Lezersinzending: De Farang is dood

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
11 november 2017

Hij is dood. De farang die al zo’n 10 jaar in ons dorp woonde, is ruim een week geleden overleden in het streekziekenhuis. Hij was de zonderling in ons dorp. Elke keer als ik weer in t dorp neerstreek, dronk ik af en toe in de middag een glaasje bier met hem en we speelden soms schaak.

Hij dronk echter geen bier, maar die zelfgestookte Thaise whiskey, je reinste vergif. Vele malen heb ik hem gewaarschuwd die rotzooi niet te drinken. Maar de man luisterde naar niemand. Hij was aan de zelfkant van het leven geraakt. Ik weet niet waardoor. Hij was ook al 10 jaar illegaal hier en de politie gedoogde dat.

Half september kreeg ik bericht dat het niet goed met hem ging. Hij was naar het ziekenhuis gebracht waar hij evenzo vrolijk weer uit wegliep en naar huis strompelde. Toen ik een paar weken geleden arriveerde, was hij er erg slecht aan toe. Toen liet hij zich wel opnemen. Levercirrose in ver gevorderd stadium. Vanuit de kliniek in ons dorp is hij vervoerd naar het streekziekenhuis. Daar overleed hij binnen een dag.

Ik had inmiddels een paar dagen eerder zijn moeder opgebeld om haar het trieste nieuws van haar zoon te vertellen. Ik heb hem nog even met haar laten praten…Het gaat goed met mij, was zijn antwoord op de vraag: hoe het met hem ging?

En wat nu? We zaten met twee fikse rekeningen van de twee ziekenhuizen! Samen met een andere farang gingen wij op zoek in zijn huis naar … ja, naar wat? Voordat hij overleed had hij ons wel de sleutel gegeven. Het huis was vreselijk smerig, zoiets als de stallen van Augius. Uiteindelijk vonden we een bankpas met bankboekje en wat cash. Met deze cash hebben we het ene ziekenhuis betaalt en het andere ziekenhuis zou zijn moeder betalen. In het ziekenhuis moesten natuurlijk allerlei formaliteiten afgehandeld worden. Normaal gesproken doet zo’n ziekenhuis dat, maar hier blijkbaar niet. We zijn bij de politie geweest met de verklaring van overlijden en we hebben de ambassade gebeld. Ook hebben wij het overlijden moeten melden aan de locale autoriteiten.

Bij de bank bleek dat er zo’n 30.000 baht op zijn rekening stond. Wij wilden ervoor zorgen dat dat geld bij zijn moeder kwam. De ambassade vertelde ons dat dat via een advocaat en de rechtbank moest. De advocaat die ik hierover om raad vroeg, vertelde mij dat dat meer dan 60.000 baht zou gaan kosten!! Geen optie dus. Als we een pincode hadden gehad, zouden we het zo met de bank kunnen regelen, maar geen pincode! Wat nu?

Inmiddels is er een brief van zijn moeder onderweg naar de ambassade met de bevestiging dat haar zoon in Thailand gecremeerd wilde worden. We verwachten volgende week groenlicht van de ambassade voor de crematie. Maar of we ooit het geld van de man op zijn moeders rekening zullen krijgen….. is maar de vraag.

Ingezonden door Adrie


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Lezersinzending: De Farang is dood”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Ik vind het knap van die persoon,om iemand zo bij te staan.
  Vooral als tussen persoon met zijn moeder en de Ambasade.
  Zo zie je maar weer,er zijn hier in Thailand genoeg mensen die alleen zijn en die alles niet goed geregeld hebben en zich verwaarlozen.
  Jammer dat ze er niet voor zorgen,dat er een backup is,zodat een ander weet , mocht er iets gebeuren .

  Hans

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  U hart zit op de goede plaats.
  Veel sterkte toe gewenst.
  Mijn respekt heeft u.

  Met medeleven,

  Erwin

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. Jan S zegt op

  Veel mensen zijn bang voor de dood en willen er niet over praten. Een testament of in ieder geval een vertrouwenspersoon die weet wat hij moet doen is zeer belangrijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Arkom zegt op

  De doden begraven, een werk van barmhartigheid. Mooi!
  De zieken verzorgen ook en dat heeft de kliniek gedaan.
  Misschien kan het saldo van zijn bankrekening aangewend worden om de instanties die hem cremeren te betalen.
  Dat kost ook geld, en is dat wettelijk niet zo geregeld: de afrekening aan de bank bezorgen, die betaalt?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website