Ik wil iets vertellen over een gebeurtenis op de prachtige ‘Maya Beach’ (Phi Phi eilanden), 30 januari, rond de middag. Ik ben nog altijd onder de indruk van wat daar gebeurde en in welke omstandigheden.

We zijn per speedboot naar ginder gereisd met een grote groep mensen. Er waren nog veel andere boten aangemeerd met mensen van verschillende nationaliteiten. Het kleine mooie strand was opeengepakt. Het was zeer warm en de zon brandde meedogenloos. In het water was het ook zeer druk. Voor de Chinezen is het nu de jaarlijkse vakantieperiode. Ze vieren namelijk hun nieuwjaar op 8 februari.

Ik stond rustig in de schaduw van een prachtige rots het mooie zicht te bewonderen toen ik opeens iedereen hoorde roepen. Er kwamen meer en meer ongeruste en paniekerige stemmen op. Zeer snel begreep ik dat er iemand onbewust op het strand lag en bijgevolg rende ik er naartoe. Het was een Chinese vrouw. Iemand had haar uit het water getrokken en ze lag daar buiten bewustzijn.

Gelukkig waren we met een aantal mensen, allemaal Europeanen en dokters die eerste hulp konden bieden op een competente wijze.  Vooral wil ik hier de naam van dokter Lasse Danborg uit Copenhagen vermelden. Maar spijtig genoeg was dit dan ook het enige dat een dokter kan doen in zulke omstandigheden zonder enige uitrusting. In het geval van de Chinese vrouw bleek deze tussenkomst van levensbelang. Ze ademde opnieuw maar bleef buiten bewustzijn. Niemand kon vertellen hoe lang ze onder water gezeten had en wat er precies met haar gebeurd was. Haar dochter begreep nauwelijks Engels en was in paniek.

Er was werkelijk geen enkele uitrusting op het eiland aanwezig om eerste hulp te kunnen bieden bij zulke ongevallen. Ook niet op de talrijk aanwezige boten waarmee de toeristen worden vervoerd.
De bemanning van de boten die de toeristen vervoerden alsook de “redders” die in dienst zijn bij de plaatselijke reisbureaus konden amper iets en waren dan ook totaal niet voorbereid om een mens uit de verdrinkingsdood te helpen. Ze reageerden niet snel en adequaat genoeg overeenkomstig de ernst van de situatie.

De communicatie was ook zeer moeilijk. Er volgde een onmogelijk lange vertraging vooraleer beslist werd, vooral door ons aandringen, om de vrouw zo snel mogelijk met een boot weg te brengen naar de dichtstbijzijnde ziekenhuis dat zich op 10 minuten varen op een ander eiland bevond. De vrouw was nog steeds niet bij bewustzijn. Ze ademde wel maar had dringend zuurstof nodig.

We zijn uit eigen wil naar het ziekenhuis gegaan om te horen hoe het met de vrouw ging.
Ze werd goed verzorgd maar was nog altijd buiten bewustzijn. De prognose in haar situatie is niet echt optimistisch,vrees ik.

Het kan een zeer triestig einde betekenen van een zo mooie vakantie in een zo mooi en gastvrij land.

Een zuurstoffles kost ongeveer 300 euro, een brancard kost ook weinig. Een spoeddienst voor de veeltallige toeristen is absoluut noodzakelijk!!!

De touroperatoren en hun mannen moeten dringend een opleiding krijgen voor eerste hulp bij dergelijke ongevallen. Ze moeten getraind worden om snel en adequaat te kunnen optreden en zonder aarzeling te reageren in zulke omstandigheden.

Ik was diep geraakt. Een jong meisje verliest mogelijk haar moeder.

Petia


» Laat een reactie achter


17 reacties op “Lezersinzending: Onder de indruk van een nare gebeurtenis op Maya Beach”

 1. Khunrobert zegt op

  Treurig om dit te lezen.
  De aanwezige Nationaal Park Rangers zijn getraind maar hebben in deze dus gefaald.
  Via hun radio systeem kunnen ze contact opnemen met de reddings dienst van Koh Phi Phi en/of Krabi en zelfs Phuket die alle uitgerust zijn met brancards en zuurstof flessen.

  Er varen tientallen schepen van duik scholen rondom Koh Phi Phi die ook alle uitgerust zijn met zuurstof flessen.

  Helaas niet op het strand van dit prachtige eiland, maar een extra training en wellicht uitbreiding van de eerste hulp faciliteiten ben ik zeker voorstander van.

  Ondanks deze ervaring hoop ik dat U van Uw vakantie genoten heeft. ik zal in ieder geval contact opnemen met Nationaal Park om Uw aanbevelingen door te geven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Petia jekova zegt op

   Bedankt voor uw reactie.
   ik had graag gehoord dat het met haar Goed gekomen is!
   Dit is wat telt.
   Thailand is een prachtig land. En juist daarom heb ik dit gepost.

