Lezersinzending: De Keuringdienst van Waarde in Thailand over yoghurt

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
13 maart 2019

Dankzij de uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde zijn de kijkers steeds meer te weten gekomen over hoe fabrikanten van alles en nog wat verzinnen om de consument zand in de ogen te strooien of de dingen anders te laten zijn dan dat ze lijken.

Eigenlijk spelen deze fabrikanten met de letters van de wet in de zucht om zoveel mogelijk (onzin) te verkopen zoals bijvoorbeeld bosbessen yoghurt met wel twee bosbessen erin en is het aan de consument om te leren niet van alles en nog wat klakkeloos voor waarheid aan te nemen.

Juist door zulke programma’s en andere zaken die de (social) media in geslingerd worden kijken steeds meer mensen kritischer tegen overheden, fabrikanten en supermarkten met hun eigen merken, want dat zijn toch de partijen die een verantwoordelijkheid hebben voor de meeste producten die uiteindelijk in de schappen van de supermarkten komen te liggen.

Uiteraard is het in Thailand niet anders en ik ben eens op zoek gegaan naar yoghurt. En dan bedoel ik niet die zoete drinkyoghurt maar de lekkere zurige yoghurt. Net zoals in de EU mag in Thailand yoghurt pas yoghurt heten als er twee bepaalde type levende melkzuurbacteriën in het product zitten en eventueel aangevuld met andere types dus dat is makkelijk. De Thaise versie van yoghurt moet dus zo’n beetje hetzelfde zurige smaakje hebben.

chanonnat srisura / Shutterstock.com

Een blik op de website van Big C leert dat zij maar liefst 104 soorten yoghurt aanbieden met de daarbij behorende prijsvariaties en plots kwam daar Teun v.d. K. om de hoek kijken. Voor dit “diepgravende” onderzoek is de Natural Flavor yoghurts oftewel de onbewerkte versies onder de loep genomen. Niet alle yoghurts zijn in dezelfde maat verpakt en ik heb daarom alles teruggerekend naar een kilo prijs en zie hier het resultaat:

 • Meiji – 104 baht
 • Yolida – 131 baht
 • Dairyhome – 173 baht
 • Farmers Union – 219 baht

In de basis is iedere yoghurt hetzelfde maar waarom kost de een nu zoveel meer dan de ander?

Het journalistieke wederhoor is deze keer maar overgeslagen en we komen tot de voorzichtige conclusie dat Meiji gemaakt wordt door CP o.a. de eigenaar van de 7-Eleven winkels en door schaalgrootte deze prijs kan hanteren. Daarnaast spelen zij in de agrarische sector een prominente rol en zouden zij misschien hun boeren eens een paar baht meer mogen betalen.

Yolida en Dairyhome zijn de spelers die op het sentiment inspelen met Dairyhome als duurzamere partij. Farmers Union is een Australisch bedrijf dus daardoor zijn er mogelijk hogere logistieke kosten die het verschil kunnen maken. Yolida en Dairyhome zijn de middenmoters qua prijs waarbij de laatste 1/3 duurder is. Voor alleen dat verschil in prijs koop je in Nederland al een liter yoghurt wat laat zien dat yoghurt in Thailand best wel prijzig is.

In een tijd dat je voor de euro zo weinig baht krijgt zijn voor sommige mensen alle besparingen welkom en zeker als je van een dagelijks kommetje yoghurt houdt. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor namelijk zelf yoghurt maken.

Het moet gezegd worden dat het eigenlijk griezelig simpel is en het resultaat mag er zeker zijn aangezien het niet anders is dan het product waarmee je start. Zoals eerder vermeld heeft yoghurt levende melkzuurbacteriën en die vormen de basis van het recept.

Benodigdheden voor halfvolle yoghurt:

 • 100 gram yoghurt
 • 1 liter halfvolle melk
 • plastic bakje of beker met deksel (iets meer dan 1 liter inhoud)
 • kunststof koelbox dubbele wand en deksel waar het bakje of beker in past
 • pan
 • water (het bakje of de beker moet voor de helft in het water komen te staan)

Halfvolle melk is al verhit tot 72 graden en je zou het kunnen verhitten naar 85 graden. Zelf doe ik dit niet aangezien tijdens het proces de melk een zuurgraad van 4 –4,5 krijgt en dan gaan de bacteriën vanzelf wel dood.

