Lezersinzending: Gaat het goed met Thailand?

Tesco Lotus supermarkt in Khon Kaen (kyozstorage_stock / Shutterstock.com)

Gaat het goed met Thailand? Uitkomsten van een niet-representatief onderzoek maar desondanks een inkijkje in de Thaise samenleving.

Bangkok Post meldde enige tijd geleden dat een meerderheid van de Thai zegt zich vooral zorgen te maken over de hoge prijzen van de dagelijks boodschappen. De Duan Dusit Rajabhat Universiteit had een week daarvoor een enquête gehouden onder 1172 mensen. Zij werden bevraagd over huidige politieke en sociaal-economische omstandigheden.

Welke uitkomsten leverde het onderzoek op? Het artikel meldt volgende cijfers: op economisch vlak vonden meer dan 6 van de 10 ondervraagden de kosten van levensonderhoud veel te hoog geworden. Zij zouden graag zien dat de regering onderhand eens prijsstijgingen aan banden legt. Bijna 4 van de 10 mensen gaven aan schulden te hebben en zonder meer onvoldoende inkomen om uitgaven te bekostigen.

En bijna een kwart van de respondenten meende dat Thailand in een recessie verkeert, en dat de regering het vertrouwen van buitenlandse investeerders moet gaan (her)winnen, en nieuwe stimuleringsprogramma’s opzetten. 1 op de 6 ondervraagden zegt bang te zijn voor werkloosheid, en vindt dat de overheid moet helpen nieuwe banen te creëren.

Tenslotte vindt 1 op de 7 mensen de prijzen van landbouwproducten te laag.

Op politiek vlak zegt meer dan 4 van de 10 mensen zich zorgen te maken over de manier waarop de regering omgaat met het landsbestuur en de ontwikkelingen in Thailand. Men is ongelukkig met hoe politici met elkaar omgaan. Meer dan 3 van de 10 bevraagden maakt zich druk over corruptie, en ziet graag strikte budgetcontroles. 1 op 7 vindt dat een grondwetswijziging zich moet houden aan transparante morele richtlijnen, en 1 op 8 zegt dat de regering haar beleid snel moet uitvoeren om politieke stabiliteit in orde te krijgen.

Op sociaal vlak gaven meer dan de helft van de ondervraagden aan criminaliteit en geweld zorgelijk te vinden, en bijna 1 op 3 de moraliteit en ethiek van mens en samenleving. Bijna een kwart maakt zich zorgen om de overstromingen en de droogte, 1 op 8 over o.a. drugsgebruik en straatraces bij jongeren. Ruim 1 op 9 vindt dan weer dat van sociale media misbruik wordt gemaakt.

www.bangkokpost.com/thailand/general/1745494/most-people-worried-by-high-cost-of-living-poll

Kortom: alhoewel niet al te veel ondervraagden en dus niet representatief, geeft het onderzoek toch als beeld dat “men” in Thailand zich zorgen maakt over de kosten van dagelijks levensonderhoud, dat de regering iets moet gaan doen aan de prijsstijgingen, dat er schulden zijn, en angst voor werkloosheid.

Tevreden over de politieke gang van zaken in Thailand is “men” ook niet al te zeer: politici ruziën, gaan niet voorbeeldig met elkaar om, er is nog steeds sprake van corruptie, en het wordt tijd dat er beleid komt en politieke stabiliteit.
Zorgelijk vindt men de vele aanwezigheid van geweld en criminaliteit, de droogte en vervolgens weer overstromingen, en er zijn zorgen over hoe het de Thaise jeugd vergaat.

Vraag: is het beeld als boven omschreven enigszins conform aan hoe lezers van dit blog Thailand op dit moment ervaren?

Ingezonden door RuudB

No votes yet.

20 gedachten over “Lezersinzending: Gaat het goed met Thailand?

 1. Herkenbaar maar wat ontbreekt: het levensgevaarlijk verkeer en groot gebrek aan discipline en hoffelijkheid op de weg.

  • Beste Rob,

   Ik weet niet waar jij woont en deelneemt aan het verkeer. Maar ik ben het niet met je eens. Ik ben in Pattaya dagelijks in het verkeer, meestal op de motorbike taxi en vind de Thai just heel hoffelijk! Zij geven elkaar de ruimte en toeteren niet.
   Af en toe een kamikaze op de weg is niet beeldbepalend vind ik.