   Groeten
   Petia

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Rens zegt op

  We gaan naar een land wat in een hoop opzichten onontwikkeld is maar we verwachten dat het allemaal net zo geregeld is als thuis. Het argument dat je dit aan toeristen verschuldigd zou zijn gaat in dit soort landen niet op, de houding ten opzichte van leven en dood is duidelijk anders en berusting dat het zo heeft moeten wezen is algemeen geaccepteerd. De “hulpverlening” leeft even op na een incident, maar daarna gaat men weer over naar de orde van de onontwikkelde dag. De “lifeguards krijgen een nieuw fluitje en vlaggetje en dat is het dan wel weer. De zogenaamde training van dit soort figuren is of afwezig dan wel domweg erg slecht. Het is niet Zandvoort of Katwijk aan zee waar men bemande goed uitgeruste reddingsstations heeft.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • Davis zegt op

   Volgens de WHO en andere UN standaarden behoort Thailand samen met andere landen uit de regio nog steeds niet tot niet-ontwikkelde landen.
   Eisen dat het daar aan onze normen wordt aangepast, is bijgevolg onmogelijk.
   Dit spijtige voorval herinnert daar aan.

   Verder zijn er een boel toeristen die onverantwoord gedrag vertonen in Thailand.
   Sommige Chinese toeristen hebben nog nooit in hun leven de zee of een groot meer gezien. Zelfs gaan pootjebaden heeft dan soms verstrekkende gevolgen.

   Wat je als toerist wel kan doen, is de risico’s beperken. En wegblijven daar waar geen veiligheidsvoorschriften of reanimatieposten te bespeuren zijn.

   Dit alles had kunnen voorkomen worden, maar is helaas nog niet te genezen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Anja zegt op

  Helaas hebben wij zo iets dergelijks meegemaakt tijdens een tour rond Changmai, bij een ongeval op de weg.
  Ons is duidelijk geworden dat een leven in Thailand niet zo veel waard is als een leven in europa!
  Dat kan je overigens ook zien op de vele joutube filmpjes.

  Jammer, maar wel naar om te zien en mee te maken!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 4. Dagmar Maassen zegt op

  Wij zijn ook op dit mooie eiland geweest. vorig jaar februari. ook wij vonden het veel te druk. er waren veel te veel toeristen op dit eiland . Ook wij hadden onze twijfel bij calamiteiten. Dat word nu helaas door dit verhaal duidelijk. Hopelijk zijn er mensen die nu actie ondernemen om voortaan de veiligheid van de toeristen te kunnen waarborgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Rick zegt op

  Ik ben vaak kritisch op Thailand maar wil hier wel op reageren in het Thaise voordeel. Er verdrinken jaarlijks tientallen mensen rond Phuket door gevaarlijke stromingen waaronder veel ervaren zwemmers. Echter is er de laatste jaren een nieuwe grote stroom toeristen in Thailand uit o.a. China en India waarvan een groot deel nooit zwemles heeft gehad en dus ook niet of slecht kan zwemmen.

  Dat er daardoor dus meer mensen verdrinken valt Thailand niet aan te meten op veel stranden hangen vlaggen en zijn life guards aanwezig maar daar trekt onze Chinese medemens zich meestal weinig van aan. Tijdens mijn laatste bezoek ook op een tocht naar de Phi Phi eilanden heeft de speedboat waarop ik zat ook 2 Aziaten moeten redden van verdrinking omdat ze de instructies niet hadden opgevolgd en in het gevaarlijke water waren gaan zwemmen.

  Verder hangen er op Maya beach wel een aantal zwemvesten aan de aan de achterzijde van het eiland waar je ook kan zwemmen maar waar geen toezicht is. En zijn er diverse reddingsboeien aanwezig. Verder is Maya beach hoe druk het ook is een bechermd gebied zonder echte gebouwen dus ook geen uitgebreide ehbo posten. Hoe hard het ook klinkt ik vermoed dat in dit geval de Thai echt weinig te verwijten is en dat dit de schuld van toeristen zelf is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Nicole zegt op

   Volledig mee eens. Onze zoon is duikinstructeur en zegt ook dat steeds meer klanten chinezen zijn die GEEN ENKEL woord engels spreken. Hoe moet je ze dan veiligheidsvoorschriften bij brengen??