 • Doe het water in de pan en verwarm dit totdat het water gaat koken.
 • In de tussentijd giet je de yoghurt in het bakje of de beker, vul het verder met de melk tot een cm onder de rand en sluit het af met de deksel.
 • Plaats het bakje of beker in de koelbox
 • Zodra het water net kookt deze in de koelbox gieten zodat het bakje of beker voor de helft in het water staat
 • Sluit de deksel van de koelbox en laat het 12 uur staan
 • Na 12 uur kan het bakje of de beker in de koelkast om 5 uur af te koelen.
 • Na 5 uur is de yoghurt klaar voor gebruik.

Vanwege de zuurgraad is de yoghurt minimaal 4 weken houdbaar in de koelkast en kan het iedere keer weer als basis gebruikt worden om een nieuwe voorraad yoghurt te produceren. Let wel op dat je schoon werkt en voor een nieuwe kweek 100 gram apart zet in een schoon doosje.

Melk kost tussen de 42-45 baht per liter en met deze methode kan je eenvoudig kosten besparen en toch genieten van eigen kweek yoghurt.

Mocht je roomkaas willen maken dan moet de yoghurt op een zeefje gegoten worden om dat vervolgens 16 uur in de koelkast te laten uitlekken. Ook hier geldt dat hygiëne de kwaliteit bepaalt en er met een afgesloten systeem gewerkt moet worden.

Mochten de lezers tips hebben dan horen we het graag.

Ingezonden door Teun en Johnny BG

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersinzending: De Keuringdienst van Waarde in Thailand over yoghurt”

 1. Ger-Korat zegt op

  Na bovenstaande gelezen te hebben met ik als yoghurt liefhebber even het internet op gegaan; vanwege de koelbox dus….want wie heeft er nou een koelbox in Thailand. Gewoon een dikke pan met deksel, melk verwarmen tot de kook en goed roeren, yoghurt erin en roeren. En dan de pan geleidelijk laten afkoelen in de buitenlucht (4- 6 uur), het koelt niet af in Thailand ( minimum temperatuur is 30 graden ) dus dat is goed voor het proces. En daarna de koelkast in. Klaar.

  • l.lagemaat zegt op

   Een koelbox gebruik ik om gekochte produkten fris te houden tot thuis.
   Onderweg is het wel eens handig als je een ” voorkeur” drankje wilt nemen wat niet overal te koop is.

 2. P.C.Brouwer zegt op

  Een liter volle melk ,voeg wat yoghurt toe en laat 24 uur buiten dekoelkast staan

  Resultaat yoghurt puur zonder toevoegingen

  Lekker ook met wat honing..

  • l.lagemaat zegt op

   Hoeveel yoghurt moet erbij?

   • Johnny BG zegt op

    Ongeveer 10% van de hoeveelheid melk die gebruikt wordt is vor een 12 uur kweek voldoende.

   • P.C.Brouwer zegt op

    2 eetlepels

  • tooske zegt op

   Inderdaad, zo doe ik het ook al jaren, gewoon een halve liter koude melk giet daarin een potje yoghurt, even flink roeren en daarna afdekken en wegzetten buiten de koelkast.
   De kweektemperatuur is het beste tussen de 30 en 45 graden.
   Na ongeveer 6 uur heb je een halve liter yoghurt. Je kunt dit proces meerder keren herhalen door melk toe te voegen, maar na een aantal keren neemt de kwaliteit af, dus tijd om weer eens een nieuw potje yoghurt te kopen.

   Had eerst een yoghurt making machine gekocht, maar dat is ook niet meer dan een container met een verwarmingselementje erin, dus in Thailand volstrekt overbodig.
   P.s.
   Yoghurt met vruchten kan ook maar de vruchten vermeerderen zich helaas niet, dus die kun je beter later toevoegen,

 3. RichardJ zegt op

  Jullie schrijven:
  “In de basis is iedere yoghurt hetzelfde maar waarom kost de een nu zoveel meer dan de ander?”