 2. Het is steeds rustiger aan het worden in Thailand.
  Dat wil zeggen dat toeristen het ook te duur gaan vinden .

 3. Wie denkt dat het goed gaat met Thailand mag wat mij betreft even langs de psychiater.
  De economie gaat er met rasse schreden op achteruit. De bars en restaurants zijn nog geen 25% gevuld.
  Reserveren is niet meer nodig.
  Vorige maandag was ik om 16:30 u in de Makro te Hua Hin. Het leek wel een spookwinkel. Aan de kassa stond men te zwaaien om af te rekenen. Geen kat voor mij inde rij en geweldig makkelijk dicht. In de uitgang geparkeerd.
  De huidige regering maakt alles kapot. Baht wordt kunstmatig hoog gehouden (rijken worden rijker).
  Verder wijst alles er op dat men expats. Iet welkom heet. Vergelijk de verblijfsvoorwaarden met andere ZO Aziatische landen. Met een stupide TM30 actie ten top.
  De eerste minister raad de rubberboeren aan om hun rubber op Pluto te gaan verkopen , en de bewoners van de door overstroming geteisterde Isaan raad hij aan te leren vissen. Met zo iemand aan het roer….

  Cambodja, Vietnam, Laos en zelfs Myanmar lachen in hun vuistje.

 4. Denk een onderzoek van lezers van deze krant en niet onder de Thaise bevolking gedaan.

  Voor mij dus geen enkele waarde, zoals veel van dit soort onderzoeken.

 5. Beste Theiweert,
  ” De Bangkokpost meldde dat een meerderheid van de Thai zich zorgen maakt over de hoge prijzen” enz,,,,”
  ” De Duan Dusit Rajabhat Universiteit had een week daarvoor een enquête gehouden onder 1172 mensen,,,”

  Hoezo onderzoek van lezers van deze krant?

 6. Ik ervaar een teruggang in de economie veroorzaakt door snel gestegen prijzen van levensonderhoud en geen enkele verbetering op de vele vlakken die door de premier oersaai en bombastisch bij herhaling worden uitgesproken. In toenemende mate bekruipt mij het gevoel dat de huidige regering elke competentie ontbeert om zaken te verbeteren, of zit hier opzet achter? Overheidsgeld wordt gespendeerd aan militaire uitgaven die er op lijken alleen gericht te zijn tegen binnenlandse onlusten (soort materieel) en veel te ambieuze landelijke projecten op het gebied van infrastructuur. Het functioneren van een kostbaar apparaat als politie is zeer bedenkelijk hetgeen illustratief is voor de machtsverhoudingen. Ik krijg het idee dat de zittende kliek bang is, bang voor toenemend sluimerende onlustgevoelens bij de bevolking. Het antwoord daarop is steeds meer repressie, controle van media en controlerende wetgeving. Opvallend, maar niet nieuw is de apathische houding van het merendeel van de bevolking: de eigen kring, de eigen portemonnee daar blijft het bij al moet worden verteld dat media in hun (gecontroleerde)programma’s, publicaties en berichtgeving allerminst tot een meer kritische houding uitnodigen.
  Kortom: Thailand is er niet leuker voor mij en beter voor de bevolking op geworden.

  • Ik ben het absoluut met je eens, leppak. Het is een uitstekende omschrijving van de huidige toestand in Thailand.
   Ik ben het alleen niet met je eens wat die apathische houding van de bevolking betreft. Thailand kende vele opstanden, relletjes en demonstraties in zijn geschiedenis. Pas nog zag ik beelden van een demonstratie onder leiding van de charmante Bow op de Rachadamnoen tegen de vele dure aankopen van het leger De Thaise sociale media staan vol met kritiek, ironie en sarcasme waarbij vooral Prayut het moet ontgelden. Maar inderdaad, een echte massabeweging is er niet. De angst en niet de apathie overheerst.