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    En waarom zouden die Chinezen dan Engels moeten spreken ? Waarom geen instructeurs aannemen die Chinees spreken of instructies in het Chinees.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Fransamsterdam zegt op

    Misschien de veiligheidsvoorschriften vertalen in het Chinees?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. paula zegt op

  Natuurlijk zeer spijtig om dit te lezen en verschrikkelijk voor de familie en degenen die hier getuige van zijn geweest. En eens dat de voorzieningen te wensen overlaten in onze westerse manier van denken, maar laten we eens beginnen met de zwemkunsten van sommige mensen. Er zijn vele toeristen die zonder ook maar 1 zwemles te hebben gehad en met angst voor water toch die zee inlopen en dan verder dan tot de knietjes. Ik denk dat er meer mensen gered worden door ze te informeren over het gevaar van de zee, voor ongeoefende én geoefende zwemmers. En informeer ze dan meteen om met respect om te gaan met het zeeleven want hoeveel mensen er niet gewoon op koraal gaan staan terwijl ze met een zwemvest pogen te snorkelen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 7. Jef zegt op

  Wie altijd en overal rondom de veiligheids- en reddingsnormen naar Westerse maatstaven wil, gaat misschien toch beter op wintervakantie in Zwitserland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 8. Piet bakker zegt op

  Gebruik a u b uw gezond verstand , we gaan allemaal naar die plekken omdat het behalve mooi , ook goedkoop is , maar u verwacht wel voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten , bovendien weet u niet hoe lang zij al geen zuurstof meer kreeg , het lot dat haar en vooral haar familie dan wacht , denk daar eens aan , waarom denk u dat menigeen een amulet draagt, van reanimeren mij niet in dit soort tragische gevallen , dood gaan is echt niet zo heel erg , volgens onze pas overleden denker des vaderlands , Renee Gude , is het een van de meest menselijke dingen , iedereen kan het , wat wel erg is , je zult maar gered worden door zo”n stel zelfbenoemde helden , mogt de dame in kwestie er beschadigt uitkomen , bent u waarschijnlijk een van een grote groep die haar echt niet zal helpen , in West Friesland duiden wij u en de uwen als mensen met weinig verstand , gegroet , piet bakker , Alkmaar

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 9. Joost zegt op

  Ik heb het op Zandvoort meegemaakt. En op Scheveningen meerdere malen. En aan de Baskische kust. En in Zuid Frankrijk. En aan de kust van Brazilië.
  Te water gaan onder welke omstandigheid ook die je verkiest, impliceert het incalculeren van de kans te zullen sterven.
  Hulpdiensten pogen dat stervenna het rampzalige ongeval te voorkomen. Maar het is niet passend dat als dat niet lukt, de hulpdiensten te verwijten. En zeker niet door een vermeend falen van hulpdiensten te toetsen aan normen die rond de Zeeuwse en Hollandse kusten aan vernuft en inzet ter zake heersen.

  Anders gezegd. Hij die niet uitzonderlijk beveiligd zwemt in omstandigheden die hij niet kent en zich onvoorbereid op de vijandigheid van het water op locatie, te water begeeft en zijn eigen vaardigheden niet kent of overschat, is bereid te sterven.

  Het is niet aan de hulpdiensten te verwijten als zij gezien hun uitrusting en normen er niet in slagen om zelfmoordpogingen te voorkomen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Piet K zegt op

  Er wordt hier wel heel erg gerelativeerd wanneer het over Thailand gaat. Als je tientallen miljoenen toeristen probeert over te halen naar je land te komen moet je ook voor een goede infrastructuur zorgen Ik begrijp niet waarom de Thaise overheid Facebook online wil censureren, dat doen veel toeristen blijkbaar zelf al.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Hans zegt op

  Los van de gebeurtenis rond deze Chinese dame, hoe erg ook, kijk ik ook los van de reacties naar de foto die moet illustreren hoe fijn het is om naar Maya Beach te gaan. Waarschijnlijk krijgen de mensen die daar naar toe gevaren worden te voren een mooi plaatje in de handen gedrukt van een adembenemend strand aan een azuur gekleurde zee. Als je betaald hebt wordt je in een van die patsersboten als vee opeengepakt naar deze ” mooie ” bestemming gevaren en zoek het dan voor een poosje maar uit.
  Één advies trap er niet in, een desillusie rijker en een hoop Bathjes armer.
  Ik wens u een prettig verder verblijf in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. JelleAdam zegt op

  Dit is niet de eerste keer dat er iemand in de afgelopen 2 jaar dat ik op Phuket woon is verdronken in de buurt van Phi Phi of een van de andere eilanden daar in de buurt. Als mijn geheugen me niet in de steek laat zijn dat er zeker in totaal zo’n 4/5 geweest (bron diverse artikelen Phuket Gazette), nog lost van de mensen die het overleefd hebben. In bijna alle gevallen betrof het Chinezen, die tijdens het zwemmen/snorkelen onverklaarbaar ‘verdrinken’. Oorzaak onbekend. Maar zoals een van de andere reageerders al stelde ‘niet echt kunnen zwemmen’ zou een verklaring kunnen zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website