerende rubriek in het ooit succesvolle magazine Readers Digest. Het was geen moppentrommel, maar een verzameling van dingen uit het dagelijkse leven die gebeurd zijn, ongeveer gebeurd zijn of gebeurd hadden kunnen zijn. 

Hier volgt een optekening van uit het Thaise leven gegrepen, mogelijke voorvallen. Nou ja,  het wordt steeds minder serieus.

  1. Mama’s wijsheid

Dochter heeft haar bar in Pattaya verlaten en is thuis bij haar moeder in de Isaan. Moeder is bezig achter het fornuis. “Mam…” “Ja lieverd.” “Ik heb een probleem.” “En dat is…” “Ik kan een Amerikaanse man krijgen van 40 en een Duitser van 60. Wie zal ik nemen?” Moeder, staccato en zonder zich om te draaien: “Die Duitser van 60.” “Waarom?” Moeder, opnieuw staccato en zonder zich om te draaien: “Die is eerder dood.” 

  1. Net als Foei

Bargirl Foei speelt met het mobieltje van haar nieuwste vangst. “Zeg Fred, ik zie op Facebook dat je nog meer Thaise vriendinnen hebt.” “Ach Foei, ik heb behalve Thaise ook Nederlandse Facebookvriendinnen hoor.” “Fred, die Nederlandse Facebookvriendinnen vertrouw ik wel. Maar die Thaise niet, want die zijn net als ik.” 

  1. Poen wil iets anders

Het is bekend dat je in een Thaise beerbar makkelijk een goed gesprek kunt aanknopen met een barlady. Dat ondervond ook de gedistingeerde Nederlander Richard. Hij raakte in gesprek met bargirl Poen.

Richard: “Poen, my country is very well known for its old painters. Think, for example, of our Rembrandt van Rijn.”

Poen: “One more?”

Richard: “Oh eh, one more? Well, then I would like to mention Vincent van Gogh.”
Poen: “I prefer Baileys.”

  1. Joviale Belg

In Tulip House, Jomtien, zit de lange tafel weer aardig vol. Een man, Belg, dat zie je zo, vindt nog een plaatsje aan de uiterste zijkant en gaat zitten. “Amai’, roept hij “Ich hedde goesting in een pinteke. En geef die gast aan de gindse kant van de tafel er ook maar een.” Hij wijst naar een man met een hoed, een landgenoot. 

Na een kwartier kijkt de eerste Belg in een leeg bierglas. “Awel, doe nog maar een bierke, en geef dat menneke daar aan de overkant er ook maar weer een.” Beide Belgen zetten zich weer aan het bier. 

Naast de Belg met de hoed zit, dat zie je zo, een Hollander. Hij tikt de Belg aan. “Meneer, ik kom uit Holland en zie dat jij twee keer een gratis biertje hebt gekregen. Dat wil ik ook zo graag, een biertje waar ik niet voor hoef te betalen en ook geen fooi voor hoef te geven. Kunnen we niet van plaats wisselen en mag ik dan je hoed op?” “Allez, geen probleem.” Het tweetal wisselt van plaats.

Na een kwartier staat de eerste Belg weer droog. “Graag nog een pinteke.” Hij maakt een joviaal gebaar. “Ach, geef de hele tafel maar een drankje van mij. Ja, de hele tafel. Eh… behalve die man met die hoed, want die heeft er al twee van mij gehad.

  1. Langste plaatsnaam

De volledige naam van Bangkok is de langste ter wereld. Hier volgt de vertaling.

De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

Maar daar laat de burgemeester van Pattaya het natuurlijk niet bij zitten. Gebaseerd op de lange versie van de naam van Bangkok bedacht hij er een speciaal voor Pattaya. Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraad. Na goedkeuring heeft Pattaya dan ’s werelds langste plaatsnaam.

Pattaya: De stad van gogobars, grote ladyboys, de vindplaats van smaragdgroene Heinekenflesjes, de ondoordringbare kluwen van beerbars (in tegenstelling tot de Isaan) van de god Bacchus, de grote sekshoofdstad van de wereld waar toeristen met drugs in hun drankjes worden vergiftigd, de gelukkige stad, rijk aan dikke farangs met op het eerste gezicht hemelse vriendinnen maar waar uiteindelijk toch alleen het geld regeert, een stad die door hartenlust is gedreven en die op illusies is gebouwd.

  1. Bokito in Thailand

Gorilla Bokito, op vakantie in Thailand, houdt het voor gezien en wil snel terug naar Nederland. Bij de KLM-office vraagt hij om een enkeltje Schiphol. De juffrouw achter de balie lijkt niet geschrokken van het dier en antwoordt monotoon: “Dat is dan dertigduizend baht en ik moet eerlijk bekennen dat ik hier nog nooit een gorilla heb gezien.” Bokito: “Met dit soort prijzen is dat ook de laatste keer.”

Ingezonden door Eric van Dusseldorp

1 reactie op “Uit het Thaise leven gegrepen (lezersinzending)”

  1. Marijke Bakker zegt op

    Heel grappig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website