 7. Was afgelopen Zaterdag even in gesprek met de eigenares van een Bouwmaterialen zaak bij ons in de buurt ook zij klaagde dat het al gedurende een behoorlijke tijd rustig was.
  Ik zei tegen haar 15 jaar geleden kocht ik toen we aanvangen te bouwen alhier in Pasang een zak Chang Portland cement voor rond de 90 bath bij een Euro bath koers van rond de 45.
  Nu kost de zak cement 130 bath bij een Euro bath koers van rond de 33.
  Ook bij de Tesco Lotus zie je dat het minder wordt koelvitrinus een komplete achterwand in de winkel is gesloten in de glazen deuren worden grote posters van groente geplakt en voor de vitrinus staat het vol met pallets met waterbottles en dozen bier Chang en Leo.
  Zo hou je de winkel voor het oog nog een beetje vol.
  Mijn ega staat soms op de lokale markt savonds om groentes en fruit van ons perceel te verkopen.
  En hoort dagelijks de klaagzang van de dorpelingen.
  Ik weet wel zeker dat de populariteit van Prayut en zijn trawanten bij de dag afneemt onder de Thaise bevolking.
  Een gepensioneerd lerarenpaar bij ons in het dorp vroeger anti Taksin en pro geel, moet je ze nu eens weer horen.
  Vandaag gaf een bekendpersoonlijkheid van de Thaise TV 1 miljoen bath voor de slachtoffers van de overstromingen in de Isaan .
  Moest je de reakties horen van Prayut nog niks gehoort komt niet eens kijken , mensen worden bozer en bozer.
  De lerares die in onze vorige en nu verhuurde woning woont en les geeft in de avonduren aan rond de 13 kinderen heeft het vaak moeilijk om haar lesgeld te ontvangen , daar de ouders het ook al zwaar hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
  Denk dat het niet lang meer zal duren voor het deksel hier van de ketel afvliegt.

  Jan Beute.

 8. Een echte massa beweging is er niet.
  Dat klopt.
  Wanneer ze.proberen, om een vergadering te houden,wordt men gelijk opgepakt.
  Er lopen hier veel geheime diensten,met hun oren en ogen rond.
  Dus de mensen,blijven maar stil.
  Vraag aan een Thai hoe ze over deze regering denken.
  Dan is het ststst, houden ze hun mond dicht.
  Hans

 9. Beste RuudB,

  Dit verhaal is al aan de hand zins het leger de macht in Thailand heeft overgenomen.
  De laatste jaren laat duidelijk zien dat wat de heer ‘Prayut’ nu voor elkaar heeft geprutst.
  Ik en dat is duidelijk voor andere mensen dat de heer Prayut heeft laten weten in de media dat
  hij verwacht, ‘medere rijkere’ mensen naar Thailand te krijgen door (wat al gaande is) de economische
  problemen hier mee onder de ‘tavel te schuiven.

  Ik zelf’en blijf bij mijn mening, dat deze regering totaal geen éénig idee heeft van economie.
  Ik voorzie: ‘dat de Bath nog sterker wordt en Thailand volledig op zijn gat zal gaan’

  Bij mijn laatste bezoek aan Thailand was het wel héél erg stil in het regen seizoen.
  De mensen staan nergens meer in de rij bij een supermarkt, horica ligt nagenoeg plat.

  Jammer” maar thailand zal nu echt iets moeten doen aan de Bath, visa’s versoepelen
  wat heel wat gehannes van controlles en papier werk, fustratie van mensen weg zal nemen.

  Dus RuudB, ja dit is geen fabel wat uit Thailand is gegrepen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 10. hier in Nederland krijgt men het jaar in jaar uit slechter terwijl in Thailand de prijzen jaar in jaar uit stijgen en en de bath zakt dan word het voor een aower niet meer te betalen.

 11. Wij hebben net een rondreis gedaan en ons viel t ook op.. kanchanaburi was nog toeristisch in augustus.. chiang mai viel ook nog mee.. maar krabi…. geen toeristen gezien. …
  Ko samui… we zaten soms alleen op t strand… echt rustig…. bangkok? Grote kloof tussen arm en rijk! Echt opvallend… en mijn tieners kochten een rokje bij h&m voor meer dan 30 euro! Westerse dingen wordzn echt duur…hardrock cafe trui 100 dollar euro
  In europa
  50 dollar!
  Tja zeg maar eens aan een tiener dat dat te duur is

 12. Het gaat echt ge-wel-dig met het land. Toeristencijfers tot ver in de hemel. De economie groeit als kool, de kloof tussen arm en rijk is in een réuze gezonde verhouding, de fantastische generaal Prayut heeft rust en orde gebracht, de mensen zijn blij en zeggen ‘ISOC is nog niet bij mijn buren langs geweest, fantastisch toch?’. Nu is er wel een klein smetje: de illuminatie aanhangers van die oranje partij die er op uit zijn het land te vernietigen, onthais zeg ik je. Samenhullend met duistere buitenlandse machten die het boeddhisme willen vernietigen. Maar die lastpakken laten we wel verdwijnen hoor, vrees niet.