  Naast de redenen die jullie noemen. Hier nog een paar.
  De vier genoemde yoghurts zijn waarschijnlijk qua ingredienten niet hetzelfde, bijv, in het gebruik van “goede” of “slechte” melk (vergelijk Goudse kaas geimporteerd uit Polen of Egypte).
  En verder: als ik me goed herinner was de Meiji een stuk dunner dan de Yolida, dus bevatte kennelijk meer water (but correct me if I am wrong).

  • Johnny BG zegt op

   Voor de fijnproevers zal er een verschil zijn tussen de verschillende yoghurts en maar daar kunnen wij ons niet toe rekenen. Over smaak valt uiteindelijk ook niet te twisten net zoals met wijn kan niemand zeggen wat de beste is.

   Het voedsel van de twee melkzuurbacterien zijn de melksuikers, maar daarnaast spelen eiwitten, vetten, temperatuur en tijd ook een rol om uiteindelijk een bepaalde smaak te krijgen.
   Op 25 graden en 10 uur kweken zal de uiteindelijke yoghurt minder zuur zijn en daarmee slechts enkele dagen houdbaar.

   Op 40 graden en 20 uur krijg je een hele zure yoghurt.

   In tegenstelling tot kaas kan je iedere dag de omstandigheden aanpassen om tot de perfecte yoghurt te komen en denk daarbij ook aan het gebruik van buffel- of geitenmelk.

   • Cornelis zegt op

    Johnny BG, weet je misschien of je op een soortgelijke manier ook kefir kunt maken, is dat een vergelijkbaar proces?

    • Johnny BG zegt op

     Ik heb daar geen verstand van maar in de link staat wat handige informatie over melkkefir https://thaiartisanfoods.com/shop/milk-kefir-grains-tibetan-mushroom-live/

  • Fieke zegt op

   Ik gebruik hiervoor Yolida, de beste denk ik. Potje yougort + melk erbij, afdekken met doek en volgende dag lekkere yougort.

 4. Wim zegt op

  Alleen al de titel spreek mij aan. Zelf yoghurt maken, ik doe dat al jaren.
  Bij YOK in Chiang Mai (of via internet Lazada) jaren geleden een yoghurt maker gekocht voor ik meen 2000 bath.
  Neem 1 liter volle melk met donkerblauwe dop (91 bath) en doe dat in een pan. Verwarm dat tot ongeveer 35 – 40 graden en doe daar een flinke eetlepel Yolida yoghurt (52 bath) bij en met een garde flink doorroeren.
  De yoghurtmaker bestaat uit een plastic bak met deksel en 12 glazen potjes met bijbehorende deksel. Giet de melk in de 12 potjes, precies genoeg om alle potjes vol te krijgen, de de plastic deksel erop en de timer op 9 uur zetten, ik doe dat dus ‘s avonds.
  De volgende morgen de deksel op de potjes en in de koelkast.
  Resultaat, heerlijke dikke en zure yoghurt. Nu aardbeien tijd dus elke avond wat aardbeien in stukjes snijden en mengen met de inhoud van een potje yoghurt. Het water loopt me tijdens het schrijven nuit de mond. Succes.

 5. Ton zegt op

  Bekertje yoghurt in diep bord gieten melk erbij tot bord vol is goed roeren.
  Minuutje of twee in magnatron mag niet koken zo n 40 graden.
  In de magnatron laten staan.
  Na zo n 12 uur klaar en in de koelkast.

 6. Henk zegt op

  Bij Lazada kost een literpot om Yoghurt te maken 500 bht. Twee eetlepels yolida, goed doorroeren en 24 uur het apparaat aanzetten. Van die yoghurt kun je weer een aantal keren een nieuwe portie maken.
  Als je een stukje kaasdoek hebt kun je Griekse (dikke) maken of zelf nog meer laten uitlekken totdat je een soor huttenkase hebt. Met wat kruiden heerlijk op brood of in gerechten.

 7. Rex zegt op

  Ik hou van makkelijk, bij de Makro 1 pot 1.8 kg yolida yoghurt natural flavor voor 175 Bath


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website