Lezersinzending: De Farang is dood (deel 2)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
17 november 2017

Zoals ik in het ‘eerste’ deel vertelde, had de moeder van de overledene aan de ambassade een mail gestuurd, waarin zij mededeelde dat zij het lichaam vrij gaf voor crematie. (dat was haar gevraagd).

Toen wij op 6 november nog niets gehoord hadden en het ziekenhuis ons daarover belde, zond ik een mail naar de ambassade om te vragen waarom ze nog niet gereageerd hadden naar het ziekenhuis zodat zij de crematie konden plannen. Op dinsdag 7 november ontving ik een mail van een andere ambassade medewerker met de mededeling dat die eerste man 3 weken op vakantie was gegaan en dat hij, die nieuwe, de mail van mevrouw nog niet had gezien in de files. Om een en ander te bespoedigen, belde ik de man op. Hij vertelde dat alles veel soepeler zou zijn als ik een getekende kopie van mijn paspoort zou mailen naar hem zodat ik dat allemaal ter plekke kon regelen. Daar had ik geen trek in. Ik had inmiddels geleerd in Thailand voorzichtig te zijn met dingen te tekenen (achteraf had ik dat goed bekeken). Ik heb hem gezegd dat ik ‘n kopie van het paspoort van moeder zou sturen zodat zij uiteindelijk degene zou zijn die opdracht kon geven aan cq de ambassade en het ziekenhuis.

Ik heb constant ruggespraak gehad met moeder over alles- Moeder liet mij in dat kader een mail van de ambassade lezen! Die mail was de limit: omdat ondergetekende niet de opdrachtgever van de crematie wilde zijn, zou haar zoon een armenbegrafenis krijgen en ook geen officiële verklaring van het overlijden. Later zou zij a raison van 250 euro deze alsnog kunnen bestellen bij de ambassade! oh en een officiële crematie zou ongeveer 40.000 baht gaan kosten (goed dat ik niet getekend had!). Moeder liet me weten dat haar dat niets kon schelen, zij had er gewoon het geld niet voor. Ik heb haar beloofd dat wij er met een aantal dorpsgenoten een waardige gebeurtenis van zullen maken.

Donderdag 9 november vroegen de mensen in het ziekenhuis waarom er nog niets gebeurd was. Vrijdag de 10de belde het ziekenhuis ons om te zeggen dat de brief van de ambassade binnen was. Het was alleen wachten op de handtekening van de directeur. Het zou n gewone crematie worden die 2000 baht zou gaan kosten. Met elkaar hebben wij afgesproken dat wij dat gaan betalen. Vandaag 15 november heeft de directie van het ziekenhuis groenlicht gegeven en aanstaande zaterdag is de crematie. Het ziekenhuis meldde wel dat de ambassade toch graag een getekende kopie van mijn paspoort zou ontvangen!! Ik zal hier mijn reactie maar niet melden.
Ondertussen liep nog het verhaal van de erfenis van 30.000 baht. Ik ben naar de lokale bank gegaan en gevraagd wat er gedaan diende te worden om dat geld op enigerlei wijze bij de moeder te krijgen.

Alle gegevens van de moeder (bank, paspoort, account) en overlijdensverklaring, die had ik dus al gratis ontvangen van het ziekenhuis (die gegevens had de bank al) en een brief van de ambassade.

Afgelopen dinsdag werd ik gebeld door de bank en werd mij verteld dat moeder dat geld kon krijgen door of: Naar Thailand komen en om zelf t geld in ontvangst te nemen (geen optie); of Moeder moest naar de notaris om een verklaring van erven te ontvangen, vervolgens moest die notaris dat naar de ambassade sturen en dan zou de bank het geld naar haar overmaken. Toen ik dit allemaal aan moeder vertelde werd ze verdrietig en daarna boos…: laten ze dat geld maar in hun…steken. Ik ben die bureaucratie nu echt spuugzat. En ik kon haar alleen maar gelijk geven. Wij zijn hier nu bijna 3 weken mee bezig geweest en hebben bijna elke dag met moeder geskypet. ook voor ons is het genoeg. Moeder is ons heel dankbaar en wil ook niet dat wij ons daar nog verder mee bezighouden!

Ambassades worden verondersteld dienstverlenend te zijn en met de mensen mee te denken en oplossingen te verzinnen. Nee!! Ze zijn open van half 9 tot half 12 voor hun fellow-citizens en de rest…..?? diplomatieke parties of…zeg t maar. Ik heb er wel n woord voor. maar ik hou ‘t graag netjes.

Na zaterdag zijn er geen loose -ends meer en als ze er al zijn, knippen we ze af. Als ik weer terug ben in Nederland, ga ik op bezoek bij moeder om over haar zoon te vertellen.

Voor alle duidelijkheid het was niet de Nederlandse ambassade!

Ingezonden door Adrie


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Lezersinzending: De Farang is dood (deel 2)”

 1. Jean zegt op

  Adrie,
  Mooi dat je dit allemaal gedaan hebt, ik hoop dat je als je weerkomt, met de moeder een goed gesprek kint hebben.
  Voor de rest, alke miserie en lopingen met ambassades…..
  Echt typisch en schandalig. Deze mensen zitten zo vastgeroest in hun administratie en prestentie, dat men zich kan afvragen wat hun nut eigenlijk is…
  Gr jean

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website