  De gewone, de échte Thai, is euforisch. Het ging nog nooit zo goed met het land. Die prijst de aanschaf van de broodnodige duikboten, tanks, pantserwagens en straaljagers. Dat geld is daar véél beter besteed dan aan onzinnige zaken zoals een sociaal vangnet. Thailand is Nederland niet! De Thais die ik spreek zijn dan ook super blij met deze regering, een waar toonbeeld van democratie Thaise stijl.

  Ik kan nog uren door gaan met mijn juweel preek (sarcastisch? Ik? Nóóóit niet…) maar ik ga nu eerst een portret van 2 bij 1 meter kopen van generaal Prayut.

  • Beetje (erg) sarcastisch maar ik zie toch in het dagelijks leven – ik woon al ruim drie jaar in dit prachtige land – dat men tevreden tot zeer tevreden is over de staat van het land. Lung Tu heeft meer aanhangers dan je zou verwachten. Ook mijn partner heeft op hem gestemd en is blij dat de corruptie nu eens grootschalig wordt aangepakt, wat je van de roodhemden niet kon zeggen. Daarnaast wordt er nu als een malle in de broodnodige infrastructuur geïnvesteerd en bloeit mijn woonregio in het diepe zuiden nu op als nooit tevoren met zowel overheids- als privé-investeringen bij de vleet.
   Ik prijs me gelukkig in dit vredige land te wonen en hoop dat Lung Tu zijn twintig jaren vol gaat maken. De negatievelingen vertrekken maar naar Cambodja of Vietnam. Ik ben benieuwd of ze dat beter bevalt…

   • beste Danzig, de corruptie aangepakt? Generaal Prawit en zijn voor miljoenen baht aan geleende horloges, keihard aangepakt. De minister van landbouw en zijn niet-drugs en niet-nep diploma’s, keihard aangepakt. Na de coup waren er lovende woorden en zijn er symbolisch wat mensen aangepakt. Maar uit de cijfers is nog geen neerwaartse trend in corruptie te zien. Bij lange na niet.

    Bangkok Post januari 2019 Corruptie neemt toe.:
    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1619930/corruption-rises-in-thailand-global-watchdog-says

    Jaarlijkse corruptie index: stijgende trend met dipje rond de coup:
    https://tradingeconomics.com/thailand/corruption-rank

    Daarom ook dat blije burgers met lovende borden de straat op gaan, eerder deze week nog bij Democracy Monument: https://www.facebook.com/584803911656825/posts/1604474823023057
    Op het bord van de man staat:
    : หยุดปล้น! หยุดโกง! หยุดซื้ออาวุธ! หยุดทำร้ายประชาชนคนเห็นต่าง!

    Mijn vrije vertaling: Leve Prayut! Leve de NCPO! Koop meer pantserwagens! Dankzij de mannen in het groen gaat het allemaal veel beter!

    (Betere vertaling: Stop de diefstal! Stop met bedriegen! Stop de aankoop van wapens! Stop met het aanvallen van mensen met een andere mening!)

   • Beste Danzig,

    Kun je een paar concrete voorbeelden geven van corruptie die grootschalig wordt aangepakt?

    Kun je verder aangeven waar als een malle daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in infrastructuur?

    • Volgens mijn partner, die zelf ambtenaar is, zijn er op kleine schaal veel verbeteringen zichtbaar wat betreft managers die zich niet meer als voorheen verrijken met overheidsgeld, maar wordt het gels nu daadwerkelijk geïnvesteerd in vele infrastructurele werken als vliegvelden, snelwegen, skytrain en metro. Daarnaast is Thailand in hoog tempo bezig om te moderniseren en te ontwikkelen tot een land dat economisch nog nauwelijks onderdoet voor het het gemiddelde “first world” westerse land.
     Hoewel die ontwikkeling niet voor 100 procent aan Prayuth mag wprden toegeschreven, heeft hij als de sterke man in Thailand hier toch een niet te onderschatten aandeel in.

Reacties zijn gesloten.